TÉMA

Rudolf Jindrák

Slovenským stranám zbývá měsíc na to, aby zaujaly voliče. Kampani chybí stěžejní téma
Zbývá měsíc do slovenských voleb. O novém parlamentu a přeneseně i budoucí vládě lidé rozhodnou 30. září. K favoritům patří Smer a Progresívne Slovensko. Třetina voličů ale stále není rozhodnutá. Kampaň vstupuje do ostré fáze a podle expertů zatím nemá stěžejní téma.
31. 8. 2023|
Pavel odtajňuje členy hradního týmu. Diplomacii povede Zajíček, protokol Pernický
Zahraniční odbor Pražského hradu povede pod novým prezidentem Petrem Pavlem klíčový český diplomat v Bruselu Jaroslav Zajíček. Post ředitele protokolu obsadí dosavadní český velvyslanec v Bělorusku Tomáš Pernický. Informovala o tom Markéta Řeháková, manažerka komunikace zvoleného prezidenta.
14. 2. 2023Aktualizováno14. 2. 2023, 17:33|
Zeman hovořil se Si Ťin-pchingem. Zastal se Home Creditu a vyzdvihl čínský potenciál na Ukrajině
Prezident Miloš Zeman hovořil v pondělí přes video s čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Mluvili o vzájemných vztazích, pozici českých firem na čínském trhu nebo o mezinárodní situaci. Podle Zemana může Čína sehrát významnou úlohu při ukončení konfliktu na Ukrajině.
9. 1. 2023|
Ministerstvo vnitra udělilo Hradu šedesátitisícovou pokutu za skartaci tajných dokumentů, Mynář s ní souhlasí
Ministerstvo vnitra uložilo pokutu šedesát tisíc korun Kanceláři prezidenta republiky (KPR) za vedení spisové služby. Na pokutu upozornil v úterý Český rozhlas Radiožurnál. V případu šlo i o skartaci dvou utajovaných dokumentů. Pochybení zjistila Národní centrála proti organizovanému zločinu, jejíž detektivové kontrolovali, jestli někdo neoprávněně nemanipuloval se zprávou o výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku. O pokutě rozhodl už v září Národní archiv – Hrad se ale odvolal a resort vnitra sankci o třetinu snížil. Hrad opakovaně odmítl, že by porušil zákon.
13. 12. 2022|vkl
Česko otevřelo v Kataru novou ambasádu, v Praze očekává protikrok
Český ministr zahraničí Jan Lipavský ve středu v Kataru slavnostně otevřel nové velvyslanectví. Podtrhuje to podle něj rostoucí tendenci vzájemných vztahů. Ministr novinářům v Dauhá řekl, že za hlavní úkol považuje ekonomickou diplomacii. S katarskou stranou se zároveň diskutuje o vzniku ambasády v Praze.
26. 10. 2022|vkl
Velvyslanecký post na Slovensku obsadí ředitel hradní diplomacie Jindrák. Má souhlas Bratislavy
Novým českým velvyslancem na Slovensku se stane dosavadní ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák. Slovenská strana již s jeho působením souhlasila a udělila mu takzvaný agrément, potvrdil Jindrák. Postu by se měl pravděpodobně ujmout na počátku příštího roku. Ve funkci vystřídá Tomáše Tuhého.
23. 9. 2022|
Prezidentovi se rozpadá expertní tým. „Trpělivost došla“ čtyřem poradcům, konec zvažuje i Rusnok
Čtyři z dosavadních deseti členů expertního týmu prezidenta republiky skončili a pátý o tom uvažuje. Upozornil na to web Seznam Zprávy. Prezidentovi již nebudou radit prezidenti Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, bývalý odborářský předák Jaroslav Zavadil ani předseda Svazu měst a obcí František Lukl. Že ukončí spolupráci s Hradem, zvažuje podle webu i dosluhující guvernér centrální banky Jiří Rusnok. Svůj krok zdůvodnili bývalí prezidentští poradci tím, že jim s Milošem Zemanem došla trpělivost.
24. 5. 2022|
V Česku by mohli působit němečtí vojáci v rámci NATO, řekla Černochová. Diplomacie zřídila post pro vztahy s Ruskem
Část německých vojáků pro mezinárodní bojovou skupinu, jejíž umístění chystá Severoatlantická aliance na Slovensku, by mohla působit v Česku. Po jednání ministrů obrany NATO, věnovaného posilování východního křídla aliance v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu, to řekla ministryně Jana Černochová (ODS). Česká diplomacie potom nově zřídila post zvláštního zmocněnce pro koordinaci politiky vůči Rusku. Uvedl to server Lidovky.cz, podle něhož jím bude Luboš Veselý. Ten působil jako zástupce velvyslance v Rusku, vyhoštěn z Moskvy byl loni v dubnu po diplomatické roztržce kvůli vrbětické kauze.
