TÉMA

Důl Darkov

Moravskoslezský kraj může sloužit jako inspirace pro Ústecký a Karlovarský, řekl Pavel v Karviné

Je tady mnoho věcí, které mohou sloužit jako pozitivní a inspirativní příklad, řekl v Karviné prezident Petr Pavel. Už dříve navštívil Ústecký a Karlovarský kraj, Moravskoslezský je podle něj z hlediska transformace ze všech tří nejdál. Řešení problémů v těchto takzvaně strukturálně postižených regionech bude vyžadovat mnohem individuálnější přístup, dodal. Druhý den návštěvy Moravskoslezského kraje zahájil Pavel na Dole Darkov, sfáral do zhruba 900 metrů pod povrch. Na programu měl i schůzku s primátorem Karviné nebo občansky aktivními lidmi z Karvinska. O problémech v krajích bude chtít hovořit se členy vlády.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 15:26|

Uhelné regiony mohou žádat o peníze na obnovu krajiny i vznik nových pracovních míst

Takzvané uhelné regiony – Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj – mohou od pondělí žádat o první peníze z Operačního programu Spravedlivá transformace. Ten má pomoci k přechodu od těžby uhlí k nízkoemisní ekonomice. Regiony se podělí celkem o 41 miliard korun na podporu pracovních míst i obnovu krajiny.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 22:12|

Pracují v hutním průmyslu i sociálních službách. Někteří bývalí zaměstnanci karvinských dolů ale své místo ještě hledají

Stali se z nich řidiči, ošetřovatelé i elektrikáři. Přesně před rokem museli někteří karvinští horníci opustit své zaměstnání. Těžba v Dole Darkov skončila 23. února 2021 symbolickým vyvezením posledního vozíku černého uhlí. Následně 27. února ukončil provoz také karvinský Důl ČSA. Bývalým zaměstnancům pomáhá i projekt Nová šichta. Situace dopadla i na regionální trh práce.
23. 2. 2022|

Vedení OKD podle auditu domluvilo rizikové smlouvy za stovky milionů. Firma se zavázala platit i po uzavření dolů

Při převodu OKD na stát v roce 2018 opakoval premiér Andrej Babiš (ANO), že do těžařské společnosti nebude stát dávat žádné peníze. Vloni tam přitom poslal skoro dvě miliardy. Teď se ale ukazuje ještě něco jiného. Podle auditu, který ve firmě udělala společnost Ernst & Young, vedení OKD uzavíralo podezřelé smlouvy za stovky milionů korun. V době, kdy doly končí s těžbou, platby za některé odebírané služby neklesají, ale naopak výrazně rostou a firma se zavázala platit za ně i po uzavření dolů na konci roku 2022. Pro Reportéry ČT točil Dalibor Bártek.
9. 11. 2021|

Ukončené dobývací prostory v dolech ČSA a Darkov jsou uzavřeny hrázemi. Začne i demontáž dopravníkového pásu

Dva měsíce po skončení těžby jsou už všechny ukončené dobývací prostory v karvinských dolech ČSA a Darkov uzavřeny hrázemi odolnými proti výbuchu. Pracovníci už z nich také vyklidili všechny upotřebitelné dobývací technologie. Informovala o tom mluvčí státního podniku Diamo Jana Dronská.
7. 5. 2021|

Horníci vyvezli poslední vozík z dolu ČSA na Karvinsku. Vytěžilo se tu přes 140 milionů tun uhlí

Horníci v sobotu ráno vyvezli symbolický poslední vozík černého uhlí z karvinského Dolu ČSA. Provoz v něm končí stejně jako v dalším karvinském Dole Darkov, kde horníci poslední vozík vyvezli už v úterý. Sdělila to mluvčí OKD Naďa Chattová. Důvodem postupného uzavírání dolů je skutečnost, že se v nich těžba ekonomicky již nevyplácela. Za dobu existence bylo v dole vytěženo přes 140 milionů tun uhlí.
27. 2. 2021|

SeČTeno z Moravskoslezského kraje: Covid urychlil zavírání dolů

Na celém území České republiky se šíří nemoc covid-19, na přelomu jara a léta to byl však právě moravskoslezský region, který se stal jedním z epicenter nákazy. Nemoc se projevila i u zaměstnanců těžební společnosti OKD, která je významným zaměstnavatelem. A projevila se i na budoucnosti odvětví v kraji, uspíšila totiž útlum těžby v Karviné. Končí tak dva z posledních tří aktivních dolů, poslední vozíky s uhlím z nich vyjíždí v těchto dnech. Dopadům pandemie v tuzemských regionech se věnuje pořad České televize SeČTeno.
26. 2. 2021Aktualizováno26. 2. 2021, 18:04|

