TÉMA

Městský okruh

Obyvatele Prahy trápí parkování. Město chce omezit vjezd do centra nebo změnit pravidla modrých zón

Omezení dopravy v centru Prahy, reforma parkovacího systému nebo dostavba okruhů v metropoli. Témata, která řeší jak vedení hlavního města, tak jeho obyvatelé. Problémy s parkováním mají i turisté. Dopravní situaci v hlavním městě se věnoval zpravodajský speciál Sečteno.
8. 8. 2023|

Praha dokáže podle Hřiba dostavět vnitřní okruh jen s přispěním státu. Rozhodne ale až budoucí vláda

Chybějící část vnitřního Městského okruhu v Praze se podle náměstka pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) začne stavět koncem desetiletí, ale dokončit ji bude možné pouze za přispění státu. Hřib řekl v Interview ČT24, že nynější ministr dopravy Martin Kupka (ODS) je státnímu spolufinancování nakloněn, rozhodovat bude ale až jiná vláda, která bude u moci na konci dekády. Do té doby se v pražské dopravě zřejmě mnoho nezlepší, rovněž až koncem desetiletí se bude upravovat Průmyslová a dokončení vnějšího dálničního okruhu, které je plně v režii státu, je zatím docela nejasné.
29. 7. 2023|

Dopravu na Barrandovském mostě má od konce září zlepšit pruh pro auta jedoucí po okruhu

Dopravu na pražském Barrandovském mostě ve směru z centra má zlepšit nově vyhrazený levý jízdní pruh oddělený bílou čárou, který bude sloužit jen pro auta jedoucí ze Smíchova do Braníka. Nejvyšší povolená rychlost v něm bude zvýšena na 80 kilometrů v hodině. Opatření začne platit na konci září po dokončení letošní fáze opravy mostu. V budoucnu by mohla být vybudována také nová rampa přes sjezd z mostu do Modřanské ulice, po které by jezdili řidiči ze Strakonické ulice na Jižní spojku.
6. 9. 2022Aktualizováno6. 9. 2022, 16:29|

PŘEHLEDNĚ: Kudy jezdit během opravy Barrandovského mostu?

Rekonstrukce Barrandovského mostu naplno vypukla v pondělí. Již v posledních týdnech byl ale provoz poněkud omezen a v sobotu začali dělníci připravovat nové značení. V pondělí odstartovaly samotné stavební práce. Dokud neskončí, bude v každém směru o jeden jízdní pruh méně než obvykle (tři místo čtyř). Navíc v letošní etapě oprav nebudou moci najet na most auta přijíždějící od jihu po Strakonické. Rekonstrukce Barrandovského mostu je rozvržena do čtyř etap, každá je plánována do jednoho roku a všechny potrvají zhruba tři měsíce.
13. 5. 2022Aktualizováno16. 5. 2022, 08:17|

Dopravu v Hradci Králové komplikují úzké pruhy. Rozšíření se neplánuje, není totiž kam

Doprava v Hradci Králové trpí úzkými jízdními pruhy, současná osobní vozidla jsou totiž často mnohem větší a širší než ta, která českými městy v době výstavby silnic jezdila. Příkladem může být ulice Magdaleny Dobromily Rettigové, která je jednou z nejfrekventovanějších. Levý jízdní pruh je dokonce skoro o metr užší než na ostatních komunikacích.
3. 12. 2021|

Začíná oprava Barrandovského mostu. Zatím omezí jen dopravu pod ním

Začíná rekonstrukce Barrandovského mostu. Řidiči, kteří po něm projíždějí, by zatím neměli nic poznat, omezení ale již čeká pod mostem v Modřanské ulici. Hlavní část oprav, během které budou na mostě samotném uzavřeny jízdní pruhy, začne až v roce 2022.
29. 9. 2020|

Co je pod trasou budoucího Městského okruhu, prověří sondy. Praha za ně zaplatí 22 milionů

Pražští radní schválili zakázku na geologický průzkum trasy, kudy má vést severní a východní část Městského okruhu, tedy vnitřního silničního okruhu. Navázat má na tunelový komplex Blanka a přes Libeň a Malešice se napojit na Jižní spojku. Město za průzkum zaplatí 22,6 milionu korun, výsledky by měly být počátkem příštího roku.
3. 2. 2020|

Zaplacení okruhu jako „cena“ za pozemky pro vládní čtvrť

Dostavba vnitřního okruhu Prahy je součást „ceny“, kterou neformálně stanovil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) za to, že umožní vznik vládní čtvrti v Letňanech. Pokud by stát městskou investici skutečně zaplatil, šlo by o několikanásobek ceny samotné čtvrti. Město argumentuje tím, že pokud by čtvrť vznikla, byl by okruh bezpodmínečně nutný, aby na severovýchodě Prahy nezkolabovala doprava. Stát by navíc měl ve vlastní režii dokončit i vnější okruh, to však bude ještě náročnější než v případě okruhu vnitřního.
31. 1. 2019|