TÉMA

CHKO

Turisté na Šumavě ignorují zákazy vstupu. Někteří i záměrně ničí značky

Návštěvníci šumavských jezer i navzdory vysokým pokutám vstupují do míst, kam kvůli ochraně přírody nesmějí. Ničí dokonce i zákazové piktogramy. Strážcům parku už dochází trpělivost, přes vyšlapané cesty tak dávají zábrany z popadaných stromů. Nejvíce problémů je u jezera Laka u Prášil. Tam strážci rozdávají pokuty skoro denně.
13. 10. 2023|

CHKO Soutok život nenabourá, ujišťuje Grolich. Myslivce znepokojuje vidina národního parku

Vzniká nová Chráněná krajinná oblast Soutok. Podobně jako v případě Křivoklátska, které by se mělo stát národním parkem, se ozývají odpůrci. Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) je přesvědčený, že CHKO nebude mít žádný negativní dopad na život v okolí. Podle hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera (ANO) ale přináší omezení, která se musí lidem vysvětlit. O tématu politici debatovali v Událostech, komentářích.
26. 8. 2023|

Obec na Karlovarsku odmítá těžbu čediče, firma se snaží místní uklidňovat

Obyvatelé Hlinek u Stanovic na Karlovarsku se bojí, že se za vesnicí v blízkosti jejich domů, navíc v přírodě tamního chráněného krajinného území (CHKO) Slavkovský les, začne těžit čedič. Ministerstvo životního prostředí k rozšíření ložisek stavebního kamene už vydalo souhlas. Těžební firma KMK Granit se místní snaží uklidňovat, že obavy jsou zatím předčasné a že v nejbližší době tam kámen těžit nezačne.
29. 3. 2023|

Životní prostředí je teď klíčovým resortem, řekl nový ministr Hladík. Fiala akcentoval ochranu vody

Již první den po nástupu do funkce obměnil nový prezident Petr Pavel vládu. Jmenoval ministrem životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL), což bývalý prezident Miloš Zeman odmítl. Skončilo tak čtyřměsíční mezivládí, které začalo rezignací Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL), po níž byl řízením resortu pověřen lidovecký předseda Marian Jurečka, který je ale zároveň i ministrem práce a sociálních věcí. Sám Petr Hladík po uvedení do funkce hovořil o zásadních úkolech svého resortu, které budou podle něj hrát hlavní roli na přechodu k bezemisní energetice. Zmínil se také o ochraně půdy, zatímco premiér Petr Fiala (ODS) zdůrazňoval potřebu chránit vodu.
10. 3. 2023Aktualizováno10. 3. 2023, 20:33|

Česko bude mít další chráněnou krajinnou oblast. Stane se jí Soutok na Břeclavsku

V Česku vznikne nová chráněná krajinná oblast, stane se jí lokalita soutoku Moravy a Dyje – Soutok. Jde o území s největším komplexem lužních lesů ve střední Evropě. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo životního prostředí spolu s Jihomoravským krajem. Ministerstvo ve způsobu ochrany našlo shodu se starosty i hejtmanstvím. Vláda se v programovém prohlášení zavázala, že Soutok bude národním parkem, CHKO by měla být prvním krokem k jeho vyhlášení. V Česku je dosud 26 chráněných krajinných oblastí. Po větší ochraně lužních lesů v lokalitě volají ochránci přírody několik desítek let.
6. 3. 2023|

Žádost o zlomení souší u jezírka v Boubíně neprošla. Pro turisty by nakonec mohla vzniknout jiná trasa

Lesníci neuspěli s žádostí o zlomení více než deseti souší u jezírka v Boubínském pralese. Zásah by umožnil pustit turisty alespoň do části této rezervace, do které se teď vstupovat vůbec nesmí, protože kolem stezek hrozí pád suchých stromů. Někteří lidé ale zákaz přesto porušují.
22. 8. 2022|

V Brdech vznikne Dům přírody, nabídne expozice i prostory pro vzdělávání

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) v pátek zahájily stavbu Domu přírody Brd. Návštěvnické a informační centrum vznikne v areálu loveckého zámečku Tři trubky u Strašic na Rokycansku, který je kulturní památkou. Stavba vyjde zhruba na 85 milionů korun. Přibližně 57 milionů poskytne Evropský fond pro regionální rozvoj, uvedl Libor Barák, vedoucí investic VLS, jimž zámeček od roku 2015 patří.
1. 10. 2021|

