TÉMA

Plavba

Ikona moří pojme přes sedm tisíc pasažérů. První okružní plavbu největší výletní lodě provází i kritika ekologů

Největší výletní loď světa Icon of the Seas (Ikona moří) vyplula z floridského Miami na první okružní plavbu. Děje se tak na pozadí kritiky ekologů, kteří vyjadřují obavy z environmentálních dopadů metanových emisí tohoto gigantického plavidla společnosti Royal Caribbean International (RCI), které je dlouhé 365 metrů, má dvacet palub a pojme 7600 pasažérů, píše zpravodajský web BBC.
28. 1. 2024|

Queen Mary 2 sice přišla o titul největší lodi světa, oceánům ale neohroženě vládne i po dvaceti letech

Nalodit se v Southamptonu (nebo třeba Hamburku), na několik dní se zavřít do kajuty či bloumat po palubách a pozorovat nekonečný oceán a nakonec zahlédnout plamen Sochy svobody a pak manhattanské mrakodrapy vystupující zpoza obzoru – to se zdá jako něco, co zůstává bezpečně zamčeno v hloubi minulého a předminulého století. Ale i v době, kdy se dá za cenu transatlantické plavby a za zlomek času stráveného na palubě doletět letadlem na opačnou stranu zeměkoule, stále existuje i možnost se na plavbu přes Atlantik vypravit. Rovných dvacet let se plaví poslední zkonstruovaná transoceánská linková loď Queen Mary 2. V roce 2004, kdy ji pokřtila tehdejší britská královna, to byla také největší dopravní loď na světě. Dnes to už neplatí, ale přesto je Queen Mary 2 zcela unikátním plavidlem, a lze-li některou loď považovat za opravdovou královnu světových moří, je to nepochybně ona.
12. 1. 2024|

Ruské hrozby vyzněly naprázdno. Ukrajinskými vodami propluly první lodě od konce obilné dohody

Několik civilních nákladních lodí proplulo ruskou blokádou a poprvé od konce obilné dohody vplulo do ukrajinských vod a následně zakotvilo v ukrajinském černomořském přístavu Izmajil. Server Euromaidan Press píše o šesti lodích, Forbes zmiňuje tři. Rusko k 17. červenci ukončilo svou účast na obilné dohodě zajišťující bezpečnost lodí plujících na Ukrajinu. Poté oznámilo, že taková plavidla bude považovat za potenciální dopravce vojenského nákladu.
1. 8. 2023Aktualizováno1. 8. 2023, 12:35|

Přibývá lidí, kteří nechtějí u moře jen ležet, ale i na ně vyplout. Pronájem jachty vyjde podobně jako hotel

Jet k moři nemusí znamenat jen týden nebo dva polehávání na pláži a občasného namáčení. V Česku přibývá lidí, kteří se nespokojí s pobytem na břehu a dovolenou chtějí trávit na palubě. Roste proto počet zájemců o mezinárodní kapitánský průkaz, který umožňuje plavbu po moři. Zájemci o něj musí absolvovat nejen teoretický kurz, ale i praktický výcvik.
1. 7. 2023|

Vodáci nesmí na Teplou Vltavu. Platí zákaz kvůli nízké hladině řeky

Platí zákaz plavby po Teplé Vltavě v Národním parku Šumava na samém startu prázdnin. Hladina už podruhé během týdne klesla pod limit půl metru. Vodáci tak museli změnit plány. Pravidla pro splouvání jsou kvůli ochraně přírody neúprosná.
30. 6. 2023|

Policisté zamíří na řeky, budou kontrolovat chování kapitánů, ale i plavců

Policie chce letos v létě pokračovat ve snižování počtu nehod na vodních cestách. Loni jich ubylo a stejně tak klesl počet zjištěných přestupků. Při bezpečnostní akci, která začne 1. června, se policisté vydají na hlavní vodní tahy. Kromě toho, zda vůdci plavidel dodržují pravidla a zda nejsou opilí, se zaměří i na plavce, které budou upozorňovat na zásady bezpečného chování u vody.
29. 5. 2023|

