TÉMA

Mount Everest

Protřepat, nemíchat. Hurikány podle nové studie fungují jako barman oceánů

Když hurikán zasáhne pevninu, mohou být dopady vidět po celá desetiletí. Mnohem méně viditelný, ale ještě dramatičtější je ale podle nové studie vliv hurikánů na oceány – teplou vodní masu z hladiny totiž dokáže přiblížit spodním proudům, které pak ohřátou vodní masu transportují daleko od bouře.
27. 6. 2023|

„Úžasný výkon“ nepálského šerpy na Everestu. Horolezce snesl na zádech z takzvané zóny smrti

Další nepálský šerpa se zapsal do historie dobývání Mount Everestu. Těsně pod vrcholem nejvyšší hory světa přerušil výstup a na svých zádech snesl zpět osamělého a zcela vyčerpaného horolezce. Zachráněný Malajec by jinak nejspíš zemřel. Podle slavného českého horolezce Radka Jaroše je to „úžasný výkon“.
1. 6. 2023|

Plejtváci denně spolknou až deset milionů kusů mikroplastů, varuje výzkum

Plejtváci obrovští mohou za den spolknout až deset milionů kusů mikroplastů. Zjištění naznačuje mnohem větší dopady znečištění na největšího živočicha na světě, než se dosud předpokládalo. Uvádí to výzkum, o kterém napsal britský list The Times.
2. 11. 2022|

Mikroplasty se poprvé našly v mateřském mléce

Vědci poprvé odhalili mikroplasty v mateřském mléku, ukázala nová studie. Její autory velmi znepokojily možné dopady na zdraví novorozenců. Kojenci jsou vůči chemickým znečišťovatelům obzvláště zranitelní, a je proto zapotřebí provést další výzkum. Kojení podle autorů výzkumu ale i nadále zůstává zdaleka nejlepším způsobem výživy malých dětí.
11. 10. 2022|

Jako kdyby měl člověk výšku Mount Everestu. Vědci objevili superobří bakterii

Mezinárodní vědecký tým objevil největší známou bakterii. Při svém rozměru bezmála jednoho centimetru je tak veliká, že se dá vidět pouhým okem. Přitom ji tvoří jedna velká buňka. Monstrózní mikroorganismus se podobá vláknu a jeho vlastnosti a životní cyklus popsala studie v časopise Science.
24. 6. 2022|

V Nepálu našli trosky letadla, které se v neděli zřítilo s 22 lidmi na palubě

Záchranáři již našli všech dvaadvacet těl obětí letecké nehody, která se stala v neděli v Nepálu. Informovala o tom agentura Reuters. Soukromé letadlo se zřítilo v odlehlé oblasti na severozápadě země.
30. 5. 2022Aktualizováno31. 5. 2022, 05:00|

Mise dokončena. Na Everestu stojí nová automatická meteorologická stanice

Středa 4. května 2022, 12 hodin 46 minut místního času (04:46 GMT) je datum, které se zapisuje do světové meteorologické historie. Čínský expediční vědecký tým postavil těsně pod vrcholem Mount Everestu v nadmořské výšce 8830 m n. m. automatickou meteorologickou stanici. Je nejvýš položenou stanicí na světě.
7. 5. 2022|

Lékaři poprvé objevili mikroplasty hluboko v lidských plicích

Vědci poprvé popsali, že znečištění mikroplasty se může ukládat hluboko v plicích živých lidí. Miniaturní částice z umělých hmot se našly v nové studii téměř ve všech analyzovaných vzorcích.
7. 4. 2022|

Vědci poprvé našli mikroplasty v lidské krvi. Připouštějí, že je to důvod k obavám

Vědci poprvé odhalili mikroplasty v lidské krvi. Objev ukazuje, že tyto drobné plastové částice mohou cestovat po těle a usazovat se v orgánech. Odborníci zjištění považují za znepokojivé, i když neznají přesný dopad mikroplastů na člověka. V laboratoři ale už prokázali, že mohou poškozovat lidské buňky.
25. 3. 2022|

Studie zmapovala cesty mikroplastů. Do Arktidy je nesou evropské řeky

Vědci zjistili, jak se na Arktidu dostávají mikroplasty. Podle nové studie se tyto drobné plastové částice šíří z evropských řek do arktických moří. Autoři studie zdůraznili, že je nezbytné, aby lidé začali lépe nakládat s odpady, a ochránili tak arktický ekosystém.
18. 3. 2022|

Ledovce na Mount Everestu tečou před očima. Za třicet let zmizel led, který vznikal tisíce roků

Podle nové studie způsobuje změna klimatu výrazné tání nejvyššího ledovce na Mount Everestu. Rychlost změny je za dobu pozorování nejvyšší a může ohrozit celý region.
18. 2. 2022|

Chemických látek je už v přírodě tolik, že to narušuje stabilitu ekosystémů, popisuje nová zpráva

Podle vědců ohrožuje chemické znečištění po celé planetě stabilitu globálních ekosystémů, na nichž je lidstvo závislé. Největším problémem podle nové studie je, že do přírody proniká už příliš mnoho druhů chemikálií.
20. 1. 2022|

Mikroplasty se valí po planetě atmosférickými dálnicemi, popsala studie z Francie

Mikroplasty jsou všude, od nejvyšší hory světa Mount Everestu až po Mariánský příkop. Nacházejí se i vysoko v troposféře, tedy vrstvě atmosféry nejblíže zemskému povrchu, kde jim rychlost větru umožňuje cestovat na velké vzdálenosti, ukazuje nová studie.
24. 12. 2021|

