TÉMA

Nebezpečný odpad

Stát převzal halu s nebezpečnými látkami pod Jeseníky. Místní se roky obávají ekologické katastrofy

Obyvatelé podjesenických Vikantic doufají, že stát, který převzal halu s nebezpečnými látkami, zajistí jejich likvidaci. Léta mají obavy, že by mohly uniknout do okolí. Ústav pro zastupování státu ve věcech majetkových se však zatím k ničemu takovému nechystá, v prvé řadě plánuje zjistit, komu kadmium a další potenciálně škodlivé látky vlastně patří. Chce, aby likvidaci zajistil někdo jiný, protože vyjde na desítky milionů korun.
14. 7. 2023|

V Hradčanech na Přerovsku hoří skládka s nebezpečným odpadem. Situace je pod kontrolou

Hasiči zasahují u požáru skládky s nebezpečným odpadem v Hradčanech na Přerovsku. Na místě je šestnáct jednotek hasičů, hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. Pomáhá i vrtulník, sdělila mluvčí hasičů Lucie Balážová. Obyvatelé okolních obcí by neměli větrat. V 19:30 hlásil zpravodaj ČT z místa, že hasiči už mají situaci pod kontrolou.
3. 6. 2023Aktualizováno3. 6. 2023, 19:55|

V kauze litvínovské skládky Celio schválil soud dohodu o vině a trestu s firmou Aquatest

Městský soud v Praze schválil v kauze skládky Celio u Litvínova na Mostecku další dohodu o vině a trestu. Tentokrát se společností Aquatest, která se dopustila čtyř trestných činů. České televizi informaci potvrdil mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. V kauze jde o státní zakázky na uložení vysoce nebezpečného odpadu. Policie kvůli tomu začala loni v lednu stíhat devět lidí a dvě firmy.
31. 5. 2023|

Obyvatelé obcí na Pardubicku mohou opět podepisovat petici proti spalovně v Rybitví

Obnovenou petici proti spalovně nebezpečných odpadů v Rybitví na Pardubicku už lidé mohou znovu podepisovat. Podpisové archy jsou například v pardubickém turistickém centru. Město Pardubice a okolní samosprávy rozhodly, že ve sběru podpisů budou pokračovat. Původně měla petice víc než deset tisíc podpisů, některé z nich ale byly neplatné.
26. 5. 2023|

Češi do lékáren vracejí čím dál více nepoužitých léčiv, loni jich odevzdali rekordních 800 tun

Do lékáren se loni vrátilo téměř osm set tun nepoužitých nebo expirovaných léčiv. To je o dvanáct procent více než v roce 2021. Stát za likvidaci tohoto nebezpečného odpadu loni zaplatil přes 38 milionů korun. Vyplývá to z dat, které České televizi poskytly jednotlivé kraje. Podle mluvčí České lékárnické komory Michaely Bažantové stojí za nárůstem vrácených léčiv stoupající odpovědnost lidí vůči životnímu prostředí.
18. 3. 2023|

Část sudů se styrenem zatím zůstane na skládce Celio. Ministerstvo zamítlo odvolání Litvínova

Ministerstvo životního prostředí zamítlo odvolání města Litvínov proti rozhodnutí ponechat část sudů se styrenovými smolami na skládce Celio. Odvolání podalo město v lednu, starostka Kamila Bláhová (ANO) tehdy argumentovala tím, že jde v podstatě o legalizaci protiprávního jednání, protože nebezpečná látka se dostala na skládku při trestné činnosti. Zástupci města navíc podle ní nebyli přizváni jako účastníci řízení.
21. 2. 2023|

Zabezpečení toxického odpadu na skládce u Mostu. Sudy skončí v betonovém sarkofágu

Na skládce u Mostu začaly první přípravy na otevření tisíců zrezavělých sudů s nebezpečnými chemikáliemi. Kdyby začaly hořet, pro lidi v okolí by to znamenalo ohrožení života. Úředníci s majitelem skládky Celio ladili postup měsíce, teď vydají rozhodnutí. Sudy tam ale vůbec neměly být. V kauze padlo devět obvinění, bývalý ředitel prostoru už byl i odsouzen.
18. 12. 2022|

Havířovská nemocnice zprovoznila dekontaminační jednotku na likvidaci nebezpečného odpadu

Krajská nemocnice v Havířově uvedla do provozu jednotku pro likvidaci nebezpečného odpadu. Stroj nejprve odpad určený k dekontaminaci mechanicky zpracuje pomocí rotačních nožů a díky následnému mikrovlnnému záření jej neutralizuje. Nemocnice si od zařízení slibuje nejen výraznou úsporu nákladů, ale i nižší zátěž pro životní prostředí.
5. 5. 2022|

