TÉMA

Františkovy Lázně

Poplatky v lázních budou asi platit i „křížkoví“ pacienti. Radnice jsou spokojené, poskytovatelé péče se zlobí

Radnice lázeňských měst a poskytovatele péče postavil proti sobě návrh ministerstva financí, který by zrušil osvobození lázeňských pacientů od placení místních poplatků. Návrh je nyní v Poslanecké sněmovně, přičemž poskytovatelé se obávají, že je to připraví o klienty. Ostatně i někteří pacienti se netají tím, že pokud budou muset obcím platit, do lázní nepojedou. Radnice jsou naopak spokojené, těší se na miliony do svých rozpočtů.
21. 5. 2023|

Havlová chce vyšší odškodné za nepravdivý článek, podala ústavní stížnost

Herečka Dagmar Havlová podala ústavní stížnost ve sporu s vydavatelským domem Bauer Media. České televizi to potvrdila mluvčí Ústavního soudu Kamila Abbasi. Havlová se tak brání proti rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle kterého nemá nárok na dalších 2,8 milionu korun jako odškodnění za tvrzení, že měla milenecký poměr v době, kdy umíral její manžel, bývalý prezident Václav Havel. Vrchní soud jí za nepravdivý článek už v minulosti pravomocně přiznal nárok na 1,2 milionu korun.
7. 3. 2023|

Karlovy Vary prodaly lázeňský dům firmě Kazacha s vazbami na Rusko

Evropská unie se zabývá dalším obcházením sankcí. Podle zpravodajských služeb míří na její území ruské zboží přes postsovětské republiky – například Kazachstán. Tamní investoři obchodují i v Česku. Karlovarští zastupitelé v úterý odhlasovali prodej jednoho z lázeňských domů firmě kazašského vlastníka s vazbami na Rusko. Někteří tamní politici to považují za bezpečnostní riziko.
24. 1. 2023|

Karlovy Vary připravily ruskojazyčnou kampaň. Městská opozice ji kritizuje jako nevhodnou

Část karlovarských zastupitelů kritizuje propagační kampaň městského infocentra, která je v ruštině. Domnívají se, že je nevhodná a poškozuje pověst Karlových Varů. Vedení infocentra i městští radní ji hájí. Podotýkají, že je cílena především na Rusy žijící v Německu.
14. 12. 2022|

U Chebu se podařilo vyprostit vykolejenou lokomotivu. Provoz je plně obnoven

Na železniční trati mezi Chebem a Tršnicemi se podařilo ve středu dopoledne dostat zpět na koleje lokomotivu, která v úterý ráno skončila mimo kolejiště. Díky tomu už na hlavní trati z Chebu do Karlových Varů jezdí vlaky bez omezení. Některé soupravy musely doposud jezdit přes Františkovy Lázně, což způsobovalo zpoždění pět až deset minut. Provoz se podařilo plně obnovit po 13:00.
17. 8. 2022Aktualizováno17. 8. 2022, 15:05|

V Chebu vykolejila lokomotiva. Provoz v daném úseku je zastavený

V Chebu v úterý ráno vykolejil nákladní vlak, lokomotiva se po nehodě ocitla zcela mimo kolejiště. Informoval o tom karlovarský policejní mluvčí Martin Kasal. Dodal, že při nehodě se nikdo nezranil. Provoz na železnici je v tomto úseku zastavený, vlaky ale mohou místo objet přes Františkovy Lázně.
16. 8. 2022Aktualizováno16. 8. 2022, 14:46|

Letošní dovolená vytáhne Čechům z kapes výrazně víc peněz, a to i ta v tuzemsku

Čechům se v letošní sezoně výrazně prodraží dovolená, a to nejen ta v zahraničí, ale i tuzemská. Lidé si podle expertů na cestovní ruch připlatí zhruba deset až dvanáct procent oproti tomu, co platili loni, a na horách v Česku to může být ještě víc. Za zdražováním stojí rostoucí ceny energií, vstupních surovin i mzdy.
23. 5. 2022|

Pravoslavné Vánoce také oslavují narození Krista. Někde už skončily, v Rusku nebo v Česku právě začínají

Zatímco v římskokatolické tradici svátkem Tří králů končí vánoční období, pro pravoslavnou církev Vánoce 6. ledna teprve začínají. Na zahájení svátků se připravují například ve Františkových Lázních, kde v nejstarším pravoslavném svatostánku v Česku, chrámu svaté Olgy, ve čtvrtek v 18:00 začne vánoční bohoslužba. Obě církve –  římskokatolická i pravoslavná – jsou křesťanské. Liší se v několika věcech, například v projevu při bohoslužbách nebo v používaném kalendáři.
6. 1. 2022|

