TÉMA

Choceň

Hasičům se množí výjezdy k požárům způsobeným topidly nebo vadnými komíny

Špatný způsob vytápění, vznícené saze, ale také obyčejné nedodržení vzdálenosti od zdroje tepla – to jsou časté důvody výjezdů hasičů po celém Česku. Jen během noci na neděli museli zasahovat u dvou takových událostí. Podle odborníků stojí za vznikem požárů často stáří topidel, blízkost paliva kamnům nebo nepravidelná kontrola od kominíků. Tu je podle zákona nutné absolvovat alespoň jednou ročně.
15. 1. 2024|

Choceň chystá družstevní bydlení, zájemců je dvakrát víc než bytů

Východočeská Choceň chystá družstevní bydlení. Využije k tomu družstvo, které vzniklo počátkem století, a jeho prostřednictvím chce postavit nové bytové domy. Podle radnice by mělo družstvo získat výhodnější úvěr než jednotlivci. V oblasti je o družstevní bydlení velký zájem. Polička, která s ním začala předloni, eviduje převis žadatelů o členství ve svém družstvu. V Chocni je to podobné, i když ještě nejsou jasné všechny podmínky, zájemců je dvakrát více, než kolik má vzniknout bytů.
13. 1. 2024|

České železnice se chystají na letní změny. Dopravci i Správa železnic doporučují zvýšenou pozornost

Na českých železnicích se v tomto týdnu očekává velké množství změn. Na drahách začíná i končí hned několik výluk, Správa železnic proto žádá cestující o trpělivost při možných zpožděních a dalších komplikacích. Upozorňuje také na větší pozornost vůči jízdním řádům.
26. 6. 2023|

Pardubickému kraji schází více než miliarda korun na dopravní stavby. Nejvíce na přivaděč k D35

Více než miliarda korun schází silničářům na stavbu přivaděčů k dálnici D35 na Pardubicku. Původní suma přes 2,5 miliardy korun, se kterou počítalo šest let staré memorandum, už nestačí. Kraj teď žádá ministerstvo dopravy, aby částku navýšilo. Kromě budoucích projektů má ale Pardubický kraj problém i s financováním už započatých staveb.
22. 3. 2023|

O družstevní byty je velký zájem. Menší města si od nich slibují, že jim udrží obyvatele

Družstevní bydlení se opět dostává do módy. Pořídit si vlastní byt je drahé – a hypotéky jsou v současnosti také výrazně dražší, než bývaly. Družstevní byty proto začala připravovat řada měst. Téma je to v Praze i v menších městech.
14. 2. 2023|

Správa železnic ruší u Bezpráví beznapěťový úsek. Chce eliminovat poruchy

Správa železnic zrušila beznapěťový úsek na rekonstruované hlavní trati u Bezpráví na Orlickoústecku. Chce tím eliminovat poruchy trakčního vedení, které v posledních týdnech v úseku často zastavují provoz na koridoru mezi Prahou a Ostravou. Podle správy strojvedoucí při průjezdu často nerespektovali povinnost stažení sběrače trakce. Správa zároveň jedná se stavbaři o dalších úpravách při rekonstrukci.
9. 8. 2022|

Silvestrovské oslavy omezila vládní opatření. Na Václavském náměstí vítaly stovky lidí nový rok pyrotechnikou

Silvestrovské oslavy již podruhé zastínila pokračující pandemie covidu-19. Vláda s ohledem na ni schválila pravidla, která limitují počet účastníků hromadných akcí na padesát. Přesto se oslavy a různé další akce konaly. Na Václavském náměstí v Praze vítaly stovky lidí nový rok pyrotechnikou, a to navzdory zákazu. Některá města – zejména ta menší – připravila ohňostroje, k tradičnímu silvestrovskému plavání v řekách se navzdory teplému počasí sešli otužilci.
31. 12. 2021Aktualizováno1. 1. 2022, 07:04|

Chybí peníze na přivaděče k budoucí dálnici D35. Slíbené částky kvůli dražšímu materiálu nestačí

Na stavbu přivaděčů k dálnici D35 chybí peníze, podle vedení Pardubického kraje za to může neustálé zdražování. Odhadem chybí asi jedna miliarda korun. To by mohlo nejvíce zasáhnout chystanou stavbu obchvatů Vysokého Mýta a Chocně, na které chybí více než 650 milionů korun. Pardubický kraj před čtyřmi lety podepsal s vládou memorandum, kdy získal 2,7 miliardy korun na stavbu přivaděčů k novým úsekům dálnice. Kvůli rostoucím cenám za materiál i práci se ale vše prodraží.
19. 11. 2021|

Nejkrásnějších nádraží je v Česku třináct, další již nepřibudou. Soutěž podle organizátorů ztratila smysl

