TÉMA

Jiří Černý

Netrpěl předsudky a přibližoval hudbu posluchačům, vzpomíná na Černého publicista Rauvolf

Jiří Černý netrpěl hudebními předsudky a za písněmi, o kterých mluvil, si vždy stál, uvedl v pořadu Události, komentáře publicista a překladatel Josef Rauvolf. Podotkl, že Černý byl velkým vzorem nejen pro něj, ale i pro všechny lidi, kteří o hudbě psali nebo píšou.
19. 8. 2023|

Zemřel hudební kritik Jiří Černý, pouštěl Čechoslovákům Beatles i Kryla

Ve věku 87 let zemřel uznávaný hudební kritik Jiří Černý. Jako první nehudebník byl uveden do síně slávy cen Anděl.  V oboru je považován za legendu, jeho znalosti sahaly od opery přes pop, folk až po rock. O hudbě psal přes šedesát let, uváděl také první československou rozhlasovou hitparádu. V době normalizace pouštěl režimem zakazovanou hudbu na takzvaných Antidiskotékách, v listopadu 1989 se účastnil založení Občanského fóra.
18. 8. 2023Aktualizováno18. 8. 2023, 19:38|

Kniha o hudebním publicistovi Lindaurovi vzpomíná i podává svědectví doby

Jako na jednoho z nejvýraznějších hudebních publicistů posledních dekád vzpomínají na Vojtěcha Lindaura kolegové z branže ve výpravné publikaci Manitou Sin Desi. Podílelo se na ní přes šest desítek lidí: jeho příbuzní, přátelé i někdejší spolupracovníci z hudebních časopisů.
11. 7. 2023|

Penězokazové chtěli tisknout bankovky za miliardy. Případu se bude věnovat vrchní soud

Vrchní soud v Olomouci může zasáhnout do kauzy padělání peněz organizovanou skupinou z Česka a Slovenska. Pětice obžalovaných by měla strávit šest až devět let za mřížemi, proti rozsudku ostravského krajského soudu ale podal odvolání žalobce i jeden ze souzených, a případ tak putuje do Olomouce. Podle prvoinstančního rozsudku chtěli muži s vazbami na italskou mafii tisknout eurobankovky a české koruny v řádu miliard.
30. 5. 2023|

První případy covidu se v Česku potvrdily před třemi roky. Stane se běžným onemocněním, myslí si Prymula i Mucha

Ve středu 1. března uplynuly tři roky od doby, kdy testování objevilo v Česku první případy nového typu koronaviru. Dle přednostky pneumologické kliniky Martiny Koziar Vašákové pandemie ještě u konce není, nicméně díky imunizaci lidstva není jeho mortalita tak vysoká. Lékař z Ústavu všeobecného lékařství Cyril Mucha si myslí, že se covid pomalu posouvá k běžnému virovému onemocnění. „Jak se bude do budoucna zmírňovat, stane se běžným onemocněním,“ soudí i bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Současný šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) si to však nemyslí, jde o závažnou nemoc, podotkl. „Stává se z něj onemocnění, o kterém víme řadu věcí, umíme ho léčit,“ upřesnil.
1. 3. 2023|

Vybíjejí 15 procent všech českých slepic. Ptačí chřipka se rozšířila do celého tachovského chovu

O více nosnic, než bylo dosud nutno zlikvidovat za celý rok, přijde kvůli ptačí chřipce jediný velkochov. V Brodě nad Tichou na Tachovsku utratili zatím hasiči první část 750tisícového chovu, pokračovat budou ještě deset dní. Ptačí chřipka se šíří málo vídaným způsobem po celé Evropě. V Česku se vyskytla ještě v jednom velkochovu, kde hasiči ve středu utratili 12 tisíc kuřat, a v několika domácích chovech. Mimo jiné to znamená, že významně poklesne produkce vajec. Předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá řekla, že slepice v areálu České drůbeže v Brodě nad Tichou představují 15 procent všech slepic v Česku. Připustila, že utracení takto velkého množství nosnic může vést ke zdražení vajec v obchodech.
4. 1. 2023Aktualizováno4. 1. 2023, 23:12|

Písničkářský Šafrán po půlstoletí neuschl. Vyšlo album, které sešrotovala StB

Volné sdružení písničkářů Šafrán oslavilo padesát let od svého vzniku. Koncert s názvem Diagnóza v pražském Divadle Archa ukázal, že Šafrán ani po půlstoletí neuschl. K výročí také vyšlo na vinylu eponymní album, které Šafrán natočil v roce 1976. Těsně před vydáním byl ale celý náklad na příkaz Státní bezpečnosti sešrotován. Nahrávky nově vyšly i jednotlivým písničkářům z někdejšího sdružení: Vladimíru Mertovi, Vlastimilu Třešňákovi a Jaroslavu Hutkovi.
7. 10. 2022|