16. 3. 2022|
Putin se přepočítal, řekl Fiala na bezpečnostní konferenci. Zeman varoval před jadernou válkou
Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) vyzval k sankcím a mezinárodní izolaci Ruska v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Česká solidarita s Ukrajinou musí zůstat neochvějná, řekl na úvod konference Naše bezpečnost není samozřejmost. Premiér Petr Fiala (ODS) ve svém projevu slíbil, že Česko nepřestane pomáhat Ukrajině. Dodal, že sankce Západu mají viditelný účinek. Prezident Miloš Zeman upozornil na nebezpečí hrozby jaderné války. Uvedl to ve zdravici, kterou na konferenci přečetl ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 17:26|daz
Kohlovi se do Česko-německé deklarace nechtělo, vzpomíná její vyjednavač Jindrák
Česko-německé vztahy v uplynulém století nejvíce poznamenala nacistická okupace za druhé světové války a následný odsun německého obyvatelstva z českých zemí. Vrcholem snah uzavřít sporné otázky ve vztazích obou národů a napomoci k jejich zlepšení byla Česko-německá deklarace o vzájemných vztazích a jejich budoucím rozvoji, kterou podepsali tehdejší český premiér Václav Klaus a spolkový kancléř Helmut Kohl 21. ledna 1997. Za vyjednáváními i u samotného podpisu stál také tehdejší pracovník ministerstva zahraničí Rudolf Jindrák.
21. 1. 2022|
Nejedlý odevzdal diplomatický pas, oznámilo ministerstvo. Sám tvrdil, že ho nepotřebuje
Ministerstvo zahraničí obdrželo diplomatický pas, který odevzdal poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý. V úterý ho k tomu vyzval ministr Jakub Kulhánek (ČSSD), podle kterého nyní Nejedlý nedoprovází hospitalizovaného prezidenta na zahraniční cesty. Nejedlý bezprostředně reagoval slovy, že diplomatický pas ani nepotřebuje.
22. 10. 2021|
Bude se mi stýskat, říká Merkelová. Do kancléřství přinesla stabilitu i vztah k Česku
V neděli si Němci zvolí nové poslance a ti následně vyberou nového kancléře. Zatímco na výsledek voleb je třeba si počkat, jasné už je, že v politice končí dosavadní kancléřka Angela Merkelová, jež v čele sousední země stála šestnáct let. Se svými křesťanskými demokraty vyhrála čtvery volby za sebou. Končící kancléřce se věnoval pořad 168 hodin.
20. 9. 2021|
Německý prezident Steinmeier přijel vlakem na návštěvu Česka. V Lánech povečeřel se Zemanem
Německý prezident Frank-Walter Steinmeier přijel z Berlína vlakem na třídenní návštěvu Česka. Na pražské hlavní nádraží dorazil krátce po půl čtvrté odpoledne, poté odjel do Lán, kde uctil památku Tomáše Garrigua Masaryka a absolvoval soukromou večeři s prezidentem Milošem Zemanem. Před odjezdem z Berlína Steinmeier prohlásil, že vztahy Čechu a Němců nebyly vždy nejlepší, ale že nyní mají pevný základ. Politická jednání jsou na programu ve čtvrtek a v pátek.
25. 8. 2021Aktualizováno25. 8. 2021, 19:11|
Zemanovo obvinění je dalším z útoků na BIS, shodují se Benda a Králíček
Kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana o údajných odposleších lidí z jeho okolí bude ve čtvrtek jednat sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS). Podle člena komise Marka Bendy (ODS) a jejího místopředsedy Roberta Králíčka (ANO) šlo jen o další ze série prezidentových výstupů proti civilní kontrarozvědce. Řekli to v pondělní Devadesátce.
23. 8. 2021Aktualizováno23. 8. 2021, 22:45|
Německý prezident Steinmeier navštíví koncem srpna Česko, přesný termín Berlín neuvedl
Německý prezident Frank-Walter Steinmeier koncem srpna navštíví Českou republiku. Sdělila to prezidentova mluvčí Esther Uleerová, konkrétní termín ale neupřesnila. Cestu do Prahy Steinmeier zamýšlel již v loňském roce, plány ale zhatila pandemie nemoci covid-19.
2. 8. 2021|
Ženeva přinesla očekávaný výsledek. Biden i Putin mají, pro co přijeli, hodnotí experti
Většina pozorovatelů se shoduje na tom, že výsledky summitu mezi americkým prezidentem Joem Bidenem a jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem byly očekávatelné. Přesto je dobře, že se oba státníci v Ženevě sešli. Mírným vítězem setkání se podle části hostů ČT24 zdá být Putin, skutečné důsledky ale ukáže až čas, shodují se politici, diplomaté a komentátoři. Za klíčovou považují oblast kyberbezpečnosti či jednání o jaderných zbraních.
