TÉMA

Barva

Klimatičtí aktivisté poničili Braniborskou bránu a blokovali dopravní tepny v Berlíně

Klimatičtí aktivisté z hnutí Poslední generace v pondělí na rušných křižovatkách a dopravních tepnách v Berlíně vytvořili přes dvacet blokád. Policie po zhruba dvou hodinách místa zprůjezdnila. V pohotovosti zůstává na pět set policistů, kteří varovali řidiče, aby zachovali klid a nezasahovali sami proti demonstrantům. Už v neděli hnutí červenou a oranžovou barvou postříkalo pilíře slavné Braniborské brány. Policie kvůli tomu zadržela 14 lidí.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 10:21|

Žďár nad Sázavou bojuje s nevkusnou reklamou, v ulicích smí být vidět jen modrá a bílá

Žďár nad Sázavou se rozhodl zútulnit město a zbavit se nevkusných barevných reklam. Nový komerční navigační systém povoluje jen modrou a bílou barvu. Vedení města chce jít majitelům budov příkladem, a tak z většiny městských objektů už barevná reklama zmizela.
24. 11. 2022|

Policie odložila případ, ve kterém někdo polil barvou ukrajinské velvyslanectví v Praze

Případ z 5. října, kdy neznámý pachatel polil sídlo ukrajinského velvyslanectví v Bubenči červenou barvou, policie musela odložit. Nezjistila pachatele, který se činu dopustil. České televizi informaci potvrdil mluvčí Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy Jan Daněk. Na základě incidentu policie budovu nepřetržitě střežila. K dispozici měla kamerový záznam, vypátrat podezřelého se ale nepodařilo.
4. 11. 2022|

Na konci června přestanou v Česku platit některé starší bankovky

Posledním červnem skončí platnost starších vzorů bankovek z let 1995 až 1999. Týká se to bankovek ve všech hodnotách s výjimkou pětitisícovky. Vyměnit je bude možné po dobu dvou let v bankách, bankomatech i na územních zastoupeních České národní banky (ČNB). Pak už jen přímo v ČNB. Bankovky, které po 30. června přestanou platit, se od těch stále aktuálních liší například šířkou stříbrného ochranného proužku.
18. 6. 2022|

Není blesk jako blesk. Meteorolog vysvětluje, které jsou nejnebezpečnější

Blesků je celá řada a žádný není stejný. Odlišný je sice každý jednotlivý blesk, ale dělí se do několika základních kategorií.
1. 7. 2021|

Další pomník potřísněný červenou. Barva poškodila brněnský památník rudoarmějců

Podobně jako pražský pomník maršála Koněva skončil i brněnský památník rudoarmějců – někdo ho poškodil červenou barvou. Pomník není terčem vandalů poprvé, v minulosti se na něm objevil i hákový kříž. Nynějším případem se zabývá policie.
24. 10. 2019|

Unikátní barevné fotografie z piety za Jana Palacha v Brně. Snímky léta ležely v rodinném archivu

Před 50 lety se konal pohřeb Jana Palacha. Barevné fotografie z brněnské tryzny z roku 1969 nedávno v otcově archivu objevil Jiří Dokoupil z Valchova. Snímky ležely 50 let zapomenuté mezi rodinnými momentkami. Podle historika Moravského zemského muzea je nález barevných fotografií z této akce výjimečný.
25. 1. 2019|