TÉMA

Vodné

Některé vodárny navyšují ceny. Připlatí si obyvatelé Pardubic nebo Hradce Králové

Mnohé vodárny napříč republikou si budou od nového roku účtovat vyšší poplatky – někdy až o čtvrtinu. Znamená to desítky až stovky korun měsíčně navíc. Vodárny do cen promítají opravy sítí, inflaci i zvýšení DPH z desíti na dvanáct procent, jak stanovuje schválený konsolidační balík.
3. 12. 2023|

Odbory budou při kolektivních jednáních chtít růst mzdy o osm až deset procent, uvedl Středula

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) bude pro příští rok doporučovat ve vyjednávání kolektivních smluv v privátní sféře růst mezd ve výši osm až deset procent. V pořadu Otázky Václava Moravce o tom informoval předseda ČMKOS Josef Středula.
8. 10. 2023Aktualizováno8. 10. 2023, 14:27|

Vláda chce v rámci konsolidace více zdanit nemovitosti, stavební práce by ale mohly zlevnit

Vládní plány na konsolidaci veřejných financí se dotknou i bydlení. Poznají to třeba ti, kteří vlastní dům nebo byt. Kabinet má totiž v plánu zvýšit daň z nemovitosti. Zároveň chce ušetřit i tím, že sníží státní podporu stavebního spoření na polovinu. Daňové změny by se ale mimo jiné mohly dotknout i stavebních prací. Ty by mohly zlevnit.
18. 5. 2023|

Drahou vodu řeší lidé na řadě míst Česka. Stát pracuje na přísnější regulaci pro vodohospodáře

Ministerstvo financí pracuje na přísnější regulaci pro vodohospodáře, současná úprava pravidel přitom platí od loňského ledna. Podle resortu se zisk společností za kubík pitné vody pohybuje od nuly až po desítky korun. V posledních letech řada podniků kvůli rostoucím nákladům i několikrát zdražila. Ceny vodného se napříč Českem různí.
8. 5. 2023|

Koaliční lídři budou znovu debatovat o úsporách. Podle premiéra pokračuje i jednání o úpravě DPH

Vládní strany dál zvažují změny některých sazeb daně z přidané hodnoty od příštího roku. Premiér Petr Fiala (ODS) upřesnil v rozhovoru pro Českou televizi, že koalice jedná o tom, jestli ponechat tři sazby, nebo mít jenom dvě. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) předložil návrh, který počítá se sjednocením dvou nižších sazeb DPH –⁠ místo deseti a patnácti procent by činila 14 procent. Základní sazba by zůstala 21 procent. Premiér ale upozorňuje, že vládní strany ještě na úpravách DPH dohodnuté nejsou. Výsledek jednání oznámí v polovině května.
1. 5. 2023|

Vodné, točené pivo či lístky na kulturu by se mohly přesunout do 21procentní sazby DPH. Stanjura připravil reformu

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) připravil největší reformu daně z přidané hodnoty za posledních osm let. Podle návrhu plánuje místo dnešních tří sazeb – ve výši deseti, patnácti a jednadvaceti procent – jen dvě. Základní ve stejné výši, tedy jednadvacet procent, a jednu sníženou, čtrnáctiprocentní. Stanjura také podle zjištění ČT navrhuje přesunout část služeb a zboží z nejnižší sazby do té nejvyšší, jednadvacetiprocentní. Šlo by třeba o vodné a stočné, točené pivo nebo vstupenky na kulturní a sportovní akce. Je to součást vládního plánu snížit v příštím roce schodek rozpočtu. Koaliční partneři chtějí o změnách ještě jednat. Opozice je proti návrhu.
10. 4. 2023Aktualizováno10. 4. 2023, 20:30|

Inflace zpomalila na 16,7 procenta. Vliv měl mírnější růst cen v oblasti bydlení

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku letos v únoru zpomalil z lednových 17,5 procenta na 16,7 procenta. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Přispělo k tomu podle statistiků hlavně zmírnění růstu cen týkajících se bydlení, například elektřiny a plynu. Meziměsíční inflace se zmírnila ještě výrazněji než meziroční. Zatímco v lednu rostly ceny meziměsíčně o šest procent, v únoru už jen o 0,6 procenta. Inflační tlaky v české ekonomice podle analytiků odeznívají jen zvolna, většina z nich ale očekává v dalších měsících zpomalení růstu cen.
10. 3. 2023Aktualizováno10. 3. 2023, 11:21|

Energetická krize donutila k omezení základních výdajů jedenáct procent domácností, ukázal průzkum