Obce v Beskydech řeší nedovolené parkování. Zavedou proto kyvadlový autobus

Obce a města v Beskydech bojují s neukázněnými řidiči, kteří přijíždějí do hor. Často parkují, kde se nesmí, mnohdy přímo v chráněném území. Pokud na auto v zákazu vjezdu narazí revírník, ochránce přírody nebo policista, může řidič dostat pokutu až 10 tisíc korun.
16. 6. 2021|

30 let zpět: Železné hory se staly chráněnou krajinnou oblastí

Železné hory se na jaře 1991 staly chráněnou krajinnou oblastí. Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo část Českomoravské vrchoviny o rozloze téměř tří set kilometrů čtverečních po deseti letech snah ochranářů přírody. I díky nim se tamní těžba barytu a zinku musela skrýt pod zem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
18. 5. 2021|

Divoká a nespoutaná Šumava a mimořádně pestré Podyjí. Oba národní parky slaví třicet let

Podyjí a Šumava. První je svou rozlohou 62,6 kilometru čtverečních vůbec nejmenším národním parkem v Česku, druhý naopak největším – rozprostírá se na 680 kilometrech čtverečních. A oba tyto parky spojuje nejen jejich vznik záhy po sametové revoluci a to, že vznikly v místech bývalé železné opony, ale také fakt, že „jim předcházel sen o národním parku, který byl u regionální i odborné veřejnosti poměrně zakořeněn“, podotkl ředitel národního parku Šumava Pavel Hubený. A společná je jim především „ochrana přírodního a kulturního dědictví společnosti, které spočívají v neopakovatelnosti obou typů krajin a jejich jedinečné přírody“, doplnil ředitel národního parku Podyjí Tomáš Rothröckl.
20. 3. 2021|

Botanici varují před muflony, ohrožují podle nich vzácné rostliny v Českém středohoří

Velká stáda nepůvodních muflonů způsobují zánik cenných druhů rostlin v Průčelské rokli Chráněné krajinné oblasti České středohoří na Ústecku. Podle botaniků tak ohrožují zvláště chráněné druhy rostlin na skalnatých pahorcích nad údolím Labe.
19. 6. 2020|

Rozkvetlé orchideje vábí turisty do Bílých Karpat, ochránci přírody nabízejí doprovod

Louky Bílých Karpat lákají návštěvníky na kvetoucí orchideje, Český svaz ochránců přírody (ČSOP) ale žádá turisty o opatrnost. Řada vzácných druhů je i kvůli zásahům člověka ohrožená, některé vymizely úplně. Aby ČSOP upozornil na potřebu větší ochrany těchto přírodních klenotů, vyhlásil letošek rokem orchidejí.
15. 5. 2020|

Kácení v nejvzácnějších zónách Jeseníků? O povolení žádáme preventivně, tvrdí lesníci

Třetina nejcennější přírody Jeseníků je ohrožena intenzivním kácením, alespoň to tvrdí některé ekologické organizace, které kritizují výjimky, o něž požádaly státní i církevní lesy. Dřevorubci ale ujišťují, že zatím kácet nebudou, chtějí být ale připraveni na postup kůrovce i v místech, která zatím nenapadl. Podle ekologů by ale lidé v chráněných územích zasahovat neměli.
30. 7. 2019|

Medvěd se vrátil do CHKO Beskydy. Pokud nezamíří mezi lidi, odchyt mu nehrozí

Medvědice, kterou nedávno odchytili ochránci přírody a nasadili jí monitorovací obojek, opustila okolí Hukvald na Frýdecko-Místecku a vrátila se zpět do CHKO Beskydy. Úřady ani ochránci přírody proto v tuto chvíli neuvažují o případném odchytu či odlovu. Úřady by mohly zasáhnout v případě, že by šelma začala ohrožovat lidi a jejich obydlí.
23. 4. 2019Aktualizováno23. 4. 2019, 21:30|

Beskydy: Dejte pozor na medvěda, radí lesníci. Možná jich je víc

Lesníci stále varují chataře i turisty v Beskydech před medvědem hnědým, který roztrhal už několik zvířat a který se ještě neuložil k zimnímu spánku. Kvůli bezpečnosti už dříve požádali Správu CHKO Beskydy o jeho přemístění do jiné lokality, ta to ale odmítla.
14. 2. 2019|