Předpisy jsme dodrželi, brání se firma provozující skládku Celio. Unikají z ní nebezpečné látky

Firma Purum Kraft, pod kterou patří skládka Celio u Litvínova na Mostecku, neshledala pochybení ve skladování nebezpečných odpadů. Postupuje v souladu se schválenými dokumenty, uvedla v úterý v tiskové zprávě mluvčí firmy Klára Kobzová. O omezení skládky minulý týden kvůli skladování nebezpečných odpadů rozhodla Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Podle provozovatele jde o odpady z uskutečňované státní zakázky, která se týká skládky Nelahozeves Kaučuk společnosti Unipetrol.
17. 8. 2021|

Ze sudů na skládce u Litvínova unikal nebezpečný odpad. Hejtman svolal bezpečnostní radu

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) rozhodla o omezení provozu skládky Celio u Litvínova na Mostecku. Důvodem je hrozba bezprostředního závažného dopadu na životní prostředí kvůli nesprávnému skladování látky styren v sudech. Jeho nebezpečnost spočívá ve vysoké hořlavosti, informoval mluvčí ČIŽP Jiří Ovečka. Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) kvůli tomu svolal bezpečnostní radu kraje.
12. 8. 2021Aktualizováno12. 8. 2021, 15:09|

Šlapanickou skládku nebezpečného odpadu zbavují kontaminované vody

Ve Šlapanicích na Brněnsku už dva roky rekultivují místní skládku nebezpečných odpadů. Aktuálně musí odčerpat a zlikvidovat kontaminovanou dešťovou vodu, která se na dně skládky drží. Ani po rekultivaci skládky se na místě nebude smět desítky let stavět ani zalesňovat.
5. 5. 2021|

Nemocnice se plní nebezpečným „covidovým“ odpadem. Spalovny nestíhají

V nemocnicích výrazně přibývá nebezpečného odpadu. Týká se to běžného odpadu i toho s označením „covid“. Zdravotnická zařízení hlásí až třetinový nárůst, což se projevuje i v nákladech na jeho likvidaci. Spalovny, které mají licenci infekční odpad pálit, fungují momentálně na hraně svých kapacit.
18. 3. 2021|

Čistší vzduch, ale více odpadu – takové jsou dopady pandemie na životní prostředí

Pandemie přinesla ve vztahu k životnímu prostředí vyšší spotřebu plastů, více nebezpečného odpadu z nemocnic, ale i nižší emise CO2, uvedl v pořadu Události, komentáře environmentalista Jiří Dlouhý z Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy.
13. 2. 2021|

Každý rok se ztrácí tisíce tun nebezpečného odpadu. V evidenci, nebo v přírodě, varuje inspekce

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) loni uložila 2532 pravomocných pokut za více než 112 milionů korun. Je to o 12 milionů více než o rok dříve. Nejvíce pokut, a to 872, padlo za nakládání s odpady. Je to dlouhodobý trend, varovali zástupci inspekce. Upozornili také na problematické zacházení s nebezpečnými odpady.
17. 6. 2020|

Hradecký magistrát chce dostat z města firmu, jejíž sklad v Hamru loni vybuchl. Obává se, že se to stane znovu

Královéhradecký magistrát podal trestní oznámení na firmu Purum, která v bývalé čistírně odpadních vod likviduje odpady. Tvrdí, že s nimi nakládá v rozporu s povolením, a to takovým způsobem, že by mohlo dojít k výbuchu – tak jako v jiném skladu firmy v Hamru na Jezeře. Společnost to odmítá, do svého areálu ale nechce nikoho pustit. Radnice se však netají tím, že chce Purum z města dostat.
29. 5. 2020|

Kvůli výbuchu v Hamru na Jezeře musí na prohlídky 140 lidí, někteří mají obtíže

Mimořádné zdravotní prohlídky zhruba 140 lidí nařídili hygienici v souvislosti s výbuchem v provozovně likvidace nebezpečných odpadů firmy Purum v Hamru na Jezeře na Českolipsku. Dosud se přitom mluvilo o prohlídkách asi 60 lidí. Při nečekané chemické reakci v podniku bylo osm pracovníků zraněno, jeden z nich zemřel v nemocnici. S uniklými chemikáliemi se dostali do styku zasahující záchranáři, hasiči a policisté, ale i zdravotníci, kteří se o zraněné starali v nemocnicích, uvedl ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta.
28. 11. 2019Aktualizováno28. 11. 2019, 18:55|