Místo tradičního vyhlášení nejkrásnějšího nádraží roku oznámili organizátoři ankety, že po patnácti letech končí. Ztratila podle nich smysl, zejména proto, že kvůli automatizaci provozu mizí z nádraží personál, a tak o mnoho stanic již nemá kdo pečovat.
9. 11. 2021|

Vlaky se začnou řídit novým jízdním řádem. Změn přináší málo, ale je to ticho před jarními výlukami

S druhou prosincovou nedělí začne platit železniční jízdní řád pro příští rok. Spolu s ním se mění i většina autobusových jízdních řádů a změny připravili také někteří provozovatelé MHD. Největšími železničními novinkami je otevření nové trati a nové zastávky v jižní části Prahy a změna dopravce rychlíků z Liberce do Ústí nad Labem i do Pardubic, kde nově začne jezdit Arriva. Na nejdůležitějším tahu z Prahy do České Třebové potom nastane klid před bouří. Velká změna totiž přijde až v dubnu, kdy začnou dvě rozsáhlé rekonstruce.
11. 12. 2020Aktualizováno13. 12. 2020, 09:27|

30 let zpět: Choceň je zanedbaná

Choceň byla v roce 1990 zanedbaným městem. Podle jejích představitelů za to částečně mohlo umístění sídla okresu do Ústí nad Orlicí, což podle jejich názoru Choceň diskriminovalo.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
6. 11. 2020|

Bouřka v Praze narušila provoz vlaků i tramvají. Ve většině krajů platí výstraha meteorologů

Odpolední bouřka provázená silným deštěm zkomplikovala v Praze provoz vlaků a tramvají. Na dvě hodiny byl přerušen provoz na železnici mezi pražským Smíchovem a Radotínem, bouřky ale zastavovaly dopravu a přidělaly práci hasičům i jinde. Nízké nebezpečí bouřek podle Českého hydrometeorologického ústavu hrozí v sobotu odpoledne na celém území republiky kromě Moravskoslezského kraje a severu Olomouckého kraje.
14. 8. 2020Aktualizováno14. 8. 2020, 21:03|

Jom ha-šoa on-line. Jména obětí holocaustu si letos lidé připomínají virtuálně

Veřejné čtení jmen obětí holocaustu, Jom ha-šoa, letos kvůli koronaviru organizátoři přesouvají na internet. Pietní akce, která se koná v úterý 21. dubna, se zúčastní například velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron, ale i příbuzní obětí holocaustu a přeživších. ČT to řekla koordinátorka akce z Institutu Terezínské iniciativy Eliška Waageová.
21. 4. 2020|

Na Tiché Orlici se objevily stovky uhynulých ryb

Hladinu Tiché Orlice nedaleko centra Chocně pokryly v pondělí navečer stovky mrtvých ryb. Zhruba půl tuny uhynulých cejnů, plotic i kaprů se objevilo v úseku řeky dlouhém zhruba půldruhého kilometru. Příčiny otravy zatím nejsou známy a jasno není ani v tom, zda šlo o nešťastnou, nebo úmyslně zaviněnou událost.
3. 9. 2019|

V Chocni kontrolují obsah popelnic. Těm, kteří ze zásady netřídí, město nebude od září vyvážet odpad

Radnici v Chocni na Orlickoústecku došla trpělivost s lidmi, kteří netřídí komunální odpad. Začala proto s namátkovými kontrolami. Výsledky jsou alarmující: polovina lidí hází do popelnic také plasty, papír nebo třeba kov. Teď dostali varovnou nálepku a od září nebude město nádoby, jejichž obsah by se dal recyklovat, vyvážet vůbec.
25. 7. 2019|

Ve vedrech lidé častěji kolabují, do rozpálených ulic vyjely kropicí vozy

Česko zažilo nejteplejší den roku. Nejvíc bylo v Plzni-Bolevci, téměř 36 stupňů Celsia. Rekordy padají na desítkách míst a ani noční teploty často neklesají pod 20 stupňů. Více práce mají kvůli tomu leckde i záchranáři, vedra dělají potíže hlavně starším a chronicky nemocným lidem.
12. 6. 2019|

Místo pomalé jízdy údolím Orlice pojedou vlaky u Chocně tunely. Jeden z nich bude nejdelší v zemi

Po prosincovém otevření ejpovického železničního tunelu na koridoru mezi Prahou a Plzní se Správa železniční dopravní cesty chystá na další rozsáhlou stavbu tunelů – a to na páteřní trati, která spojuje Čechy s Moravou. Dva tunely by měly vzniknout mezi Chocní a Ústím nad Orlicí nedaleko Třebové, cestu by zrychlily o pět minut.
30. 1. 2019|