TÉMA

Fethullah Gülen

Švédský soud zamítl vydání novináře kritického k Erdoganovi, Stockholmu to může ztížit vstup do NATO

Švédský nejvyšší soud zamítl vydání tureckého novináře Bülenta Keneşe, které požaduje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle Turecka je Keneş podezřelý z účasti na pokusu o převrat v roce 2016. Novinář se domnívá, že Ankara se jeho vydání domáhá kvůli jeho kritickým názorům na Erdoganovu vládu. Spory o vydání mohou zkomplikovat švédský vstup do NATO, protože Erdogan pohrozil Stockholmu, že nenechá v parlamentu ratifikovat jeho žádost, pokud Ankaře v otázce vydání údajných teroristů nevyhoví.
19. 12. 2022|

Turecko nemůže souhlasit se vstupem Finska a Švédska do NATO, zopakoval Erdogan

Jednání mezi Tureckem a zástupci Finska a Švédska ohledně členství v Severoatlantické alianci nebyla na očekávané úrovni, řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ankara podle něj nemůže souhlasit s tím, aby do NATO vstoupily země, které podporují terorismus. V neděli o tom informovala turecká televizní stanice TRT Haber. V neděli také jednaly státy Evropské unie o ropném embargu. Před pondělním summitem ale nenašly shodu.
29. 5. 2022Aktualizováno29. 5. 2022, 20:03|

Švédsko a Finsko se kvůli ruské invazi bojí o bezpečnost, na Turecko dopadá válka ekonomicky

Středeční jednání mezi Tureckem, Finskem a Švédskem o rozšíření NATO nepřinesla výraznější pokrok a datum dalších rozhovorů strany zatím nestanovily. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na své zdroje v turecké vládě. Dvojice severských zemí se chce k NATO přidat z obav o vlastní bezpečnost kvůli ruské agresi proti Ukrajině. Turecko cítí dopady války spíš v hospodářské rovině, neboť prohloubila tamní už tak tíživou ekonomickou situaci.
28. 5. 2022|

Turecká armáda používala algoritmy při čistkách od vládních odpůrců

Turecká armáda používala algoritmy, aby odhalila a ze svých řad vyloučila odpůrce vlády a stoupence hnutí klerika Fethullaha Gülena. Podle serveru Balkan Insight to uvádí zpráva britské nevládní organizace StateWatch, podle níž byly na základě této metody pronásledovány tisíce lidí.
27. 11. 2021|

Od pokusu o puč v Turecku uplynulo pět let, pozadí vzpoury je podle opozice stále nejasné

Turecko si připomíná páté výročí nevydařeného vojenského puče proti prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganovi. Ten od té doby zemi radikálně proměnil a upevnil si moc. V parlamentu pak ve čtvrtek označil 15. červenec za den vítězství. Někteří pozůstalí po obětech to ale vidí jinak. Během dramatické noci před pěti lety přišlo o život 250 lidí.
15. 7. 2021|

Pokud by se k moci dostala opozice, znamenalo by to určitý návrat Turecka mezi civilizované země, říká turkolog Laně

Puč v Turecku, který v zemi proběhl přesně před pěti lety, měl připravit o moc současného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Aspoň tak zaznívalo zdůvodnění oficiálních míst. Namísto toho mu ale přinesl „neuvěřitelné posílení moci“. „Erdogan získal neotřesitelné postavení v silových složkách, naprosto si podřídil soudnictví a ovlivňuje i většinu médií,“ hodnotí turkolog a bývalý velvyslanec v Ankaře Tomáš Laně. Přesto však podle něho poslední dobou prezidentova popularita klesá a naopak roste počet těch, kteří si přejí návrat země k standardnímu parlamentnímu systému.
15. 7. 2021|

Turecký soud nařídil propuštění novináře Altana. Ve vězení strávil pět let

Turecký soud nařídil propustit novináře a spisovatele Ahmeta Altana, který strávil posledních téměř pět let ve vězení. Odsouzen byl v souvislosti s pokusem části armády o převrat z roku 2016. Soud uvedl, že přihlédl k době, jakou Altan už strávil za mřížemi. Rozsudek vynesl jen den po verdiktu Evropského soudu pro lidská práva (ESLP), podle něhož Turecko porušilo Altanova práva.
14. 4. 2021|

Turecký soud zrušil část dekretu, kterým vláda po puči zavřela desítky médií

Turecký ústavní soud zrušil část vládního dekretu, který vládě umožňoval během výjimečného stavu po pokusu o převrat v roce 2016 uzavřít mediální společnosti a zkonfiskovat jejich majetek. V pátek o tom informoval server Ahval. Vláda podle opozice tento dekret využívala k umlčení svých kritiků.
9. 4. 2021|

