TÉMA

Právník

Radnice kritizuje vznik bytů na Barrandovských terasách. Jde o apartmánový hotel, tvrdí investor

Rekonstrukce Barrandovských teras v Praze se stala předmětem sporu. Radnice městské části Praha 5 nesouhlasí se záměrem developera v těsné blízkosti památkově chráněné restaurace z doby první republiky. Podle radnice investor porušil územní plán výstavbou nových bytových domů, ten se ale hájí, že jde o apartmány. Městská část uvedla, že připravuje právní kroky.
1. 3. 2024|

Pardubického advokáta poslal soud do vazby. Podezírá jej z objednání vraždy

Soud poslal do vazby pardubického advokáta Pavla Jelínka, údajně si měl objednat vraždu. Právník, který zastupoval i bývalého primátora Martina Charváta (dříve ANO), se podle spisu chtěl zbavit expřítele své dcery. Jelínkova právní zástupkyně informovala, že její klient veškerou vinu odmítá.
9. 2. 2024|

168 hodin: Obce stále vymáhají dluhy po „dětských neplatičích“. Často o tom ani nevědí

Česko se stále nezbavilo vymáhání dluhů na dětech. Příkladem, který zdokumentoval pořad 168 hodin, je dvacetiletý Michal. Několik let žil v dětském domově, po dokončení školy si našel bydlení a práci. Úplnou náhodou ale zjistil, že je od dětství v exekuci. Když bylo Michalovi deset let, rodiče za něj nezaplatili poplatek za odpad. Město Králův Dvůr ve Středočeském kraji tak pohledávku předalo exekutorovi. Takzvané dětské exekuce přitom měly díky několika novým předpisům už dávno skončit.
5. 2. 2024|

Vláda zneužila stavu legislativní nouze, řekl k valorizaci penzí Vondráček. Podle Pekarové Adamové se opozice nechtěla dohodnout

„Nedovolili bychom vyhlásit legislativní nouzi ve chvíli, kdy by byl možný jakýkoli jiný postup,“ prohlásila ke krokům při změnách valorizace penzí předsedkyně sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Vláda má právo šetřit i vládnout, musí ale dodržovat pravidla,“ oponoval místopředseda ANO a šéf sněmovního ústavně právního výboru Radek Vondráček. V Událostech, komentářích politici o problematice diskutovali spolu s ústavním právníkem Markem Antošem.
11. 1. 2024|

Podle ústavního právníka máme nejvíc svobody od vzniku republiky. Většina lidí to tak vnímá, potvrdila socioložka

Češi jsou v posledních letech v oblasti práv a svobod nejdál od vzniku samostatného Československa před 105 lety. V Událostech, komentářích to řekl ústavní právník Marek Antoš. Jeho slova potvrdila i socioložka z Akademie věd Paulína Tabery, podle které si ale řada lidí pod pojmem svoboda slova představuje něco jiného. Ředitel odboru výzkumu a vzdělávání z Ústavu pro studium totalitních režimů Petr Hlaváček potvrdil, že ve společnosti je z dějin samostatné republiky nejpozitivněji vnímán rok 1989.
28. 10. 2023|

Jan Wintr bude kandidátem na ústavního soudce

Právník a pedagog Jan Wintr se sešel s prezidentem Petrem Pavlem. Po schůzce pro ČT potvrdil, že bude kandidátem na ústavního soudce. Mluvčí Hradu Markéta Řeháková informovala, že prezident o schůzce s Wintrem předem informoval předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Senát dává se jmenováním soudců Ústavního soudu souhlas.
13. 4. 2023Aktualizováno13. 4. 2023, 17:43|

Vážně nemocný muž pomáhal Pavlovu týmu, díky tomu se mohl zúčastnit inaugurace

Pozvání na čtvrteční inauguraci Petra Pavla a následnou číši vína dostali také zástupci organizací pacientů a vozíčkářů. Celého programu se zúčastnil například Michal Šimůnek, předseda Společnosti C-M-T, která sdružuje nemocné se vzácnou nervosvalovou chorobou.
9. 3. 2023|

