TÉMA

Bellingcat

ČT mluvila s ruskými novinářkami a aktivistkami, které pociťují znaky otravy

Investigativci serveru Bellingcat jen za poslední rok zmapovali tři případy, kdy opoziční novinářky a aktivistky pociťovaly příznaky otravy. Podle nich jsou na vině ruské tajné služby. Česká televize mluvila se všemi třemi ženami, stále se potýkají se zdravotními problémy. Bellingcat zjištění netradičně publikoval ještě předtím, než se mu podařilo zjistit totožnost viníků. Jeho cílem je varovat ruské exulanty, kteří po odchodu ze země ztrácejí ostražitost a stávají se z nich snadné cíle.
16. 8. 2023Aktualizováno16. 8. 2023, 22:45|

Ruský soud poslal opozičního politika Kara-Murzu na 25 let do vězení

Ruský soud poslal na 25 let do vězení opozičního představitele, publicistu a kritika Kremlu Vladimira Kara-Murzu. Soud tvrdí, že se dopustil mimo jiné vlastizrady. Podle agentury Reuters je tento verdikt nejtvrdším trestem svého druhu od zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru. Kara-Murza dříve přirovnal soud s ním k vykonstruovaným procesům za vlády sovětského diktátora Josifa Stalina ve 30. letech 20. století. Právníci odsouzeného se hodlají proti verdiktu odvolat. Odsouzení zkritizovaly Velká Británie, Spojené státy, EU, Francie i Česko.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 20:48|

Ve čtvrtek by měl padnout rozsudek nad čtyřmi obžalovanými za sestřelení letu MH17

Nizozemsko spolu s Austrálií letos zahájilo právní kroky vůči Moskvě. Podle tamních vlád je ruský stát zodpovědný za sestřelení malajsijského civilního letadla MH17 nad východní Ukrajinou v roce 2014. Rodiny 298 obětí očekávají čtvrtek, kdy v Amsterdamu padne rozsudek nad čtyřmi obviněnými. Na sběru důkazů se výraznou mírou podíleli lidé z investigativního serveru Bellingcat.
15. 11. 2022|

Novináři z Bellingcatu odhalili jména programátorů, kteří navádějí rakety na ukrajinské školky

Ruská armáda na začátku října vypálila na ukrajinská města rakety za desítky miliard korun. Chlubila se přesností zásahu a její střely dopadaly do ulic obytných čtvrtí, na školky i na dětská hřiště. Novináři z Bellingcatu, Insideru a Spiegelu nyní odhalili jména i tváře těch, kteří za útoky na ukrajinské civilisty stojí. Jak jejich investigace probíhala, popsal České televizi šéf investigativní skupiny Bellingcat Christo Grozev. Tématu se věnoval nedělní Newsroom ČT24.
31. 10. 2022|

Pět minut na rozmyšlenou. Prigožin verbuje vězně pro svou armádu, o které tvrdí, že není jeho

Dvakrát se ruský oligarcha Jevgenij Prigožin, přezdívaný jako „Putinův šéfkuchař“, soudil s investigativci z Bellingcat, kteří napsali o tom, že stojí za žoldnéřskou skupinou wagnerovci. Video, jež v posledních dnech koluje na sociálních sítích, kde osobně verbuje vězně, ukazuje, že s ní má určitě mnoho společného. Přítomným mimo jiné sdělil, že je po odsloužení půl roku na frontě čeká propuštění na svobodu. Pokud na Ukrajině padnou, budou pohřbeni jako hrdinové. Na rozmyšlenou měli trestanci pět minut.
16. 9. 2022|

Ruská špionka se několik let vyhýbala odhalení mezi důstojníky NATO v Itálii

Spolupráce několika evropských médií odhalila ruskou špionku mezi důstojníky NATO v Itálii. Maria Riverová, skutečným jménem zřejmě Olga Kolobová, měla nejméně tři roky exkluzivní přístup mezi vysoce postavené vojáky Aliance v Neapoli. Do Ruska utekla krátce po odhalení ruských agentů podezřelých z otravy Sergeje Skripala v Salisbury i z útoku ve Vrběticích.
27. 8. 2022|

