TÉMA

Bombaj

Ze slumu se protančila až na titulní stránky časopisů. Z indické dívky se díky virálním videím stala modelka

Indie objevila novou celebritu. Patnáctiletá Malíša Charvová ještě před třemi lety žila s rodinou v jednom ze slumů třiadvacetimilionové Bombaje. Tam ji ale potkal americký herec a choreograf Robert Hoffman a natočil několik krátkých videí na sociální sítě. Ty opatřil značkou „Princezna ze slumu“. O tři roky později je z dívky žádaná modelka, která plní titulní stránky časopisů.
18. 9. 2023|

Kvůli vedrům zemřelo v Indii téměř sto lidí, země má problémy s výpadky elektřiny

Nebývalá vlna veder v Indii si v posledních dnech vyžádala životy téměř stovky lidí. Teploty se pohybují o pět stupňů výš, než je v červnu obvyklé. Oběti na životech si vyžádalo extrémně teplé počasí v nejlidnatějším indickém státě Uttarpradéš na severu země a v sousedním Biháru. Lidé se potýkají s výpadky elektřiny.
18. 6. 2023|

Skládky u měst jsou obřím zdrojem metanu. Zaměřme se na Čínu a Indii, říká studie

Skládky odpadu u velkých měst jsou zdrojem vylučování velkého množství metanu, který přispívá k oteplování. Uvádí se to ve studii zveřejněné tento týden v časopise Science Advances. Vědci, kteří se na ní podíleli, sledovali uvolňování plynů nad čtyřmi velkými městy – indickými Dillí a Bombají, pákistánským Láhaurem a argentinským Buenos Aires.
14. 8. 2022|

Pandemie ve světě: Británie zřejmě odloží další rozvolňování. Podle průzkumu měla covid už čtvrtina Mexičanů

Britský premiér Boris Johnson podle tamních médií odloží další rozvolňování koronavirových restrikcí. Učiní to kvůli rychlému šíření varianty známé jako delta. Rozhodnutí by měl oznámit v pondělí. Mexické ministerstvo zdravotnictví odhadlo, že v zemi měla covid už čtvrtina lidí, skutečně potvrzených je přitom asi 2,5 milionu případů. Počet nakažených koronavirem v Rusku stoupl na tříměsíční maximum. V Indii se za uplynulých 24 hodin nakazilo naopak koronavirem nejméně lidí za déle než dva měsíce.
12. 6. 2021Aktualizováno12. 6. 2021, 17:38|

Pandemie ve světě: Slovensko očkuje Sputnikem V. Indie rozvolňuje opatření

Zdravotníci na Slovensku začali v pondělí očkovat obyvatele ruskou vakcínou Sputnik V, zájem místních o látku je ale zatím nízký. Indie díky příznivému vývoji pandemické situace rozvolňuje protikoronavirová opatření, v tamních dvou metropolích se otevřou obchody, restaurace, kina nebo posilovny.
7. 6. 2021Aktualizováno7. 6. 2021, 21:40|

Cyklon Tauktae se prohnal Indií. Vyžádal si 51 obětí, po 55 pohřešovaných se pátrá

Indické vojenské námořnictvo ve středu vyzdvihlo z moře 22 těl lidí, jejichž loď se potopila u břehů Bombaje v důsledku cyklonu Tauktae. Po dalších pětapadesáti pohřešovaných osobách se však stále pátrá. Na pevnině si bouře vyžádala 29 obětí a způsobila rozsáhlé škody, informovala agentura Reuters.
19. 5. 2021|

Indie se vzpamatovává z řádění nejsilnější bouře za posledních dvacet let. O život přišlo 33 lidí

Nejméně 33 obětí si již na západě Indie vyžádal cyklon Tauktae, který přinesl do oblasti silné lijáky a vichr. Dalších více než devadesát lidí hledají záchranáři poté, co se u pobřeží indické finanční metropole Bombaje ve špatném počasí potopila loď. Při pátrací operaci pomáhá indické námořnictvo, které na místo vyslalo tři válečná plavidla a vrtulníky, informovala agentura AFP.
18. 5. 2021Aktualizováno18. 5. 2021, 22:34|

