TÉMA

Katastrální úřad

Sankce zablokovaly Ruské kulturní centrum i konzuláty v Brně a Karlových Varech. Uvažuje se o jejich konfiskaci

Mezi ruskými nemovitostmi, které v České republice zablokoval katastrální úřad, je i pražské sídlo Ruského kulturního centra. To bylo už dříve prověřováno kvůli protiukrajinské propagandě. Kromě toho se národní sankce vztahují i na budovy konzulátů v Brně a Karlových Varech.
20. 11. 2023|

Reportéři ČT: Obce se bojí o budoucnost hřbitovů, kde je vlastníkem pozemků soukromník. Nelze je zrušit, zní z ministerstva

I hřbitov může skončit v insolvenci nebo restitučním řízení, což pak může přinášet nečekané komplikace pro pozůstalé, kteří tam mají své blízké. Své o tom vědí lidé v severočeských Roudníkách, kde se bojí, co bude s místním hřbitovem. Původně církevní pohřebiště i s kostelem skončilo před dvanácti lety v insolvenci, nyní je na prodej za 4,5 milionu korun. V jihomoravských Křídlůvkách se zase před časem spolumajitel hřbitova pokusil svou část získanou od restituentů prodat. Pro Reportéry ČT natáčel Karel Vrána.
7. 11. 2023|

Reportéři ČT: Podnikatel zabral městský pozemek, radnice mu vyšla vstříc. Místní se bojí mluvit

Načerno postavený areál pro sportovní rybolov, neoprávněně zabraný pozemek města, konflikty s úředníky a sousedy i vyhrožování – to vše je spojeno se jménem tachovského podnikatele Miroslava Janečka. Místo toho, aby mu město nařídilo pozemek vrátit a zbourat černé stavby, jdou mu místní úřady už devět let na ruku. Uzavřely s ním nevýhodné smlouvy na pronájem a následný prodej. Ve vedení města se mezitím vystřídali už tři starostové. Místní lidé se o soužití s Janečkem většinou bojí mluvit. Pro Reportéry ČT natáčel Karel Vrána.
20. 6. 2023|

Na ruských nemovitostech v Česku nebude věcné břemeno, kancelář návrh stáhla

Pobočka ruské prezidentské kanceláře v Česku ustoupila a stáhla návrh na zřízení věcného břemene ke svým nemovitostem v Praze a okolí. To by znemožnilo jejich převod, a zatížilo tak i pozemky českého státu. Krok Ruska v minulosti ostře kritizovalo ministerstvo zahraničí.
26. 9. 2022|

Proti ruským plánům na uvalení věcných břemen u českých pozemků bojuje FAÚ i česká diplomacie

Finanční analytický úřad a ministerstvo zahraničí vstoupily do řízení, ve kterých se kancelář prezidenta Vladimira Putina pokouší věcným břemenem ztížit další převody celkem šestnácti objektů, které v Česku Rusko užívá. Většina z nich totiž stojí na pozemcích českého státu.
2. 8. 2022|

Rusko se snaží vyhnout převodu majetků v Česku, na nemovitosti chce uvalit věcné břemeno

Ministerstvo zahraničí minulý týden odeslalo ruské ambasádě v Praze další protestní nótu, která se znovu týká nakládání s nemovitostmi v Česku. Jak zjistila Česká televize, Rusko chce zatížit některé své nemovitosti věcnými břemeny ve prospěch Kanceláře prezidenta Ruské federace a znemožnit tím jejich převod. Jde celkem o šestnáct budov, z nichž většina stojí na pozemcích českého státu.
17. 7. 2022|

Chátrající mosty nad dálnicí D6 ohrožují cestující. Není jasné, komu patří

Dva mosty nad dálnicí D6 poblíž obce Stružná chátrají. Jejich konstrukce se podle stavařů rozpadá a může ohrozit posádky projíždějících aut. O jejich údržbu se ale zatím nikdo nestará. Není totiž jasné, komu patří. Určit jejich vlastníka se teď pokouší stavební úřad v Karlových Varech.
18. 11. 2021|

Reportéři ČT: Praha koupí pozemky od firmy otce ministra Tomana. Zřejmě zaplatí více, než by musela

