TÉMA

Sadiq Khan

Londýn podle starosty sčítá brexitové ztráty. Ekonomické dopady odchodu z EU ukazuje nová studie

Na „škodlivé dopady“ brexitu upozorňuje londýnský starosta Sadiq Khan. Odchod Spojeného království z Evropské unie prý dopadá negativně jak na britskou ekonomiku, tak i na situaci v hlavním městě. Z EU odešlo ostrovní království před čtyřmi lety, podle nejnovějších studií dosáhly ztráty zhruba 140 miliard liber, v přepočtu zhruba čtyř bilionů korun.
26. 2. 2024|

Írán na summitu ocenil aktivity Hamásu. V Londýně se konala další velká propalestinská demonstrace

Arabské a islámské země ve společném prohlášení na svém mimořádném summitu v Rijádu vyzvaly k ukončení bojů v Pásmu Gazy a vpuštění humanitární pomoci do oblasti. Zároveň odsoudily „izraelskou agresi v Gaze“ a uvedly, že Izrael páchá v pásmu válečné zločiny. Muslimské státy proto mimo jiné požadují zastavení vývozu zbraní do Izraele, informovala agentura Reuters. Izrael provádí v Pásmu Gazy vojenskou operaci v reakci na krvavý útok teroristického hnutí Hamás ze začátku října. V Londýně mezitím podle BBC pochodovalo kolem 300 tisíc lidí, kteří požadují příměří v Pásmu Gazy. Agentura Reuters hovoří o stovce tisíc účastníků. Policie prý zatkla 82 lidí, kteří se proti demonstrujícím stavěli.
11. 11. 2023|

„Rozměr teroru je strašný.“ USA posílají do Středomoří letadlovou loď, Unie prověří pomoc Palestině

Spojené státy kvůli útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael přesouvají do východního Středomoří letadlovou loď.  Evropská unie provede kontrolu své finanční pomoci Palestincům, aby se ujistila, že z unijních peněz nemají prospěch, a to ani nepřímý, žádné teroristické organizace. Čína násilí odsoudila, řešení podle ní spočívá ve vytvoření nezávislého palestinského státu. Rusko se obává rizika, že se do konfliktu zapojí „třetí síly“.
9. 10. 2023Aktualizováno9. 10. 2023, 21:15|

Téměř v celém Londýně platí nízkoemisní zóna, majitelé starších vozů musí za vjezd platit

V Londýně začalo od úterý platit rozšíření nízkoemisní zóny (ULEZ) na prakticky celé hlavní město. A to navzdory kritikům, podle kterých opatření zhorší krizi rostoucích životních nákladů, napsala agentura Reuters. Vjezd do zóny je zatížen denním poplatkem 12,50 liber (v přepočtu 352 korun) pro vozidla, která nesplňují přísné emisní požadavky.
29. 8. 2023|

Starosta Londýna plánuje rozšířit nízkoemisní zónu. Okrajové části metropole vzdorují u soudu

Britská metropole se proměňuje v nízkoemisní město. Starosta Londýna Sadiq Khan chce nově placenou zónu pro vjezd aut, která nesplňují ekologické limity, rozšířit na celou metropoli. Okrajové části se ale bouří a napadly návrh u vrchního soudu.
5. 7. 2023|

Starosta Londýna mluví o možnosti regulovat nájemné. Ceny závratně narostly

Londýn bojuje s extrémně drahými nájmy. Poptávka po bytech totiž výrazně víc než dřív převyšuje nabídku. Starosta britské metropole dokonce mluví o možnosti nájmy zmrazit.
29. 11. 2022|

Velká Británie se rozloučila s královnou Alžbětou II.

Ve Westminsterském opatství se uskutečnila bohoslužba za Alžbětu II. Byla vrcholnou událostí pondělního státního pohřbu britské panovnice, na který přijelo na pět set státníků a dalších významných osobností z celého světa. Osm nosičů po skončení bohoslužby za zvuku varhan přeneslo rakev na lafetu, kterou 142 příslušníků královského námořnictva odtáhlo centrem Londýna k Wellingtonovu oblouku. Odtud byla rakev pohřebním vozem převezena na hrad Windsor. Během smutečního obřadu byla spuštěna do krypty v kapli svatého Jiří. Večer se s ní na soukromém obřadu ještě naposledy rozloučí nejbližší.
19. 9. 2022Aktualizováno19. 9. 2022, 19:57|

Přípravy na pohřeb Alžběty II. vrcholí. Do Londýna přijíždějí delegace z celého světa, dorazil už i Biden

Americký prezident Joe Biden přiletěl v sobotu pozdě večer do Londýna na pondělní pohřeb královny Alžběty II. Podle britského listu The Guardian neformální jednání šéfa Bílého domu s novou britskou premiérkou Liz Trussovou, původně plánované na neděli, bylo přesunuto na středu na okraj zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Pondělní pohřeb budou podle médií provázet obří bezpečnostní manévry, očekává se pět stovek hlav států a do Londýna zamíří asi milion lidí. Má jít patrně o nejsledovanější akci v britských dějinách.
18. 9. 2022Aktualizováno18. 9. 2022, 22:02|