Systém už zkolaboval, popisuje situaci v Indii doktor Lékařů bez hranic

Pandemie nového koronaviru se v Indii stále zhoršuje. Podle oficiálních údajů byla středa 5. května zatím nejhorším dnem vůbec – Indie ohlásila rekordní nárůst 412 262 nových případů koronaviru. Zemřelo dalších 3980 nakažených, také nejvíce od začátku pandemie. Většina expertů přitom varuje, že tyto údaje řádově vážnost situace podceňují. Potvrzuje to i osobní svědectví doktora, který s organizací Lékaři bez hranic pomáhá nemocným s covidem-19 v Bombaji, která patří k epicentrům indické pandemie.
6. 5. 2021|

Pandemie ve světě: Maďarsko rozvolňuje pro očkované, Indii chybí vakcíny

Maďarsko rozvolňuje a otevírá pro naočkované lidi kina, bazény nebo vnitřní prostory restaurací. V Rakousku úřady stihly aplikovat už více než tři miliony dávek vakcín proti koronaviru. Indie zaznamenala další rekordní přírůstek infikovaných za den, země se navíc potýká s nedostatkem vakcín. Podle statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) se nákaza koronavirem celosvětově potvrdila u více než 150 milionů lidí.
30. 4. 2021Aktualizováno30. 4. 2021, 17:16|

Nová mutace koronaviru, masivní festivaly a nedostatečné očkování. Indii zasáhla druhá vlna s nebývalou razancí

Šíření nákazy koronavirem se v Indii od počátku pandemie dělo poněkud odlišně od dalších států. V zemi bylo nejdříve málo případů a byla premiantem světa, aby se posléze dostala na přední příčky žebříčků nakažených. Jen o pár měsíců později se ale situace výrazně zlepšila. V dubnu 2021 už ovšem počty nakažených opět dosahují astronomických výšin a vědci se tak ptají, co za podivným vývojem v zemi stojí.
15. 4. 2021|
Doporučujeme

Miliardová Indie má i méně případů nákazy covidem za den než Česko. Vědci řeší, jak je to možné

Loni v září Indie registrovala téměř 100 tisíc nových případů nákazy koronavirem denně a byla na cestě předstihnout Spojené státy a stát se zemí s nejvyšším počtem infekcí na světě. Nemocnice byly plné a indická ekonomika v těžké recesi. O čtyři měsíce později denní přírůstky nakažených výrazně poklesly. 26. ledna Indie s téměř 1,4 miliardy obyvatel zaznamenala pouhých 9100 nových případů za den, což bylo nejméně za posledních osm měsíců. A také to bylo méně než v České republice, která měla týž den podle posledních dat ministerstva zdravotnictví 9190 nových případů.
5. 2. 2021Aktualizováno7. 2. 2021, 13:47|

Tání ledovců může ohrozit světová velkoměsta, varují simulace

Podle simulací, které vytvořil postupimský Institut pro výzkum oteplování klimatu, Postupimská univerzita a newyorská Kolumbijská univerzita, budou města jako New York, Tokio, Londýn, Hamburk a mnohá další tvrdě postižena budoucím zvýšením hladiny moří.
27. 10. 2020|

Denní přírůstky nakažených jsou v Indii nejvyšší na světě. Ve slumech se s covidem-19 setkala víc než polovina lidí

V Indii rapidně přibývá nakažených koronavirem, vysoký nárůst nemocných zaznamenávají úřady hlavně díky velkému testování, kdy každý den odeberou vzorky až milionu lidí. Denně tam přibývá i více než 75 tisíc nově potvrzených případů nákazy. Nejhorší situace je ve slumech ve velkých městech. Testování na vybraném vzorku obyvatel slumů v Bombaji ukázalo, že v chudinských čtvrtích má protilátky proti covidu-19 až 57 procent lidí. Počet nakažených ve druhé nejlidnatější zemi světa tak může být mnohonásobně vyšší, než uvádí oficiální statistiky.
31. 8. 2020|