Z Dolu Darkov vyjel poslední vozík černého uhlí. Těžba tam definitivně skončila

Horníci vyvezli symbolický poslední vozík černého uhlí z karvinského Dolu Darkov. Definitivně tím skončila jeho samostatná čtyřicetiletá historie. K 1. březnu společnost OKD propustí téměř třináct set zaměstnanců. Příští týden šachtu převezme státní podnik DIAMO a začne dlouhý proces likvidace. V sobotu bude podobným způsobem definitivně ukončena těžba na dole ČSA.
23. 2. 2021|

Z Dolů Darkov a ČSA vyvezou příští týden horníci poslední vozíky. OKD tam ukončí těžbu

Společnost OKD příští týden na Karvinsku ukončí provoz ve dvou dolech. V úterý 23. února vyvezou horníci symbolický poslední vozík z Dolu Darkov a v sobotu 27. února z Dolu ČSA. V provozu zůstanou už jen doly ČSM-sever a ČSM-jih, kde by měla podle dřívějších informací těžba skončit příští rok.
17. 2. 2021|

Vedení Darkova se nedopustilo trestného činu, když i přes šíření nákazy pokračoval důl v těžbě

Květnovým rozhodnutím o nepřerušení těžby uhlí v Dole Darkov v Karviné se vedení společnosti OKD nedopustilo trestného činu šíření nakažlivé nemoci. Informaci ČT potvrdila mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková. Policisté po prověření okolností případu věc odložili. Trestní oznámení podala na společnost OKD začátkem června organizace Greenpeace. Firma podle ní pochybila, když nepřerušila provoz dolu poté, co se tam rozšířila nemoc covid-19.
19. 10. 2020|

Příspěvek propuštěným zaměstnancům OKD kromě horníků klesne na 5300 korun

Státní příspěvek zaměstnancům černouhelné společnosti OKD, kteří budou v nadcházejících letech propuštěni a nepracují pod zemským povrchem, klesne ze sedmi tisíc na 5300 korun měsíčně. Podpora k překlenutí dopadů útlumu těžby se bude i nadále vyplácet tři měsíce až pět let v závislosti na odpracované době a věku pracovníka. Horníci, kteří pracují pod zemí, mají i nadále dostávat osm tisíc korun měsíčně, vyplývá z návrhu novely nařízení, který  schválila vláda.
5. 10. 2020Aktualizováno5. 10. 2020, 11:13|

OKD pomůže propuštěným najít Novou šichtu. Někteří pracovníci strávili v dolech dekády

Společnost OKD spouští naplno program Nová šichta. Pomoci má zaměstnancům, kteří přijdou o práci v souvislosti s ukončením těžby v Dole Darkov a Dole ČSA. Personalisté pomáhají všem, kteří si chtějí najít nové uplatnění. Kontaktní místa pro zaměstnance jsou zřízena na všech dolech a od listopadu na nich začnou fungovat i mobilní pracoviště úřadu práce.
30. 9. 2020|

Testování v dolech OKD odhalilo dvě desítky pozitivních z téměř pěti tisíc zaměstnanců

První vlna preventivního testování zaměstnanců Ostravsko-karvinských dolů po nedávném znovuotevření odhalila jen 21 pozitivních z celkových 4830 vzorků. Jde o čtyři promile, uvedl na tiskové konferenci ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny (ÚMTM) Marián Hajdúch. V minulých měsících ve firmě vzniklo několik ohnisek nákazy, v souvislosti s nimi byly pozitivně testovány stovky lidí. Podnik na několik týdnů přerušil těžbu.
4. 9. 2020Aktualizováno4. 9. 2020, 15:13|

V dolech OKD se zase těží naplno. Firma bude horníky preventivně testovat

Společnost OKD v pátek obnovuje provoz ve všech dolech. Z provozu je na několik týdnů vyřadil koronavirus, který se rozšířil mezi horníky. Přípravné práce na obnovení těžby začaly 10. srpna. OKD bude zaměstnance jednou za dva týdny testovat, aby došlo k včasnému odhalení vzniku případného dalšího ohniska.
14. 8. 2020|

OKD dočasně zavře doly, kraj posílí odběrová místa. Moravskoslezským hygienikům pomáhají trasovat i další stanice

Společnost OKD přeruší od pátku na šest týdnů těžbu ve všech čtyřech dolech na Karvinsku. Důvodem je šíření koronaviru v dolech Darkov, ČSM-Sever a ČSM-Jih. Podle dosavadních výsledků plošného testování horníků je jich nakažených více než dvacet procent. Situaci v Moravskoslezském kraji přijel s vedením společnosti i místními politiky řešit i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Slíbil posílení odběrových míst, s jejichž kapacitou je v regionu problém. Posily již dostali hygienici, kteří dohledávají zdroje nákazy.
2. 7. 2020Aktualizováno2. 7. 2020, 19:28|

