TÉMA

Soudní znalec

Ministerstvo spravedlnosti chce umožnit soudní výslech svědka nebo znalce odkudkoli

Soudní výslech svědka nebo znalce odkudkoli by mohla umožnit novela trestního řádu. Zatím musí během videokonference u vyslýchaného být soudem pověřený člověk, který zajišťuje, že výpověď nikdo další neovlivňuje. Výslechy jsou tak omezené na budovy soudů, věznic nebo policejních služeben. Proti videokonferencím bez kontroly na místě je ale Nejvyšší soud.
15. 3. 2024|

„Ocitl se v nezáviděníhodné situaci,“ řekla znalkyně o obžalovaném v případě úmrtí Roma u Brněnské přehrady

Krajský soud v Brně ve čtvrtek pokračoval v projednávání případu smrti Roma u Brněnské přehrady. Obžalobě z vraždy čelí muž původem z Ukrajiny Roman Rohozin. Vinu popřel, uvedl, že šlo o sebeobranu. Dopoledne vypovídali svědci, jejich výpovědi se v popisu děje odlišovaly. Podle soudních znalců se Rohozin cítil v ohrožení a jeho reakce byla instinktivní, možnost záchrany pobodaného byla jen teoretická. Zabitým mužem byl Rom, případ loni v červnu vedl k napětí mezi Ukrajinci a Romy. Obžalovaný zranil i další dva lidi. Sedmatřicetiletému cizinci hrozí až 18 let vězení.
25. 1. 2024|

Zubařka, která usmrtila léčitele, nedokázala ovládat své činy, konstatoval u soudu psychiatr

Zubařka, která společně se svou známou usmrtila vůdce kutnohorské sekty, nebyla v době činu schopná ovládat své jednání. Trpěla stockholmským syndromem, syndromem týrané ženy i poruchou přizpůsobení. Věřila, že muž, který byl jejím partnerem, má nadpřirozené schopnosti, a byla zcela pod vlivem jeho bludného uvažování. U soudu to ve středu uvedl znalec z oboru psychiatrie Jaroslav Maxmilián Kašparů.
6. 9. 2023|

Pro mladíka, který zabil učitele mačetou, doporučili znalci ambulantní léčbu

Pražský městský soud se v pátek vrátil k případu Jaroslava Řeháka, který podle obžaloby loni na jaře zabil učitele středního odborného učiliště v pražské Michli. Vyslechl znalce, kteří pro mladíka doporučili ambulantní léčení. Řehákovi hrozí až dvacetileté vězení. Mladík se k činu přiznal, v prosinci soudu řekl, že ho učitel „vyprovokoval“. Hlavní líčení bude pokračovat v únoru.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 13:31|

Znalec Smejkal nemá nárok na další zadostiučinění za stíhání, rozhodl soud

Znalec Vladimír Smejkal nedostane další zadostiučinění za nezákonné trestní stíhání v kauze miliardové zakázky ministerstva práce. Pravomocně o tom rozhodl soud. Profesor ekonomiky a managementu žádá po státu celkem přes 70 milionů korun, ministerstvo spravedlnosti mu vyplatilo 260 tisíc korun. Odvolací senát ve středu ale zároveň obvodnímu soudu nakázal, aby se znovu zabýval Smejkalovým požadavkem na dvacetimilionové odškodnění za způsobené zdravotní následky.
18. 1. 2023|

Znalec Klicpera musí zaplatit pokutu kvůli mediálním výrokům v kauze Bečva

Znalec Jiří Klicpera musí zaplatit devět tisíc korun kvůli svým mediálním výrokům v kauze otravy řeky Bečvy. Ministerstvo spravedlnosti mu uložilo pokutu kvůli porušení mlčenlivosti, řekl ČT mluvčí resortu Vladimír Řepka. Klicpera s pokutou nesouhlasí, odvolávat se proti ní ale nebude. Ministerstvo znalci vyčítalo, že v médiích naznačoval, kdo je nebo není viník havárie.
26. 10. 2022|

Babiš měl k Čapímu hnízdu vztah, nemohlo se rozhodovat bez něj, uvedla svědkyně

Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš měl k Čapímu hnízdu vztah, žádné zásadní rozhodnutí se nesmělo učinit bez něj, řekla v pondělí u pražského městského soudu reklamní a marketingová specialistka Tereza Svěráková. Finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková vypověděla, že projekt nevnímala jako Babišův soukromý plán, nemělo podle ní jít ani o jeho soukromé sídlo. Babiš podle ní vůči Farmě Čapí hnízdo žádnou řídicí funkci nevykonával. Znalec bude v kauze zkoumat, zda podpisy na listinách k převodu akcií firmy patří Andreji Babišovi staršímu. V úterý bude jednání pokračovat čtením listinných důkazů.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 14:41|