Jednou z toho bude film. Amerika žila soudem s mocným právníkem, dostal doživotí

V americkém státě Jižní Karolína skončil dramatický soudní proces, který upoutal pozornost doma i ve světě. Právník z mocné rodiny prokurátorů Alex Murdaugh byl odsouzený na doživotí za vraždu manželky a syna. Ještě předtím se u soudu přiznal k okrádání klientů o miliony dolarů, závislosti na opiátech a lhaní policii.
3. 3. 2023|

Policie prověří, z jakých peněz se platí právní služby pro Zemana ve sporu se Šarapatkou

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) se budou zabývat tím, z jakých peněz jsou placeny právní služby za zastupování prezidenta Miloše Zemana v soukromém sporu s bývalým poradcem Zdeňkem Šaparatkou. Trestní oznámení podal Šarapatka, státní zástupce ho předal NCOZ, který nyní rozhodne o dalším postupu. Serveru Seznam Zprávy to řekl obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek. Podle serveru stát, konkrétně Kancelář prezidenta republiky, ve sporu zaplatil přes 97 tisíc korun. Podle Šarapatky za Zemana v této věci nemůže platit právní služby stát.
28. 7. 2022|

Ústavní soudce Jirsa čelí podezření z podjatosti, a není to poprvé. Sám to však odmítá

Ústavní soud řeší podezření na podjatost při rozhodování svého člena Jaromíra Jirsy. Ten soudil dva případy, ve kterých figuroval jeho známý - právník Daniel Palko. Podle spisu si od něj v minulosti půjčil peníze nebo s ním komunikoval o interních věcech justice. Jaromír Jirsa ale jakoukoli podjatost odmítá.
10. 6. 2022|

Policie prověřuje agenturu kvůli pracovním smlouvám pro Ukrajince

Západočeští kriminalisté prověřují praktiky personální agentury Nazar Invest, která působí v Holýšově na jižním Plzeňsku. Trestní oznámení na ni podali ukrajinští uprchlíci. Společnost je údajně měla nutit podepisovat nevýhodné pracovní smlouvy. Firma Nazar Invest nařčení odmítá.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 20:52|

Uprchlíci se stávají oběťmi podvodníků. Nehledejte snadné cesty k penězům, varují krajany

Ukrajinci, kteří prchají před válkou ve své zemi, se stále častěji stávají v Česku oběťmi různých podvodníků. Ti se přes ně snaží například prát špinavé peníze. Uprchlíci přitom často ani netuší, že dělají něco nezákonného a že jim za to hrozí vyhoštění. Policisté evidují už desítky takových případů, skutečný počet podvodů však odhadují spíš na stovky. Běžencům momentálně kvůli tomu pomáhá i Česká advokátní komora.
7. 5. 2022|

Obce z okolí Vrbětic nebudou za služby Polčákovy advokátní kanceláře platit nic

Obce, které se nachází kolem bývalých skladů munice ve Vrběticích, nebudou za dosavadní služby advokátní kanceláře europoslance Stanislava Polčáka (STAN) platit nic. Polčák už minulý týden oznámil, že se své části zveřejněné odměny ve výši téměř osmi milionů vzdává a že bude uhrazena jenom práce jeho kolegů. Teď ale ČT sdělil, že obce po zrušení smluv nebudou platit nic, musí si ale najít náhradu na administraci veřejných zakázek. To platí i pro občany obcí, kteří se případně budou odškodnění domáhat.
28. 3. 2022|

Mimořádně smutné a závažné, hodnotí ústavní právník obstrukce ve sněmovně

Poslanci ve středu už druhým dnem ve sněmovně schvalují novelu pandemického zákona. Projednávání legislativní normy výrazně komplikují obstrukce části opozičních poslanců, kvůli kterým zákonodárci v jednacím sále strávili i celou noc z úterý na středu. Tématu se věnovalo středeční Interview ČT24, jehož hostem byl ústavní právník Jan Kysela. Ten způsob jednání označil za smutný a zároveň varoval před možnými implikacemi do budoucna.
2. 2. 2022|

