TÉMA

Sušice

Nemocnice v Sušici musí zaplatit kraji pokutu za to, že dva týdny nezajišťovala dětskou pohotovost

Sušická nemocnice musí Plzeňskému kraji zaplatit pokutu téměř půl milionu za to, že v ní víc než dva týdny nefungovala dětská pohotovost. Hejtmanství zařízení na provoz pohotovostí posílá dvanáct milionů ročně. Nemocnice výpadek vysvětluje tím, že na pokrytí služeb neměla dost pediatrů.
6. 12. 2023|

Zastupitelé Plzeňského kraje schválili smlouvu o převzetí Sušické nemocnice. Rozhodne město

Zastupitelstvo Plzeňského kraje schválilo návrh smlouvy na provozování Sušické nemocnice, jediné nemocnice v kraji, která patří městu. Smlouva předpokládá bezúplatné převedení nemocnice kraji a její začlenění do systému krajských nemocnic. Kraj ve smlouvě městu Sušici garantuje pouze zachování ambulantního provozu, laboratoří, pohotovosti a lůžek následné péče, nikoliv akutní lůžkovou péči. Rozhodnutí je nyní na městě, Sušice ale dlouhodobě bezúplatný převod odmítá.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 14:04|

Škody po nočních bouřkách doznívají hlavně na železnici. Z Prahy do Kralup se stále jezdí jednokolejně

Velké potíže ve středu přetrvaly ještě dlouho poté, co z Česka odešly prudké noční bouřky, a to hlavně na železnici. Skončila již úplná výluka na trati mezi Prahou a Kralupy nad Vltavou, která ovlivňovala dopravu na severovýchodě Čech i mezistátní provoz na lince Praha–Berlín. Hasiči v noci a nad ránem zasahovali na desítkách míst, stromy padaly nejen na tratě, ale i na silnice, domy či zaparkovaná auta. Počasí se zklidnilo již v noci, žádné bouřky nyní nejsou a přes den ani nemají být.
4. 10. 2023Aktualizováno4. 10. 2023, 19:22|

Kraj chce rozšířit Klatovskou nemocnici kvůli nedostatku lůžek. Součástí nového křídla má být i urgentní příjem

Plzeňský kraj řeší nedostatečnou kapacitu lůžek v Klatovské nemocnici. Přesunuli se do ní třeba pacienti z městské sušické nemocnice, kterou by kraj chtěl do několika let převzít. Teď ale zatím hledá firmu, která by připravila projekt k dostavbě dalšího křídla té klatovské. Součástí šestipodlažního bloku má být i urgentní příjem. Zároveň v areálu nemocnice dělníci dokončují nový pavilon pro dialýzu.
2. 10. 2023|

Do Milostivého léta se letos zapojují i obce, odpouštějí část dluhu. Věří, že tak získají více peněz z pohledávek

Program Milostivé léto letos nově nabízí pomoc s místními poplatky, na kterých lidé dluží obcím. Dlužníci se tak mohou zbavit naběhlého penále, sankcí, úroků nebo exekučních nákladů. Obcím se tím zase zvyšuje šance na zajištění peněz i snížení administrativní zátěže. Do programu se podle Člověka v tísni zatím připojily desítky obcí. Další města a obce – třeba Přerov nebo Ústí nad Labem – budou o zapojení teprve jednat. Čas na to mají do konce září.
29. 7. 2023|

Aby příběh překročil hranice. Před sto lety zemřel šumavský Evropan Karel Klostermann

Přestože se proslavil hlavně literárním zachycením divoké šumavské přírody, býval spisovatel Karel Klostermann už během svého života označován za „apoštola smíření mezi Čechy a Němci“. Díky zobrazení každodennosti přelomu 19. a 20. století na jihu a západě Čech se k němu proto i nyní vrací nadšenci z obou stran státních hranic, kteří ho oceňují nejen jako venkovského kronikáře, ale hlavně jako autora, pro něhož je důležitější soužití s krajem než národnost. Od smrti jednoho z nejvýraznějších regionálních literátů uplyne v neděli 16. července 2023 sto let.
16. 7. 2023|

Zastupitelstvo Sušice souhlasí s převodem městské nemocnice na kraj

Zastupitelé Sušice schválili záměr převést městskou nemocnici na Plzeňský kraj. Vzali také na vědomí usnesení kraje ze začátku dubna, podle něhož je kraj připraven nemocnici od města bezplatně převzít a provozovat. O detailech se bude jednat a vznikne i pracovní skupina, která by měla podmínky převodu předložit zastupitelům města a kraje do konce listopadu. Kraj ve svém usnesení uvedl, že k převzetí nemocnice může dojít nejdříve od ledna 2024.
12. 4. 2023|

