TÉMA

Salmonela

Inspektoři odhalili dvě šarže zmraženého kuřecího masa se salmonelou

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila dvě šarže zmraženého kuřecího masa se salmonelou. Inspektoři vzorek masa původem z Ukrajiny v obou případech odebrali v provozovně JIP východočeská, jednou v Českých Budějovicích a podruhé v Harrachově na Jablonecku. Provozovatelům nařídili neprodlené stažení šarží z tržní sítě, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
12. 7. 2023|

Za nákazu v hradecké restauraci zřejmě mohla arašídová omáčka, míní hygienici

Zdrojem nákazy z jídla ve vietnamské restauraci v Hradci Králové byla podle hygieniků zřejmě arašídová omáčka. Počet lidí se zdravotními potížemi se zvýšil na 127, z toho u 78 z nich byla potvrzena salmonelóza, sdělila mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS) Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí. Hradecká fakultní nemocnice dosud v souvislosti s případem poskytla péči 46 lidem s průjmovým onemocněním.
11. 4. 2023|

U šestnácti lidí, kteří jedli v hradecké restauraci, byla potvrzena salmonelóza

U šestnácti lidí, kteří měli zdravotní obtíže po jídle v jedné z asijských restaurací v centru Hradce Králové, byla potvrzena salmonelóza. Krajská hygienická stanice (KHS) Královéhradeckého kraje má k úternímu ránu nahlášeno celkem 46 osob, které měly potíže. Ředitel tamní nemocnice Aleš Herman ale už v pondělí ČT sdělil, že pomoc lékařů vyhledalo na šedesát lidí. Hygienici nařídili uzavření provozovny a její sanitaci. Zástupci restaurace se na Facebooku zákazníkům omluvili.
4. 4. 2023Aktualizováno4. 4. 2023, 11:25|

Veterináři v Blatné odhalili v polském mase salmonelu. Vyráběl se z něho kebab

Veterináři v Blatné na Strakonicku odhalili, že kuřecí maso použité k výrobě asi 1,5 tuny kebabů obsahovalo salmonelu. Žádný z polotovarů se ale na trh nakonec nedostal. Provozovateli hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun, uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
16. 6. 2021|

Vědci poprvé popsali infekci lidských buněk v kosmickém prostředí

Bakterie mají v kosmickém prostředí větší potenciál způsobovat lidským buňkám problémy, pokud je nakazí. Ukázal to experiment na oběžné dráze.
11. 3. 2021|

Za smrt pacientky ve zlínské nemocnici může personál, konkrétního viníka ale policisté nenašli

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně pochybila při endoskopickém výkonu, po kterém jedna pacientka zemřela a jedna byla těžce zraněna. Podle policie selhal zdravotnický personál, když zaměnil sterilní látku za desinfekci. Konkrétního viníka se ale nepodařilo najít a kriminalisté tak případ odložili. Informovala o tom mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková. Nemocnice je v současnosti vyšetřována také kvůli nákaze pacientů a personálu salmonelózou – celkem onemocnělo 68 lidí.
16. 1. 2020|

Zemědělství potřebuje zákazníka patriota, který bude chtít český jogurt nebo maso, říká Pýcha

Českému trhu chybí patriotický spotřebitel, který by řekl, že chce český jogurt, máslo nebo třeba maso. Přitom jeho tlak by přivedl na pulty mnohem více výrobků českých farmářů, tedy to, co české zemědělství nutně potřebuje. Myslí si to předseda Zemědělského svazu a viceprezident Agrární komory ČR Martin Pýcha.
16. 8. 2019|

Zlínská nemocnice dostala pokutu kvůli nákaze salmonelózou

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně dostala pokutu 310 tisíc za nákazu salmonelózou. Tři sta tisíc je sankce od hygieniků, zbytek od veterinární správy. V březnu se v nemocnici nakazilo 68 lidí. Krajská hygiena uzavřela věc s tím, že důvodem nákazy byl chybný postup při tepelném zpracování kuřecího masa v kuchyni. Nemocnice se proti závěrům šetření ani výši pokuty nebude odvolávat, nároky pacientů uhradí z pojištění.
24. 6. 2019Aktualizováno24. 6. 2019, 16:16|

