TÉMA

Bruno Le Maire

Francouzští farmáři zablokovali dálniční spojení se Španělskem a Belgií. Vláda jim slíbila ústupky

Francouzští zemědělci zablokovali hlavní silnici spojující Francii se Španělskem a demonstrovali na hranicích. S kolonou traktorů přijeli i na jednu z hlavních dálnic spojujících Paříž s městem Lille a s Belgií. V rámci celonárodních protestů proti nízkým cenám potravin a nadměrné byrokracii tak působili dlouhé dopravní zácpy, informovala agentura Reuters. Francouzská vláda v reakci na protesty oznámila, že upustí od snížení daňových úlev na naftu pro zemědělské účely.
26. 1. 2024|

Macronův úřad představil novou vládu, diplomacii povede europoslanec Séjourné

Úřad francouzského prezidenta Emmanuela Macrona oznámil složení nové vlády, v jejímž čele stane premiér Gabriel Attal. Novým ministrem zahraničí a evropských záležitostí bude dosavadní šéf liberální frakce europoslanců Stéphane Séjourné, který nahradí Catherine Colonnaovou. Šéfové některých resortů si své posty udrží: Bruno Le Maire zůstane ministrem hospodářství, Gérald Darmanin ministrem vnitra a Éric Dupond-Moretti ministrem spravedlnosti. Resort obrany dále povede Sébastien Lecornu. Attal bude mít nově v kabinetu také dvě ministryně, které patří ke konzervativní pravici a nikoli k Macronovu liberálnímu hnutí.
11. 1. 2024Aktualizováno11. 1. 2024, 22:23|

Francie spouští gigantickou továrnu na baterie do elektromobilů. Chystá se konkurovat Číně

Na severu Francie se rozjíždí zkušební provoz největší evropské továrny na výrobu baterií do automobilů. Měla by konkurovat Číně a uspokojit rostoucí poptávku po nejdražší a nejdůležitější součástce elektrických vozů. Francii umožňuje továrna připravit se na zákaz spalovacích motorů, který v zemích Evropské unie vstoupí v platnost v roce 2035.
26. 8. 2023|

„Nikdo na to nebyl připraven.“ Lechtivý román francouzského ministra vyvolal pobouření

Na francouzskou vládu se snesla další kritika, že nenaslouchá svým občanům, tentokrát kvůli explicitní sexuální scéně v novém románu ministra financí Bruna Le Mairea, uvedl list The Guardian. Lechtivá pasáž v knize s názvem Fugue Américaine (Americká fuga) vyvolala posměch i pobouření opozice a protestující proti důchodové reformě inspirovala k vytvoření protivládních hesel a graffiti.
3. 5. 2023|

Evropa ladila s USA zelené dotace. Firmy starého kontinentu chtějí dostat šanci za mořem

Spojené státy se chystají investovat stovky miliard dolarů do zvládání inflace a klimatických změn. Obří investiční program ale budí obavy v Evropě, protože příjemcem dotací budou jen firmy vyrábějící na území Spojených států. Za evropský průmysl proto vyrazili do Washingtonu lobbovat ministři z Německa a Francie.
8. 2. 2023|

S nárůstem cen energií se potýkají také pekaři ve Francii. Vláda jim chce pomoct

Francouzská vláda tlačí na energetické firmy, aby se snažily pomoct pekárnám s prudkým nárůstem cen. Některé z nich už totiž propouštějí, nebo se rovnou zavírají. Samotný kabinet tak všem pekařům v zemi umožní placení daně na splátky v delším časovém horizontu. Vláda se navíc zavázala, že zaplatí čtyřicet procent navýšení cen energií. Specifický přístup vůči pekařům se ale nelíbí jiným profesím, jako třeba řezníkům.
5. 1. 2023Aktualizováno5. 1. 2023, 18:47|

Francie přijme loď s migranty, která měla původně zakotvit v Itálii. Chování Říma je nepřijatelné, tvrdí Paříž