S explozemi na Krymu začala rozhodující fáze války

Výbuchy, které v úterý otřásly ruským vojenským letištěm na anektovaném Krymu, signalizují začátek ukrajinské protiofenzivy na jihu a novou, kritickou fázi války, která může ovlivnit její konečný výsledek, uvedli pro server Politico pod podmínkou anonymity dva ukrajinští představitelé. Příčina výbuchů zatím není jasná, ukrajinská strana oficiálně jakoukoliv odpovědnost za ně odmítá. Satelitní snímky ukazují několik zničených stíhacích letounů a naznačují cílený útok, což odporuje ruské verzi, že na základně explodovala skladovaná munice.
11. 8. 2022|

Policie v kauze Vrbětice podezřívá ruského obchodníka a jeho manželku ze špionáže

Policie hlásí posun ve vyšetřování kauzy výbuchu muničních skladů ve Vrběticích z roku 2014. Kriminalisté podle dvou zdrojů obeznámených s vyšetřováním začali vyšetřovat obchodníka a bývalého ruského vojáka s českým pasem Nikolaje Šapošnikova a jeho manželku Elenu ze špionáže. Informoval o tom server iRozhlas.cz s odkazem na zjištění Radiožurnálu a časopisu Respekt.
30. 5. 2022|

Palestinci teď mají mučednici, Izrael si podkopal kredibilitu, říká k zabití novinářky Tureček

Nepokoje v Izraeli se v posledních týdnech vyostřují. Izraelce a Palestince teď navíc ještě rozděluje i násilná smrt americko-palestinské reportérky televize al-Džazíra Širín abú Aklahové. Vinu za to dávají Palestinci izraelským úřadům, premiér ji odmítá. Odborník na izraelsko-palestinský konflikt Břetislav Tureček se domnívá, že vyšetřování se nikdy výsledku dobrat nemusí.
16. 5. 2022|

Němcova před vraždou sledoval agent FSB spojovaný i s otravou Navalného, píše Bellingcat

Ruského opozičního politika Borise Němcova, který byl v roce 2015 zastřelen v Moskvě, téměř rok před smrtí sledoval agent ruské tajné služby FSB. Zjistili to investigativní novináři serverů Bellingcat, BBC a The Insider. Zavražděného opozičníka podle nich sledoval agent patřící ke stejnému oddělení FSB, které Bellingcat už dříve spojil s otravou dalších výrazných opozičních postav, včetně Alexeje Navalného. Úřady zapojení odmítají.
28. 3. 2022|

Vědci našli způsob, jak z veřejně dostupných družicových dat získat důkazy o pohybu ruských vojsk

Pohyby ruských vojsk, zejména těžké raketové techniky, může sledovat každý. Prozrazují je totiž radarové odrazy na veřejně dostupných satelitních mapách.
23. 2. 2022|

„Žurnalistika není zločin,“ demonstrovali ruští novináři. Skončili v policejní cele

Policie zadržela v Moskvě v sobotu večer dvanáct novinářů, kteří před sídlem tajné služby FSB protestovali proti zařazování ruských nezávislých médií na seznam „zahraničních agentů“. Všichni kromě jednoho, který strávil noc na policejní stanici, byli opět propuštěni, informoval list Kommersant.
22. 8. 2021|

Novináři pátrají po ruských travičích. Stejní agenti z aféry Navalnyj chtěli zlikvidovat také básníka Bykova

Za pokusem o otravu ruského učitele, básníka a publicisty Dmitrije Bykova stojí stejní důstojníci ruské tajné služby jako za otravou opozičního lídra Alexeje Navalného. S novým zjištěním u dva roky staré události přišla mezinárodní investigativní skupina Bellingcat a ruský server The Insider. Zatímco Bellingcat hledal souvislosti ve veřejných databázích, ruští investigativci pátrali na místě. Výsledky společné práce v rozhovoru po pořad Newsroom ČT24 popsal šéfredaktor The Insideru Roman Dobrochotov.
13. 6. 2021|