Nemocnici v Sušici by mohl provozovat kraj, schválili zastupitelé

Krajští zastupitelé v pondělí schválili záměr, podle něhož by od ledna 2024 městskou nemocnici v Sušici provozoval Plzeňský kraj. Radní Sušice o tom jednali v pondělí večer a uvítali by, kdyby zastupitelstvo kraje přehodnotilo podmínky. Informoval o tom náměstek hejtmana Pavel Hais (Piráti) a místopředseda města Karel Požárek (Sušická veřejnost), který od března nemocnici vede. Všichni diskutující i zástupci města se shodli na tom, že nemocnici chtějí zachovat.
3. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 22:03|

Sušickou nemocnici by mohl provozovat Plzeňský kraj, záměr podpořili radní

Radní Plzeňského kraje v pondělí schválili záměr, podle kterého by hejtmanství provozovalo městskou nemocnici v Sušici. Podmínkou je, aby Sušice bezúplatně převedla nebo darovala kraji movitý i nemovitý majetek nutný k provozování nemocnice. Pokud by tam skončily zdravotní služby, byl by majetek bezúplatně převeden zpět městu. Provozování nemocnice krajem by začalo nejdříve v lednu 2024 a musí ho ještě projednat zastupitelstva kraje i města Sušice, řekl náměstek hejtmana Pavel Hais (Piráti). Zařízení se dlouhodobě potýká s finančními a personálními problémy.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 13:32|

Budoucnost nemocnice v Sušici je stále nejistá. Město jedná s krajem o podmínkách převzetí

Nemocnice v Sušici, kterou zřizuje město, se dlouhodobě potýká s problémy, především s nedostatkem lékařů. Kvůli tomu už před dvěma roky uzavřelo chirurgické oddělení a letos v lednu také internu. Novým jednatelem je od března místostarosta Karel Požárek (Sušická veřejnost). Nikdo jiný o funkci neměl zájem. Vedení Sušice teď jedná s krajem o tom, jestli by nemocnici nepřevzal.
12. 3. 2023|

Na Šumavě se mohou kvůli tání sněhu a dešti rozvodnit některé řeky, upozorňují meteorologové

Na jihozápadě Čech bude od noci na čtvrtek do čtvrtečního odpoledne vydatně pršet. Vlivem srážek a tání sněhu se rozvodní tamní řeky, zejména pak ty, které odvodňují Šumavu a Český les. Mohou překročit první, případně i druhý povodňový stupeň, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V části Česka, hlavně v jeho jižní polovině, pak bude ve čtvrtek také foukat silný vítr.
8. 3. 2023|

Tání sněhu může zvednout hladiny, foukat bude v neděli na jihu a západě Česka

V části Vysočiny a Šumavy, v příhraničí od Krkonoš po Jeseníky a na Vsetínsku mohou do nedělního večera kvůli rychlému odtávání sněhu stoupat hladiny vodních toků, ze břehů by se ale vylévat neměly. Silný vítr v nárazech až sedmdesát kilometrů v hodině čeká Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) během soboty nadále téměř v celém Česku, v neděli hlavně na západě a jihu území.
18. 2. 2023|

Hladiny řek po rozvodnění opět klesají. Meteorologové zrušili výstrahu

Česko zažívá nadprůměrně teplý Štědrý den. Bystřice v Bystřičce nad nádrží je na prvním stupni povodňové aktivity. Nejnižšího stupně dosahovaly v sobotu i řeky Svratka v Dalečíně, Otava a Křemelná a Botič v Praze – Průhonicích. Později se ale toky vrátily do normálu. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu.
24. 12. 2022Aktualizováno24. 12. 2022, 14:24|

Obchvat Brodu zrychlí dopravní dostupnost Sušicka. Stavba silnice se připravovala 15 let

V obci Brod na Klatovsku ve směru na Sušici vzniká téměř čtyři kilometry dlouhý obchvat za bezmála sto čtyřicet milionů korun. Zrychlí cestu řidičům z Plzně přes Klatovy a Plánici do Sušice. Stavba musí být hotová do konce letošního října kvůli dotaci, a také proto, že na ni navazuje oprava průtahu Kolincem s výstavbou kanalizace a chodníků.
24. 3. 2022|

Hladiny šumavských řek pomalu klesají, Otava se vrátila na druhý povodňový stupeň

Na jihozápadě Čech až do úterního večera vydatně pršelo. Kvůli intenzivním srážkám spolu s táním sněhu hrozilo na Šumavě v povodí Vydry, Křemelné a horní Otavy vystoupání hladin na desetiletou až dvacetiletou povodeň. Kulminaci meteorologové předpokládali v noci na středu. Otava v Rejštejně a v Sušici klesla před devátou večer ze třetího povodňového stupně na druhý. Na prvním povodňovém stupni je Vydra v Modravě na Klatovsku.
4. 1. 2022Aktualizováno4. 1. 2022, 23:15|

30 let zpět: Policie dopadla „sušického Fantomase“

Více než rok unikal spravedlnosti záhadný zloděj, který za toto období stihl v Sušici a okolí vyloupit na stovku místních obchodů a úřadů. Jaké překvapení čekalo na policii, když pachatele konečně dostihla, ukazuje reportáž.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
6. 12. 2021|