Jeden muž je po úniku škodlivin na Českolipsku v kritickém stavu. Policie případ šetří jako obecné ohrožení

Policie vyšetřuje úterní neštěstí v Hamru na Jezeře pro podezření z obecného ohrožení. Nikoho zatím neobvinila, řekla českolipská mluvčí policie Ivana Baláková. Při neštěstí utrpěli vážné zranění dva lidé, na místě je museli záchranáři oživovat. Muž, který je hospitalizován v Liberci, je podle mluvčího nemocnice Václava Řičáře stále v kritickém stavu. V provozovně, kde se likviduje nebezpečný odpad společnosti Purum, se zranilo celkem osm lidí.
20. 11. 2019Aktualizováno20. 11. 2019, 11:55|

Lhenice v jižních Čechách zlikvidovaly tisíce tun kontaminované zeminy

Obci Lhenice v jižních Čechách se podařilo zlikvidovat poslední tisíce tun kontaminované zeminy. Jejich skládka nebezpečných odpadů přitom patřila mezi vůbec největší ekologické zátěže v celé zemi. Do konce sanace sice ještě zbývá asi rok prací, ale všechny nejtoxičtější látky už jsou pryč.
13. 11. 2019|

Stavbu obchvatu Frýdku-Místku už neblokuje ekologická zátěž. Při sanaci odtěžili 70 tisíc tun nebezpečného odpadu

Bývalá skládka nebezpečného odpadu Skatulův Hliník už nebrání výstavbě obchvatu Frýdku-Místku. Sanace pokročila natolik, aby v místě mohla pokračovat výstavba již rozestavěného obchvatu, o který město usilovalo desítky let. V lokalitě ale budou i nadále pokračovat další sanační práce.
31. 7. 2019|

Ze Starého Města zmizel nebezpečný odpad. Zatím se neví, kdo to zaplatí

Ve Starém Městě končí likvidace nebezpečného odpadu, který do tamního skladu navezla firma z Polska. Kromě skladu u Frýdku-Místku se odpad dostal i do Bohumína. S likvidací nebezpečných chemikálií začala odborná firma zhruba před dvěma měsíci, práce by měly definitivně skončit v pátek. Zatím je hradilo město Frýdek-Místek.
16. 5. 2019|

Nebezpečný odpad zůstává v Bohumíně. Majitel skladu nemá peníze a žádá pomoc města

Nebezpečný odpad ve skladě v Bohumíně zatím zůstává na místě. Vlastník objektu tvrdí, že na odvoz a likvidaci nemá peníze, a žádá pomoc po městu. Vedení Bohumína ale jakoukoliv finanční spoluúčast odmítá. Kauzu stejně jako ve Starém Městě u Frýdku-Místku řeší policie. Obviněno už bylo šestnáct lidí.
9. 5. 2019|

Policie dopadla muže, který prý pomáhal dovážet nebezpečný odpad do skladu u Frýdku-Místku

Moravskoslezská policie zadržela jednatřicetiletého muže z Opavska, který údajně pomáhal Polákům vybírat místa k nelegálnímu uskladnění nebezpečného odpadu. Odpad skončil v halách ve Starém Městě u Frýdku-Místku a Bohumíně. Muž je ve vazbě, a pokud se potvrdí jeho vina, hrozí muž až pětileté vězení.
5. 4. 2019Aktualizováno5. 4. 2019, 14:31|

Česko vyhrálo u Soudního dvora EU spor s Komisí kvůli údajným odpadům

Soudní dvůr Evropské unie zamítl žalobu Bruselu na Česko kvůli tomu, že nepřevzalo zpět od Polska 20 tisíc tun směsi, kterou Poláci považovali za nebezpečný odpad. Česko ale argumentovalo tím, že se nejedná o odpad, ale o palivovou směs. Evropská komise se postavila na stranu Polska a žalobu na Českou republiku podala v červenci 2016.
14. 3. 2019|

Začal odvoz nebezpečných odpadů z nelegálního skladu u Frýdku-Místku. Potrvá až měsíce

Po více než měsíci a půl, kdy policie objevila nelegální sklad nebezpečných odpadů ve Starém Městě u Frýdku-Místku, odvezla specializovaná firma první kontejner s nebezpečným odpadem do spalovny v Ostravě. První náklad měl osm tun, celkem je však na místě uloženo 650 tun. Likvidace proto bude podle primátora trvat možná i několik měsíců.
12. 3. 2019|