TÉMA

Český Brod

Reportéři ČT: Agrofert načerno postavil sila, spor ovlivňovaly i úřady pod vedením političek ANO

Marii Kaiseršotové ze středočeského Klučova před domem v roce 2016 postavila firma z holdingu Agrofert dvě obří sila na obilí. Kaiseršotová záhy zjistila, že stavba neměla vydané klasické stavební povolení. To nemá dodnes. Soudy po letech sporů definitivně rozhodly, že jde o černou stavbu. Agrofert přitom dle rozsudků musel vědět, že pravidla obchází. Letitý spor ovlivňovaly i úřady, kterým šéfovaly političky z hnutí ANO. Pro Reportéry ČT natáčely Jana Neumannová a Zuzana Černá.
4. 3. 2024|

Vysoká nemocnost některým dětem prodloužila prázdniny. Vysvědčení dostaly dříve

Do předávání pololetních vysvědčení zbývá ještě den – jsou ale školy, kde je děti dostaly už v úterý, a pololetní prázdniny tak mají o něco delší. Důvodem je vysoká nemocnost, a to jak mezi žáky, tak učiteli.
30. 1. 2024|

Česká pošta zruší na vybraných pobočkách sobotní provoz

Česká pošta zruší sobotní provoz poboček na vybraných místech. Státní podnik tvrdí, že se to dotkne těch nejméně vytížených poboček. Pošta také ke konci měsíce propustí 250 listonošek a listonošů.
28. 7. 2023|

Na zaplacení daně z nemovitosti zbývá už jen týden

Lidé mají už jen týden na to, aby zaplatili daň z nemovitých věcí. Právě tento odvod chce od příštího roku vláda až dvojnásobně zvýšit, a to ve prospěch státního rozpočtu. Doteď byly jediným příjemcem radnice, svaz obcí proto plánovaný krok kritizuje.
24. 5. 2023|

Policisté odložili případ předloňské tragické srážky vlaků u Českého Brodu

Policisté odložili případ předloňské srážky vlaků u Českého Brodu na Kolínsku, při níž zemřel strojvůdce a přes třicet lidí se zranilo. Ve věci nejde o podezření z trestného činu, uvedla policejní mluvčí Michaela Richterová. Osobní vlak předloni v červenci narazil do stojící poštovní soupravy, příčinou byly podle dřívějších informací zdravotní problémy strojvedoucího, které nebylo možné odhalit.
14. 1. 2022|

Vyšetřování nehod na železnici v Kdyni a Českém Brodě je u konce, vinu nesou strojvedoucí

Drážní inspekce v poslední době uzavřela vyšetřování dvou nehod z loňska, u kterých bylo nejsložitější označit viníka. Jde o srážky vlaků u Českého Brodu a ve Kdyni. U obou shledala příčinu na straně strojvedoucích, jistý vliv ale připsala také infrastruktuře.
5. 12. 2021|

Vlaky se loni v Českém Brodě srazily kvůli zdravotním problémům strojvedoucího, zjistila inspekce

Srdeční příhoda, která postihla strojvedoucího osobního vlaku, byla podle Drážní inspekce hlavní příčinou srážky tohoto vlaku s nákladním v Českém Brodě, která se stala loni v červenci. Přispělo k ní však i to, že strojvedoucí před srážkou opakovaně zasahoval do systému automatického vedení vlaku. Strojvedoucí při nehodě zahynul a 36 cestujících utrpělo zranění.
27. 11. 2021|

Kvůli poruše trakčního vedení byl zastaven provoz vlaků na koridoru u Poříčan na Kolínsku

Kvůli poruše trakčního vedení byl přes pět hodin zastavený provoz vlaků v koridoru u Poříčan na Kolínsku. Vlaky mohly úsekem znovu projet od 16:00, řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Mezi Kolínem a Českým Brodem jezdila náhradní autobusová doprava.
17. 7. 2021Aktualizováno17. 7. 2021, 16:38|

Některé úřady ochromil koronavirus, lidé se nevyhnou čekání ve frontách

Kvůli koronaviru se uzavřela některá oddělení na úřadech v Praze nebo Ostravě. Řidiči se nevyhnou stání ve frontách třeba kvůli výměně řidičských průkazů. Do konce roku by o ni mělo požádat ještě přes 400 tisíc lidí.
15. 9. 2020|

