TÉMA

Městské divadlo Zlín

Ve Zlíně uvedou hru rodáka Stopparda. Příběh o zneužívání psychiatrie věnoval disidentům

Městské divadlo Zlín ve spolupráci s Filharmonií Bohuslava Martinů uvádí 24. dubna v české premiéře hru Toma Stopparda. Inscenaci EGBDF aneb Kdo se naladí na správnou notu zasadil zlínský rodák do psychiatrické léčebny, kde se potkají dva muži: jednomu zní v hlavě orchestr, druhého násilně zavřou za politické názory. Stoppard hru z konce sedmdesátých let věnoval kritikům sovětského režimu.
24. 4. 2024|

Pokaždé jiný herec a bez textu. Zlínská inscenace Dub spoléhá na sílu mysli

Městské divadlo Zlín slibuje, že novinka na repertoáru – inscenace Dub – bude s každým opakováním jiná. Ve hře pro dva herce se totiž při reprízách bude měnit polovina obsazení. Vedle Pavla Vacka se tak na jevišti objeví pokaždé jiný herec či herečka, kteří text dopředu nezkoušeli.
11. 12. 2023|

Scapino se ve Zlíně přidal k mafii, baví ale jako za Molièra

Jeviště Městského divadla Zlín patří momentálně mimořádně drzému a mazanému sluhovi Scapinovi. Zlínští divadelníci si postavu z komedie klasického dramatika Molièra vypůjčili pro vlastní adaptaci. Scapinova šibalství se odehrávají v gangsterském prostředí Chicaga třicátých let minulého století.
10. 11. 2023|

Je adoptovaná a špína. Zlínské divadlo konfrontuje moravskou vesnici s jinakostí

Městské divadlo Zlín v české premiéře uvedlo hru Špína. Současný dramatik Béla Pintér příběh zasadil do maďarských reálií, zlínští divadelníci se ale děj rozhodli přenést blíže svým divákům. Adoptovaná teenagerka Růža a její romská kamarádka se tak snaží sžít s obyvateli moravské vesnice.
26. 9. 2023|

Koně se také střílejí ve Zlíně. Slavná novela přináší otázky do současné krize

Horace McCoy v polovině třicátých let napsal příběh o tom, že „Koně se také střílejí“. Odehrává se během vyčerpávajícího tanečního maratonu. Americkému spisovateli posloužil jako model společnosti, ve které honba za úspěchem prověřuje lidské charaktery. Novelou reagoval na tehdejší hospodářskou krizi ve Spojených státech, podobenství je platné ale i v současné době, nepochybují inscenátoři adaptace v Městském divadle Zlín.
27. 2. 2023|

Může se čtrnáct lidí dohodnout o jednom domě? Ve Zlíně zasedá Společenstvo vlastníků

Městské divadlo Zlín zařazuje na repertoár nově inscenaci Společenstvo vlastníků. Komedii, ve které diváci můžou poznat své sousedy i sami sebe. Hru Jiřího Havelky proslavil film Vlastníci, který autor natočil jako svůj celovečerní režijní debut podle vlastního scénáře.
4. 2. 2022|

Post rektora JAMU Oslzlý neobhájil, nahradí jej ředitel zlínského divadla Michálek

Novým rektorem Janáčkovy akademie múzických umění v Brně (JAMU) bude ředitel Městského divadla ve Zlíně Petr Michálek, absolvent divadelní fakulty. V opakované volbě jako kandidát zvenčí porazil děkanku hudební fakulty Barbaru Marii Williovou. Akademický senát zasedal bez účasti veřejnosti, jednání se přenášelo přes internet.
9. 12. 2021|

Pilotní projekty pustí diváky na fotbalové tribuny i do koncertních sálů

Fotbaloví fanoušci se o víkendu můžou vrátit na stadiony, hlediště smí zaplnit jen z desetiny a budou muset mít negativní test. Výjimku dostala první a druhá liga v rámci pilotního projektu od ministerstva zdravotnictví v úterý. V rámci pilotních projektů se diváci dostanou i na kulturní akce, například na benefici České filharmonie. Divadla však zůstanou zavřená, některé scény se proto chystají hrát pod širým nebem.
28. 4. 2021|

Žebrácká opera obohacuje divadla. Havlovo drama hrají v Praze, Brně i Zlíně

„Žijeme ve světě, v němž každý nesmysl má vědeckou podobu a v němž žvanění nahrazuje řeč,“ uvedl Václav Havel o Žebrácké opeře, jediném dramatu, které napsal na cizí námět. Co platilo tehdy, platí i dnes, nepochybují divadelníci v Praze, Brně i Zlíně. Na všech těchto scénách totiž gangsterku o morálním pragmatismu nově nastudovali v souvislosti s blížícím se třicátým výročím sametové revoluce.
2. 11. 2019|

Láska válku přenáší. Petr a Lucie se zamilovali i ve zlínském muzikálu

Jeden z nejslavnějších tragických mileneckých příběhů si pro aktuální premiéru vybralo Městské divadlo Zlín. Nová inscenace je převyprávěním francouzské novely Petr a Lucie. Původně slovenský „muzikál o lásce v sutinách“ vychází z demonahrávek, které se našly v pozůstalosti tamního skladatele Deža Ursinyho.
13. 2. 2019|