TÉMA

Hasič

Požár na Madeiře zřejmě sežehl už desetinu ostrova. Turisté se schovávali v jeskyni

Hasiči bojují s rozsáhlým požárem na portugalském ostrově Madeira. Podařilo se jim zachránit skupinu třinácti turistů, kteří byli dosud nezvěstní, píše agentura AFP. Portugalská vláda na ostrov vyslala posily. Plameny zřejmě sežehly území o rozloze desetiny ostrova u obce Calheta. Několik lidí muselo vyhledat lékařskou péči. Madeira je oblíbeným cílem turistů v Atlantickém oceánu.
13. 10. 2023|

Zóna ČT24: Špatné parkování ztěžuje práci hasičům, osvětu nabízí kampaň Vteřiny pro život

Špatné parkování často komplikuje práci záchranářům. Zejména na sídlištích nechávají lidé zaparkovaná auta někdy i v křižovatkách. Využívají každého volného místa, i když je to proti předpisům. Jihomoravští hasiči proto odstartovali novou informační kampaň Vteřiny pro život. Chtějí upozornit na to, že nesprávné parkování může někoho stát i život. Tématem se zabýval pořad Zóna ČT24, který se věnoval také nákupu stíhaček F-35, izraelským protiraketovým systémům nebo výsledkům slovenských parlamentních voleb.
1. 10. 2023|

Při výbuchu domu v Otinovsi na Prostějovsku zemřel jeho majitel, potvrdila pitva

Obětí čtvrtečního výbuchu rodinného domu v Otinovsi na Prostějovsku je jednačtyřicetiletý majitel domu, potvrdila soudní pitva. Vyšetřování bude trvat několik měsíců, řekla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Exploze poškodila i několik domů v okolí. Jednou z vyšetřovacích verzí je, že výbuch mohla způsobit neopatrná manipulace s pyrotechnikou. Policie už dříve uvedla, že majitelem domu byl profesionální hasič. Případ tak má obdobné rysy jako exploze v nedalekých Mostkovicích před pěti lety.
26. 9. 2023|

Některé horské vesnice v Maroku jsou srovnané se zemí, vláda zřídí fond pro lidi v nouzi

Záchranáři v Maroku dál hledají přeživší pátečního zemětřesení – podle tamního ministerstva vnitra si vyžádalo podle nových oficiálních údajů 2862 obětí. Mnohé vesnice v horách blízko epicentra jsou srovnané se zemí. Marocká vláda oznámila zřízení fondu pomoci lidem v nouzi. Mají z něj být hrazeny mimo jiné náklady na zajištění poškozených domů, píše server Hespress s odvoláním na mluvčího vlády. Do Maroka už odletěly pomáhat první zahraniční záchranné týmy. Čeští hasiči na místo nepoletí, nedostali pozvání.
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 22:41|

Čeští hasiči pozastavili odlet do Maroka. Země od nich zatím nabídku pomoci nepřijala

Odlet speciálního USAR týmu českých hasičů do Maroka zasaženého zemětřesením byl pozdržen. Je totiž ještě nutné počkat na oficiální nótu z Maroka, oznámila mluvčí hasičů Martina Götzová. V neděli v noci tak podle ní zřejmě tým neodletí. Hasiči původně na sociální síti X napsali, že už obdrželi oficiální žádost Maroka o nasazení týmu a večer odletí. Marocké ministerstvo vnitra podle agentury AFB ale uvedlo, že zatím přijalo nabídky na vyslání záchranných a pátracích týmů pouze od Španělska, Británie, Kataru a Spojených arabských emirátů (SAE).
10. 9. 2023Aktualizováno10. 9. 2023, 23:16|

Ničivé záplavy v Řecku mají už čtrnáct obětí. Část zasažených obcí je bez elektřiny

Řecko sčítá škody po silné bouři Daniel, která v týdnu přinesla do země ničivé záplavy. Ty si vyžádaly nejméně čtrnáct lidských životů. Záchranáři museli další tisíce lidí evakuovat. Řecko vedle záplav v centrální části země dál zápasí s požáry na severovýchodě. Čeští hasiči, kteří v zemi pomáhají, se v pondělí vrací domů.
10. 9. 2023Aktualizováno10. 9. 2023, 15:14|

Řecku se podařilo zkrotit ničivé lesní požáry. Zřejmě největší v historii Evropské unie

Řecku se z většiny podařilo dostat pod kontrolu lesní požáry, které více než dva týdny sužovaly severovýchod země u hranic s Tureckem. Hasičům pomáhaly i týmy z Česka. Úlevu by měl zasaženému regionu přinést déšť, který meteorologové v těchto dnech předpovídají pro celé Řecko. Živel si vyžádal životy dvou desítek lidí, tisíce dalších se musely evakuovat.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 23:48|

Rozsáhlý požár domu poblíž centra Plzně hasiči zlikvidovali. Při zásahu se dva zranili

