Část Číňanů se z Itálie vrací zpět do své vlasti, cítí tam větší možnosti rozvoje

Horizont ČT24: Čínská minorita opouští Itálii (zdroj: ČT24)

Koronavirová pandemie v Itálii má i hodně nečekané dopady. Poprvé za třicet let země nepřitahuje pracovníky z Číny. Naopak, členové čtvrté nejpočetnější menšiny v zemi se vracejí domů. Většinou jde o malé podnikatele, kteří vidí lepší obchodní příležitosti ve své vlasti, která už se z krize dostává.

Prato nedaleko Florencie je historické centrum italského textilního průmyslu. A také místo s největším podílem Číňanů v Evropě. Obyvatel Říše středu žilo ještě loni ve dvousettisícovém městě 25 tisíc.

Většina z nich se tu přitom usadila v devadesátých letech a úspěšně se integrovala. Číňané znovu naplno rozjeli byznys, kterým se město proslavilo, ale tehdy se ocitl v úpadku. V italskými krejčími opuštěných halách znovu začali šít a prodávat oblečení. Dařilo se natolik, že před krizí se v oboru uživilo víc než šest tisíc firem. Navzdory rozvolňování covidových opatření ale i tady zůstávají rolety řady obchodů stažené.

Je čas na návrat?

„Způsob, jakým se Čína úspěšně dokázala vypořádat s pandemií, vedl mnoho lidí k tomu, že začali vážně uvažovat o návratu do Číny,“ říká radní Prata Marco Wong

Nemožnost pravidelně cestovat. Chaotická opatření italské vlády. Rok velmi omezeného provozu obchodů. Distanční výuka. A vidina toho, jak se v Číně vše obnovuje. Důvody, které vedou první i druhou generaci Číňanů v Itálii k donedávna nepředstavitelnému kroku zpět. Nejméně 250 rodin uvolnilo ze školy děti a poslalo je do vlasti. 

Přesná čísla zatím úřady nemají, a proto nedokážou říct, o jak silný trend se jedná. Zástupci čínské komunity ale nevylučují, že se většina jejích členů zase vrátí. A to v okamžiku, kdy se evropská ekonomika znovu vzpamatuje.