Spolu s volbami proběhne šestnáct místních referend. Rozhodnou o Zelené bráně i o chovu jelena

Současně s říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny budou lidé rozhodovat i v šestnácti místních referendech. Vyplývá to z evidence ministerstva vnitra, kterému obce musejí uspořádání hlasování nahlásit. Nejvíc referend se bude konat v Jihomoravském a Jihočeském kraji, se třemi plebiscity pak počítají v Plzeňském kraji. V sedmi krajích obce místní referenda neplánují, stejně jako v Praze. Historicky se v Česku zatím konalo 317 místních referend, více než čtvrtina z nich ale kvůli nízké účasti neplatila.
18. 9. 2021|

Moravu v neděli zasáhnou velmi silné bouřky, v Čechách bude hodně pršet. Rozvodní se řeky

Moravu a Slezsko zasáhnou v neděli velmi silné bouřky. Český hydrometerologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí. V přívalových deštích může napršet až 50 milimetrů, v bouřkách bude navíc vát silný vítr. Na jihu a východě Čech bude také vydatně pršet. Po deštích se také mohou rozvodnit řeky.
31. 7. 2021|

Kraj na chod nemocnice v Sušici přispěje, nebo ji bude provozovat sám. V novém režimu má být od ledna

Plzeňský kraj v úterý navrhnul městu Sušice dvě varianty spolupráce při chodu tamní nemocnice, která patří městu. Zařízení se potýká s dlouhodobými problémy a s nedostatkem personálu, Sušice na provoz doplácí ročně desítky milionů. Kraj nabídl, že nemocnici by mohla buď dál provozovat Sušice a kraj by přispíval na provoz konkrétních činností, nebo by nemocnici prostřednictvím své Klatovské nemocnice provozoval sám. V novém režimu by mohlo být zařízení od 1. ledna 2022, řekl náměstek hejtmanky Pavel Karpíšek (ODS).
25. 5. 2021|
Počasí

Na Šumavě kvůli dešti stoupají hladiny řek. Na čtvrtek platí výstraha před silným větrem

Vydatnější déšť a tání sněhu zvedají hladiny řek, které pramení na Šumavě. Na Vydře a Křemelné se ve středu večer očekává překročení druhého povodňového stupně, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Kvůli oteplení a dešti horští záchranáři v Jeseníkách zvýšili riziko pádu lavin na druhý stupeň z pětibodové škály, hrozí uvolnění lavin z mokrého sněhu. Ve čtvrtek se částí Čech prožene silný vítr.
11. 3. 2020Aktualizováno11. 3. 2020, 15:24|

Končí vysílání multiplexu 1 v DVB-T z vysílačů Ještěd a Sušice-Svatobor

Přechod pozemního terestrického vysílání televizních programů na nový standard DVB-T2 se dotýká dalších oblastí. Vysílání České televize v DVB-T končí ve středu 26. února z vysílačů Ještěd a Sušice-Svatobor a souvisejících dokrývačů. Týká se to tedy hlavně oblasti Libereckého a Plzeňského kraje. V pondělí 2. března pak skončí vysílání multiplexu 2 s některými komerčními stanicemi ve standardu DVB-T z vysílačů Krašov a Vraní vrch.
26. 2. 2020|

Vítr a sníh zkomplikovaly dopravu. Na auto spadl strom, řidič nepřežil. Na Slovensku zemřelo jedno dítě

U Dobršína na Klatovsku havaroval ve středu ráno autobus. Sjel ze silnice a převrátil se na bok. Tři ženy byly lehce zraněny. Počasí komplikovalo dopravu i v dalších oblastech Česka. Například na Mladoboleslavsku spadl strom na projíždějící auto. Jeden člověk nehodu nepřežil. Výstraha před silným větrem a sněhovými jazyky platila do středečního podvečera. Na Slovensku silný vítr vyvrátil autobusovou zastávku, která zasáhla dvě děti; jedno z nich nepřežilo.
5. 2. 2020Aktualizováno5. 2. 2020, 21:02|

Hladiny Vydry a Otavy na Šumavě klesly. V neděli vystoupaly na druhý povodňový stupeň

Hladiny řek Vydry a Otavy na Šumavě, které v neděli večer po vydatných deštích překročily druhý povodňový stupeň, v pondělí ráno opět klesly na normální stav. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Pro Sušicko ale stále platí až do pondělního večera povodňová bdělost. Přes den může opět intenzivně pršet.
2. 2. 2020Aktualizováno3. 2. 2020, 07:44|

Šumavu zasáhne vytrvalý déšť, meteorologové vydali výstrahu pro okolí Klatov a Sušice

Kvůli vydatným srážkám na Šumavě mohou v noci stoupat hladiny řek v povodí horní Otavy. V okolí Sušice a Klatov v Plzeňském kraji proto meteorologové vyhlásili od sobotních 18:00 do odvolání povodňovou bdělost.
1. 2. 2020|