Hasiči před půl druhou odpoledne zlikvidovali rozsáhlý požár patrového domu poblíž centra Plzně. Povolali bagr ze Zbiroha a po dohodě s památkáři strhli štít budovy. Při likvidaci požáru se dva hasiči zranili, jeden z nich skončil v nemocnici. Lochotínská ulice i výjezd z obchodního centra u Rondelu jsou uzavřené. Plameny zasáhly podkroví a půdu, propadly se stropy. Policie evakuovala lidi z přilehlých budov. Předběžná škoda je odhadnuta na pět milionů korun, příčina zatím popsána nebyla.
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 18:06|

Počet obětí slovinských povodní stoupl na šest. Pohřešovaní Češi se ozvali

Záchranáři v pondělí objevili další dvě oběti povodní, které v minulých dnech postihly Slovinsko. Celkový počet mrtvých tak stoupl na šest, ale bilance může nadále růst, protože záchranné týmy se ještě nedostaly do některých odříznutých oblastí. Hrozí navíc sesuvy půdy, informovala v pondělí slovinská média. Někteří Češi ve Slovinsku uvázli v ubytovacích zařízeních, sdělil Černínský palác, všichni pohřešovaní se ale ohlásili. Do země vysílají pomoc státy z Evropské unie i NATO.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 23:09|

Hasičům v Českém Švýcarsku se daří zmenšovat plochu požáru. Evakuovaní lidé se ale vrátit nemohou

Hasiči v Českém Švýcarsku v úterý pokračují v hašení požáru v národním parku. Na místě je jich kolem tisícovky z celé republiky. Pomocí dronů zjišťovali, jak to vypadá v soutěskách říčky Kamenice, na tuto oblast se více zaměří. Požár, který vypukl 24. července, se podařilo v pondělí večer lokalizovat, zásah by mohl skončit v řádu dnů likvidačními pracemi. Mluvčí pražských hasičů a vyšetřovatel Martin Kavka řekl, že požár mají plně pod kontrolou. Mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf večer upřesnil, že se v úterý podařilo plochu požářiště zmenšit z 606 na 513 hektarů. Evakuovaní obyvatelé se ale ještě do svých domovů vracet nemohou.
2. 8. 2022Aktualizováno2. 8. 2022, 22:05|

Uvědomovali jsme si, jak důležité je najít oběti, vzpomíná hasič, který zasahoval na Ground Zero

Záchranné práce v troskách Světového obchodního centra (WTC) byly velmi nebezpečné, ale hasiči si uvědomovali, jak důležité je s ohledem na pozůstalé najít všechny oběti. V Událostech, komentářích to řekl James Manahan, jeden z hasičů, kteří před dvaceti lety na místě útoku zasahovali. Přiznal také, že tato zkušenost změnila jeho pohled na život.
11. 9. 2021|

Hasiči v Oregonu zakládají záměrně požáry, chrání tím národní park

Během uplynulého týdne se vydala speciální jednotka oregonských hasičů do Národního parku Wallowa-Whitman, který se rozkládá na severovýchodě státu, na ploše větší než devět tisíc kilometrů čtverečních. Hasiči zde záměrně a řízeně vypalují části lesa. V porostech ponechaných bez jakýchkoli zásahů vzniká během několika let velmi bujný podrost, který se může stát příčinou nekontrolovatelného šíření lesních požárů. Hasiči pomocí umělých požárů vytváří „mrtvé“ pásy lesa, kterými se nemůže přenášet oheň. Mohutné požáry jsou v USA během letních měsíců běžné, ale velmi obtížně kontrolovatelné.
20. 5. 2021|

Při požáru domu ve Vidnavě se zranili dva lidé, hořelo i v Hranicích

Při požáru v objektu sociálního bydlení ve Vidnavě na Jesenicku se ve středu časně ráno zranili obyvatel bytu a dobrovolný hasič. Obyvatel utrpěl zranění poté, co před plameny vyskočil z okna bytu. Oba zranění skončili v péči olomouckých záchranářů. Příčinu požáru i škodu vyšetřovatelé zjišťují. Hasiči ráno likvidovali také další požár, a to v azylovém domě v Hranicích-Slavíči. Evakuováno tam muselo být 23 lidí. Matka a dvě děti byly převezeny do nemocnice kvůli pozorování.
24. 3. 2021Aktualizováno24. 3. 2021, 13:08|

Dým z požárů dusí australské Sydney. Celé pobřeží Nového Jižního Walesu je v plamenech

Severně od Sydney hasiči bojují s rozsáhlými požáry. Největší město v Austrálii zahalil hustý dým, který dusí obyvatele. Ve státě Nový Jižní Wales napočítali podle stanice BBC až sto ohnisek. Hoří i ve státech Viktorie, Jižní Austrálie a Queensland. K rychlému šíření plamenů pomáhá čtyřicetistupňové vedro, vítr a sucho. Od října zemřelo šest lidí, zničeno bylo na sedm set domů.
6. 12. 2019|

Dva lidé jsou v kritickém stavu po výbuchu v Hamru na Jezeře. Dalších šest je zraněno

