TÉMA

Crew Dragon

Loď Crew Dragon úspěšně zakotvila u Mezinárodní vesmírné stanice

U Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v neděli úspěšně zakotvila vesmírná loď Crew Dragon společnosti SpaceX, na palubě má čtyři astronauty ze čtyř různých zemí. Loď odstartovala v sobotu z Floridy, finální manévr na oběžné dráze na svých internetových stránkách živě přenášel americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).
27. 8. 2023|

Na Zemi přistála loď Crew Dragon se čtyřmi astronauty. Kvůli počasí museli na návrat čekat několik dnů navíc

Na Zemi přistála vesmírná loď Crew Dragon se čtyřčlennou posádkou, která se po pěti měsících vrátila z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Loď přistála v noci v moři u pobřeží Floridy.
12. 3. 2023|

Nová posádka ISS úspěšné odstartovala. V týmu jsou Američané i Rus

Rusko-americké vztahy sice kvůli napadení Ukrajiny trpí, spolupráce na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) ale nadále pokračuje. Nová posádka bude opět smíšená.
2. 3. 2023|

Ze Spojených států poprvé po 20 letech odstartovala ruská kosmonautka

Z amerického kosmodromu ve středu poprvé po dvaceti letech odstartovala ruská kosmonautka, spolu s astronauty USA a Japonska míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Na oběžnou dráhu je ve vesmírné lodi Crew Dragon vynesla raketa Falcon 9.
5. 10. 2022|

Před deseti lety poprvé vzlétl Muskův Dragon. Změnil americkou, ale i ruskou kosmonautiku

Spojené státy vedly od padesátých let minulého století kosmický závod se Sovětským svazem a ne vždy v něm vítězily. Celou tu dobu ale byli Američané schopni dopravovat náklad i lidi do vesmíru vlastními silami. Jenže po konci programu raketoplánů v roce 2011 nastalo období, kdy americký vesmírný program do značné míry závisel na Rusku, zejména to bylo vidět na zásobování Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Změna přišla s Elonem Muskem a firmou SpaceX, jejíž loď Dragon se do vesmíru poprvé vydala 22. května 2012.
22. 5. 2022|

Loď Crew Dragon s posádkou ryze soukromé mise Ax-1 přistála na ISS

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v sobotu po menších problémech přistála loď společnosti SpaceX Crew Dragon se čtyřčlennou posádkou, která na orbitálním komplexu stráví osm dnů. Let, který organizuje společnost Axiom Space a který má podporu americké vesmírné agentury NASA, je první plně soukromou výpravou na ISS. Přiblížení a přistání lodi vysílala NASA na svém webu v přímém přenosu.
9. 4. 2022|

Raketa společnosti SpaceX po několika odkladech odstartovala. Na ISS veze čtyři astronauty

Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX ve středu večer místního času (ve čtvrtek po 3:00 SEČ) po několika odkladech odstartovala z kosmodromu na mysu Canaveral v americkém státě Florida. K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vynese loď Crew Dragon se čtveřicí astronautů na palubě, uvedly agentury.
11. 11. 2021|

Z vesmíru se vrátila čtyřčlenná civilní posádka lodi Crew Dragon

V Atlantském oceánu u pobřeží amerického státu Florida přistála po letu na oběžné dráze kolem Země čtyřčlenná civilní posádka lodi Crew Dragon společnosti SpaceX podnikatele Elona Muska. Jejich kapsle SpaceX se spustila do oceánu těsně před západem slunce v 1:08 SELČ nedaleko místa, kde jejich let o tři dny dříve začal. Je to první zcela amatérská posádka, která obletěla Zemi bez profesionálního astronauta.
19. 9. 2021|

Před 20 lety se poprvé vydal do vesmíru samoplátce. První civilistkou ale měla být už v roce 1986 učitelka z USA

Před dvaceti lety si první civilista zaplatil cestu do vesmíru. Amerického podnikatele Dennise Tita vynesla vstříc hvězdám ruská kosmická loď Sojuz. Předpoklady pro výlet na oběžnou dráhu měl, vystudoval letecké inženýrství a část profesní kariéry spojil s NASA. Už před ním se ale do vesmíru dostali i další neastronauti, kteří si ale „letenku“ nemuseli hradit ze svého. Vůbec první civilistkou měla být už v 80. letech americká učitelka Christa McAuliffeová, která měla z orbity v přímých přenosech vyučovat. Stejně jako zbytek posádky ale zahynula hned po startu při havárii raketoplánu Challenger.
28. 4. 2021|

