TÉMA

Svatba

Sňatek na palubě letadla matrika odmítla uznat, neplatnost potvrdil i soud

Až soud musel rozhodnout o neobvyklém sňatku na palubě letadla. Svatbu Kristiny Šantrůčkové a Františka Tremla prohlásil za neplatnou. Piloti větroňů z letiště v Podhořanech na Chrudimsku se pro ni rozhodli vloni v létě. Při zvláštním letu je oddal kapitán letadla. Řídil se starším ustanovením zákona. Sňatek loni odmítla uznat specializovaná matrika v Brně.
19. 3. 2024|

Na svatební oslavě v Iráku vypukl požár. Zemřelo přes sto lidí

Nejméně sto lidí zemřelo a přes 150 jich utrpělo zranění při požáru, který vypukl během svatebních oslav v irácké provincii Ninive. S odvoláním na irácká média o tom informovaly světové agentury. Není jasné, jestli mezi oběťmi jsou i nevěsta se ženichem, uvedla stanice BBC. První zprávy naznačují, že požár mohly zavinit ohňostroje použité během ceremonie, napsala stanice al-Džazíra na svém webu s odkazem na iráckou civilní obranu.
27. 9. 2023Aktualizováno27. 9. 2023, 11:45|

Jordánský korunní princ se oženil. Svatba může jeho zemi těsněji provázat se Saúdskou Arábií

Jordánsko zažilo velkolepou svatbu korunního prince Husajna a dcery saúdskoarabského magnáta. Na rozdíl od evropských monarchií jde nejen o společenskou, ale i politickou událost. Podle agentury AP tento sňatek osvěžuje image jordánské monarchie a mohl by zemi, která je ceněna pro svou dlouhodobou stabilitu, pomoci navázat strategické partnerství se Saúdskou Arábií. Přestože Jordánsko nemá ropu a nedokáže obyvatelům poskytnout trvalý blahobyt, přežilo sto let v neklidné části Blízkého východu.
2. 6. 2023|

Země EU odsouhlasily připojení k Istanbulské úmluvě. Česko se zdrželo

Členské státy Evropské unie odsouhlasily připojení k Istanbulské úmluvě, která zavádí zákonná pravidla pro ochranu žen před různými formami násilí. Česko patří k menšině zemí, které úmluvu dosud neratifikovaly. Podle českého ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka bude závazná pouze ve věcech spadajících do pravomoci EU.
1. 6. 2023|

Páry si letos za svatbu připlatí. Zdražily hlavně prostory a catering

Svatby se letos oproti minulému roku prodraží o desítky procent. Česká televize oslovila několik svatebních agentur, podle kterých si páry nejvíce připlatí za catering a prostory, někdy až dvojnásobně. Zájem o svatby ale přesto neklesá. Někteří ale místo tradičních míst volí levnější sokolovnu nebo kulturní dům.
30. 4. 2023|

Obyvatel Česka loni přibylo vlivem migrace. Narodilo se nejméně dětí od roku 2004

Počet obyvatel Česka se loni zvýšil zhruba o 16,7 tisíce na 10,533 milionu lidí. Vliv na to měla jen migrace. Přistěhovalo se 57 tisíc lidí, naopak vystěhovalo se jich dvacet tisíc. V zemi se loni po sedmnácti letech narodilo méně než sto tisíc dětí. Bylo jich 99 834, nejméně od roku 2004. Meziročně je to pokles o dvanáct tisíc narozených. Zemřelo 120 200 lidí, meziročně o 19 700 méně, uvedl Český statistický úřad.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 21:17|

Po znásilnění svatba. Řada Američanů netuší, že státy USA dovolí tisíce sňatků dětí

Každá pátá dívka na světě se vdá ještě před svými osmnáctými narozeninami. To je třiadvacet dětských svateb za minutu a skoro jedna za tři vteřiny, upozorňuje organizace Girls Not Brides. Díky osvětě a tlaku na vlády se čísla dařila postupně snižovat, čáru přes rozpočet však udělaly aktivistům důsledky pandemických opatření. Fenomén dětských manželství se přitom netýká jen rozvojových zemí –⁠ ani řada Američanů netuší, že ve Spojených státech, které šíří lidská práva po světě, vstoupily do manželství během dvou dekád statisíce nezletilých. Osm států USA dokonce nezavedlo žádný minimální věk, při splnění určitých podmínek se tak může ocitnout v nuceném svazku i desetileté dítě.
1. 12. 2022|

Členové LGBT v ukrajinské armádě chtějí rovná práva pro sebe a své partnery

V ukrajinské armádě slouží lidé hlásící se k LGBT komunitě a kvůli svému sexuálnímu zaměření se potýkají s řadou problémů. Pokud v boji zemřou nebo padnou do zajetí, jejich partnery a partnerky o tom ukrajinské úřady neinformují. Zákon totiž uznává pouze partnerství ženy a muže. Sdružují se proto do organizace LGBT military, kde sdílí své zážitky z vojenské služby a snaží se na problém upozornit.
4. 11. 2022|

