TÉMA

Naděje

V srdci Lužických hor měl vyrůst rodinný dům, stavba je ale větší, než úřady povolily

V osadě Naděje v srdci Lužických hor roste nový dům. Podle stavebního povolení to měl být běžný rodinný dům, ale rozestavěný objekt je proti schválené dokumentaci výrazně větší. Místní proto pochybují o skutečných záměrech investora. Tomu hrozí sankce od správy lužickohorské chráněné krajinné oblasti, na stavebním úřadu ale požádal o dodatečnou změnu stavebního povolení. Klíčový souhlas od ochránců přírody už obdržel. Kvůli sporu s těmi lužickohorskými ho ale vydala Správa CHKO Jizerské hory.
12. 1. 2024|

Nemají na opravy ani adekvátní mzdy pro personál. Sociální služby zápolí s nedostatkem peněz

Nedostatek peněz tíží domovy pro seniory a další nestátní sociální služby. Chybí jim finance na mzdy i nutné opravy. Některé organizace už kvůli tomu omezily provoz, jinde už měsíc marně shánějí zdravotní sestru.
29. 5. 2023|

30 let zpět: Štědrý večer lidí bez domova

Reportáž z Brna zachycuje pomoc potřebným, kterou obstarala charitativní organizace Naděje. Ta lidem v nouzi poskytla štědrovečerní večeři.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
24. 12. 2022|

Naděje patří mezi vrozené instinkty, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce

Proč je důležité neztrácet víru a naději? A odkud je čerpat? O jejich hledání hovořili ve Fokusu Václava Moravce psychiatr Radkin Honzák, spisovatelka Kateřina Tučková, jaderná fyzička Dana Drábová, farářka Sandra Silná, historik Jaroslav Šebek a sociální psycholog Jan Krajhanzl.
15. 12. 2022|

Pomoc sociálních služeb vyhledává víc lidí. V zimě klientů ještě přibude, odhadují

Potravinová pomoc, azylové domy nebo nízkoprahová centra a další organizace poskytující podporu lidem v nouzi letos pozorují zvýšený zájem o některé své služby. Shodují se na tom ty, které ČT oslovila. Příčinou podle nich může být nejen nastupující zima, ale i růst cen energií. Další nárůst poptávky předpokládají v nadcházejících měsících.
10. 11. 2022|

Vesper je film o semínkách naděje, která jsou v mladých lidech, míní herec Eddie Marsan

Na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech se postupně představují soutěžní snímky letošního ročníku. V sobotu byl ve světové premiéře uveden litevsko-francouzsko-belgický snímek Vesper, se kterým do Česka přijel také britský herec Eddie Marsan. Toho mohou lidé znát například z filmů o Sherlocku Holmesovi. Vesper je dílo o světě, kde je nedostatek potravin, ale i nedostatek naděje. Marsan v rozhovoru pro ČT naznačil, že naděje je dnes v mladých lidech.
4. 7. 2022|

Mráz je horší než nákaza. Služby pro bezdomovce činnost omezovat neplánují

Lidé bez domova plní noclehárny i denní centra. Rozjely se proto zimní programy, které jim umožní přečkat noc v teple, získat jídlo i základní ošetření. Služby i přes sílící pandemii omezovat nebudou. Mráz je podle sociálních pracovníků pro bezdomovce větším nebezpečím než koronavirová nákaza.
11. 11. 2021|

Jak pandemie změnila bohoslužby? Teď stihnete i oškrábat brambory, směje se kněz

Letošní rok přinesl řadu změn, nečekanou revoluci zažila také profese kněžích. I ti se museli přizpůsobit – lidé nemohli chodit do kostelů, a tak se rozmohly on-line přenosy. Jedním z progresivních farářů je Jan Lukeš z farnosti Dolní Čermná na Orlickoústecku, který se nebál přinést do tradičně konzervativních chrámů moderní technologii.
31. 12. 2020|

Druhý adventní koncert zněl v Pražské Loretě. Pomůže Naději

Na adventních věncích hoří druhá svíce a stejně jako každý rok pokračuje cyklus adventních koncertů v České televizi. Druhý koncert, který byl od 17:30 vysílán přímým přenosem na ČT1 z pražské Lorety, byl věnován zapsanému spolku Naděje, pobočka Zlín. Zazněly například skladby v podání Pavla Šporcla či Lenky Filipové.
8. 12. 2019|

První z adventních koncertů odvysílala ČT. Loni Češi darovali rekordních 11 milionů

S první adventní nedělí Česká televize zahajuje další ročník charitativních koncertů. Loni byla štědrost diváků rekordní, během čtyř nedělních večerů poslali dárci přes jedenáct milionů korun. Letošní adventní sbírka podpoří třeba děti s poruchou autistického spektra nebo centrum pomoci zdravotně postiženým.
1. 12. 2019|

Boty, oblečení i celý zimní set. Pražská Naděje spouští novou sbírku pro lidi bez domova

Organizace Naděje spouští sbírku Darujte nejen nohy v teple. Navazuje na úspěch loňské kampaně, díky které na zimu obula více než 500 lidí bez domova. Letos můžou dárci přispívat i na oblečení nebo celé zimní sety, řekla ČT mluvčí pražské Naděje Gabriela Sčotková.
2. 11. 2019|

Olomoucká radnice chce mírnit dopady bezdomovectví, uvažuje o nabídkách práce

Olomoucký magistrát chce důkladněji řešit problém bezdomovectví. Město má s lidmi bez domova bohaté zkušenosti, v poslední době ale přibylo i stížností obyvatel. Radnice tvrdí, že problém není možné odstranit úplně, jeho dopady chce ale mírnit.
26. 4. 2019|

Projekt Nejdřív střecha pomáhá lidem bez domova už čtyři roky. Díky sbírce v tom může pokračovat

Čtvrt roku mohli dárci přispívat do veřejné sbírky Nejdřív střecha. Aby totiž mohl program i nadále pomáhat potřebným, museli organizátoři sehnat 200 tisíc korun. Projekt lidem z ulice umožňuje dostat se do azylového domu a následně si vyřídit doklady, zajistit sociální služby nebo sehnat práci – a nyní může běžet dál.
24. 2. 2019|

Na „nohy v teple“ už bezdomovcům přispěly tři stovky lidí. Darovat záchranu před omrzlinami lze ještě ve čtvrtek

Přes 212 tisíc korun vybrala od listopadu nezisková organizace Naděje na projekt Nohy v teple. Ten v Praze přispívá lidem bez domova na teplé ponožky a kvalitní kožené boty. ČT to potvrdila zakladatelka projektu Lucie Kadlecová. Celkem na boty a ponožky přispělo 353 zájemců. Za peníze chce organizace pořídit 500 párů bot a 1000 párů ponožek.
30. 1. 2019|