TÉMA

Florencie

Bouře Ciarán zasáhla Toskánsko. Příval vody odnášel auta, zemřelo nejméně šest lidí

Prudká bouře Ciarán si v Evropě vyžádala nejméně 17 mrtvých. V italském Toskánsku, které postihly silné deště a vítr, zemřelo šest lidí, oznámily tamní úřady. Několik dalších lidí se stále pohřešuje. Čtyři lidé zahynuli při ztroskotání plachetnice v Portugalsku, které způsobily špatné povětrnostní podmínky, píše agentura AFP. Již dříve dva mrtvé hlásily Francie a Belgie a po jednom mrtvém pak Španělsko, Nizozemsko a Německo.
3. 11. 2023Aktualizováno3. 11. 2023, 21:01|

Mimořádná vedra sužují jih Evropy. Horko se rozšíří i na Balkán

Nebývalá vedra dál sužují zejména jih Evropy a zlepšení se podle meteorologů v nejbližších dnech nečeká. Horko se naopak rozšíří i na Balkán. V šestnácti italských městech včetně několika turistických destinací v sobotu platila výstraha před extrémními teplotami a na Sardinii s napětím očekávají, zda padne evropský teplotní rekord 48,8 stupně Celsia. Atény zavřely kvůli vedru hojně turisty navštěvovanou Akropoli a Turecko po desítkách počítá lidi hospitalizované s úpalem. Výzvy k opatrnosti už vydaly úřady mimo jiné v Polsku. S extrémními teplotami se potýkají také ve Spojených státech nebo v Číně.
15. 7. 2023Aktualizováno15. 7. 2023, 21:55|

Londýnský soud potrestal aktivisty za poškození rámu van Goghova obrazu

Dva klimatické aktivisty, kteří se na protest proti těžbě ropy přilepili k obrazu malíře Vincenta van Gogha, uznal londýnský soud vinnými. Čtyřiadvacetiletá aktivistka Emily Brocklebanková v úterý dostala podmíněný trest 21 dní vězení s šestiměsíčním odkladem. Podléhá šestitýdennímu zákazu vycházení, během něhož bude sledována pomocí elektronického náramku. Výše trestu pro jejího 22letého kolegu Xaviera Gonzales-Trimmera zatím nebyla oznámena, uvedla agentura DPA.
22. 11. 2022|

Ekologičtí aktivisté se ve Florencii přilepili k Botticellimu

Italští ekologičtí aktivisté se v pátek přilepili ke slavnému dílu malíře Sandra Botticelliho ve florentinské galerii Uffizi. Chtěli tak upozornit na podle nich nedostatečná opatření v boji proti klimatickým změnám. Obraz Primavera (Jaro) díky ochrannému sklu nebyl poškozen, informoval deník The Guardian.
23. 7. 2022|

Při protestech proti válce zadrželi v Rusku stovky lidí. Demonstrovalo se i v dalších zemích

Na nedělních demonstracích proti válce na Ukrajině bylo v Rusku zatím zadrženo více než 860 lidí. Informovala o tom organizace Ovd-Info, podle níž byli lidé zatýkáni při protestech v 37 městech po celém Rusku. Agentura AFP upozornila na brutální postup pořádkových sil vůči protestujícím. Proti ruské invazi se o víkendu demonstrovalo také v mnoha dalších zemích, v Německu, Belgii, v Polsku, v USA či například na Tchaj-wanu. V Srbsku se naopak uskutečnil protest na podporu Ruska.
13. 3. 2022Aktualizováno13. 3. 2022, 20:14|

V Itálii zatkli Němce hledaného chilskými úřady kvůli činům v Colonii Dignidad

V Itálii byl zatčen Němec Reinhard Doring Falkenberg (75), jehož 16 let hledaly chilské úřady kvůli obvinění z únosu. Toho se měl dopustit v 70. letech minulého století, kdy žil s dalšími německými emigranty v osadě zvané Colonia Dignidad, využívané i chilským diktátorem Augustem Pinochetem k věznění a mučení odpůrců jeho režimu.
30. 9. 2021|

„Jsem zbloudil,“ psal Dante před sedmi sty lety. Očistcem mu byla politika, rájem Beatrice