Kvůli nedostatku soudních znalců se řízení protahují až o roky, shodli se Bradáčová a Dörfl

Kvůli úbytku soudních znalců se výrazně protahují soudní řízení. V pořadu Otázky Václava Moravce se na tom shodli předseda Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl a vrchní státní zástupkyně z Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová. Vyjádřili se také k případu Čapí hnízdo, které Andrej Babiš (ANO) označil za politický proces. Podle Bradáčové jde z jeho strany o obhajobu v rovině politické kampaně.
18. 9. 2022|

Zdravotníci pardubické nemocnice postupovali při pooperačních komplikacích chlapce špatně, shodli se znalci

U Okresního soudu v Pardubicích vypovídal poslední znalec v případu se třemi zdravotníky obžalovanými z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a z neposkytnutí pomoci. Podle obžaloby v roce 2017 v Pardubické nemocnici nesprávně postupovali při pooperačních komplikacích u chlapce, který pak zůstal v bdělém kómatu. Také poslední znalec označil postup zdravotníků za chybný. Líčení odročil soud na 19. dubna, kdy by měly zaznít závěrečné řeči a zřejmě bude i vynesen rozsudek.
22. 3. 2022|

Ženu osvobozenou za vraždu novorozeného syna poslal soud opět na 17 let do vězení

Krajský soud v Plzni poslal do vězení na 17 let čtyřiatřicetiletou ženu za vraždu jejího novorozeného syna v létě 2017. Potvrdil tak svůj verdikt i výši trestu z dubna 2018, který uznal i vrchní soud. Případ ale musel znovu projednat, protože Nejvyšší soud v Brně původní verdikt zrušil pro nedostatek přímých důkazů. Obžalovaná se na místě odvolala, státní zástupkyně si ponechala lhůtu.
22. 3. 2022Aktualizováno22. 3. 2022, 12:29|

Každý pohyb stav chlapce zhoršoval, řekl znalec u soudu se zdravotníky pardubické nemocnice

Postup obžalovaných zdravotníků Pardubické nemocnice při komplikacích u malého chlapce po operaci mandlí nebyl správný. Uvedl to znalec z oboru ORL Jan Betka. Stejný názor vyjádřil už dříve znalec Jan Boháč. Před soudem stojí dvě zdravotní sestry a lékařka, obžaloba je viní z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti či neposkytnutí pomoci. Obžalobě čelí i nemocnice jako právnická osoba.
22. 2. 2022|

Na proces čeká nejméně případů v historii české justice

Počet nevyřízených případů u soudů znovu klesl a je nejnižší v historii samostatné české justice. Během pandemie covidu se lidé méně soudili. A státní zástupci obžalovali historicky nejmíň trestných činů. Soudům se také podařilo vynést verdikty v mnoha vleklých kauzách.
23. 1. 2022|

Policie zadala dva posudky na duševní stav Babiše mladšího, ten žádá zahraniční znalce

Policie v kauze údajného zavlečení Andreje Babiše mladšího na Krym zadala dvěma znalcům vypracovat znalecké posudky –⁠ psychologický a psychiatrický. Premiérův syn je ale proti tomu, aby byl zkoumán v Česku. Pro Českou televizi to uvedl jeho právní zástupce Vítězslav Dohnal. Babiš mladší dlouhodobě tvrdí, že ho premiér nechal v roce 2017 proti jeho vůli odvézt na Krym proto, aby mu znemožnil vypovídat v kauze Čapí hnízdo.
14. 10. 2021|

Chybí soudní znalci, ti stávající jsou kvůli tomu přetížení

Přes tisíc soudních znalců letos vrátilo razítko. Od začátku roku musí splňovat nová pravidla včetně povinného pojištění nebo používání datových schránek. Do nich se třetina znalců zatím vůbec nepřihlásila. Ministerstvo spravedlnosti teď hledá cesty, jak nahradit chybějící experty, a to především ve zdravotnictví.
19. 9. 2021|