Do Česka od poloviny dubna dorazilo 16 tun polského masa se salmonelou. Už se asi snědlo

Do Česka se zhruba od poloviny dubna dostalo 16 tun polského drůbežího masa se salmonelou, sdělil ve středu mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Nejspíš se všechno snědlo, protože výsledky testů dostali veterináři až po datu spotřeby masa.
22. 5. 2019Aktualizováno22. 5. 2019, 10:35|

Zdrojem nákazy salmonelou ve zlínské nemocnici bylo kuře k obědu, nemocnici hrozí sankce

Nákazu salmonelózou ve zlínské krajské nemocnici způsobil oběd. Podle hygieniků nakonec onemocnělo 68 lidí, když snědli kuře s rýží podávané 14. března. Nemocnici proto hrozí sankce, její výše ještě není známá, řekl mluvčí nemocnice Egon Havrlant.
23. 4. 2019|

Do Česka se dostaly další čtyři tuny polského drůbežího se salmonelou. Směřovaly do Zlínského kraje

Veterináři objevili na českém trhu další zhruba čtyři tuny drůbežího masa z Polska, ve kterých byly bakterie salmonely. Šlo o dvě zásilky, které směřovaly k příjemcům ve Zlínském kraji. Jednu z nich, ve které byla chlazená kuřata o celkové hmotnosti 2250 kilogramů, již zákazníci nejspíš po tepelné úpravě masa zkonzumovali. ČTK to sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Ministerstvo zemědělství bude chtít o situaci jednat s polskou velvyslankyní a kontaktuje polského ministra zemědělství.
17. 4. 2019Aktualizováno17. 4. 2019, 15:48|

Do Česka se dostaly další dvě zásilky kuřecího masa se salmonelou z Polska. Část se již snědla

Do Česka se dostaly další dvě zásilky kuřecího masa z Polska se salmonelou, dohromady vážily 540 kilogramů. Část masa se snědla, část veterináři dohledali. Jedna zásilka kuřecích chlazených čtvrtek putovala do Hradce Králové – Žamberka a poté do stravovacích zařízení v Pardubicích. Druhá, kde byly řízky, pak do skladu firmy Bidfood v Chlumci nad Cidlinou, veterináři teď maso dohledávají, sdělil ve čtvrtek mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
11. 4. 2019Aktualizováno11. 4. 2019, 18:55|

Státní veterinární správa: Pražské řeznictví prodalo tři sta kilogramů polského drůbežího se salmonelou

Pražské řeznictví Miloš Křeček KK prodalo zákazníkům 300 kilogramů polského drůbežího masa, veterináři v něm zjistili salmonelu. Maso je nejspíš snězené, protože už je po datu spotřeby, sdělil v úterý mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Pražští hygienici zvýšený výskyt nemoci nezaznamenali. I dotyčné řeznictví uvedlo, že nemá zprávy o zdravotních problémech zákazníků, s dodavatelem ale ukončilo spolupráci.
19. 3. 2019Aktualizováno19. 3. 2019, 20:37|

Zlínská nemocnice hledá zdroj nákazy salmonelou. Předběžné testy nemoc v jídle neobjevily

Salmonela se zatím v jídle v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně nepotvrdila. Ukazují to první předběžné výsledky hygieniků. ČT to řekla Vendula Ševčíková z krajské hygienické stanice s tím, že definitivní výsledky budou v dalších dnech. Není tak podle ní vyloučené, že se ještě bakterie v jídle najde. Minulý týden onemocnělo salmonelou 29 pacientů a zaměstnanců nemocnice.
19. 3. 2019|