Centrem Prahy prošel Tříkrálový průvod. Ve Vltavě se konala plavba otužilců

Zatímco se pod Karlovým mostem uskutečnila Tříkrálová plavba otužilců, kterou uspořádalo Muzeum Karlova mostu společně s Českou otužileckou unií, přes most prošel průvod v čele se třemi králi na velbloudech. Ten končil na Staroměstském náměstí.
6. 1. 2023|

Dohoda o vývozu ukrajinského obilí Černým mořem bude platit další čtyři měsíce

Dohoda, která umožňuje lodím s obilím proplouvat Černým mořem z ukrajinských přístavů, bude podle ukrajinského ministra infrastruktury Oleksandra Kubrakova prodloužena o 120 dnů. Její schválení oznámila i Moskva. Dosud platila do 19. listopadu, prodloužení ocenil generální tajemník OSN António Guterres. Dohodu dojednanou v červenci garantují právě spojené národy spolu s Tureckem.
17. 11. 2022Aktualizováno17. 11. 2022, 13:02|

O kapitánské zkoušky je letos zase větší zájem. Státní plavební správa zatím vydala přes 2500 průkazů

Zájem o kapitánské zkoušky na lodě letos zase vzrostl. Česká televize to zjistila od poskytovatelů kapitánských kurzů a Státní plavební správy. Ta letos zatím vydala 2549 průkazů, což je o 830 více než loni touto dobou. Jejich počet se tak blíží tomu před covidem. Některé kapitánské školy dokonce hlásí plné kapacity. Plavební správa zároveň upozorňuje, že na podzim má vstoupit v platnost novela, která už neumožní výměnu neplatných dokladů. Ti, kteří to nestihnou, budou muset skládat zkoušky znovu.
21. 7. 2022|

Povodí Labe lodníkům v Hradci Králové výrazně zvedlo ceny pronájmů. Likvidační, stěžují si

Skoro čtyřnásobek dosavadního nájmu mají platit lodníci v Hradci Králové. Státní podnik Povodí Labe poslal provozovatelům výletní plavby ve městě novou smlouvu. Pronájem břehů, plochy pro mola a lodě v ní zdražuje skoro čtyřikrát. Lodníci mluví o likvidačních podmínkách. Problémy s nájmem mají i další provozovatelé v povodí.
12. 7. 2022|

V Děčíně vzniklo přístaviště pro malé lodě. Město doufá, že naláká další turisty

V Děčíně se v pátek otevřelo nové lodní přístaviště. Lidem má umožnit putovat po řece, tedy plout od jednoho břehu k druhému a zakotvit na noc, prohlédnout si město a druhý den pak plout dál. Zájem o turistické plavby po českých řekách se v posledních letech stává trendem, vyhlášené jsou například na Baťově kanále. Malé lodě mohou na novém přístavišti v Děčíně kotvit počínaje pátkem.
22. 4. 2022Aktualizováno22. 4. 2022, 15:13|

Kvůli zákazu výletních lodí v centru Benátek zaplatí italská vláda desítky milionů eur

Italská vláda podle serveru The Local zaplatí odškodné 57,5 milionu eur (bezmála 1,5 miliardy korun) kvůli zákazu výletních lodí v centru Benátek. Lodě s výtlakem přes 25 tisíc tun od srpna na základě výnosu italské vlády nesmí využívat benátský kanál Giudecca a nemohou proplout ani poblíž náměstí svatého Marka. Místo toho jsou odkloněny do průmyslového přístavu Marghera. Proti rozhodnutí v létě protestovali poskytovatelé námořních a lodních služeb.
5. 12. 2021|

Lodní doprava na Vltavě láme rekordy. Přibývá i nehod na řekách

Řeka Vltava zažívá v lodní dopravě rekordní sezonu, jen letos v červenci se na její horní úsek vydaly víc než čtyři tisíce lodí. Z toho vyplývá, že za posledních pět let se zájem o plavbu zvýšil téměř trojnásobně. Povodí Vltavy proto buduje další místa ke kotvení, plánuje také prodloužit otevírací dobu plavebních komor.
20. 8. 2021|

U řek a ve vodě bude v létě mnoho lidí, očekává plavební správa. Lodě budou muset na přehradách zpomalit

