TÉMA

Program

Chceme dokončit misi, reformy musí pokračovat, zdůvodňuje Michálek nové plány Pirátů

Vztahy v koalici jsou „celkem dobré“, přesto bylo nutné představit stranický plán na další reformy, řekl v Interview ČT24 předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Piráti chtějí v rámci svého programu Republika v pohybu měnit pracovní právo, zvýšit minimální mzdu nebo naplnit podmínky pro přijetí eura. Že by s tím narazili u dalších vládních stran, se neobávají. Podle Michálka budou potřeba jednorázové investice, na které se vyplatí půjčit si.
19. 4. 2024|

NASA chce dostat vzorky z Marsu zpět na Zemi rychleji a levněji. Zatím ale neví jak

Dosavadní plány na návrat vzorků odebraných na Marsu jsou podle americké vesmírné agentury NASA neuspokojivé. Bylo by to příliš drahé a navíc by to trvalo déle, než vědci potřebují. A tak experti hledají nové řešení.
16. 4. 2024|

Na Tachovsku nedokončí základní školu až dvanáct procent dětí. Pomoci mají speciální programy

Téměř dvanáct procent dětí na Tachovsku nedokončí základní školu. Horší výsledky mají kvůli horší znalosti češtiny často děti cizinců, jejichž rodiče pracují v místních fabrikách. Existují ale programy na podporu těchto dětí. Díky nim například přicházejí peníze na další pedagogické pracovníky, kteří se mohou znevýhodněným školákům i jejich rodinám věnovat.
8. 11. 2023|

ANO na programové konferenci označilo za priority ceny elektřiny a podmínky pro azyl

Hnutí ANO si klade za úkol zabránit zvýšení cen elektřiny, chce k tomu přispět pozměňovacími návrhy ke státnímu rozpočtu pro příští rok. Na tiskové konferenci po programové konferenci opozičního subjektu to řekl jeho předseda Andrej Babiš. Hnutí chce také vytvořit návrh zásadního zpřísnění azylového zákona.
30. 10. 2023|

Déčko slaví deset let zábavy i vzdělávání. Chystá premiéry o umění či záchranářích a nové Žížaláky

Déčko už deset let vysílá každý den, od šesté hodiny ranní až do večerní osmé hodiny, program pro nejmenší diváky. Celou dekádu děti nejen baví, ale i vzdělává, motivuje ke sportu nebo třeba učí vařit. V narozeninový den stanice, ve čtvrtek 31. srpna, se děti mohou těšit na mimořádný program. Na podzim pak Déčko chystá několik premiér.
30. 8. 2023|

Americké úřady hledají ve svých systémech čínský malware, který by mohl škodit armádě, píší NYT

Americké úřady pátrají po záškodnickém programu, takzvaném malwaru, o kterém se domnívají, že ho do amerických systémů nainstalovali čínští hackeři. Napsal o tom v sobotu deník The New York Times. Američtí představitelé se obávají, že by takový program mohl vyvolat problémy ve správě energetických a telekomunikačních sítí či v dodávkách americkým vojenským základnám doma a v zahraničí. Peking by mohl program využít například při ozbrojeném konfliktu s Tchaj-wanem.
30. 7. 2023|

Pražská koalice představila programové prohlášení, chce se zaměřit na dopravu i energetiku

Pražská koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN se v nynějším volebním období zaměří na energetiku, rozvoj vodohospodářské infrastruktury nebo projekt dostavby městského okruhu. Chce vybudovat vědeckotechnický park a pokračovat ve směně majetku se státem. Jednat s ním bude i o dostavbě okruhu. Rozšíří se počet míst v sociálních zařízeních a vedení města se zaměří na péči o duševní zdraví obyvatel. Novinářům to v pondělí při představení programového prohlášení řekli pražští radní.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 18:50|

Odsouzené otce má od recidivy odradit Pappa program. Testují ho čtyři věznice

Posílení vztahu s dítětem a tím zabránění recidivě jsou hlavními cíli programu pro odsouzené otce. Nyní ho testují čtyři věznice v Česku. Součástí jsou lekce zaměřené na výchovu nebo zvládání emocí. Program řeší také problematiku násilí v rodině.
5. 6. 2023|

ČSSD uvažuje o změně názvu, na sjezdu chce řešit další směřování strany

Na plánovaném sjezdu České strany sociálně demokratické (ČSSD) by měli delegáti mimo jiné probírat změnu názvu na Sociální demokracie se zkratkou soc.dem. O navrhované změně informuje server Novinky.cz s tím, že bývalá vládní strana chce během dvoudenního sněmu probrat hlavně své další směřování.
2. 6. 2023|

