TÉMA

Poruba

Ostrava ruší stavební úřady v menších městských obvodech

Ostrava bude mít od 1. července méně stavebních úřadů než teď. Zastupitelé se rozhodli zrušit úřady v malých obvodech, jako je například Stará a Nová Bělá nebo Proskovice. Centralizace úřadů by měla stavební řízení urychlit. Ostravský magistrát se ke kroku rozhodl i kvůli novému stavebnímu zákonu. Celkem bude mít krajské město šest stavebních úřadů – pět ve velkých městských obvodech a jeden na magistrátu.
11. 4. 2024|

V Ostravě vznikla nová univerzitní budova. Staré objekty v centru Vysoká škola báňská prodá

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava převzala do užívání novou budovu Ekonomické fakulty. Ta se tak přestěhuje z centra města do univerzitního kampusu v Porubě. První studenti tam však zamíří až se začátkem nového akademického roku, tedy v září. Nová budova v kampusu nabídne komfortní prostředí a také možnost propojit studijní programy napříč fakultami.
9. 2. 2024|

Ostrava díky mapě ví, která místa ve městě jsou nejteplejší

Ostrava má k dispozici mapu, která ukazuje, ve kterých částech města je nejvyšší nebo nejnižší povrchová teplota. Data mohou posloužit městskému ateliéru při plánování nové výstavby. Ukazují, že nejteplejšími místy jsou v Ostravě centrum města, obchodní centra či průmyslové areály, naopak v Porubě je povrchová teplota nejnižší. Mapu vytvořili na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava (VŠB-TU).
29. 7. 2023|

Zastupitelský klub ANO v Ostravě opustil Miroslav Otisk. Jde už o osmého člena hnutí

Klub zastupitelů ANO v Ostravě v pondělí opustil v pořadí už osmý člen, městský zastupitel a místostarosta Poruby Miroslav Otisk. Následně se stal členem klubu Nezařazení, který vznikl okolo primátora Tomáše Macury (dříve ANO). Otisk řekl, že v současné vedení klubu ANO ztratil důvěru. Kvůli štěpení hnutí ANO se v Ostravě před časem rozpadla koalice, kterou kromě ANO tvořilo ještě uskupení SPOLU a Piráti. Ztratila většinu hlasů v pětapadesátičlenném městském zastupitelstvu. V Ostravě se aktuálně vedou jednání o podobě nové koalice. Hnutí ANO má z původních 21 členů 13.
3. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 20:32|

V Ostravě je už čtvrtý úsek, po kterém mohou tramvaje jezdit osmdesátkou

Dopravní podnik Ostrava (DPO) obnovil provoz na zmodernizované tramvajové trati v nejlidnatějším obvodu Jih. Renovace mezi zastávkami Josefa Kotase a Václava Jiříkovského stála více než 85 milionů korun. Jde už o čtvrtý úsek v krajském městě, kde tramvaje jako jediné v Česku mohou jezdit rychlostí až 80 kilometrů za hodinu, řekl generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys.
11. 12. 2022|

Úřad zamítl stavbu ostravského Severního spoje

Ostrava nedostala souhlas s postavením takzvaného Severního spoje – silnice, která má odlehčit dopravě v západní části města. Krajský úřad Olomouckého kraje, který pověřilo ministerstvo pro místní rozvoj, žádost o umístění stavby zamítl. Z rozhodnutí zveřejněného na úřední desce vyplývá, že předložený záměr podle úřadu nesplňuje požadavky stavebního zákona. Ostrava se proti tomu chce odvolat.
22. 11. 2022|

Příprava tramvajové trati v Porubě pokračuje, ujistila ostravská radnice. Spolky to nepříjemně překvapilo

Stavba nové tramvajové trati v Ostravě-Porubě se odsouvá, příprava ale pokračuje. Město ukončilo smlouvu na dosavadní projekt, ale ujišťuje, že pro něj i přes aktuální odklad zůstává prioritou. Je však nutné aktualizovat podklady pro posouzení vlivu na životní prostředí (EIA). Část Porubanů i magistrátní opozice proti zamýšlené trati protestuje.
15. 11. 2022|

Chlouba Poruby je v novém kabátě. Budovu s věžičkou se ale opravit nepodařilo

Ostravský městský obvod Poruba má zhruba po roce a půl opravenou svou dominantu – Oblouk. Kulturní památka s byty patří k nejznámějším stavbám ve stylu socialistického realismu, takzvané sorely. Je vstupní branou i hlavní dominantou jednoho z nejlidnatějších ostravských obvodů. Oblouk však není opraven kompletně, na rekonstrukci ještě čeká část s věžičkou.
15. 9. 2022|