Nedělejte ze mě blázna, žádal Zdeněk Adamec. Rakouský nobelista debatuje nad jeho sebeupálením

Případ mladého muže, který se v roce 2003 upálil na Václavském náměstí, inspiroval hru nobelisty Petera Handkeho. Jak první z českých scén inscenaci podle textu rakouského dramatika připravilo pražské Divadlo Na zábradlí. Vychází v ní i z kontroverzí spojených s autorem. Inscenace je rozdělena do dvou částí, které se hrají na dvou různých místech.
7. 12. 2021|

Vodním záchranářům chybí peníze. Obávají se navíc, že jejich zásahy budou letos muset být častější

Vodním záchranářům začíná sezona. Dohled nad vodními plochami vykonávají dobrovolně, bez nároku na honorář. I tak jim schází peníze, hlavně na nové vybavení nebo zázemí. Včasný zákrok je přitom nezbytný. Ročně v Česku utone 180 lidí. Záchranáři se navíc obávají, že v souvislosti s vyšším zájmem o tuzemskou dovolenou kvůli pandemii by počty nehod mohly ještě narůstat.
3. 7. 2021|

Vzpomínky na Hanu Hegerovou: Byla pravdivá, uměla vyvolat smích i husí kůži

Hana Hegerová bývá označována za „první dámu českého šansonu“ nebo „českou Edith Piaf“. Takové nálepky sice prý neslyšela ráda, vysloužila si je ale svou pečlivostí při výběru repertoáru i jeho nastudování a autenticitou, kterou dovedla oslovit. Především pravdivost na zpěvačce, která zemřela 23. března, oceňují její kolegové z hudební branže.
24. 3. 2021|

Koronavirus škodí i zvířatům, některým spíše nepřímo. Váznou záchranné projekty, pytláci mají klid

Pandemie nového koronaviru se netýká pouze lidí. V mnoha ohledech ovlivňuje i život zvířat – nejvíce těch, které lidé chovají u sebe doma. Mohou se sama nakazit, mohou být přenašeči a navíc má dopady na život zvířat změna chování lidí, kteří jsou více doma. Experti pochybují o tom, že by byl efekt pandemie na zvířata veskrze pozitivní – radost z návratu některých druhů do míst, odkud je lidé vytlačili, považují za dočasnou. Problém již naopak nastává například s ochranou silně ohrožených druhů. Biologové a také ředitelé zoologických zahrad debatovali o vlivu pandemie na zvířata v 90' ČT24.
14. 3. 2021|

S očkováním širší veřejnosti by se mohlo začít ještě před létem, míní vakcinolog

Očkování široké veřejnosti, která nespadá do rizikových kategorií, by mohlo odstartovat do začátku léta, nejspíš v květnu. V Otázkách Václava Moravce to řekl vedoucí epidemiologické skupiny ministerstva zdravotnictví Roman Chlíbek. Podle virologa z Fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity Jiřího Černého by měly protilátky vydržet u očkovaných alespoň rok.
10. 1. 2021|

Prokop, Erben, Beethoven i Spejbl se na podzim sejdou na ČT art

Setkání s významnými kulturními osobnostmi umožní letošní podzim na ČT art. Dokumenty či pořady na obrazovku přivedou hudebníka Michala Prokopa, kritika Jiřího Černého, architekta Ladislava Lábuse i loutkového Josefa Spejbla. Další osobnosti přidá festival Zlatá Praha, mimo jiné premiérové uvedení snímku o primabaleríně Tereze Podařilové.
25. 8. 2020|

30 let zpět: Revoluce není dokončena

V den výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do ČSSR podal prezident Václav Havel ve svém projevu k občanům nelichotivou bilanci stavu tehdejší československé společnosti, ve které podle jeho slov i nadále přetrvávalo mnoho z ducha i každodenních praktik předlistopadového režimu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
21. 8. 2020|

Šestkrát tě potkám. Vladimír Mišík si získal ceny Anděl

S několikaměsíčním zpožděním vyhlásila Česká hudební akademie držitele cen Anděl za rok 2019. Z vítězů nejčastěji zaznělo jméno Vladimíra Mišíka, který sošek obdržel celkem šest. Mimo jiné pro sólového interpreta roku. Z titulu sólová interpretka se může těšit Beata Hlavenková. Více než jedno ocenění si z 29. ročníku odnáší také projekt Zvíře jménem Podzim.
20. 6. 2020Aktualizováno20. 6. 2020, 22:48|

Nutnost, nebo riziko? Na cíleném promoření obyvatel nákazou se neshodnou ani odborníci