Osm lidí utrpělo v úterý zranění při nečekané chemické reakci zatím neznámých látek v provozovně likvidace nebezpečného odpadu v Hamru na Jezeře. Dva zranění jsou v kritickém stavu. Na pozorování do liberecké nemocnice muselo i deset záchranářů zasažených neznámou látkou. Všichni už ale byli propuštěni do domácí péče, oznámil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev.
19. 11. 2019Aktualizováno19. 11. 2019, 21:49|

Církev hasičům neustoupí. Jejich zabezpečení kostela v Gutech považuje za příliš drahé

Spor moravskoslezských hasičů a církve kvůli protipožárnímu zabezpečení stavby repliky kostela v Třinci-Gutech pokračuje. Biskupství neustoupí požadavku hasičů, aby byl objekt napojen přímo na ně, a chce napojení na privátní subjekt. To je podle diecéze desetkrát levnější. Podle hasičů je takové zabezpečení nedostatečné a projekt výstavby repliky vyhořelého kostela už dvakrát zamítli. Rozdíl v ceně nechtěli komentovat.
11. 11. 2019Aktualizováno11. 11. 2019, 16:33|

Havárií, při kterých auto vzplanulo, přibylo. Hasiči apelují na řidiče, aby raději vozili hasicí přístroj

Hasicí přístroj sice není povinnou výbavou automobilu, hasiči nicméně apelují na řidiče, aby jimi své vozy vybavili. Vede je k tomu mírný nárůst počtu havárií, při kterých auta vzplanou.
10. 11. 2019|

Při nočním požáru střechy v Petrovicích u Karviné zemřel zkušený hasič

Při likvidaci menšího požáru střechy budovy v průmyslovém areálu v Petrovicích u Karviné zemřel v noci na středu jeden ze zasahujících hasičů. Informoval o tom mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Petr Kůdela. Hasič se při zásahu vážně zranil poté, co se pod ním při vyšetřování požáru probořila střecha.
6. 11. 2019Aktualizováno6. 11. 2019, 14:48|

Kraje chtějí víc peněz pro záchranky. O vyšší příděl se hlásí i hasiči

Kraje požadují po vládě víc peněz na nákup techniky a materiálu pro zdravotnické záchranné služby. S požadavkem přišly na jednání sněmovního podvýboru, který se zabýval tím, jak zlepšit spolupráci i financování záchranářů, hasičů a policistů.
5. 11. 2019|
Počasí

Víkend teplý, ale větrný. Dopravu komplikují popadané stromy, nejezdí lanovka na Sněžku

Po chladném pracovním týdnu začíná víkend, kdy bude výrazně tepleji. S příchodem teplého vzduchu ovšem zesílil vítr, který zprvu způsobil problémy v severní části republiky. V noci a ráno popadaly stromy na několik železničních tratí i na silnice, kvůli větru také nejezdí lanovka na Sněžku. Na neděli potom vydali meteorologové pro východní část republiky výstrahu na silný vítr. Současně ale teplota vystoupá až na 18 stupňů Celsia.
2. 11. 2019Aktualizováno2. 11. 2019, 10:50|

„Závažné nedostatky.“ Uniklá zpráva kritizuje londýnské hasiče za zásah u požáru domu Grenfell

Londýnští hasiči měli při požáru londýnského věžového domu Grenfell Tower z roku 2017 budovu evakuovat rychleji. Bylo by pak méně obětí. Tvrdí to podle britské agentury PA zpráva o zásahu při tragédii, která si vyžádala 72 mrtvých.
29. 10. 2019|

Čtvrt milionu Kaliforňanů muselo opustit domovy. Oheň se blíží k rezidencím hvězd u Los Angeles

Kalifornské požáry už se rozšířily na území o rozloze 220 kilometrů čtverečních, zničily přes devadesát budov a donutily k evakuaci přes 220 tisíc lidí. V ohrožení je na 80 tisíc domovů, sdělil úřad guvernéra. Nejvážnější situace zůstává ve vinařské oblasti Sonoma severně od San Francisca, hořet však začalo i západně od Los Angeles poblíž Gettyho centra, kde má své rezidence řada celebrit.
28. 10. 2019Aktualizováno28. 10. 2019, 17:52|

V Ivančicích shořela skladovací hala, škoda čtyři miliony korun

V Ivančicích na Brněnsku v noci na neděli vyhořela skladovací hala na ploše 50 krát 100 metrů. Škoda předběžně činí čtyři miliony korun. Na místě zasahovala více než stovka hasičů ze širokého okolí, včetně mobilní chemické laboratoře.
27. 10. 2019Aktualizováno27. 10. 2019, 18:45|

V Kraslicích vzplála výrobní linka v textilce. Požár se šířil klimatizací na střechu, 68 lidí evakuovali

Požár výrobní linky v textilní firmě Sametex v Kraslicích na Sokolovsku si v úterý vyžádal evakuaci skoro sedmi desítek zaměstnanců firmy. Mluvčí krajských hasičů Martin Kasal řekl, že oheň se šířil do střechy, hasiči už ho ale mají pod kontrolou.
22. 10. 2019|