Lodě budou muset v létě na Slapech i některých dalších přehradách zpomalit. Celkem na 40 kilometrech řek v Česku bude povolená pouze plavba ve výtlaku. Při zahájení plavební sezony to oznámili ministr dopravy Karel Havlíček a ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová. Plavební správa očekává, že bude v létě velký zájem o rekreaci na vodě, popluje mnoho lodí, zároveň se budou lidé koupat. Omezení mají zajistit bezpečnost.
11. 5. 2021|

Před 500 lety zahynul Fernão de Magalhães. Mořeplavec, který neobeplul svět

Fernãa de Magalhãese neměla jeho posádka vůbec v oblibě. Kulhající kapitán byl despota, který se nebál své námořníky trestat brutálními praktikami. Zároveň jej ale nesmírně přitahovala svoboda, kterou představovaly neprobádané vody za nedávno objeveným americkým kontinentem. Ač sám Portugalec, dokázal přesvědčil španělského krále, aby mu svěřil pět lodí, se kterými se chystal jako první obeplout Zemi. Jemu samotnému, stejně jako většině posádky, se to však nepodařilo. Zemřel před 500 lety, 27. dubna 1521, v bojích s domorodci na Filipínách.
27. 4. 2021|

Přes Atlantik na veslici. Čech vyrazil z New Yorku do Anglie bez motoru a bez plachet

Šestatřicetiletý Milan Světlík vyrazil minulý týden v úterý z New Yorku do Evropy. Pro svou cestu zvolil neobyčejný dopravní prostředek – oceán chce přeplout na veslici. Na výpravu se připravoval rok a i přes počáteční komplikace ji nehodlá vzdát. Jeho cestu sleduje štáb pořadu 168 hodin.
1. 6. 2020|

Osazení obřích vrat předznamenalo otevření hořínského zdymadla

V hořínské plavební komoře začala instalace nových vrat. Každá jejich část váží 30 tun a je dvanáct metrů vysoká, celá dolní vrata budou na svém místě v květnu, od června již chce plavební správa komoru provizorně zprovoznit.
20. 4. 2020|

Na Vltavě a Labi se otevřely plavební komory i pro rekreační plavidla

Rekreační lodě mohou opět proplouvat plavebními komorami na Vltavě a Labi. Ty byly zhruba měsíc uzavřené kvůli koronaviru. Omezena zůstává jejich otevírací doba. Pro rekreační plavbu je dále uzavřený pouze úsek mezi Českým Vrbným a Štěchovicemi, který se pravidelně otevírá v květnu.
17. 4. 2020|

Z Lovosic vyplul tanker pro Nizozemce, na dostatek vody v Labi čekal čtvrt roku

Na dlouho odkládanou cestu z Lovosic do Nizozemska se vydal říční tanker. Není první ani poslední lodí, která musela po svém spuštění měsíce čekat, než bude v Labi tolik vody, aby dokázala odplout z Čech do Saska. O den ještě vyplutí odložil opačný problém – měl naopak příliš malý ponor a hrozilo, že se nevejde pod mosty na trase.
20. 2. 2020|
Archeologie

Čeští archeologové se pustí na moře ve člunu z jediného kmene. Napodobí starověké cestovatele

Členové mezinárodní archeologické expedice Monoxylon III vypravili z Archeoparku Všestary u Hradce Králové na cestu do Řecka dlabaný dubový člun. V sobotu v něm vyplují z řecké pevniny na Krétu, kam by měli dorazit 11. června. Cílem je zlepšit současné poznatky o tom, jak se Sředomořím šířily rané zemědělské kultury.
21. 5. 2019|
Poslanecká sněmovna

Poslanci povolí vodákům alkohol, schválili i přísnější pravidla pro znalce

Soudní znalci se zřejmě budou řídit od roku 2021 podle přísnějších pravidel, která mají zkvalitnit jejich práci. Schválila to sněmovna. Podpořila také návrh, aby vodáci by mohli plout po některých řekách s alkoholem v krvi bez hrozby pokuty.
6. 3. 2019Aktualizováno6. 3. 2019, 19:01|