Covid má v Česku již více než 35 tisíc obětí. Laboratoř potvrdila omikron v Královéhradeckém kraji

Počet zemřelých s covidem-19 v Česku přesáhl 35 tisíc, ministerstvo zdravotnictví eviduje 35 046 obětí. Epidemie ale již zhruba dva týdny zpomaluje. Ve čtvrtek přibylo 9488 případů koronaviru. Méně než deset tisíc nově nakažených bylo ve všední den naposledy 8. listopadu, tedy před více než pěti týdny. Minulý čtvrtek odhalily laboratoře zhruba o pět tisíc případů více. Incidence dál klesá. Na 100 tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 704 nakažených. Před týdnem mělo incidenční číslo hodnotu více než devět set. Nákaza variantou omikron se potvrdila v Královéhradeckém kraji.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 15:28|

Kancelář prezidenta zaplatila advokátovi za spor o Peroutku téměř tři čtvrtě milionu korun

Za právní zastupování prezidenta Miloše Zemana v prohraném sporu o údajný článek novináře Ferdinanda Peroutky zaplatila Kancelář prezidenta republiky (KPR) 729 tisíc korun. Webu Seznam Zprávy to sdělil ředitel odboru legislativy a práva KPR Václav Pelikán. Zemana u soudu zastupoval advokát Marek Nespala, podle kterého se hlavě státu podařilo snížit základní sazby za poskytování právních služeb o jednu třetinu na dva tisíce korun za hodinu.
17. 12. 2021|

Malá družstva mají problém. Kvůli povinné změně stanov platí za notáře a právníky desetitisíce

Novela zákona o obchodních korporacích zvyšuje bytovým družstvům náklady o desetitisíce. Musejí totiž upravit své stanovy za přítomnosti notáře na schůzi a často platí také za dodatečné právní služby. Podle Svazu českých a moravských bytových družstev je to finanční problém především u družstev s menším počtem členů. Nová pravidla musí družstva zařadit do stanov do konce roku 2021.
13. 8. 2021|

Právník kritizuje smlouvu o prodeji pardubického hokejového klubu, je podle něj neplatná

Smlouva o upsání akcií pardubického hokejového klubu na soukromého vlastníka nebyla podle právníka Petra Papeže uveřejněna v registru smluv v zákonné podobě. Znamená to, že je neplatná a majoritním akcionářem zůstalo město Pardubice, míní právník. Podle Papeže je navíc smlouva nevýhodná, čímž patrně město porušilo péči řádného hospodáře. Chybu v registru připustil i nový vlastník klubu Petr Dědek.
24. 9. 2020|
Otázky Václava Moravce

Vláda by měla více odůvodňovat omezování svobody, míní právníci

Vláda je málo transparentní a nedostatečně odůvodňuje omezení základních práv přijímaná v souvislosti s pandemií. Shodli se na tom předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, ústavní právník z Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Kysela a ředitel kampusu Sciences Po v Dijonu Lukáš Macek v Otázkách Václava Moravce. Stejný problém podle nich provází i plánovanou novelizaci zákona o ochraně veřejného zdraví. Rychetský kritizoval také média, že přílišným referováním o pandemii vytvořila atmosféru strachu, v níž společnost dočasně snížila vůči vládě své nároky na kvalitu právního státu.
3. 5. 2020|

Čína odsoudila předního obhájce lidských práv. Wang stráví za mřížemi půl dekády

Známý advokát a obhájce lidských práv Wang Čchüan-čang dostal v Číně trest 4,5 roku vězení za podvracení státní moci. Kromě toho přišel na pět let o politická práva. Verdikt vynesl soud ve městě Tchien-ťin na severovýchodě Číny. Proces proběhl za zavřenými dveřmi. Manželka odsouzeného disidenta Li Wen-cu řekla České televizi ještě před vynesením rozsudku, že se obává o manželův život.
28. 1. 2019Aktualizováno28. 1. 2019, 15:21|