Rodinná firma otce ministra zemědělství Miroslava Tomana získala v minulosti cenné pozemky na kraji Prahy. Otázky vzbuzuje jejich původ, konkrétně, zda současný ministr nevyužil k jejich získání svůj vliv. Pražský magistrát teď některé z těchto pozemků odkoupí za více než sto milionů korun na výstavbu takzvaných zelených pásů okolo nově budované části Pražského okruhu. Za některé však zaplatí víc, než by musel – přestože na pozemcích bude zeleň, vykupuje je jako stavební parcely. Tématu se pro pořad Reportéři ČT věnovala Jana Neumannová.
19. 10. 2021|

O chaty a chalupy lidé soutěží. Realitní kanceláře už téměř nemají co nabízet

Ceny chat a chalup ve srovnání s loňským rokem vzrostly o třetinu. Podle realitních agentů je to také proto, že se lidé obávají další karantény. Chtějí ji trávit blíž k přírodě. Potvrzuje se také trend takzvaných druhých domovů.
22. 7. 2021|

Internetový katastr nemovitostí bude dál přístupný bez přihlášení. Zneužití roboty zabrání Turingův test

Anonymní nahlížení do katastru nemovitostí přes internet bude zachováno, i když od června měli mít přístup například ke jménu vlastníka nemovitosti či účastníka řízení jen přihlášení uživatelé. Proti softwarovým robotům, které využívají spekulanti s pozemky a nemovitostmi, pomůže test, oznámil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.
2. 6. 2021|

Senior nemůže nakládat se svým domem, podle úřadu dluží 1600 Kčs. Je to Hlava XXII, konstatoval soud

Nejvyšší správní soud se zastal pardubického seniora, který se léta marně snaží o to, aby mu katastrální úřad v Pardubicích umožnil nakládat s vlastním domem. Úřad od něj totiž požaduje doklad, že splatil zaměstnaneckou půjčku, kterou si bezmála před půlstoletím vzal v továrně, kde pracoval. Muži se ale nepodařilo sehnat jej.
9. 9. 2020|

Cigarety a lihoviny zdraží. Sněmovna opět schválila daňový balíček, senátní úpravu odmítla

Spotřební daně z tabáku a lihovin od příštího roku vzrostou, poplatek za vklad do katastru nemovitostí se zdvojnásobí. Většímu zdanění budou podléhat technické rezervy pojišťoven, vzroste i zdanění loterií. Sněmovna opět schválila „daňový balíček“ v původním znění, odmítla senátní úpravu.
17. 12. 2019Aktualizováno17. 12. 2019, 17:06|

Katastrální úřady kontrolují, jestli souhlasí jejich mapy. Některé pamatují císaře Ferdinanda

Třetím rokem procházejí republikou lidé se žlutými měřicími přístroji. Zjišťují, zda to, co je zapsáno v katastrech, skutečně platí. V některých oblastech vytvářejí zcela nové katastrální mapy, protože více než polovina těch stávajících vznikla před rokem 1836. Zároveň kontrolují, jestli se pozemky využívají k tomu, co je v katastru zapsáno, a někdy nacházejí i černé stavby. Práce mají ještě dost, hotová bude až v roce 2030.
15. 7. 2019|

Mosty u Jablunkova chtějí být jenom „Mosty“. Někteří místní kvůli plánované změně podepisují petici

Obec Mosty u Jablunkova by se chtěla po více než padesáti letech vrátit k původnímu názvu Mosty. Podle starosty už totiž přívlastek „u Jablunkova“ nemá své opodstatnění a úředníkům komplikuje práci. Někteří občané ale se změnou nesouhlasí a podepisují petici. Pokud by změna prošla, byly by Mosty i nadále jedinou obcí s tímto názvem v Česku.
19. 6. 2019|

Vyměnit občanky a razítka. Valašské Příkazy a Študlov mění okres

Obce Valašské Příkazy a Študlov zřejmě přejdou ze Vsetínska pod okres Zlín. Změna souvisí s plánovaným sjednocením územního členění republiky, které iniciovalo ministerstvo vnitra. Obyvatelé obou obcí si tak budou muset vyměnit občanské průkazy, školy a úřady zase razítka. Celý problém vznikl kvůli  tomu, že kvůli dvěma souběžně existujícím zákonům některé obce patří do jiného okresu než obec s rozšířenou působností, pod kterou spadají.
2. 2. 2019|