TÉMA

Mikuláš Dzurinda

Slováci mají jiný vztah k Rudé armádě nebo ke slovanství než Češi, říká publicista Kosatík

Na Slovensku nenastala žádná nová věčnost, na Slovensku se toliko vystřídal prezident, řekl v pořadu Interview ČT24 k právě skončeným volbám spisovatel, publicista a autor dvou knih o moderní slovenské historii Pavel Kosatík. Dále hovořil například o rozdílech mezi Čechy a Slováky ve vztahu k Západu, k Rudé armádě či k ideji slovanství.
8. 4. 2024|

Rozhodl strach a nenávist, řekl Korčok po prohře ve volbách

Ivan Korčok uznal porážku v druhém kole prezidentských voleb. Vítězi klání Peteru Pellegrinimu poblahopřál. Zároveň v projevu ve svém volebním štábu prohlásil, že Pellegrini vedl netransparentní kampaň a vyhrál i díky tomu, že z Korčoka udělal „kandidáta války“. Doufá, že vítěz voleb bude prezidentem nezávislým.
7. 4. 2024Aktualizováno7. 4. 2024, 00:37|

Ostuda, ztráta přátel i slova o dětském hřišti. Roztržka mezi Českem a Slovenskem vyvolala emoce na obou stranách hranic

Tradice společných jednání vlád Česka a Slovenska nyní nebude pokračovat, oznámil ve středu tuzemský kabinet. Premiér Petr Fiala (ODS) rozhodnutí zdůvodnil rozdílnými postoji k tématům zahraniční politiky, zejména k ruské agresi na Ukrajině. Jedná se o vzácnou roztržku mezi oběma zeměmi, které od rozdělení pojí nadstandardní vztahy. Vyvolala tak reakci politiků a objevila se na stránkách médií.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 12:49|

„Obávám se orbanizace Slovenska.“ Dzurinda jde znovu do voleb, chce udržet prozápadní směřování země

„Znovu se dostává do popředí politická síla, která si na Ukrajině plete agresora s obětí, která slibuje levnější energii, potraviny a skoro i modré z nebe,“ řekl v Událostech, komentářích bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda. Reagoval tím na výsledky průzkumů, podle kterých je favoritem podzimních parlamentních voleb na Slovensku expremiér Robert Fico a jeho Smer-SD. „Při současné vysoké zadluženosti a ekonomických parametrech to nevěstí nic dobrého,“ obává se.
17. 8. 2023|

Slovenský premiér Heger odchází z OĽaNO, povede stranu Demokrati. Přecházejí do ní i čtyři ministři

Slovenský premiér Eduard Heger necelých sedm měsíců před předčasnými parlamentními volbami v zemi oznámil odchod z mateřského hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Učinil tak v příspěvku na sociální síti. Později dodal, že se stal lídrem neparlamentní strany Demokrati a že spolu s ním součástí tohoto politického projektu s cílem spojit strany pravého středu budou mimo jiné ministři zahraničí, obrany, hospodářství a životního prostředí.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 15:19|

Slovenský expremiér Dzurinda představil Modrou koalici

Bývalý dvojnásobný slovenský premiér Mikuláš Dzurinda v pátek představil nový politický projekt pod názvem Modrá koalícia (Modrá koalice). Ten má ambici spojit obyvatele a osobnosti, kteří podporují spolupráci zemí v rámci Evropské unie a NATO. Dzurinda ale neřekl, zda se hodlá stát lídrem koalice. Příští týden bude slovenský parlament rozhodovat o zkrácení svého volebního období a o termínu předčasných parlamentních voleb jako o řešení politické krize po prosincovém pádu menšinové vlády Eduarda Hegera.
27. 1. 2023|

Slovenský premiér Heger zvažuje odchod z hnutí OĽaNO, spekulují média

Slovenský premiér Eduard Heger podle médií uvažuje o odchodu z nejsilnějšího vládního hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Mohl by se postavit do čela nového politického projektu, kterým by oslovil voliče stran pravého středu. Heger, jehož menšinové vládě vyslovil parlament loni v prosinci nedůvěru, tuto možnost nekomentoval. Už dříve ale ohlásil snahu o nalezení nové většiny v nynější sněmovně. O možném politickém rozchodu s Hegerem psal také šéf OĽaNO Igor Matovič, vůči kterému se premiér vymezil.
12. 1. 2023Aktualizováno12. 1. 2023, 20:05|

Za zánik Československa můžou amatéři, hodnotí Kocáb i po 30 letech. Podle Dzurindy to byl osud

Za dílo amatérů považuje Michael Kocáb zánik Československa. Připomněl, že politici, kteří rozhodnutí učinili, měli minimum zkušeností, a je přesvědčen, že rozhodnout měli občané republiky v referendu. Vzpomínky z obou zemí někdejší federace však ukazují, že postoj Čechů a Slováků byl počátkem 90. let značně odlišný. Zatímco nynější ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vzpomíná na československý sentiment, někdejší slovenský premiér Mikuláš Dzurinda vzpomněl na agresi slovenských občanů vůči zákonodárcům, kteří se pokoušeli osamostatnění zabránit. Politici minulí i současní diskutovali o jubileu Česka a Slovenska v Událostech, komentářích.
2. 1. 2023|

Zemřel bývalý slovenský ministr zahraničí Eduard Kukan

Ve věku 82 let zemřel bývalý slovenský ministr zahraničí Eduard Kukan. Příčinou jeho úmrtí bylo srdeční selhání, informovala slovenská TV JOJ. V minulosti Kukan působil také v československé diplomacii a ve vysokých funkcích v OSN.
10. 2. 2022|

Důležitá je svoboda. Hosté pořadu Fokus Václava Moravce diskutovali o Evropě a její síle

