TÉMA

Fúze

Svět je o krok blíž k ochočení fúzní energie. Evropský reaktor JET jí vytvořil rekordní množství

Evropští vědci oznámili nový rekord v produkci fúzní energii, z velmi malého množství paliva se jim podařilo získat „explozivní“ energii odpovídající více než 16 kilogramům trhaviny. Perspektiva zeleného zdroje založeného na síle hvězd tak podle nich získala nový impuls.
8. 2. 2024|
Doporučujeme

Čínský tokamak se na 18 minut rozpálil na 70 milionů stupňů. Sen o energii Slunce na Zemi je zase blíž

Vědci, kteří pracují v čínském tokamaku EAST, na začátku ledna oznámili, že se jejich týmu podařilo udržet plazmu o teplotě 170 milionů stupňů Celsia po dobu 1056 sekund, tedy téměř 18 minut. V tiskové právě uvedli, že jejich úspěch je novým rekordem v udržení přehřátého plazmatu.
6. 1. 2022Aktualizováno9. 1. 2022, 12:48|

Plzeňský kraj chce ušetřit na provozu nemocnic. Mění strategii jejich řízení

Plzeňský kraj změnil strategii řízení svých šesti nemocnic, chce tím ušetřit na provozních nákladech. Zlepšit by se měla i spolupráce jednotlivých zařízení. Zastupitelé s platností od 1. ledna schválili fúzi dosavadní servisní holdingové organizace Nemocnice Plzeňského kraje (NPK), dříve Zdravotnický holding, s Klatovskou nemocnicí. NPK zanikne, část jejích zaměstnanců přejde do nově zřízeného Centra sdílených služeb (CSS).
22. 11. 2021|

Česká zbrojovka úspěšně dokončila koupi amerického Coltu

Skupina CZG – Česká zbrojovka Group úspěšně dokončila koupi amerického výrobce zbraní Colt Holding Company (Colt). Předcházelo tomu získání potřebných regulatorních souhlasů od amerických a kanadských orgánů, informovala firma. Z dříve zveřejněných smluvních podmínek vyplývá, že stoprocentní podíl v Coltu získá CZG za 220 milionů dolarů (4,7 miliardy korun) v hotovosti a dále za 1 098 620 nově vydaných kmenových akcií CZG.
24. 5. 2021|

Rodí se čtvrtá největší automobilka světa. Značky Peugeot, Citroën, Fiat či Chrysler se spojí

Představenstva francouzské PSA a italsko-amerického Fiatu Chrysler (FCA) schválila fúzi. Podle agentury Reuters to ve středu oznámily obě firmy. Spojením vznikne čtvrtá největší automobilka na světě podle objemu prodeje s tržní hodnotou kolem 50 miliard dolarů (1,1 bilionu korun).
18. 12. 2019Aktualizováno18. 12. 2019, 18:05|

Rady Fiat Chrysler a FCA schválily plán fúze, může vzniknout čtvrtý největší výrobce aut na světě

Správní rada automobilky Fiat Chrysler (FCA) a dozorčí rada francouzské PSA schválily plán fúze obou společností. Může tak vzniknout čtvrtý největší výrobce aut na světě podle objemu prodeje, hodnota nové firmy dosáhne zhruba 50 miliard USD (1,1 bilionu korun). Automobilky to ve čtvrtek uvedly ve společném sdělení, v němž poskytly bližší podrobnosti k plánu spojení, které se má uskutečnit prostřednictvím výměny akcií.
31. 10. 2019Aktualizováno31. 10. 2019, 14:29|

Fiat Chrysler odmítl fúzi s Renaultem. Vznik třetího největšího výrobce aut se nekoná

Italsko-americký výrobce automobilů Fiat Chrysler Automobiles (FCA) uvedl, že odstupuje od plánované fúze s francouzskou automobilkou Renault. Jako důvod svého rozhodnutí firma označila současné politické podmínky ve Francii, informovala agentura AP. Z fúze by vzešel třetí největší výrobce aut na světě za společnostmi Toyota a Volkswagen. „Fúze ztroskotala na obavě soukromých akcionářů Fiatu z vládních zásahů do fúze ze strany francouzského státu,“ uvedl šéfredaktor Automakers Erich Handl.
5. 6. 2019Aktualizováno6. 6. 2019, 12:12|

Evropská komise zarazila spojení Siemensu a Alstomu. Obává se dominance na železničním trhu

Evropská komise zablokovala fúzi německého Siemensu a francouzské společnosti Alstom. Podle ní by vznikl nezpochybnitelný lídr trhu, což by ohrozilo sektor v oblasti železniční signalizační techniky a vysokorychlostních vlaků. Oznámila to komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.
6. 2. 2019Aktualizováno6. 2. 2019, 13:01|