Znalci z Kramného kauzy neuspěli s dovoláním k Nejvyššímu soudu

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání znalců Igora Fargaše a Radka Matlacha. V kauze Petra Kramného vypracovali posudek svědčící v jeho prospěch, podle obžaloby však zkreslený. Dostali podmíněné tresty. Soud rozhodoval bez veřejného jednání. O výsledku informoval Dalibor Zecha, mluvčí Okresního soudu v Ostravě, který se případem zabýval jako první instance.
20. 8. 2021|

Znalce z kauzy směnek exposlance Severy posílá žalobce před soud pro nepravdivý posudek

Soudní znalec Petr Roček z kauzy směnek exposlance TOP 09 Pavla Severy čelí obžalobě pro pokus o křivou výpověď a nepravdivý posudek. České televizi to sdělila Kateřina Paulová z olomouckého okresního státního zastupitelství. Ročkovi hrozí až osm let vězení. Případ míří před Okresní soud v Olomouci.
3. 8. 2021|

Bečva byla otrávena před půl rokem. Lidé přestávají věřit, že se havárie vyšetří

Od ekologické katastrofy na řece Bečvě uplynulo šest měsíců, viník ale stále není znám. Většina lidí podle březnového průzkumu veřejného mínění agentury NMS Market Research už ani nevěří, že se někdy dozví pravdu. Opozice v Poslanecké sněmovně podporuje vznik vyšetřovací komise, na posledním zasedání se o ní ale nakonec ani nehlasovalo. Soudní znalec Jiří Klicpera předpokládá, že posudek bude mít hotov do konce června. Dosavadní vývoj kauzy pro pořadReportéři ČT shrnula Silvie Kleková.
16. 3. 2021|

Reportéři ČT: Viník otravy Bečvy už je známý, Deza to není, uvedl znalec

Kauza otrávené Bečvy znovu rozbouřila Valašské Meziříčí. Zastupitelé města minulý týden vyzvali ministra Richarda Brabce (ANO), aby odvolal šéfa inspekce životního prostředí Erika Geusse. Podle nich má totiž tato instituce podíl na tom, že ani čtyři měsíce od události nemá katastrofa viníka. Podle soudního znalce Jiřího Klicpery však viník už známý je, a není jím chemička Deza, uvedl v pořadu Reportéři ČT, který se tomuto případu znovu věnoval.
2. 2. 2021|

Tlumočníky a znalce mohou odradit nové podmínky, obávají se soudy

Soudy se obávají nedostatku znalců i tlumočníků, a to kvůli podmínkám, které platí od Nového roku. Odborníky nyní čeká třeba povinné pojištění nebo vyšší pokuty za případné chyby nebo administrativní nedostatky. Po osmnácti letech se také zvýšila horní hranice odměny – o sto korun na 450 za hodinu. Ministerstvo spravedlnosti slibovalo víc, kvůli rozpočtovým škrtům ale neuspělo.
12. 1. 2021|

Vznikají nová pravidla pro soudní znalce. Třeba půlmilionová pokuta za špatný posudek

Senátem neprošla novela zákona o znalcích, která měla změnit některá pravidla, kterými se experti řídí, dohled nad nimi, ale zároveň psaní posudků i zatraktivnit. Že jsou změny potřeba, se vláda se senátory shodnou, spor je o to, jaké by měly být.
3. 5. 2019|
Tragédie ve Studénce

Soudní znalci se opět neshodli, proč před jedenácti lety ve Studénce narazil rychlík do zříceného mostu

Soudní znalci se ani v úterý neshodli na tom, co bylo hlavní příčinou železničního neštěstí ve Studénce z roku 2008, kde se zřítil most na koleje a vzápětí do něj narazil rychlík. Podle jednoho znalce selhala podpůrná konstrukce mostu, podle druhého byla příčinou manipulace s mostem a stavební činnost. Okresní soud v Novém Jičíně případ projednává už podruhé, poprvé všechny obžalované osvobodil.
30. 4. 2019|

Soudních znalců je čím dál méně, poslanci jim chtějí zvýšit odměny a snížit sankce

Soudních znalců je čím dál méně. Vypracovávat posudky je na poměry v justici vcelku špatně placené – navíc jim hrozí i pokuty, které vláda ještě chtěla zvýšit. Nakonec možná budou zhruba o polovinu nižší, než vláda původně navrhovala. Naopak odměny se soudním znalcům zřejmě zvýší. Posudky soudních znalců jsou klíčové pro soudní rozhodnutí.
11. 2. 2019|