Na železnici se v červenci stalo nejvíce nehod za dobu vedení měsíčních statistik

Uplynulý červenec byl na železnici co do počtu incidentů nejhorším kalendářním měsícem minimálně od roku 2015, odkdy jsou dostupné statistiky za jednotlivé měsíce. Drážní inspekce řešila 135 mimořádných událostí, což je skoro o třetinu více než v předchozím měsíci. Zvýšil se i počet nehod na přejezdech. Nehody přibývají v posledních letech pravidelně. Stát chce kvůli tomu navýšit investice do zabezpečení a také zpřísnit kontroly strojvůdců.
3. 8. 2020|

Pár hodin spánku, příliš rychlé obraty. Série nehod upozornila na podmínky strojvedoucích

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) rozhodla o kontrole dodržování pracovní doby na dráze. Reagovala tak na sérii nehod na železnici. Prověrka by měla zjistit, jestli zaměstnanci nejsou přetěžováni. Ministerstvo dopravy chce zase víc kontrolovat strojvedoucí.
16. 7. 2020|

Vlaky na Českobrodsku se srazily na trati s nejlepším zabezpečením u nás. Podle odborníka mohl nehodě předejít systém ETCS

Příčiny týden staré železniční nehody v Perninku na Karlovarsku se stále šetří. Tato i úterní srážka vlaků u Českého Brodu mají několik společných znaků. Obě tratě jsou denně vytížené, spoje využívají stovky až tisíce lidí a v obou případech nejspíš nehody zavinili strojvedoucí. V zabezpečení se ale oba případy liší – zatímco v Perninku není téměř žádné, na trati u Českého Brodu je ten nejkvalitnější systém.
16. 7. 2020|

Provoz na hlavní trati u Prahy je po vlakové nehodě obnoven bez omezení

Strojvedoucí osobního vlaku, který v úterý večer havaroval u Českého Brodu, měl podle generálního inspektora Drážní inspekce Jana Kučery jet tak, aby dokázal zastavit před překážkou. To se nestalo. Strojvedoucí osobního vlaku při nehodě zahynul, tři desítky cestujících utrpěly zranění. Trať byla plně zprůjezdněna až před devátou hodinou večerní. K dalšímu incidentu na železnici přitom došlo vpodvečer u Chrudimi, kde vykolejil osobní vlak, nikdo ale nebyl zraněn.
15. 7. 2020Aktualizováno15. 7. 2020, 21:31|

U Českého Brodu se srazily vlaky. Strojvedoucí jednoho zemřel, zranění utrpělo 35 lidí

Při železniční nehodě u Českého Brodu zahynul strojvedoucí jednoho z vlaků. Vedl osobní vlak, který narazil do stojícího poštovního vlaku. Záchranáři ošetřili 35 lidí, čtyři odvezli do nemocnice s vážnými poraněními. Mezi zraněnými jsou i děti. Doprava na hlavní trati z Prahy přes Český Brod do Kolína je momentálně zastavena. Rychlíky jezdí odklonem přes Lysou nad Labem, regionální vlaky jsou nahrazeny autobusy. Příčiny nehody se vyšetřují, Drážní inspekce očekává, že informace by mohla zveřejnit během středy.
14. 7. 2020Aktualizováno15. 7. 2020, 07:42|

Vlaky mezi Kolínem a Prahou bývají ráno přeplněné. Dráhy o tom ví, další spoje přidat už nemůžou

Po problémech se zácpami na silnicích se lidé, kteří pravidelně jezdí mezi Kolínem a Prahou, potýkají i s plnými vlaky. Stěžují si na jejich nedostatečnou kapacitu a nízký počet. Podle dopravců ale není možné další spoje přidat.
24. 1. 2020|

Z Prahy ráno nevyjela část vlaků. Porucha trakčního vedení zbrzdila dopravu i odpoledne

Porucha trakčního vedení na odstavném nádraží v pražské Michli komplikovala v pátek dopravu na železnici. Ráno nemohlo být z Prahy vypraveno několik souprav příměstské dopravy. Zrušeny byly spoje do Kolína, Berouna či Kralup nad Vltavou. Odpoledne způsobila další problémy na železnici jiná porucha trakčního vedení - na Hlavním a Masarykově nádraží.
8. 2. 2019Aktualizováno8. 2. 2019, 20:50|