Agenti GRU Miškin a Čepiga nyní pracují pro Kreml, říká novinář z Bellingcat

Agenti ruské vojenské rozvědky GRU Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga, kteří jsou podezřelí z podílu na explozi ve Vrběticích a útoku na bývalého ruského zpravodajského důstojníka Sergeje Skripala a jeho dceru v anglickém Salisbury, byli povýšeni a pracují pro Kreml. Ve videu zveřejněném na YouTube kanálu ruského opozičníka Alexeje Navalného to uvádí investigativní novinář skupiny Bellingcat Christo Grozev.
5. 5. 2021|

Po zveřejnění Vrbětic jsme neustále pod útokem ruských hackerů, říká Christo Grozev z Bellingcatu

V odhalení zapojení ruských tajných služeb do explozí muničního skladu ve Vrběticích hrála roli i mezinárodní investigativní skupina Bellingcat. Teď za to oni i jejich rodiny čelí důmyslným útokům na své internetové účty. Co vše vrbětická kauza v jejich práci změnila, popsal exkluzivně pro pořad Newsroom ČT24 novinář a šéf Bellingcatu pro ruské záležitosti Christo Grozev.
2. 5. 2021|

Výbušné zařízení přivezli podle naší teorie agenti s diplomatickým krytím, říká o Vrběticích Grozev z Bellingcatu

Investigativci ze skupiny Bellingcat ověřují teorii, že výbušné zařízení, které explodovalo ve Vrběticích, přivezli do Česka dva agenti GRU s diplomatickým krytím, a to v kufříku na palubě letadla. V rozhovoru pro ČT24 to řekl Christo Grozev, šéf investigativního týmu Bellingcatu pro Rusko. Nelze podle něj dále vyloučit, že kvůli nastražení bomb se ruští agenti do vrbětického areálu vloupali. Speciální jednotka GRU, která operaci prováděla, je zřejmě rozpuštěná, někteří její někdejší členové ale pracují na vrcholných pozicích v ruské exekutivě, dodal investigativec.
27. 4. 2021|

Informace o mezinárodním skandálu prosakovala do redakcí. To mohlo urychlit vypuknutí kauzy Vrbětice

Aktuální diplomatickou roztržku mezi Českem a Ruskem odstartovala zpráva, že za sedm let starým výbuchem v muničním skladu Vrbětice stojí ruská tajná služba. A oficiální oznámení této informace ze strany vlády možná odstartovali novináři. Podrobnosti o přicházejícím vypuknutí mezinárodního skandálu k nim už prosakovaly delší dobu. Jakou roli sehrála média v kauze Vrbětice, nastiňuje pořad Newsroom ČT24.
25. 4. 2021|

Videa z Kapitolu zachránila i iniciativa Bellingcat. Vpád pomáhá rekonstruovat, popisuje Valůch

Onlinová investigativní skupina Bellingcat zbystřila už ve chvíli, kdy se před Kapitolem začali srocovat nespokojení voliči Donalda Trumpa. Ihned vyzvala své členy, ať archivují vše, co demonstranti zveřejní. Nyní prochází hodiny pořízeného materiálu, stejně jako policie nebo novináři se snaží identifikovat výtržníky a zjistit, co se uvnitř budovy vlastně dělo. Na fungování Bellingcatu se pořad Newsroom ČT24 ptal Jaroslava Valůcha, programového koordinátora ze společnosti Transitions Online, která se skupinou spolupracuje.
19. 1. 2021|

Násilníky z Kapitolu identifikují kromě agentů z FBI i média. Zkoumají záznamy a prohledávají sociální sítě