Na trať v Opavské ulici v Ostravě se vrátí tramvaje. Budou mít nižší hlučnost a vyšší životnost

Více než 1,6 kilometru dlouhý úsek tramvajové trati v Opavské ulici v Ostravě-Porubě má za sebou modernizaci za 236 milionů korun. Z klasického kolejového roštu se trať změnila na systém pevné jízdní dráhy, jízda tak bude tišší a s menšími vibracemi. Kvůli přestavbě tam měly tramvaje celé prázdniny výluku, po upravené trati začnou do Poruby znovu jezdit ve čtvrtek.
31. 8. 2022|

Ostravský dopravní podnik zmodernizuje část tramvajové trati v Porubě. Bude méně hlučná

Dopravní podnik Ostrava (DPO) za 236 milionů korun zmodernizuje více než 1,6 kilometru dlouhý úsek tramvajové trati v Opavské ulici v Ostravě-Porubě. Z klasického kolejového roštu nechá trať předělat na systém pevné jízdní dráhy, což sníží hluk a vibrace. Současně opraví pět nástupišť. Cestující ale čekají komplikace, protože tramvaje kvůli stavbě budou mít celé prázdniny výluku, a omezena bude i automobilová doprava.
24. 6. 2022|

Pyrotechnici zneškodnili leteckou pumu v Porubě. Policie evakuovala tisícovku lidí

Policie uzavřela část Ostravy-Poruby kvůli nálezu nevybuchlé munice. Evakuovala obyvatele domů i škol, části personálu musela opustit i Fakultní nemocnici Ostrava. Pyrotechnikům se podařilo nevybuchlou leteckou pumu zneškodnit.
9. 9. 2021Aktualizováno9. 9. 2021, 19:36|

Dům kultury Poklad se otevírá po devíti letech. Přináší umění do osmdesátitisícové Poruby

Dům kultury Poklad v Ostravě-Porubě se po devíti letech znovu otevře veřejnosti. Rekonstrukci objektu, jehož část je kulturní památkou, doprovázely například spory s dodavatelskými firmami. Poklad kromě společenského a divadelního sálu nabízí také sál pro cvičení nebo kino. Zájem lidí je velký, například ve středu se naplnily kapacity všech prohlídek v rámci dne otevřených dveří, přidaly se tak i termíny ve čtvrtek a pátek.
25. 8. 2021|

V Ostravě začala velká uzavírka, most přes Odru se bude opravovat déle než rok

V Ostravě začala další velká dopravní uzavírka. Déle než rok se bude rekonstruovat most přes řeku Odru v Opavské ulici. Konstrukce je ve velmi špatném stavu a čeká ji kompletní oprava. Řidiči musejí počítat s omezením.
15. 7. 2021|

To není dezinfekce. Roura s klikou dávkuje v Ostravě poezii

V Ostravě od konce listopadu stojí první tamní poeziomat, tedy automat na poezii. Podobných přístrojů existuje v Česku i po světě, kam se nápad přenesl, několik. Ten ostravský má podobu černé roury. Výjimečný je tím, že se obejde bez přívodu elektrického proudu, funguje po zatočení klikou.
9. 12. 2020|

Čekání na tramvaj do Poruby? Maximálně pár minut. Dopravní podnik zavádí linku 8+

Dopravní podnik Ostrava (DPO) navýší od 1. března počty spojů na páteřní tramvajové trati z centra města do městské části Poruba. Na jedné z nejvytíženějších tras v Ostravě budou tramvaje jezdit v intervalu čtyři až pět minut. Kvůli tomu DPO zavádí linku s označením 8+, na které budou jezdit ty nejmodernější tramvaje v Ostravě, linku číslo 9 dopravce naopak zruší.
28. 2. 2020|

Poruba dává stopku překážejícím dodávkám. Zaparkují jenom na vyhrazených parkovištích

V ostravském obvodu Poruba začne v březnu platit úplný zákaz parkování nákladních vozidel nad 2,5 tuny v odpoledních a nočních hodinách. Řidiči kamionů či dodávek zaparkují pouze na vyhrazených místech, kterých je v městské části připraveno devět. Radnice k zákazu přistoupila na základě stížností obyvatel na časté blokování parkovacích míst nebo výjezdů z parkovišť.
25. 2. 2020Aktualizováno25. 2. 2020, 15:44|