Turecko odsoudilo na 27 let novináře, který je v exilu v Německu

Turecký novinář Can Dündar, který žije několik let v exilu v Německu, byl v Istanbulu odsouzen k 27 letům a šesti měsícům vězení za špionáž a podporu terorismu. Informovala o tom agentura Anadolu. Dündar ani jeho advokáti se soudu neúčastnili, protože ho považují za politicky motivovaný. Verdikt kritizovaly ve středu i Evropská federace novinářů (EFJ) a Mezinárodní federace novinářů (IFJ).
23. 12. 2020Aktualizováno23. 12. 2020, 17:40|

Turecko odsoudilo část pučistů z roku 2016 k doživotí

Soud v Ankaře rozdal stovky trestů doživotí bez možnosti podmínečného propuštění. Skončil tak jeden z největších procesů s obviněnými z organizovaní pokusu o převrat z 15. července 2016. Na lavici obžalovaných bylo bezmála pět set lidí. Zhruba šestinu z nich tribunál zprostil viny. Velkou část obžalovaných z pokusu o vraždu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a pokusu o narušení ústavního pořádku tvoří vojáci a důstojníci.
26. 11. 2020Aktualizováno26. 11. 2020, 22:49|

Turecko odsoudilo v nepřítomnosti německého novináře za podporu terorismu

Turecký soud poslal na dva roky a devět měsíců do vězení turecko-německého novináře Denize Yücela. Shledal ho vinným z propagace terorismu. Verdikt vynesl v jeho nepřítomnosti. Yücel totiž žije v Německu a pracuje pro tamní list Die Welt. Případ vyvolal ostré spory mezi oběma zeměmi.
16. 7. 2020|

Další pronásledování. Kvůli údajnému napojení na Gülena vydali v Turecku zatykače na 414 lidí

V Turecku pokračuje další vlna zatýkání v souvislosti s pokusem o převrat, který se v zemi odehrál už před čtyřmi lety a který podle Ankary zorganizovali příznivci nyní zakázaného hnutí duchovního Fethullaha Gülena. Prokuratura vydala zatykače na 414 lidí, především z prostředí armády, uvedla agentura Reuters. Podle agentury Anadolu je část z nich zapletena do podvodů u náborů do armádního letectva.
9. 6. 2020Aktualizováno9. 6. 2020, 15:42|

Erdogan má skvělý vztah s Kurdy, myslí si Trump po schůzce s tureckým prezidentem

Šéf Bílého domu Donald Trump přijal ve Washingtonu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Stalo se tak poprvé od začátku turecké intervence v Sýrii. Podle Trumpa příměří funguje a Kurdové se zdají spokojení. Turecko po jednání označil za skvělého spojence v NATO, zejména pokud jde o spolupráci v boji proti terorismu. Problémem však zůstává smlouva na dodávku ruského protiraketového systému S-400 do Turecka, zdůraznil šéf Bílého domu.
13. 11. 2019Aktualizováno13. 11. 2019, 22:48|

Čtyřiadvacet doživotí. Turecká justice ztrestala bývalé důstojníky za neúspěšný pokus o puč

Turecký soud ve čtvrtek kvůli nezdařenému pokusu o puč z roku 2016 odsoudil k doživotnímu vězení čtyřiadvacet lidí, převážně bývalých vysokých představitelů armády. V jednom z největších procesů, který turecké soudy v souvislosti s pokusem o převrat vedly, bylo celkem 224 obžalovaných. Jedním z nich byl i duchovní Fethullah Gülen, který žije v americkém exilu a byl souzen v nepřítomnosti.
20. 6. 2019|

Turecko potvrdilo tresty pro opoziční novináře. Viní je z terorismu a napojení na Gülena

Odvolací soud v Istanbulu potvrdil loňské tresty pro čtrnáct žurnalistů ze známého opozičního deníku Cumhuriyet. Obžaloba je viní z terorismu a napojení na duchovního Fethullaha Gülena, kterého prezident Recep-Tayyip Erdogan označuje za organizátora pokusu o převrat v roce 2016. Turecko je podle údajů Reportérů bez hranic na zadních příčkách žebříčku svobody informací a největší věznitel novinářů na světě. Za mřížemi jich tam sedí na sedm desítek.
22. 2. 2019|
Pokus o puč v Turecku

Turecko v celé zemi zatýká stovky lidí. Podezírá je z napojení na Gülena

Turecko vydalo zatykače na 1112 osob, které jsou podezřelé z napojení na hnutí duchovního Fethullaha Gülena. Informovala o tom televize CNN Türk. Hnutí podle vlády stálo za pokusem části armády o puč v létě 2016. Těžiště operace sice leží podle CNN Türk v metropoli Ankaře, ale celkem se zatýká v 76 z 81 tureckých provincií. Dosud bylo zadrženo 729 podezřelých, píše AFP. Podle agentury Anadolu zatýkání souvisí s podváděním při zkouškách do policejního sboru v roce 2010.
12. 2. 2019Aktualizováno12. 2. 2019, 13:14|