V dolech na Karvinsku se bude zase testovat. Darkov se připravuje na spuštění provozu

Pracovníci dolů ČSM-Sever a ČSM-Jih společnosti OKD na Karvinsku se budou znovu plošně testovat na koronavirus. Nařídila to Krajská hygienická stanice (KHS) v Ostravě, během zhruba tří týdnů v dolech postupně zaevidovala 149 nakažených. Místo rychotestů také hygienici přejdou na PCR testy.
25. 6. 2020|

Ve čtvrtek přibylo 118 nakažených covidem-19, nejvíce za dva měsíce

V Česku ve čtvrtek přibylo 118 nových případů nemoci covid-19. Jde o nejvyšší denní přírůstek od 21. dubna. Od té doby se nárůst až na dvě výjimky držel pod stovkou, v posledních dnech byl kolem padesátky.
19. 6. 2020Aktualizováno19. 6. 2020, 19:41|

V OKD začalo plošné testování všech zaměstnanců na koronavirus

Ve společnosti OKD začalo plošné testování zaměstnanců na covid-19. Testováni jsou zatím pracovníci Dolu ČSM Sever a Dolu ČSA. V dalších dnech přijde na řadu i Důl Darkov. První den se prověření zdravotního stavu podrobí zhruba pět set padesát zaměstnanců z celkového počtu osmi a půl tisíce.
17. 6. 2020|

Kvůli nákaze v Dolu Darkov musí OKD nechat otestovat všechny své zaměstnance

Těžební společnost OKD musí do konce června všechny své zaměstnance kromě pracovníků z Dolu Darkov a Golf resortu Lipiny nechat vyšetřit na covid-19. Vyplývá to z mimořádného opatření, které nařídila Krajská hygienická stanice v Ostravě. Opatření souvisí s ohniskem nákazy na Dole Darkov.
15. 6. 2020Aktualizováno15. 6. 2020, 17:10|

Konec mimořádných opatření na Karvinsku. Povolené jsou návštěvy v nemocnicích a akce do sta lidí

Krajská hygienická stanice v Ostravě zrušila mimořádná opatření na Karvinsku, kde se na dole objevilo ohnisko covidu-19 . Povolila akce nad sto lidí i návštěvy v nemocnicích. Města a obce v okrese Karviná už rovněž nemusí pravidelně provádět dezinfekci veřejných prostranství.
12. 6. 2020|

Firma OKD žádá po státu více než miliardu. Aby prý nemusela propouštět či snižovat platy

Těžební společnost OKD požádala stát, aby jí proplatil 1,2 miliardy korun, které vynaložila na útlum. Radiožurnálu to řekla předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková. Firma podle ní v žádném případě nechce propouštět ani snižovat platy. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že o pomoci se rozhodne až po schválení rozpočtu.
12. 6. 2020Aktualizováno12. 6. 2020, 14:48|

V Dole Darkov skončilo druhé plošné testování na koronavirus. Za den přibylo 33 nemocných

V souvislosti s ohniskem nákazy v Dole Darkov společnosti OKD v Karviné přibylo od pondělí třiatřicet nakažených covidem-19. Dvacet sedm z nich jsou zaměstnanci a šest jejich rodinní příslušníci. Celkem je tam v evidenci hygieniků 459 pozitivně testovaných.
9. 6. 2020|

V Darkově začala další vlna testování. Hygienici chtějí odebrat vzorky 1600 lidem

V Dole Darkov společnosti OKD v Karviné začala v sobotu další vlna plošného testování zaměstnanců, informovala mluvčí těžební společnosti Naďa Chattová. Celkem nyní chtějí moravskoslezští hygienici otestovat okolo 1600 lidí, téměř čtyřem stovkám zaměstnanců už odebrali vzorky v úterý.  V Dole Darkov se stále netěží, dělají se tam jenom práce nezbytné pro zajištění bezpečného chodu dolu.
6. 6. 2020Aktualizováno6. 6. 2020, 11:23|

V Dole Darkov dezinfikují šatny, koupelny i kanceláře. Začala také druhá vlna testování

V karvinském Dole Darkov těžební společnosti OKD provádějí hasiči dekontaminaci. Rozsáhlá dezinfekce prostorů bude probíhat až do středy. V dole, kde je ohnisko nového koronaviru, začala také druhá vlna testování zaměstnanců na přítomnost nemoci covid-19.
2. 6. 2020|