Díky migraci přibylo přes tři tisíce obyvatel. Ukrajinci s dočasnou ochranou ale započítáni nejsou

Obyvatel České republiky v letošním prvním čtvrtletí přibylo o 3200 na 10,52 milionu. Vyplývá to z předběžných výsledků Českého statistického úřadu (ČSÚ), který je zveřejnil v pondělí na webu. Podle něj přírůstek zajistila jen zahraniční migrace. Lidé, kteří získali v souvislosti s válkou na Ukrajině dočasnou ochranu v Česku, ale v bilanci zahrnuti nejsou. Podle dat cizineckého informačního systému jich na konci prvního čtvrtletí bylo 250 tisíc, uvedli statistici.
13. 6. 2022Aktualizováno13. 6. 2022, 11:20|

Francouzská policie zatkla podezřelého z vraždy novináře Chášakdžího, uvedla stanice RTL

Policie na pařížském letišti Charlese de Gaullea zatkla muže podezřelého z vraždy saúdskoarabského opozičního novináře Džamála Chášakdžího. Informovala o tom francouzská rozhlasová stanice RTL. Členové komanda ze Saúdské Arábie Chášakdžího brutálně zavraždili v říjnu 2018 na konzulátu této blízkovýchodní země v Istanbulu.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 20:41|

Chilský parlament schválil sňatky lidí stejného pohlaví

Chilský parlament v úterý schválil zákon, jenž umožní sňatky osob stejného pohlaví, včetně adopcí dětí těmito páry. Norma prošla během jednoho dne oběma komorami parlamentu, informovala agentura AFP. V převážně katolické Latinské Americe je manželství pro všechny legální v Kostarice, Ekvádoru, Kolumbii, Brazílii, Uruguayi, Argentině a některých mexických státech.
7. 12. 2021|

Japonská princezna Mako se provdala a opustí císařskou rodinu. Odmítla ceremonie i peníze

Japonská princezna Mako se provdala za svého bývalého spolužáka z univerzity Keie Komura. Sňatek císařovy neteře rozdělil veřejné mínění a kvůli finančnímu sporu se odkládal tři roky. Třicetiletá Mako přišla svazkem s Komurem o titul a postavení. Svatební dokumenty novomanželé podepsali na úřadě a svatbu nedoplnila slavnostní hostina.
26. 10. 2021Aktualizováno26. 10. 2021, 10:02|

Kuba zveřejnila návrh zákona umožňujícího sňatky homosexuálů. Ke schválení vede dlouhá cesta

Kuba zveřejnila dlouho avizovaný návrh nového zákona o rodině, který počítá s možností stejnopohlavních manželství. Zákon definuje sňatek jako dobrovolný svazek dvou osob, aniž by specifikoval, že musí jít o svazek muže a ženy, jak tomu bylo doposud. Informovala o tom agentura Reuters.
16. 9. 2021|

V prvním pololetí zemřelo o třetinu více lidí než loni, počet obyvatel přesto překročil 10,7 milionu

V prvním pololetí zemřelo v Česku 76 300 lidí, což bylo o 33 procent více než loni za stejné období. I přes vysoký počet úmrtí celkový počet obyvatel země ke konci června opět překročil hranici 10,7 milionu, pod kterou se dostal v letošním prvním čtvrtletí. Za leden až červen přibylo 1200 občanů, což byl ale nejmenší populační růst mezi počátkem a polovinou roku za posledních osm let, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).
13. 9. 2021Aktualizováno13. 9. 2021, 13:29|

Počty svateb jsou rekordní. Lidé dohánějí, co jim překazila pandemie

Češi dohánějí zrušené svatby z loňského roku. Zájem o ně je teď tak vysoký, že se konají i uprostřed týdne a kvůli pandemii často po několika odkladech. Pro svatebčany v případě účasti více než třiceti osob ale dál platí určitá omezení. Vyžadována je bezinfekčnost a v určitých situacích je třeba mít i zakrytá ústa.
1. 8. 2021|

Bez přípony -ová a s novou občankou. Od nového roku by Češky tvar příjmení nemusely zdůvodňovat

Od nového roku by si příjmení bez koncovky -ová mohly zvolit všechny ženy bez ohledu na důvod. Teď platí, že úřady zapíšou do matriky nepřechýlené příjmení, jen pokud žena splní zákonné podmínky. Novelu, která také mění podobu občanských průkazů, schválili poslanci a stát ve čtvrtek poprvé ukázal, jak bude nový doklad vypadat.
3. 6. 2021|

Námořník, bouřlivák, trpělivý manžel i novátor. Princ Philip ze zákulisí měnil tvář monarchie