Extrémní vedra narušila dopravu v Británii či Španělsku, Francii dál trápí masivní vlna lesních požárů

Již třetím dnem trvající vlna veder v Evropě dále působí problémy. V Británii rekordní horko znovu narušilo dopravu, a úřady tak musely do středečního poledne uzavřít železniční trať z Londýna do Edinburghu. V souvislosti s vysokými teplotami už masivní lesní požáry v departementu Gironde na jihu Francie poškodily plochu o zhruba dvou stech metrech čtverečních. S ohněm bojuje už několik dní i Španělsko neboe Portugalsko. Plameny se šíří také v Řecku nedaleko Atén. Červencový  teplotní rekord zaznamenalo ve středu Dánsko.
20. 7. 2022Aktualizováno20. 7. 2022, 19:32|

V Severním Irsku zvítězí separatisté, naznačují projekce. V komunálních volbách v Londýně uspěli labouristé

Z prvních výsledků voleb do severoirského regionálního parlamentu se zdá, že skončí přelomovým vítězstvím katolické republikánské strany Sinn Féin. V zemi začalo sčítání hlasů po čtvrtečních volbách, konečné výsledky se očekávají v pátek pozdě večer nebo v sobotu brzy ráno. Odhadovaná volební účast krátce před uzavřením místností byla 54 procent, před pěti lety to bylo 74 procent, uvedly úřady. V ostatních částech Spojeného království se konaly komunální volby. V mnohých londýnských obvodech zvítězili opoziční labouristé. Ve Skotsku zvítězila Skotská národní strana (SNP), ve Walesu utrpěli konzervativci další ztráty.
6. 5. 2022Aktualizováno6. 5. 2022, 21:14|

Scotland Yard je ve dvojím ohni. Vyšetřuje na nejvyšších místech a čeká, kdo ho povede

Do jeho nevítané pozornosti se nedávno dostal i princ Charles či premiér Boris Johnson. Scotland Yard se tak nyní zabývá případy, které mohou ovlivnit vztah občanů k monarchii či způsobit pád ministerského předsedy. Zároveň však jeho samotné vedení prochází vážnou krizí, jež může výrazně zformovat budoucnost londýnské policie.
18. 2. 2022|

Šéfka londýnské policie Cressida Dicková odstoupila

Šéfka londýnské policie Cressida Dicková ve čtvrtek večer odstoupila z funkce, oznámil londýnský starosta Sadiq Khan. Odstoupení podle agentury Reuters následovalo poté, co starosta vyjádřil nespokojenost s prací policejní náčelnice a zapochyboval, že by mohla vykořenit z londýnské policie takové problémy jako rasismus a sexismus.
11. 2. 2022|

Angličtí fotbalisté čelili po prohře rasistickým urážkám, pět desítek lidí zatkla kvůli nepokojům policie

Finále fotbalového Eura, ve kterém italský národní tým porazil fotbalisty Anglie, mělo ve Spojeném království zlostnou dohru. Angličtí fotbalisté Marcus Rashford, Jadon Sancho a Bukayo Saka, kteří neproměnili penalty v rozhodném rozstřelu, čelili na sociálních sítích rasistickým urážkám – což odsoudila národní fotbalová asociace i premiér Boris Johnson. Klíčový zápas ve Wembley navíc doprovázely násilnosti; policie zatkla devětačtyřicet lidí, devatenáct policistů utrpělo při šarvátkách zranění.
12. 7. 2021|

Pandemie ve světě: Slovensko zřídí na hranicích pruhy pro očkované, Německo mírní cestovní omezení

Slovenská policie po zintenzivnění kontrol dodržování karanténních povinností zřídí zejména na velkých hraničních přechodech zvláštní jízdní pruh pro cestující, jež byli očkováni proti covidu-19. Od nadcházejícího pátku bude Slovensko až na výjimky vyžadovat při vstupu do země karanténu od neočkovaných lidí. Německo nově zmírňuje omezení pro cestující z několika zemí včetně Velké Británie či Portugalska.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 20:57|

Většinu ve skotském parlamentu mají stoupenci nezávislosti, londýnským starostou opět Khan

Strany usilující o nezávislost Skotska získaly ve volbách většinu křesel v místním parlamentu, což jim dává prostor k prosazení dalšího referenda o odtržení od zbytku Spojeného království. Volby už počtvrté za sebou vyhrála Skotská národní strana (SNP), většinu by mohla dát dohromady se Zelenými. Šéfka SNP a skotská premiérka Nicola Sturgeonová potvrdila, že je odhodlána referendum prosadit, a to i přes odpor britského premiéra. V místních volbách v Anglii obhájil post londýnského starosty labourista Sadiq Khan. Labouristé si udrží pozici nejsilnější strany ve velšském parlamentu.
8. 5. 2021Aktualizováno9. 5. 2021, 07:41|

Skotští národovci míří k vítězství. V Anglii Labouristé ztratili tradičně levicový Hartlepool