Amerika pátrá po jménech stoupenců končícího prezidenta Donalda Trumpa, kteří na začátku ledna násilně vtrhli do sídla amerického Kongresu. S identifikací stovek demonstrantů pomáhá veřejnost, výrazně se do vyšetřování zapojila také americká média a investigativní skupina Bellingcat. Procházejí nespočet videozáznamů a fotografií, prohledávají sociální sítě, kontaktují rodiny. Pátrají ale i po lidech, kteří na místě zabránili ještě větší katastrofě. Jak takové veřejné vyšetřování probíhá, přiblížil pořad Newsroom ČT24.
17. 1. 2021|

Napálený ruský agent prozradil Navalnému, jak byl otráven, píší Bellingcat a CNN

Ruský agent nevědomky vyzradil v telefonickém rozhovoru s Alexejem Navalným, jak byl kritik Kremlu otráven. Agent, který nepoznal, že mluví s Navalným, politikovi řekl, že toxická látka novičok mu byla nastražena do spodního prádla. Informovaly o tom investigativní web Bellingcat a americká televizní stanice CNN s odvoláním na záznam rozhovoru Navalného s agentem, který se údajně účastnil sledování ruského opozičního předáka, operace jeho otrávení a následného zahlazování stop. Ruská tajná služba FSB informaci označila za podvrh.
21. 12. 2020Aktualizováno21. 12. 2020, 20:36|

Navalného podle investigativního webu otrávili agenti FSB. Kreml se vyhýbá otázkám novinářů

Ruského opozičního předáka Alexeje Navalného otrávil tým pracující pro ruskou tajnou službu FSB, vyplývá z výsledků neformálního vyšetřování, které zveřejnil investigativní server Bellingcat. Portál na základě telekomunikačních a cestovních dat došel k závěru, že speciální tým Navalného sledoval již od roku 2017 a pohyboval se ve stejných destinacích jako opoziční politik. Kreml k informacím mlčí, jeho mluvčí zrušil pravidelné brífinky.
15. 12. 2020Aktualizováno15. 12. 2020, 20:12|

Podezřelý z vraždy Gruzínce v Berlíně měl kontakty s FSB, tvrdí zpráva skupiny Bellingcat

Investigativní novináři ze serveru Bellingcat už roky odkrývají aktivity Moskvy v Evropě. Pojmenovali podezřelé ze sestřelení malajsijského letadla na Ukrajině a pomohli rozkrýt případ otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala. Teď spolu s kolegy z listů Der Spiegel a The Insider tvrdí, že Rus zadržený kvůli vraždě Gruzínce v centru Berlína byl v přímém kontaktu s ruskou kontrarozvědkou.
18. 2. 2020|

Pád letu MH17: Digitální Sherlockové z Bellingcat pátrali i na Facebooku. Ruští vojáci se fotili s raketovým systémem

Za pád malajsijského letounu na lince MH17 budou souzeni čtyři muži: tři Rusové a jeden Ukrajinec. V tomto týdnu to uvedl tým mezinárodních vyšetřovatelů. Investigativci z organizace Bellingcat jdou ale ještě dál. Odhalili identitu a propojení s případem celkem u 12 lidí. Informace hledali třeba na sociálních sítích. „Ruští vojáci jsou jako kterýkoli mladý člověk. Chtějí se pochlubit tím, že jsou vojáci, že slouží u nějaké speciální jednotky,“ říká jeden z jejich spolupracovníků Jaroslav Valůch z organizace Transitions. V neděli bude hostem pořadu Newsroom ČT24.
23. 6. 2019|
Newsroom ČT24

Odhalili tajné agenty s novičokem i chemické zbraně v Sýrii. Jak pracuje organizace Bellingcat?

Členové skupiny Bellingcat odhalili třetího agenta ruské vojenské rozvědky GRU, který byl zapojený do otravy Sergeje Skripala, a přinesli důkazy, že se ve válce v Sýrii používají chemické zbraně. Hodiny tráví studiem satelitních map, veřejně dostupných databází nebo fotografií na sociálních sítích, nejsou ale ani profesionální novináři ani vyšetřovatelé. Co jsou nadšení investigativci zač? Newsroom ČT24 mluvil se členem skupiny i jejich spolupracovníky z Česka.
24. 2. 2019|