Indická policie zadržela Češku, na večírku u ní našla drogy

Indická policie v noci na neděli zadržela ve státě Góa Češku, kterou podezřívá z držení drog, informovala indická agentura PTI. Žena se účastnila taneční párty v přímořském letovisku Vagator. Kromě Češky policisté zadrželi také dvacet indických občanů a dvě Rusky.
16. 8. 2020|

Ze zelené na růžovou. Jezero v Indii záhadně změnilo barvu

Obyvatele západoindického státu Mahárátštra i vědce nedávno překvapil nezvyklý úkaz. Tamní kráterové jezero Lonar totiž náhle změnilo barvu. Namísto typické zelené je nyní načervenalé. Podle odborníků by za jevem mohla stát například zvýšená slanost vody či přítomnost určitých bakterií. Kvůli suchému počasí je navíc nyní jezero také mělčí než dříve.
18. 6. 2020|

Země EU by měly do pondělí zrušit hraniční kontroly. V červenci chce Komise otevřít i vnější hranici

Evropská komise doporučila členským státům, aby do pondělí zrušily hraniční kontroly. Od července by se pak částečně mohla otevřít i vnější hranice Unie. V brazilském nejlidnatějším městě Sao Paulo se ve středu –⁠ zatím jen na několik hodin –⁠ otevřela většina z obchodů.  Latinská Amerika přitom nadále zůstává ohniskem nákazy, podle Reuters už v regionu s koronavirem zemřelo přes 70 tisíc lidí.
11. 6. 2020Aktualizováno11. 6. 2020, 23:02|

Plameňáci ve městě smogu. Bombaj překvapil přílet tisíců růžových okřídlenců

Nejlidnatější město Indie je jednou z nejvíce smogem zasažených aglomerací světa. Pandemie koronaviru zklidnila provoz města a tím i zmenšila ekologickou zátěž. Plameňáci v okolí Bombaje často migrují, trvale se tu ale neusazují. Až letos se jich tu objevily tisíce najednou. V moderní historii zatím nebyl zaznamenán tak masivní přílet tohoto druhu ptáků do jedné oblasti. Je možné, že se plameňáci vzhledem k lepšímu klimatu vracejí do míst, která kvůli znečištění a hluku byli v minulosti nuceni opustit.
18. 5. 2020|

Duchovní, který stál podle USA a Indie za atentáty v Bombaji, dostal v Pákistánu 5,5 roku vězení

Pákistánský soud poslal na 5,5 roku do vězení islámského duchovního Háfize Saída, kterého Spojené státy a Indie viní z přípravy teroristických útoků v indické finanční metropoli Bombaji. Při nich v roce 2008 zemřelo 166 lidí. Nynější proces se ale přímo této kauzy netýkal, Saíd byl shledán vinným z financování terorismu, informovala místní média.
12. 2. 2020|

Všichni nelegální migranti kromě muslimů jsou vítáni. Indický zákon o občanství spustil bouři

V Dillí, Bombaji, Haidarábádu, Kalkatě a dalších velkých indických městech protestovaly tisíce lidí proti kontroverznímu novému zákonu o občanství. Umožní získat indické občanství nemuslimským obyvatelům, kteří do země přišli nelegálně z Pákistánu, Bangladéše a z Afghánistánu. Podle kritiků je zákon z náboženského hlediska diskriminační a ohrožuje sekulární charakter státu. Nepokoje si vyžádaly od čtvrtka šest mrtvých. Premiér Naréndra Módí vyzval občany ke klidu.
16. 12. 2019|

OBRAZEM: Muslimský svět odsoudil násilí na Novém Zélandu. Lidé nosí květiny před ambasády

Od Istanbulu přes Bombaj až po Dháku. Muslimové vyšli v pátek do ulic, aby odsoudili teroristický útok v novozélandském městě Christchurch, kde extremisté zastřelili v mešitách desítky osob. Lidé po celém světě nosí květiny před ambasády Nového Zélandu. Země už spustila vlajky na půl žerdi.
15. 3. 2019|