Stát podpoří nájemní bydlení. Z 800 milionů rozdá jen část v rámci dotací, zbytek peněz investorům půjčí

Stát přichází s programem nazvaným Nájemní bydlení. Bude v něm 800 milionů korun určených na podporu výstavby nájemních bytů. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) upozornil, že jen část peněz dostanou obce a další příjemci jako dotaci. Zbytek bude k dispozici formou úvěru, takže vynaložené peníze se státu v budoucnu vrátí.
24. 4. 2023Aktualizováno24. 4. 2023, 21:29|

Záchvatovité přejídání nebo anorexie. Přibývá poruch příjmu potravy

Poruchy příjmu potravy jsou u lidí čím dál častější. Nejběžnější jsou výkyvy ve věkové skupině 15 až 19 let, choroba přitom může ovlivnit celou rodinu. Odborníci se teď zaměřují právě na přenos duševního onemocnění mezi generacemi.
9. 4. 2023|

Tisíce hostů či bezpečnostní kontroly. I to bude součástí inaugurace Petra Pavla

Přípravy na inauguraci zvoleného prezidenta Petra Pavla vrcholí. Slavnostní akt se odehraje ve čtvrtek na společné schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu ve Vladislavském sále Pražského hradu. Pozváno je přes tři tisíce hostů. Stovky lidí budou moci ceremoniál sledovat na velkoplošných obrazovkách na třetím nádvoří a Hradčanském náměstí. Na bezpečnost dohlédnou stovky policistů. Areál Hradu bude přístupný, zachovány ale budou bezpečnostní kontroly u vstupů. I proto by zájemci měli přijít s dostatečným předstihem.
6. 3. 2023|

Pavel se sejde s prezidenty Rakouska a Maďarska. V plánu má i jednání s Fialou

Zvolená hlava státu Petr Pavel se tento týden neformálně sejde s prezidenty Rakouska a Maďarska, kteří dorazí do Prahy rozloučit se s končícím prezidentem Milošem Zemanem. Pavel to řekl na pondělní tiskové konferenci. V úterý bude také jednat s premiérem Petrem Fialou (ODS). Tento týden se zúčastní i výstavy motocyklů nebo debaty v Centru současného umění DOX, kterou pořádá týdeník Respekt. Do konce týdne chce Pavel představit jméno nového bezpečnostního ředitele Kanceláře prezidenta republiky.
27. 2. 2023Aktualizováno27. 2. 2023, 14:08|

Babiš zůstává poslancem i předsedou ANO, hlavními tvářemi ale budou Schillerová a Havlíček

Andrej Babiš zůstává v politice, chce být ale méně vidět. Ponechá si poslanecký mandát, zůstane i předsedou ANO, hlavními tvářemi hnutí ale podle něj budou Alena Schillerová a Karel Havlíček. Oznámil to po středečním jednání předsednictva hnutí. Babiš v lednu neuspěl v prezidentských volbách a svým povolebním projevem vyvolal otázky ohledně své politické budoucnosti. Z vedení hnutí odpoledne rezignoval dosavadní místopředseda Ivo Vondrák, který v prezidentských volbách podpořil Babišova protikandidáta Petra Pavla.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 22:52|

Závěrečný den kampaní Pavla i Babiše se odehrál hlavně na internetu

Už v pátek se otevřou volební místnosti. Češi začnou rozhodovat o tom, kdo bude příštím prezidentem republiky. Poslední část předvolební kampaně byla v obou táborech buď zkrácená, nebo omezená. Vyostřená ale zůstala i tak. Její závěr se teď přesunul hlavně na internet. Čtvrtek trávil kandidát na hlavu státu Petr Pavel od rána většinově na poradách s volebním týmem. Část programu vyčlenil i pro rozhovory. Druhý kandidát, Andrej Babiš (ANO), do centrály za týmem dorazil kolem poledne – po natočení dalšího videa na sociální sítě.
26. 1. 2023|

Česko čekají 17. listopadu piety, diskuze i koncerty. Akce připomenou také válku na Ukrajině

Ve čtvrtek 17. listopadu si Česko připomene 33 let od sametové revoluce a 83 let od uzavření českých vysokých škol nacisty. Oslavy Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva se budou po dvou letech konat bez jakýchkoliv protiepidemických opatření. Připravena jsou pietní setkání, průvody i koncerty, které se zaměří nejen na výročí, ale také na aktuální dění a politickou situaci. Tradičně se budou udělovat i Ceny Paměti národa.
14. 11. 2022Aktualizováno16. 11. 2022, 05:15|