Vévoda z Edinburghu strávil po boku britské královny Alžběty II. dlouhých 73 let. Jejich manželství bylo jedním z mála stabilních prvků života britské královské rodiny a nedostižným vzorem pro jejich potomky. I když musel princ Philip svou panovnici vždy následovat s uctivým odstupem, byl to právě on, kdo uvnitř paláce prosazoval změny, které měly monarchii zmodernizovat a pomoct jí tak přežít až do 21. století.
9. 4. 2021|

Meghan: V královské rodině se řešilo, zda syn bude dost bílý

Bolestivé diskuse v britské královské rodině o barvě kůže jejich syna, ztráta práva na ochranu či intenzivní tlak okolí i médií, kvůli kterému uvažovala o sebevraždě. To jsou jen některá z témat, o nichž mluvila Meghan Markleová, která byla společně se svým manželem princem Harrym hostem moderátorky Oprah Winfreyové na americké televizní stanici CBS.
8. 3. 2021Aktualizováno8. 3. 2021, 22:04|

Ateista s židovkou si řekli ano. Od první pražské civilní svatby uplynulo 150 let

Manželství nebylo v historii pro všechny. Tradičně se obřad odehrával před Bohem, a tak sňatku mohlo zabránit třeba netolerované vyznání nebo úplná absence víry snoubenců. Překážku ale překonaly civilní obřady, v Praze byl ten první uzavřen pátého března 1871. Za uplynulých 150 let se svatby přesouvaly z kostelů na úřady a zase zpět, lidé do manželství vstupovali kvůli ekonomickým důvodům, které zmizely po sametové revoluci, kdy se počet sňatků zásadně snížil. A o tom, že manželství není pro každého, se znovu mluví i dnes v souvislosti s homosexuálními páry. Úpravou zákonů se zabývá hned několik poslaneckých návrhů.
5. 3. 2021|

Vláda potvrdila prodloužení nouzového stavu do 12. prosince. Stupeň rizika klesne od pondělí

Nouzový stav se v Česku kvůli epidemii nového koronaviru prodlužuje do 12. prosince. Po čtvrtečním souhlasu sněmovny to v pátek potvrdila vláda ANO a ČSSD, jinak by zvláštní režim skončil s pátkem. Od pondělí se také sníží stupeň protiepidemického systému PES na 4. úroveň. Zákaz nočního vycházení tak začne platit až od 23:00, do té doby také můžou mít otevřeno ty obchody, které nyní smějí prodávat. Ministři se také dohodli na zachování zákazu nedělního prodeje a omezení počtu zákazníků na plochu prodejny.
20. 11. 2020Aktualizováno20. 11. 2020, 18:44|

Nákaza jako partnerský test. V Číně stoupl počet rozvodů i svateb

Čína se postupně vzpamatovává z měsíců nejistoty způsobené šířením koronaviru. Bezprecedentní pandemie se podepsala vedle zdraví lidí i na jejich psychice. Jedním z vedlejších efektů je v nejlidnatější zemi světa vzestup rozvodovosti. Krize a izolace byly zkouškou pro nejeden manželský pár. Na druhou stranu ale rovněž stoupl počet svateb.
14. 6. 2020|

PŘEHLEDNĚ: Co už otevřelo, jak se obnovuje výuka a jak to bude s rouškami?

Vláda v dubnu schválila podrobný plán postupného uvolňování restriktivních opatření, který měl platit v případě, že se bude dařit držet šíření koronaviru pod kontrolou. Díky příznivé situaci harmonogram nakonec o dva týdny urychlila, poslední vlna rozvolňování tedy přišla 25. května. Netýká se ale úplně všeho. V plném rozsahu se třeba do července nevrátí výuka do škol.
14. 4. 2020Aktualizováno25. 5. 2020, 10:41|

Bývalá cyklistka Doležalová chce porazit handicap na cestě k oltáři

Odhodlanost, píle a touha splnit si sen. Čtyřiadvacetiletá Karolína Doležalová chce do svého příběhu napsat další kapitolu. Od narození trpí dětskou mozkovou obrnou a pohybuje se převážně na vozíku. Závodila i na světovém šampionátu handicapovaných cyklistů. Teď ji čeká svatba a k oltáři by chtěla dojít bez pomoci.
4. 5. 2020|

Afghánci útočili na Taliban, údajně však zabili desítky svatebčanů

Nejméně 35 civilistů zahynulo a 13 dalších utrpělo zranění v noci na pondělí při útoku afghánských vládních sil na údajný úkryt povstalců z řad Talibanu v provincii Hílmand na jihu země. Podle agentury Reuters to uvedli dva zástupci místních úřadů. Údaje o počtu obětí se ale liší. Americká armáda, která stojí v afghánské válce na straně vládních sil, sdělila, že při útoku zemřelo 22 bojovníků Talibanu. O civilních obětech vůbec nehovoří.
23. 9. 2019Aktualizováno23. 9. 2019, 11:18|