Energetická krize donutila jedenáct procent domácností k výraznému omezení základních výdajů na zdravotní péči či jídlo. Dalších 46 procent muselo omezit některé volnočasové aktivity nebo začít opatrněji hospodařit s rodinným rozpočtem. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos. Češi podle něj zatím zvládají krizi lépe, než ještě loni očekávali, přes 44 procent lidí hospodaří bez omezení. Pomohla k tomu i úsporná opatření, jež provedla více než polovina domácností. Obavy z dalších negativních dopadů krize ovšem přetrvávají, úspory tak budou pokračovat.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 21:21|

Obce na Plzeňsku a Frýdlantsku mají nejdražší vodu v zemi. Je tam málo odběratelů a složité zásobování

Za pitnou vodu zaplatí letos lidé nejvyšší částku na Plzeňsku. K nejdražším oblastem patří také Frýdlantský výběžek. I tam v letošním roce znovu voda podražila. Do ceny se promítá složité zásobování, náklady na obnovu vodárenské sítě a především malý počet odběrných míst.
2. 1. 2023|

Vodné a stočné v Hradci Králové zdraží od nového roku o pětinu

Vodné a stočné zdraží v Hradci Králové od ledna o pětinu na 128 korun za metr krychlový. Nové ceníky se dotknou i dalších měst a obcí na Hradecku. Podle vodohospodářů je důvodem hlavně zdražení energií a dalších nákladů. Průměrná tříčlenná domácnost si tak za rok připlatí za vodu zhruba o dva tisíce dvě stě korun více než letos. Hradecké vodárny v okrese zásobují pitnou vodou přes 170 tisíc lidí. Zdražení vodného a stočného během pondělka oznámily i jiné společnosti z dalších částí republiky.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 17:41|

Vodné a stočné kromě Prahy zdraží i v Hradci Králové nebo v Jihlavě

Po celém Česku plánují vodárenské společnosti zdražovat vodu. O záměru navýšit od nového roku ceny pro Pražany o dvacet procent informovala společnost Veolia. Česká televize proto oslovila vodárenské společnosti v ostatních krajských městech. V pěti budou muset vodu zdražit. Lidé v dalších krajských městech mohou jednání o zvýšení cen čekat v nejbližších týdnech. Podle Sdružení oboru vodovodů a kanalizací by lidé v Česku od začátku příštího roku mohli za vodu zaplatit až o třetinu víc.
3. 11. 2022|

Zdražuje voda i odpady. Může za to nižší spotřeba nebo více obalů

Lidé si letos za vodu na většině míst Česka připlatí víc, než se čekalo. Spotřeba v posledním roce klesá, podle vodárenských společností ale není možné zastavit plánované investice do infrastruktury. Velký růst cen tak lze čekat třeba v Praze, kde se snížila spotřeba vody skoro o desetinu. Víc si leckde lidé připlatí i za odpad, protože je ho víc.
20. 3. 2021|

S novým rokem budou muset lidé opět sáhnout hlouběji do kapsy. Za vodu, uhlí či ubytování

S novým rokem se už tradičně zvyšují různé ceny. V některých městech zdražují například poplatky za svoz komunálního odpadu anebo za psy. Připlatí si nejen majitelé rodinných domů, ale také ti, kteří vlastní byty a využívají dálkové teplo, anebo žijí v nájmu. Téměř všech se bude týkat zvýšení cen elektřiny nebo vodného a stočného.
16. 12. 2019|

Nejdřív mírné zdražení, pak naopak zlevnění. Většina domácností by měla za vodu příští rok ušetřit

V příštím roce se bude v řadě měst a obcí hned dvakrát měnit cena vodného a stočného. Zatímco v lednu přijde mírné zdražení, v květnu by naopak cena měla klesnout. Stát totiž sníží sazbu DPH z 15 na 10 %. Celkem by tak měla většina domácností oproti dnešku zaplatit za vodu méně. Výjimkou je třeba Praha, která zlevňování neplánuje.
6. 10. 2019|

Za vodné a stočné si lidé připlatí. Z krajských měst se nejvíc zdražovalo v Brně a Pardubicích

Průměrné vodné a stočné bude letos 88 až 90 korun za metr krychlový, což je meziroční růst o 3,2 procenta. Vyplývá to z údajů členů Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK), které analyzovalo stanovené ceny pro letošní rok z 13 krajských a více než 30 okresních měst. Jde o nejnižší navýšení ze síťových odvětví, uvedl ředitel sdružení Oldřich Vlasák.
30. 1. 2019|