Přesně před sedmi sty lety zemřel Dante Alighieri. V exilu, v němž nuceně strávil téměř polovinu života, vyhnán z rodné Florencie kvůli sporu s papežem. Na tento spor se už zapomnělo, na Danteho ale ne. V roce 2017 z jeho díla současný papež citoval při svém prvním videorozhovoru s posádkou Mezinárodní vesmírné stanice. Jak rozumíte verši Danta Alighieriho, že láska „hýbe sluncem i všemi hvězdami“? zeptal se. Názor na postřeh významného italského básníka se nedozvěděl, ruský kosmonaut odvětil, že si do vesmíru přibalil Malého prince.
14. 9. 2021|

Část Číňanů se z Itálie vrací zpět do své vlasti, cítí tam větší možnosti rozvoje

Koronavirová pandemie v Itálii má i hodně nečekané dopady. Poprvé za třicet let země nepřitahuje pracovníky z Číny. Naopak, členové čtvrté nejpočetnější menšiny v zemi se vracejí domů. Většinou jde o malé podnikatele, kteří vidí lepší obchodní příležitosti ve své vlasti, která už se z krize dostává.
29. 5. 2021|

„Jsme úplně bez sebe.“ V Eurovizi 2021 zvítězili italští rockeři Maneskin

Mezinárodní hudební soutěž Eurovizi vyhrála italská rocková formace Maneskin. Itálie v klání uspěla potřetí, naposledy pro ni titul získal v roce 1990 Toto Cotugno, jehož proslavila píseň L'Italiano. Skupina Maneskin byla favoritem sázkových kanceláří, po udělení hlasů ale zaostávala a pomohly jí až hlasy diváků.
23. 5. 2021Aktualizováno23. 5. 2021, 16:20|

Co Michelangelo tesal tři roky, zvládne tiskárna za pár dní. V Itálii vzniká dokonalá kopie Davida

David dokázal porazit Goliáše, italští restaurátoři se pokoušejí o úkol dle jejich mínění snad ještě těžší – vytvářejí dokonalý klon Michelangelovy sochy Davida. Pomáhá jim nejvyspělejší skenovací technika a 3D tiskárna. Kopie má Itálii v říjnu reprezentovat na odložené světové výstavě Expo 2020 v Dubaji.
14. 4. 2021|

BLOG: V Benátkách má původ ghetto či karanténa. Jejich architekturou se inspirovalo i Brno

V době, kdy se svět již druhým rokem potýká s koronavirem, na Benátky nejčastěji vzpomeneme v souvislosti s karanténou, která má své počátky v tomto městě. Karanténa – quarantina, čtyřicet dní izolace, ohraničuje prostor a čas. Podobně ohraničovalo prostor ghetto, které má také počátek v Benátkách, kde na rozdíl od zbytku Itálie byla situace Židů příznivější. Tolerantnější a rozumná politika provázela více než tisíciletou historii samostatných Benátek. Byly to i Benátky, kde poprvé v dějinách roku 1573 umělec, manýristický malíř Paolo Veronese, obhájil právo svobodné tvorby před inkvizicí.
25. 3. 2021|

Tým právníků chce přezkoumat, zda lze zrušit rozsudek nad Dantem. Po více než sedmi stech letech

Italští právní experti chtějí znovu otevřít více než sedm set let starý případ Danta Alighieriho. Jednoho z největších italských básníků a jazykovědců odsoudil v roce 1302 tehdejší starosta Florencie k vyhnanství a autor Božské komedie se už do svého rodného města nikdy nevrátil. Právníci teď zkoumají, zda by případ nešel znovu otevřít a tehdejší rozhodnutí soudu případně anulovat.
18. 3. 2021|

V severní Itálii se zřítil silniční most. Správce loni tvrdil, že žádné nebezpečí nehrozí

U severoitalského města Aulla, zhruba v půli cesty mezi Janovem a Florencií, se zřítil silniční most. Při neštěstí se zranili dva řidiči. Agentura Reuters připomněla, že za normálních okolností jde o rušnou silnici, kvůli opatřením proti šíření koronaviru ale byl provoz na mostě omezený. Komunikaci podle Reuters provozuje státní správce silnic ANAS.
8. 4. 2020Aktualizováno8. 4. 2020, 17:01|

Kráska z ruin. Před 200 lety svět znovu spatřil nejpůvabnější Venuši antiky

Působivá socha obnažené bohyně lásky s chybějícími pažemi celé dekády dráždí fantazii kunsthistoriků i umělců – a platí za příkladnou ukázku antického umění a i jednu z nejslavnějších soch světa. Venuše Mélská, cenný artefakt ze sbírek pařížského Louvru, spatřila  světlo světa (v novodobé historii) před rovnými dvěma sty lety: 8. dubna 1820.
8. 4. 2020|