Na možnosti záměrného promoření populace novým typem koronaviru se odborníci neshodnou. S návrhem v pondělí přišel náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, předseda vlády Andrej Babiš (ANO) s ním ale nesouhlasí, myšlenka je prý riskantní. Před cíleným promořováním varuje například prezident České lékařské komory Milan Kubek, naopak podle epidemiologa Rastislava Maďara jde zřejmě o jedinou správnou a udržitelnou cestu.
6. 4. 2020|
1989

Po stopách Václava Havla. Před třiceti lety zachytily kamery zákulisí jednoho z klíčových dní revoluce

Na začátku prosince 1989 chtělo Občanské fórum (OF) ukončit období stávek a demonstrací. Premiér Ladislav Adamec měl dostat čas na další kroky. Obměnil ale vládu v poměru patnáct komunistů ku pěti nekomunistům, což Fórum nepřijalo. Zákulisí tehdejšího dění zachytila kamera Originálního videojournalu, která 3. prosince 1989 doprovázela Václava Havla.
3. 12. 2019|
1989

Mé písně platí dosud, varoval Kryl. Před 30 lety se vrátil do Československa

Před třiceti lety se do Československa vrátil Karel Kryl poté, co strávil dvacet let v německém exilu, kam odešel po okupaci vojsky Varšavské smlouvy. Svými protestsongy často provokoval a otevíral společenská témata. To se nezměnilo ani po jeho porevolučním návratu.
30. 11. 2019|

Idealistka Ramba, drbna Havlová i stará struktura Lábus. Schůze Vlastníků je pěkná společnost

Žijí spolu v jednom domě, dohodnout se ale nedokážou. Od 21. listopadu se společenstvo vlastníků bytových jednotek schází i v kinech, s podtitulem „komedie pro ty, co to nezažili, a drama pro ty, kteří tím žijí“. Tragikomický snímek Vlastníci je filmovým režijním debutem Jiřího Havelky, který je také autorem scénáře.
22. 11. 2019|

„Tohle by mělo být v zápisu.“ Vlastníci si odhlasovali trailer

Celovečerní debut režiséra a scenáristy Jiřího Havelky má být komedií pro ty, kdo to nezažili, a dramatem pro ty, kdo tím žijí. Snímek Vlastníci totiž vypráví o schůzi majitelů bytových jednotek. V kinech se sejdou 21. listopadu, nahlédnout do sousedského jednání ale nechává už první trailer.
12. 9. 2019|

Kytara proti normalizaci. Před 50 lety Karel Kryl vydal zlomovou desku Bratříčku, zavírej vrátka

„Bratříčku, nevzlykej, to nejsou bubáci, vždyť už jsi velikej, to jsou jen vojáci, přijeli v hranatých železných maringotkách.“ Zatímco invazní vojska drtila naděje pražského jara, mladík s kytarou skládal píseň, která se měla stát symbolem doby. O několik měsíců později vydal Karel Kryl na prahu normalizace jednu z nejlepších desek české kultury. Komunistický režim byl však jiného názoru a nechal část nákladu rozřezat cirkulárkou. Album Bratříčku, zavírej vrátka vyšlo právě před padesáti lety.
24. 3. 2019|

Seznamte se s nominacemi cen Magnesia Litera: Načerno Jiřího Černého

Hudební publicista Jiří Černý v šedesátých letech sestavoval a uváděl rozhlasový pořad Načerno. Stejně později pojmenoval své webové stránky, na nichž se dělí o své nejen hudební komentáře. Nominován je za ně na cenu Magnesia Litera v kategorii Blog roku. O vítězi, na rozdíl od ostatních kategorií, nerozhodují hlasy poroty, ale čtenářů.
20. 3. 2019|
Newsroom ČT24

Konec Jiřího Černého v Českém rozhlasu? Je to legenda, zastávají se publicisty novináři

Český rozhlas neprodloužil smlouvu hudebnímu publicistovi Jiřímu Černému. Tato zpráva vyvolala v uplynulém týdnu mnoho reakcí – články a rozhovory v médiích, ale i kritiku na sociálních sítích. Rozhlas to vysvětloval rozsáhlejšími programovými změnami. V pondělí ale Černému nabídl další schůzku. Kdo je Jiří Černý a proč právě jeho odchod tolik rezonuje? Newsroom ČT24 se ptal hudebních novinářů.
3. 3. 2019|

Jiří Černý končí v Českém rozhlase. Působil zde desítky let

Český rozhlas (ČRo) neprodloužil smlouvu Jiřímu Černému. Ta legendě hudební publicistiky vypršela na konci loňského roku. Černý s ČRo spolupracoval od roku 1964 a v posledních třinácti letech v něm uváděl hudební pořad Klub osamělých srdcí seržanta Pepře.
23. 2. 2019|