Ve Velké Británii sčítají hlasy odevzdané ve čtvrtečních místních volbách v Anglii a volbách do parlamentů ve Walesu a Skotsku. Skotská národní strana (SNP), která prosazuje referendum o nezávislosti, získala klíčové obvody Ayr či centrum Edinburghu a je na cestě k jasnému vítězství, i když většinu jistou nemá. Konzervativci získali tradičně labouristické parlamentní křeslo v obvodu Hartlepool.
7. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 21:27|

Superčtvrtek v Británii. V místních a regionálních volbách je k mání přes pět tisíc křesel

V Británii je volební superčtvrtek. Angličané hlasují v místních volbách, občané Londýna o starostovi. Velšané a Skotové si vybírají zastoupení v tamních parlamentech. Pozornost je upřena především na skotské volby, které mohou napovědět o případném referendu o nezávislosti.
6. 5. 2021Aktualizováno6. 5. 2021, 12:55|

Londýnská policie čelí tvrdé kritice po zásahu proti pietnímu shromáždění

Britští politici kritizují zákrok policie při pietní akci v Londýně. Starosta ho označil za nepřiměřený a chce vysvětlení. Zhruba tisíc lidí v sobotu večer přišlo uctít památku třiatřicetileté ženy, z jejíž vraždy je podezřelý člen metropolitní policie. Lidé se nakonec střetli s hlídkami a několik jich skončilo v poutech. Podle policistů byla akce vzhledem k protiepidemickým opatřením nebezpečná a nezákonná.
14. 3. 2021|

Jako uklízečka jsem si přišla lépe chráněná než lékaři, říká Češka pracující v londýnské nemocnici

Velká Británie překročila hranici 15 tisíc úmrtí na nemoc COVID-19, infekci nového koronaviru už podlehly i tři desítky zdravotníků. Bojem o životy se proplétá taky Češka Pavla Bečková, která v londýnské nemocnici pracuje jako uklízečka –⁠ a mnohdy si přijde lépe chráněná než zdravotníci.
18. 4. 2020|

„Co dělal venku?“ Johnson chce po útoku zrušit předčasné propouštění odsouzených z terorismu

Vláda premiéra Borise Johnsona v souvislosti s nedělním útokem v Londýně, při kterém byli pobodáni dva lidé, předloží zákon, který by znemožnil předčasné propuštění odsouzených za terorismus. V metropoli útočil dvacetiletý Sudesh Amman, který byl v roce 2018 odsouzen kvůli vlastnictví materiálů nabádajících k terorismu. Minulý týden ale byl po uplynutí poloviny trestu podmínečně propuštěn, ačkoli úřady věděly o tom, že může být nebezpečný.
3. 2. 2020|

Johnsona doprovodil k volbám pes, u některých místností se tvoří fronty

Britové v předčasných volbách vybírají poslance, kteří mají rozhodnout o podobě brexitu. Svůj hlas už odevzdala v prvních hodinách řada britských politiků včetně konzervativního ministerského předsedy Borise Johnsona. Pětapadesátiletý předseda vlády hlasoval poblíž sídla premiérů v londýnské Downing Street, doprovodil ho jeho pes Dilyn. Britská média hlásí fronty u volebních místností, především v Londýně.
12. 12. 2019Aktualizováno12. 12. 2019, 20:09|

Oběti útoku v Londýně pomáhaly vězňům s resocializací. Úřady prověřují desítky propuštění

Tři dny po teroristickém útoku lidé v Londýně uctili památku dvou jeho obětí. Těmi byla 23letá Saskia Jonesová a 25letý Jack Merritt. Podle agentury AP oba pracovali v programu zaměřeném na pomoc vězňům při návratu do společnosti. Semináře resocializačního programu pro odsouzené se účastnil i jejich vrah, osmadvacetiletý terorista Usman Khan. Úřady nyní prověřují propuštění více než sedmi desítek dalších vězňů, kteří si odpykávali trest za terorismus.
2. 12. 2019Aktualizováno2. 12. 2019, 22:30|

Útok v Londýně má dvě oběti. Muže s atrapou vesty s výbušninou policie zastřelila

Podle londýnské policie byl páteční incident na mostě London Bridge teroristickým činem. Při útoku nožem tam bylo zraněno pět lidí. Policie později potvrdila zprávy médií, že dva z nich podlehli těžkým zraněním. Mrtvý je i útočník Usman Khan, kterého na místě zastřelili členové protiteroristické jednotky. Podle vyjádření policie měl na sobě atrapu vesty s výbušninou.
29. 11. 2019Aktualizováno30. 11. 2019, 08:35|

Umělý trávník a plážová lehátka v ulicích Londýna. Lidé oslavili den bez aut

Britská metropole zažila v neděli den bez aut. Největší událost svého druhu v Londýně, kterou vyhlásil starosta Sadiq Khan, je součástí boje proti klimatickým změnám. Právě tomu se bude věnovat i summit OSN, který začíná v pondělí.
22. 9. 2019|