Dokončení prodloužené Rudné zvýšilo podle místních hluk, radnice chce nové měření

Část obyvatel Ostravy, zejména těch z městské části Svinov, si stěžuje na hluk vozidel, která projíždí Rudnou ulicí. Místní už zhruba dvacet let bojují za to, aby se kolem rušné silnice postavila protihluková stěna, jednání s úřady nebo petice zatím ale nepomohly. Situace se podle místních navíc výrazně zhrošila poté, co Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dokončilo poslední úsek prodloužené Rudné.
24. 1. 2020|

Ostravské ovzduší bude monitorovat další měřící stanice, bude přímo u koksovny

V Ostravě bude nová automatická měřicí stanice na vyhodnocování kvality ovzduší. Město ji v lednu umístí do blízkosti koksovny Svoboda. Zastupitelé Ostravy rozhodli také tom, že na provoz měřících stanic a speciálního vozu pro monitoring ovzduší přispěje město v následujících pěti letech částkou 3,5 milionu korun.
14. 11. 2019|

Poruba odkoupila část Oblouku. Unikátní bytový dům chce zrekonstruovat

Ostravský městský obvod Poruba odkoupil od soukromé společnosti Residomo, která je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v Česku, majetkový podíl v bytovém domě Oblouk. Jde o jednu z nejznámějších staveb socialistického realismu. Za 128 bytových jednotek obvod zaplatí 129 milionů korun. Obě strany v pondělí podepsaly kupní smlouvu.
14. 10. 2019|

Další objížďka v Ostravě. Do konce měsíce bude uzavřena část ulice 28. října

Dopravu v Ostravě komplikuje další uzavírka důležité silnice. Kvůli opravě kanalizace se na téměř tři týdny uzavřela část ulice 28. řína mezi Porubou a centrem města. Oprava se týká zhruba dvě stě metrů dlouhého úseku u křižovatky s ulicemi Plzeňská a Mariánskohorská. Dešťová kanalizace je podle Moravskoslezského kraje ve velmi špatném stavu a při větších bouřkách voda pravidelně zaplavuje vodárenskou budovu.
14. 10. 2019|

Stavba posledního úseku prodloužené Rudné začala. Hotovo může být už do konce roku

Stavba chybějícího, čtyři sta metrů dlouhého úseku prodloužené Rudné začala. Přitom teprve v úterý nabylo stavební povolení právní moci. Na důležitou dopravní tepnu už léta čekají hlavně obyvatelé Poruby, nová komunikace má sloužit právě jako obchvat této ostravské části. Doposud musela auta ve směru na Opavu jezdit právě přes Porubu.
27. 9. 2019|

V Porubě může začít stavba prodloužené Rudné. Optimistický scénář mluví o zprovoznění ještě letos

Proti stavebnímu povolení pro prodlouženou Rudnou se nikdo neodvolal a nabylo právní moci. Chybějící zhruba čtyřsetmetrový úsek důležité silnice v Ostravě se tak může okamžitě začít stavět. Po novém obchvatu Poruby by mohli řidiči začít jezdit už letos, nejpozději v příštím roce. Poslední úsek takzvané prodloužené Rudné má stát zhruba dvě stě milionů korun, silnici postaví firma Strabag.
24. 9. 2019Aktualizováno24. 9. 2019, 16:33|

Práce na výškovických mostech v Ostravě mají zpoždění. Místo prosince budou hotové až v květnu

Několikaměsíční zpoždění mohou nabrat práce na výškovických mostech v Ostravě. Původně bylo v plánu, že je dělníci dokončí do prosince tohoto roku, v základech se ale objevily závažné problémy. Do demolice starých mostů a stavby nových se Moravskoslezský kraj pustil kvůli jejich havarijnímu stavu. Práce začaly už loni na jaře.
11. 9. 2019|

Koupaliště na Ostravsku hlásí špatnou sezonu, provozovatelé si stěžují hlavně na počasí

Podle některých provozovatelů koupališť v Moravskoslezském kraji je zatím letošní sezona nejhorší za posledních deset let. Například vodní areál v Ostravě-Porubě měl v červenci dokonce třináct dní úplně zavřeno. Hlavním problémem je počasí, provozovatelé koupališť tvrdí, že lidé se chodí koupat hlavně, když se teplota pohybuje kolem třiceti stupňů. Pětadvacet stupňů k naplnění koupaliště nestačí.
14. 8. 2019|