Lidé v Evropě si mají zachovat svobodu a žít podle sebe, zaznělo v pořadu Fokus Václava Moravce. Hosté mluvili například o tom, jaké to je žít v Evropě a kde jsou její hranice. Pozvání přijali eurokomisařka Věra Jourová, stand-up komik Tigran Hovakimyan, slovenský expremiér Mikuláš Dzurinda, mluvčí Senátu Sue Nguyen, politolog Lukáš Macek a ekonom Filip Matějka.
12. 10. 2021Aktualizováno12. 10. 2021, 22:00|

Reportéři ČT: Slovensko zažilo vlnu zatýkání. Podle opozice se jedná o politickou vendetu

Na Slovensku se po nástupu nové vlády Igora Matoviče rozjelo zatýkání ve velkém. Ve vazbě skončili policisté, prokurátoři, soudci i podnikatelé. Podle kabinetu jde o důsledek svobody, která rozvázala spravedlnosti ruce. Opozice nicméně říká, že jde o politickou vendetu. Pro Reportéry ČT na Slovensku natáčeli Adéla Paclíková a Michael Fiala.
16. 2. 2021|
Otázky Václava Moravce

Dzurinda: Evropa se s německým předsednictvím může stát globálním hráčem

Hlavní prioritou začínajícího německého předsednictví Evropské unie bude, aby EU ze současné krize vyšla jednotná a silnější, řekla europoslancům ve svém projevu v uplynulém týdnu německá kancléřka Angela Merkelová. Na důležitosti soudržnosti Evropy se v pořadu Otázky Václava Moravce shodli i bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda a velvyslanec Česka při Evropské unii Jakub Dürr. Německo je podle nich v pozici, kdy může udělat z Evropy po koronavirové krizi globálního hráče.
12. 7. 2020|

Konstanta slovenské politiky. Robert Fico zatím zůstává, volby ale mohou vše změnit

V počátcích své politické kariéry se pasoval do pozice člověka, který na Slovensku vymýtí korupci a zastaví prorůstání mafiánských praktik do politiky. O dvacet let později ovšem část veřejnosti právě jeho spojuje s řadou korupčních kauz. Robert Fico je nejvýraznější tváří slovenské porevoluční politiky. Nyní jeho strana Smer-SD usiluje už o čtvrté vítězství v parlamentních volbách. Zda bude výsledek stačit, aby se udržel u moci, však neví ani Fico sám.
29. 2. 2020|

„Z našeho Slovenska udělali mafiánský stát.“ Korupční aféry vyhnaly Slováky do ulic

Slováci vyšli do ulic v reakci na zveřejnění nahrávky z odposlechů ze starší korupční aféry Gorila i kvůli podezřením z uplácení některých činitelů. Shromáždění v Bratislavě svolaly jak opoziční a neparlamentní strany, tak občanská iniciativa Za slušné Slovensko. Iniciativa po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka stála za největšími protivládními demonstracemi od roku 1989.
18. 10. 2019|

Do slovenských médií zřejmě unikla nahrávka z korupční kauzy Gorila

Slovenské redakce se zřejmě dostaly k nahrávce z kauzy známé jako Gorila – odkaz jim poslal neznámý zdroj. V několik let staré korupční kauze tajná služba sledovala schůzky šéfa skupiny Penta Jaroslava Haščáka s politiky. Policie získala nahrávku z akce Gorila v bytě podnikatele Mariána Kočnera, který byl obviněn také z objednání loňské vraždy novináře Jána Kuciaka. Jestli jde o shodný záznam, jaký mají k dispozici média, zatím není jasné. Uniklou nahrávku nekomentovala policie ani prokuratura, politici se zase vyslovili pro vyšetření kauzy a potrestání pachatelů.
16. 10. 2019Aktualizováno16. 10. 2019, 17:40|

Denník N: Nová Kočnerova nahrávka ukazuje korupci poslanců při volbě prokurátora

Denník N na svém webu zveřejnil část nahrávky a přepis rozhovoru bývalého slovenského generálního prokurátora Dobroslava Trnky s podnikatelem Marianem Kočnerem obviněným v několika kauzách včetně vraždy novináře Jána Kuciaka. Nahrávka poukazuje na korupci poslanců při volbě šéfa prokuratury. Naznačuje také, že Trnka se pokusil vydírat šéfa finanční skupiny Penta Jaroslava Haščáka, za což mu Kočner nadává.
14. 10. 2019|
90‘ ČT24

Politické špičky o výročí vstupu do EU: Už jsem i Evropan, říká slovenský expremiér Dzurinda

Česko i Evropská unie byly na rozšíření v roce 2004 solidně připraveny. Zaznělo to v pořadu 90', kde k výročí této události debatovali bývalí premiéři Mikuláš Dzurinda, Vladimír Špidla a Mirek Topolánek, bývalý eurokomisař Štefan Füle a bývalá pracovnice Světové banky Jana Matesová. Hovořili také o českém předsednictví Rady EU v roce 2009, evropské identitě, brexitu nebo dotacích.
29. 4. 2019|
Otázky Václava Moravce

Nesledujme Westminster, ale společnost. Pak pochopíme brexit, říká politoložka Durnová

Ve středu britští poslanci odmítli všech osm alternativních návrhů na odchod Spojeného království z Evropské unie a zároveň odložili původní termíny obchodů. Premiérka Theresa Mayová by mohla vypsat předčasné volby, pokud se jí v pondělí v parlamentu nepodaří prosadit její už třikrát odmítnutý návrh dohody. Ve hře je podpora celní unie s EU. O brexitu debatovali v Otázkách Václava Moravce politoložka Anna Durnová, právník Jiří Přibáň a slovenský expremiér Mikuláš Dzurinda.
31. 3. 2019|