Poplatek za ubytování většina měst a obcí nezvýšila. Plzeň či Olomouc letos neúčtují nic

Obce a města v Česku mohly letos zvednout denní poplatek za ubytování z maximálně jednadvaceti korun na padesát korun za osobu. Většina starostů ale ve snaze podpořit cestovní ruch sazby nezvedala. Některá lázeňská města nebo horská střediska to ale udělala. Nejvyšší možnou sazbu čili 50 korun si nyní za ubytování účtuje například Rožnov pod Radhoštěm, Františkovy Lázně či Lipno nad Vltavou.
15. 8. 2021Aktualizováno15. 8. 2021, 20:05|

Západočeský lázeňský trojúhelník se dostal na seznam UNESCO

Mariánské Lázně, Františkovy Lázně a Karlovy Vary rozšíří seznam tuzemských památek zapsaných na prestižním listu UNESCO. Výbor světového dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu, který zasedá v čínském Fu-čou, jim připsal exkluzivní ochranu spolu s dalšími osmi lázeňskými městy Evropy.
24. 7. 2021Aktualizováno24. 7. 2021, 22:54|

Lázně přestávají přijímat státní vouchery. Některé už mají vyčerpaný limit

České lázně přestávají přijímat státní vouchery. Některá zařízení už totiž mají vyčerpané limity. Benefity v podobě příspěvků na pobyt měly přitom v létě dostat i tisíce zdravotníků, kterým tak stát chtěl poděkovat za jejich náročnou práci v průběhu pandemie.
2. 6. 2021|

Lázně se potýkají s nedostatkem klientů. Kvůli nízké obsazenosti omezily provoz

Obsazenost lázní nedosahuje často ani čtvrtiny kapacity, vyplývá z informací patnácti resortů po celé republice. Velká část lázeňských areálů je uzavřená a některé začaly také snižovat počty zaměstnanců. Méně klientů mají kvůli koronaviru i odkladům plánovaných operací v nemocnicích.
8. 2. 2021|

Záchrana lázní a silniční tah na Prahu, to jsou témata voleb v Karlovarském kraji

V Karlovarském kraji vznikla před čtyřmi lety po volbách široká koalice hnutí ANO, ODS, Pirátů, HNHRM a SPO, která vydržela přes celé volební období. Změnil se jen post hejtmana. Janu Mračkovou Vildumetzovou (ANO) nahradil ve funkci Petr Kubis. Ten se stal také letošním lídrem kandidátky ANO.
4. 9. 2020|

Vulkán zve do nitra. Procházka jednou z nejmladších sopek v Česku se brzy otevře

Chodbami pod jedním z nejmladších vulkánů v Evropě by se už na podzim mohli procházet turisté. Brána do nitra země, jak se projekt jmenuje, povede pod Komorní hůrkou nedaleko Chebu. Útroby vulkánu fascinovaly už spisovatele a badatele Johanna Wolfganga von Goetha, na jehož práci nyní vědci už čtvrtým rokem navazují.
1. 9. 2019|

Lázně dostaly recept na rozvoj. Pokud se dostanou na seznam UNESCO, čeká je nápor turistů

Karlovy vary, Františkovy Lázně a Mariánské Lázně – trojice českých měst, která čeká na zápis na seznam světových památek UNESCO. Pokud uspějí, mohou očekávat mnohem větší zájem turistů než dosud a zkušenosti z jiných míst v Česku ukazují, že dopad turismu na život ve městě může být obrovský. Mají ale výhodu – jak se na to připravit, jim už teď ukazuje nová analýza, kterou mají k dispozici.
24. 4. 2019|

Západočeské lázně chtějí do UNESCO. Společně s dalšími devíti z celé Evropy

Jedenáct evropských lázeňských měst usiluje o zápis na prestižní seznam světového dědictví UNESCO. Součástí nadnárodní kandidatury jsou i tři západočeská města - Karlovy Vary, Mariánské a Františkovy Lázně. Potřebné nominační dokumenty odevzdali jejich zástupci v úterý na zastupitelském úřadu České republiky v Paříži. Vyvrcholil tím osmiletý proces příprav.
22. 1. 2019Aktualizováno22. 1. 2019, 18:58|