Mladá žena se vyléčila z rakoviny, nyní se připravuje na cestu do vesmíru

Devětadvacetiletá Hayley Arceneauxová se dokázala vypořádat s rakovinou kostí a výlet na oběžnou dráhu při soukromém letu s raketou SpaceX pro ni ve srovnání s tím bude hračka. Myslí si to zástupci nemocnice St. Jude v americkém Memphisu, kde se Hayley kdysi léčila a kde už rok pracuje jako zdravotnická asistentka. Právě oni ji totiž vybrali, aby se letos do vesmíru vypravila společně s milionářem Jaredem Isaacmanem, který chce let využít pro dobročinné účely, napsala agentura AP.
24. 2. 2021|

SpaceX vyslala na ISS zásobovací loď, nese tam mikroby, myši a vánoční dárky

Soukromá společnost SpaceX vyslala z amerického Kennedyho vesmírného střediska na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) novou a větší verzi své bezpilotní zásobovací lodi Cargo Dragon (Drak). Odstartovala v neděli, přistát na orbitálním komplexu by loď měla v pondělí. Součástí jejího nákladu jsou i vánoční dárky a pečený krocan.
7. 12. 2020|

Začíná nová éra kosmonautiky: K ISS nese posádku Crew Dragon od SpaceX. Elon Musk tím zahájil soukromou linkovou dopravu do kosmu

Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě v noci na pondělí (1:27 SEČ) odstartovala raketa Falcon 9 soukromé společnosti SpaceX. Na palubě vesmírné lodi Crew Dragon jsou čtyři astronauti, kteří by po 27hodinovém letu měli dorazit na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).
16. 11. 2020|

Drak zařval. Loď Crew Dragon se při cestě atmosférou chovala jako živá, řekli astronauti

Astronauti amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Robert Behnken a Douglas Hurley prohlásili, že jejich loď Crew Dragon při průletu zemskou atmosférou „ožila“ a „vydávala zvuky jako nějaké strašlivé zvíře“. Kosmická loď vracející se z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v neděli dosedla podle plánu na hladinu Mexického zálivu.
5. 8. 2020|

Rusko příští rok dopraví do kosmu další dva turisty. Cesty na ISS mu bere Muskova SpaceX

Rusko se chystá v závěru příštího roku dopravit na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) další dva „turisty“ na základě dohody s americkou společnostní Space Adventures. Podle tiskové agentury Interfax to oznámila ruská vesmírná korporace Roskosmos s tím, že jména soukromých cestovatelů budou zveřejněna začátkem roku.
4. 8. 2020|

Crew Dragon se propojil s vesmírnou stanicí. Přestoupila první soukromě dovezená posádka

První soukromá vesmírná loď schopná nést lidi Crew Dragon se spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Sobotní úspěšný start ukončil devítiletou závislost Američanů na ruské dopravní lodi Sojuz. Majitel firmy SpaceX Elon Musk to komentoval slovy „trampolína funguje“, čímž narážel na ruskou poznámku z roku 2014 o amerických dopravních možnostech a sankcích.
31. 5. 2020Aktualizováno31. 5. 2020, 21:13|

Crew Dragon odstartoval. První soukromá loď s lidmi ukončí závislost USA na Rusku

Astronauti NASA Robert Behnken a Douglas Hurley s novou lodí Crew Dragon odstartovali do vesmíru. Zahájili éru soukromých letů a ukončili devítiletou závislost USA na ruských lodích Sojuz při přepravě mezi Zemí a Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Tam přistanou v neděli v 16:29 SELČ. Ve středu večer odlet zmařily nepříznivé povětrnostní podmínky.
30. 5. 2020Aktualizováno30. 5. 2020, 23:13|

Ripleyová se vrátila. Historické přistání první soukromé kosmické lodi schopné vozit posádku uspělo

Po dlouhé době první americká vesmírná loď pro přepravu lidí Crew Dragon společnosti SpaceX ukončila přistáním do Atlantského oceánu svůj první zkušební let bez posádky. Na hladinu dosedla přesně podle plánů ve 14:45.
8. 3. 2019Aktualizováno8. 3. 2019, 14:56|

Ripleyová přilétla. Loď Crew Dragon se úspěšně spojila s ISS

Po zhruba 27 hodinách letu se kosmická loď Crew Dragon soukromé americké společnosti SpaceX v automatickém režimu úspěšně spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Plavidlo je určeno pro dopravu lidí, první testovací let ale absolvuje jen s figurínou se senzory. Tu výzkumníci pojmenovali Ripleyová.
3. 3. 2019|

Do kosmu odstartoval Muskův přelomový Crew Dragon. Na palubě je Ellen Ripleyová

Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě v sobotu odstartovala k prvnímu testovacímu letu nová kosmická loď Crew Dragon soukromé americké společnosti SpaceX. Po dlouhé době jde o loď určenou pro dopravu lidí. Nyní je na palubě „Ripleyová“, fiktivní člen posádky sloužící testovacím účelům.
2. 3. 2019Aktualizováno2. 3. 2019, 10:57|