Čeští horolezci, kteří uvázli pod vrcholem himálajské sedmitisícovky, jsou v bezpečí. Po čtyřech dnech je vyzvedl vrtulník

Přes problémy s covidem v základním táboře pod Mount Everestem se řadě výprav podařilo překonat očekávání. A šťastný konec má i nedobrovolné dobrodružství českých horolezců pod himálajskou horou Baruntse.
30. 5. 2021|

Koronavirus se dostal i do základního tábora Mount Everestu. Nepálská vláda ho přesto odmítá zavřít

Nepálská vláda dál popírá, že by se v základním táboře Mount Everestu šířila epidemie covidu-19. Rakouský horský vůdce přitom mluví až o stovce nakažených. Úřady přesto odmítají místo uzavřít – už druhý rok po sobě by Nepál přišel o zásadní zdroj příjmů.
25. 5. 2021|

Cyklon Tauktae se prohnal Indií. Vyžádal si 51 obětí, po 55 pohřešovaných se pátrá

Indické vojenské námořnictvo ve středu vyzdvihlo z moře 22 těl lidí, jejichž loď se potopila u břehů Bombaje v důsledku cyklonu Tauktae. Po dalších pětapadesáti pohřešovaných osobách se však stále pátrá. Na pevnině si bouře vyžádala 29 obětí a způsobila rozsáhlé škody, informovala agentura Reuters.
19. 5. 2021|

Než se vydala do kosmu první lidská bytost, musely zemřít desítky zvířat

Když se dostal před šedesáti lety do kosmu první člověk, nebyl to skok do neznáma; lidé se o cestu vzhůru snažili stovky let a Gagarinův let byl jen vyvrcholením těchto snah. Na oběžnou dráhu se ale dostal také s dopomocí desítek zvířat, která vesmírné cesty s lidskou posádkou testovala dříve - a zaplatila za to životy.
10. 4. 2021Aktualizováno11. 4. 2021, 09:29|

Horolezci poprvé v historii zdolali během zimy vrchol K2

Skupině nepálských horolezců se povedl první zimní výstup na druhou nejvyšší horu světa K2. Na 8611 metrů vysokém vrcholu v pohoří Karákoram na hranici Pákistánu a Číny stanuli kolem 17:00 místního času (kolem 13:00 SEČ). Expedice Seven Summit Treks o tom informovala na Twitteru.
16. 1. 2021|

Vědci poprvé objevili mikroplasty v lidské placentě, obávají se důsledků

Vědci poprvé objevili mikroplasty v placentě a obávají se, že malé částečky plastů mohou mít negativní důsledky pro vývoj plodu a zdraví dětí, které se s nimi musejí potýkat už před narozením. „Je to, jako by se vám narodilo dítě-kyborg: už není složené jen z lidských buněk, ale ze směsice biologického a anorganického materiálu. Matky byly v šoku,“ citoval list The Guardian šéfa výzkumného týmu Antonia Ragusu.
22. 12. 2020|

Čína a Nepál přeměřily Mount Everest. Je vyšší, než se tvrdilo

Nejvyšší hora světa Mount Everest je o 86 centimetrů vyšší, než se doposud uvádělo. Oznámily to společně Čína a Nepál, na jejichž hranici horský velikán leží. Nová oficiální výška byla stanovena na 8848,86 metru.
8. 12. 2020|

Ledovec na Mount Everestu se zmenšuje. Na vodě z Himálaje je přitom závislá pětina lidstva

Rozloha ledovců na Mount Everestu a v jeho okolí se od 60. let zmenšila. Takové je zjištění dvouměsíční vědecké expedice, o němž informoval specializovaný magazín One Earth. Vědci také poprvé potvrdili přítomnost mikroplastů ve sněhu ležícím na nejvyšší hoře světa.
23. 11. 2020|

Výzkumný tým se vydal na Mount Everest, aby jej přeměřil

Na vrchol nejvyšší hory světa, v tibetštině nazývané Qomolangma, dorazila vědecká výprava čínských horolezců. Hlavním posláním skupiny, ve které je zeměměřič i glaciolog, je přesné zaměření vrcholu Mount Everestu. Měření bylo koordinováno s týmem v základním táboře, který dále komunikoval se střediskem pro satelitní sledování. To podle získaných dat zaměřilo přesnou výšku hory. Poslední měření z roku 2005 uvádí, že hora měří 8844 metrů a 43 centimetrů.
27. 5. 2020|
Doporučujeme

Australská vláda oznámila osm hlášení o pozorování vakovlka. Vymřít měl před osmdesáti lety

Tasmánský úřad, který má za úkol sledovat přírodu, vodní zdroje a životní prostředí (DPIPWE) zveřejnil dokument, v němž různě detailně popisuje osm údajných setkání s vakovlkem. Šelma přezdívaná také tasmánský tygr přitom vyhynula ve volné přírodě na počátku minulého století, poslední exemplář zemřel v zoologické zahradě roku 1936 a za vyhynulého byl prohlášen roku 1982.
23. 10. 2019Aktualizováno28. 10. 2019, 16:07|

Himálajské ledovce rychle tají, ukázaly staré špionážní snímky

Špionážní fotografie z dob studené války odhalily vědcům, že himálajské ledovce nyní tají téměř dvakrát rychleji než dříve. Od roku 1975 se zmenšily o více než čtvrtinu. Vyplývá to z uveřejněné studie ve vědeckém časopise Science Advances, na kterou upozornila agentura AP.
20. 6. 2019|