Turisté se z uzavřených italských oblastí mohou vrátit. V zemi jsou tisíce Čechů, jeli hlavně na hory

Izolace platná pro 16 milionů lidí v severní Itálii se nevztahuje na turisty. Ujistili o tom čeští ministři zahraničí a zdravotnictví. Lidé, kteří v Lombardii či dalších provinciích uzavřených ve snaze zastavit šíření nového typu koronaviru nebydlí, mohou odjet domů. Podle Asociace cestovních kanceláří i odhadu generálního konzulátu v Miláně je v izolovaných oblastech několik tisíc Čechů, hlavně na horách.
8. 3. 2020Aktualizováno8. 3. 2020, 16:51|
Koronavirus

Guvernér Lombardie je v karanténě. Italové utíkají z červené zóny, jednoho dopadli až ve Florencii

Guvernér severoitalské Lombardie, kde se rozšířil koronavirus, stráví příštích 14 dní v karanténě. Informovala o tom italská tisková agentura ANSA. Attilio Fontana se rozhodl dobrovolně izolovat poté, co jedna jeho spolupracovnice měla pozitivní test. Z takzvaných červených zón v Lombardii se někteří lidé snaží dostat. Jednoho objevila policejní hlídka až ve Florencii, píše web listu Corriere della Sera. Itálie oznámila další tři úmrtí na infekci, další nakažené hlásí i Německo a Francie. První případy nákazy se objevily v Dánsku a Estonsku a také ve Vídni. Slovensko kvůli koronaviru zavede kontroly aut na hranicích s Rakouskem.
27. 2. 2020Aktualizováno27. 2. 2020, 20:22|

V Benátkách se vzedmula hladina třikrát během týdne, takové záplavy Italové nepamatují

Po několikadenním povodňovém poplachu se začíná uklidňovat situace v Benátkách. V pondělí se tam opět otevřely školy a takzvaná vaporetta, městské vodní „autobusy“, znovu vyplouvají podle grafikonu, informovala agentura APA. Napjatá je kvůli bouřím situace v severoitalských krajích Toskánsko a Emilia-Romagna a v Kampánii na jihu Itálie.
18. 11. 2019|

Díla renesančních mistrů zažívají v Itálii renesanci. Muzea se obávají, že reforma přinese temno

V Itálii ožívá zájem o velká díla renesance, zejména díky cizincům. Čtyři roky stará reforma umožnila, aby se do čela uměleckých institucí směli hlásit i zahraniční odborníci. Sedm jich prošlo konkurzy a mnohdy zkostnatělé kulturní instituce modernizovalo. Současná pravicová vláda ale chystá změnu: nově chce všechno řídit z Říma.
17. 8. 2019|

Za úspěchem Leonarda stála fantazie a posedlost. Geniální malíř zemřel před 500 lety

Leonardo da Vinci je často popisován jako archetyp renesančního člověka, génia, humanisty a experimentátora, který spojil umění s vědou. Namaloval dva nejslavnější obrazy dějin, Poslední večeři a Monu Lisu, a jako vědec rozvinul na svou dobu jasnozřivé nápady například na letadlo, ponorku či automobil. Věnoval se ale i novátorskému studiu anatomie, stavebnictví, ptáků, srdce, optiky, botaniky, vodních proudů či zbraní.
2. 5. 2019|

Ani levák, ani pravák. Leonardo da Vinci byl ambidextr

Génius renesanční éry Leonardo da Vinci neměl jednu ruku zručnější než tu druhou, ale s největší pravděpodobností využíval obě se stejnou zdatností. Restaurátoři ve Florencii definitivně potvrdili, že k psaní používal obě ruce. Myslí si, že tak mohl tvořit i svá umělecká díla. Slavnému malíři dali přízvisko ambidextr.
12. 4. 2019|

Speciální laser dokáže odstranit graffiti z památek, aniž by poškodil povrch

Itálie začala testovat novou technologii na odstranění graffiti na fasádách památek. Jedná se o laser, jehož široký paprsek dokáže barvu citlivě zničit, aniž by poškodil povrch starého kamene a zdiva. S vandalismem se potýká například italská Florencie. Třeba proslulý most Ponte Vecchio přiláká ročně na patnáct milionů turistů. Řada z nich na něm ovšem nechá i své podpisy.
21. 3. 2019|