Obce mohou žádat o peníze na kanalizaci, vodovody a čističky. Ministerstvo rozdělí sedm a půl miliardy

Sedm a půl miliardy korun na výstavbu vodovodů, kanalizace nebo čistíren nabízí letos v novém operačním programu ministerstvo životního prostředí (MŽP). První čtyři výzvy spustilo v pondělí, obce tak už mohou posílat žádosti. Bez připojení na veřejný vodovod jsou v Česku podle resortu zhruba čtyři procenta obyvatel a skoro každá sedmá domácnost nemá kanalizaci.
15. 8. 2022|

Atentátník na Abeho se pokusil sestrojit bombu, zaútočit chtěl na šéfa náboženské organizace

Muž, který v pátek zavraždil japonského expremiéra Šinzóa Abeho, policii řekl, že se pokusil sestrojit bombu. Jedenačtyřicetiletý Tecuja Jamagami dále vypověděl, že si vyrobil několik střelných zbraní. Informovala o tom agentura Kjódó s odvoláním na zdroje obeznámené s vyšetřováním.
10. 7. 2022Aktualizováno10. 7. 2022, 06:52|

Poslance tento týden čeká jednání o kauze Dozimetr, otevře se i debata o platbě za státní pojištěnce

Poslanci budou ve čtvrtek jednat o kauze kolem pražského dopravního podniku a o tom, jakou roli v ní hrálo hnutí STAN. Mimořádnou schůzi iniciovala opozice. Už odpoledne sněmovnu čeká schůze další, tentokrát vyvolaná koalicí. Další jednání mají poslanci v plánu i v pátek a příští týden.
6. 7. 2022|

30 let zpět: Klaus a Mečiar se dohodli na společné vládě

Jedenáct dní po volbách do Federálního shromáždění, konaných 5. a 6. června 1992, se lídři vítězných stran, Václav Klaus za ODS a Vladimír Mečiar za slovenskou HZDS, dohodli na společné vládě. Novinářům poté objasnili, jak si nové nastavení představují. Jejich postoj ke způsobu rozhodnutí o rozdělení Československa se však stále lišil.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 6. 2022|

Chtít po člověku, co spí v zimě na lavičce, aby ihned skoncoval s alkoholem, je nereálné, tvrdí vedoucí kontaktního centra

Jedním z problémů časti lidí bez přístřeší je závislost na alkoholu, která jim brání využívat některé sociální služby. Společnost Podané ruce proto před dvěma lety zahájila provoz kontaktního centra ve Vlhké ulici v Brně, které se na lidi s problémovým požíváním alkoholu specializuje. To jim také nabízí v Česku zatím ojedinělý program regulovaného pití, jehož cílem je snižovat následky jejich závislosti.
2. 5. 2022|

Epidemie covidu v Česku dál zpomaluje. Počet nakažených klesl i v Německu

V pondělí přibylo v Česku 6553 potvrzených případů nákazy, o čtvrtinu méně než před týdnem. Podobně klesl i počet podezření na opakovanou nákazu, kterých laboratoře odhalily 1275. Méně se ale také testovalo, nadále klesá incidenční číslo. Na sto tisíc obyvatel připadá v zemi za posledních sedm dní 370 nakažených. Počty nakažených nadále klesají i v Německu. Čeští podnikatelé mohou od úterý žádat o pomoc z programu COVID 2022. Čína rozšířila uzávěru Šanghaje kvůli rostoucímu počtu nakažených na celé město.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 17:50|

Lázeňské vouchery se vrací. Projekt tentokrát nečerpá peníze z EU

Lázenští hosté mohou od ledna zatím do března opět využít slevové poukazy na léčebný pobyt. Vouchery mají hodnotu 2000 korun. Nový program tentokrát nečerpá peníze z Evropské unie, slevu nabízejí samotní provozovatelé lázní. Projekt, který iniciovaly Svazy léčebných lázní a Sdružení lázeňský míst, navazuje na dotační titul ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Covid – lázně. Ten měl lázeňským zařízením v Česku v předchozím roce a půl pomoci překonat komplikace spojené s koronavirovou epidemií.
6. 1. 2022|

Koalice se shodla na programovém prohlášení. Zveřejníme ho do konce týdne, slíbil Jurečka

Pětikoalice dokončila vládní program, oznámil vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ministři by ho měli schvalovat ve čtvrtek. Do konce týdne jej kabinet zveřejní, jeho členové se k němu ale zatím nevyjadřují. V polovině příštího týdne s ním plánují předstoupit před poslance a požádat je o důvěru.
6. 1. 2022|