16. 6. 2021|
Zeman odletěl do Vídně, s Van der Bellenem bude jednat o postcovidové spolupráci
Jednání prezidentů, setkání prezidentských párů i společný oběd jsou naplánovány na pracovní návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Rakousku. Český prezident na ni ve středu odletěl společně s manželkou Ivanou. Se svým prezidentským protějškem se má setkat ve čtvrtek.
9. 6. 2021|
Hrad nejednal s Hamáčkem ohledně cesty do Moskvy, reagoval Jindrák. Vycházeli prý z tweetu o summitu
Server Seznam Zprávy v neděli napsal, že šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák potvrdil, že s přípravou chystané cesty do Moskvy pomáhal vicepremiérovi a ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD) také Hrad. Pomoc se měla týkat uspořádání rusko-amerického summitu v Praze. Informaci Seznamu ale Jindrák následně korigoval v Radiožurnálu. S Hamáčkem přímo nejednali, uvedl s tím, že jejich činnost jen reagovala na vicepremiérův tweet. Seznam Zprávy v reakci na to zveřejnily na svém webu nahrávku a přepis telefonického rozhovoru s Jindrákem.
9. 5. 2021Aktualizováno9. 5. 2021, 16:35|
Jourová vyzývá ke společné reakci vůči Rusku, ve hře prý mohou být další sankce
Evropští lídři budou na konci května řešit další dopady zhoršujících se vztahů s Moskvou. Podle místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové to bude pro Česko příležitost potvrdit jednotné stanovisko své zahraniční politiky. Řekla to v pondělní 90' ČT24. Vyzývá také západoevropské státy k silnější společné reakci na kauzu Vrbětice. Podle místopředsedkyně Evropského parlamentu Dity Charanzové (za ANO) se diplomatická jednání zintenzivňují.
4. 5. 2021|
Ekonomická spolupráce a boj proti covidu. Slovenský premiér Heger jednal se Zemanem i s Babišem
Slovenský premiér Eduard Heger zamířil ve čtvrtek do Česka. Jak je u předních politiků obou zemí zvykem, návštěva bývalého federálního partnera je jeho první zahraniční cestou ve funkci. V Lánech ho přijal prezident Miloš Zeman. Později jednal s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Slovensko daruje Česku 10 tisíc dávek vakcíny firmy Moderna, oznámil Heger.
15. 4. 2021Aktualizováno15. 4. 2021, 15:39|
Radiožurnál: Zatčení ruského diplomata vyvolalo čistky na ambasádách. Jednání váznou
Případ ruského diplomata, kterého loni zatkla policie v Říčanech při nelegálním nákupu munice, způsobila vzájemné čistky na velvyslanectvích obou států. V pondělí to uvedl Radiožurnál s odkazem na zdroje z tuzemských bezpečnostních složek a diplomacie. Napjaté česko-ruské vztahy měly napravit konzultace, které ale ani po půlroce nezačaly.
22. 3. 2021|
České firmy jsou připraveny podílet se na nové Hedvábné stezce, míní Zeman
Prezident Miloš Zeman vyjádřil na summitu 17+1  naději, že se podaří naplnit projekty spolupráce Evropy s Čínou. České firmy jsou podle něj připravené podílet se na projektu nové Hedvábné stezky, uvedl. Schůzka, které se účastnili zástupci zemí střední a východní Evropy a Číny, se konala kvůli pandemii koronaviru prostřednictvím videokonference.
9. 2. 2021Aktualizováno9. 2. 2021, 20:12|
Zeman letos obědval jen se šéfem sněmovny Vondráčkem, předsedu Senátu Vystrčila nepozval
Prezident Miloš Zeman se sešel na novoročním obědě s předsedou sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Obědu se nezúčastnil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), prezident ho nepozval. Přitom hlava státu zve na novoroční oběd předsedy obou parlamentních komor pravidelně. Vondráček chce proto naléhat na prezidenta, aby byl šéf Senátu na schůzky ústavních činitelů zván.
13. 1. 2021Aktualizováno13. 1. 2021, 17:39|
Příprava Nejedlého cesty do Ruska vyvolává spekulace. Podle Černínského paláce byla nestandardní
Příprava cesty poradce prezidenta Miloše Zemana Martina Nejedlého do Ruska nebyla standardní a vyvolává spekulace. Ve středu to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Chtěl by zlepšit komunikaci ministerstva s prezidentovou kanceláří. V jejím zájmu podle Petříčka je, aby cesty externího poradce byly transparentní. Nejedlý se v Moskvě setkal s poradcem prezidenta Vladimira Putina Jurijem Ušakovem.
2. 12. 2020Aktualizováno2. 12. 2020, 17:18|