TÉMA

Informační technologie

Výdaje na výzkum a vývoj loni vzrostly na téměř 122 miliard, poprvé dosáhly dvou procent HDP

Výdaje na výzkum a vývoj loni meziročně vzrostly o 7,5 procenta na 121,9 miliardy korun. Poprvé dosáhly dvou procent hrubého domácího produktu, řekli na tiskové konferenci Martin Mana a Marek Štampach z Českého statistického úřadu (ČSÚ). Česko se podle nich v podílu výdajů na výzkum a vývoj na HDP řadí na desáté místo v Evropské unii.
25. 10. 2022|

Do škol přichází „revoluce“ v informatice. Word už stačit nebude, žáci mají umět pracovat s daty i programovat

Ministerstvo školství připravilo změnu, jak se bude na školách nově učit informatika. Už nepůjde jen o Word a Excel, které si školy mohou rozložit třeba do jiných předmětů, ale žáci se mají nově naučit pracovat s daty, zvládat algoritmizaci a programování. A změny dozná i počet hodin, které se na tuto oblast zaměří – ty se celkově ztrojnásobí. O co tedy přesně jde, proč vlastně se pravidla mění a jsou na ně vůbec školy připravené?
15. 2. 2021|

Digitalizace státu je pomalá, upozorňuje NKÚ. Chybí prý odborníci i legislativa

Digitalizace státní správy je pomalá, i když stát za ni zaplatil mezi roky 2012 a 2018 celkem 75 miliard korun. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) je příčinou například nízká informovanost, pomalá změna legislativy, zastaralé informační systémy i chybějící odborníci.
27. 11. 2019|

Časná zkušenost s počítači nemusí dětem jen škodit, zjistil výzkum

Čím dřív děti začnou pracovat s počítači, tím víc si později věří při jejich užívání. Časná zkušenost ovlivňuje také pozdější zapojování informačních technologií do života a nemusí dětem jen škodit, což je rozšířené přesvědčení. Vlivem počítačů na děti z dvacítky evropských zemí se zabývali odborníci z Ústavu pedagogických věd Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.
10. 9. 2019|

Digitalizace ve školách pokulhává, varuje NKÚ. Ministerstvo zprávu odmítá jako neaktuální a zavádějící

Ministerstvo školství (MŠMT) ani po pěti letech od schválení strategie digitálního vzdělávání nestanovilo a do škol nezavedlo standard klíčových dovedností žáků v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Vyplývá to ze závěrů Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který prověřil opatření a projekty, které měly v letech 2011 až 2018 podpořit rozvoj digitalizace vzdělávání na základních a středních školách. Ministerstvo se závěry NKÚ nesouhlasí a považuje je za zavádějící.
12. 8. 2019|
Brexit

Dluhy kvůli chybě úředníků. Imigranti se bojí chaosu kolem brexitu

Miliony občanů Evropské unie ve Spojeném království žijí v nejistotě způsobené nepřehledností dění kolem brexitu. Čeká je registrace nutná k setrvání v zemi. Mnozí z ní mají obavy, protože vládnou jen chabou angličtinou nebo si netykají s informačními technologiemi. Vystrašil je i případ Willow Simsové, která se do Británie dostala ve čtyřech letech z USA a chyba úředníků spojená s nepořádkem v imigračních papírech ji dostala do existenční nouze.
10. 2. 2019|
90' ČT24

Odborník: Když začne Facebook mazat příspěvky od lidí s příjmením na S, má na to právo

Nevhodný obsah, který lidé sdílejí na sociálních sítích, se už dostal až do soudních síní. Lidé si přitom často neuvědomují, že i v internetovém prostoru mohou spáchat trestný čin. Krom mantinelů, které stanoví zákon, určuje pravidla toho, co se smí, také provozovatel sociální sítě či platformy. Odborník na právo v oblasti informačních technologií Vladimír Smejkal v pořadu 90' ČT24 upozornil, že i například Facebook je soukromá společnost. „Když se rozhodne mazat příspěvky všech lidí, jejichž příjmení začíná na S, je to v podstatě jeho právo,“ míní.
9. 2. 2019|

Růst mezd začal ve druhém pololetí 2018 zpomalovat, ukázal průzkum

Mzdy na českém pracovním trhu ve druhém pololetí loňského roku navzdory kritickému nedostatku zaměstnanců začaly zpomalovat růst. Tento vývoj bude pokračovat i v letošním roce. Vyplývá to z průzkumu personálně-poradenské společnosti Hays, který vznikl vyhodnocením sedmi tisíc pracovních nabídek a rozborem dat poskytnutých více než 20 tisíci uchazeči o pracovní místa.
5. 2. 2019|

O2 loni rostl počet zákazníků i tržby, čistý zisk ale klesl

Největší tuzemský operátor O2 loni zvýšil konsolidované tržby o 0,8 procenta na 38 miliard korun. Čistý zisk však firmě klesl o 2,5 procenta na 5,45 miliardy korun. Důvodem byly vyšší odpisy kvůli investicím do nákupu sportovních práv, transformaci IT systémů a investicím do sítí na Slovensku. Analytiky výsledky firmy spíše zklamaly.
29. 1. 2019|