Kontroly dovezeného polského masa budou pokračovat, říká Toman. Prověřují se i potraviny odjinud

Kontroly dováženého masa – nejen polského – budou zatím pokračovat. Na středeční schůzce se na tom dohodl český ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) s evropským komisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem. Osmáctého března se pak potkají znova, ale už i s polským ministrem zemědělství Janem Krzysztofem Ardanowskim. Česká strana požaduje od polské strany i od Komise garanci, že Polsko přijmulo opatření, které zaručí dodržování hygienických standardů. Pak je teprve ochotná mimořádné opatření zrušit.
7. 3. 2019|

Mimořádné kontroly hovězího z Polska platí dál. Varšava musí nejprve Prahu přesvědčit o zlepšení

Česko neustoupí od mimořádných kontrol polského hovězího masa nejméně do jednání obou stran se zástupcem Evropské komise, které se uskuteční 18. března v Bruselu. Informoval o tom ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) po středečním jednání s eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem. Evropská komise přitom na Prahu už minulý týden naléhala, aby kontroly zrušila. Česká strana to odmítla.
6. 3. 2019|

Tuny masa procházejí přísnými kontrolami a lidé se o jeho původ více zajímají. Za levnými nákupy do Polska ale jezdí dál

Poslední týdny má český veterinární dozor plné ruce práce. Do Česka se dostaly tuny polského masa z podezřelých šarží, byla zjištěná přítomnost salmonely. Probíhají mimořádné kontroly a český ministr zemědělství oznámil, že je pojede obhajovat ve středu do Bruselu, kterému se česká opatření nelíbí. Chování spotřebitelů to ale příliš nezměnilo. Zajímají se sice více o původ masa, ale mnozí dále míří za levnějšími nákupy potravin, masa nevyjímaje, do Polska.
2. 3. 2019|

Kuřecí maso ze šarže se salmonelou se dostalo do 16 zařízení

Polské kuřecí maso ze šarže s bakterií salmonely se z lounské firmy dostalo asi do 16 provozoven, převážně do jídelen. Firma nyní ve spolupráci s veterináři situaci monitoruje a maso od zákazníků stahuje zpět, řekl Petr Novotný, majitel firmy Gastroplus Louny, v jejímž velkoobchodním skladu veterináři salmonelu objevili. Ministr zemědělství Miroslav Toman se pak ve středu setká s eurokomisařem Vytenisem Andriukaitisem. Jednat budou o požadavcích Evropské komise na rušení mimořádných opatření kvůli polskému masu.
1. 3. 2019Aktualizováno1. 3. 2019, 23:07|

Česko přes nevoli EU pokračuje v kontrolách masa z Polska

Od vypuknutí skandálu se závadným masem z Polska odebrala česká Státní veterinární správa na 200 vzorků a 114 jich už je vyšetřeno. Jeden z nich byl pozitivní na salmonelu, uvedl v úterý ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Šlo o 700 kilogramů masa. V pondělí pak přišla do systému rychlého varování informace o dalších 1200 kilogramech ze stejné šarže. Toman zároveň přiznal, že se nepotvrdilo podezření, že některé luxusní pražské restaurace vydávaly hovězí maso z problematických polských jatek za argentinské.
26. 2. 2019Aktualizováno26. 2. 2019, 21:51|

Veterináři našli sedm metráků polského hovězího se salmonelou. Dovoz bude muset povinně na testy

Státní veterinární správa neodkladně zavede mimořádná veterinární opatření – veškeré hovězí maso z Polska musí být před uvedením na trh laboratorně vyšetřeno, uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Aktuálně byla zjištěna salmonela u zhruba 700 kilogramů polského hovězího masa, které bylo doručeno do skladu společnosti Frost Logistics ve středních Čechách. Veterináři zjišťují, kolik se ho zkonzumovalo.
20. 2. 2019Aktualizováno20. 2. 2019, 19:03|