Francouzské úřady po sporech s Římem umožní humanitární lodi Ocean Viking s 230 migranty na palubě, aby zakotvila v přístavu v Toulonu na jihu země. Oznámil to ministr vnitra Gérald Darmanin. Ten také kritizoval přístup italských úřadů, které neumožnily lodi zakotvit ve svých přístavech, ačkoliv se loď původně nacházela v italských vodách. Francouzská vláda také uvedla, že pozastavuje plán přijetí 3500 žadatelů o azyl z Itálie, na němž se s Římem dohodla v létě. Italský ministr vnitra Matteo Piantedosi označil francouzskou reakci za „naprosto nepochopitelnou“.
10. 11. 2022Aktualizováno10. 11. 2022, 21:09|

Francie chce do roku 2027 otevřít jeden z největších lithiových dolů v Evropě

Francie se do roku 2027 chystá otevřít jeden z největších dolů na lithium v Evropě. Tento lehký kov je zásadní například pro výrobu elektromobilů a otevření dolu by mohlo pomoct snížit takřka úplnou závislost Evropy na Číně, kde se lithium dosud téměř výhradně zpracovává. Projekt Emili, který má za cíl těžbu lithia v departementu Allier v pohoří Massif central, v pondělí představila francouzská důlní společnost Imerys.
24. 10. 2022|

Macronova koalice podle prognóz ztratí většinu v Národním shromáždění

Koalice Spolu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona podle povolebních prognóz po druhém kole parlamentních voleb získá nejvíce hlasů, unikne jí však většina v Národním shromáždění. V 577členné dolní komoře parlamentu by podle agentury Ifop mohla obsadit 210 až 250 křesel. Podobné výsledky vykazují také průzkumy trojice dalších agentur. Významného zisku podle odhadů dosáhla krajně pravicová strana Národní sdružení, která podle listu Le Monde překonala svůj rekord v počtu mandátů z roku 1986.
19. 6. 2022Aktualizováno20. 6. 2022, 00:05|

Rusko bude za plyn od pátku inkasovat jen rubly. Berlín i Paříž to odmítly

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek podepsal dekret, podle kterého musejí zahraniční kupci od pátku platit za ruský plyn v rublech, a to přes účty v ruských bankách. Podle listu Kommersant zároveň ruský energetický gigant Gazprom zvažuje možnost zastavení dodávek zemního plynu do „nikoli přátelských“ zemí a vyhodnocuje možné důsledky. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) řekl ČT, že Česko má aktuálně zásoby plynu na 26 dnů a zásoby ropy na více než 90 dnů.
31. 3. 2022Aktualizováno31. 3. 2022, 22:05|

Ministři financí EU se dohodli na subvencování cen pohonných hmot pro domácnosti

Ministři financí Evropské unie se dohodli na subvencování cen pohonných hmot pro domácnosti a na podpoře podniků, které zasáhl růst cen energie v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. V úterý to uvedl podle agentury Reuters francouzský ministr financí Bruno Le Maire.
15. 3. 2022|

Francie koupí akcie energetické firmy, která kvůli vládě prodává elektřinu pod cenou

Francouzský stát koupí akcie energetické společnosti EDF v hodnotě 2,1 miliardy eur (51,2 miliardy korun). V rozhovoru s rozhlasovou stanicí RTL to oznámil ministr financí Bruno Le Maire. Podnik má potíže mimo jiné kvůli vládnímu nařízení, aby prodával elektřinu pod tržní cenou, a výpadkům jaderných reaktorů. Společnost proto vyhlásila akční plán a zvýší kapitál o 2,5 miliardy eur.
18. 2. 2022|

Lídři EU se neshodli na podpoře jádra, podle Babiše ji šéfka Evropské komise slíbila

Bez dohody skončila v noci na pátek několikahodinová debata o jaderné energii a emisních povolenkách, kterou vedli lídři zemí Evropské unie na bruselském summitu. Uvedl to český premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Skupina států včetně Česka navrhla prosadit do závěrů jednání, aby Evropská komise (EK) jádro zařadila na seznam zelených investic. Tradičně k atomu kritické Rakousko spolu s Německem a Lucemburskem se však postavilo proti. Prezidenti a premiéři se neshodli ani v pohledu na regulaci trhu s emisními povolenkami, kterou požadovalo zejména Polsko a Česko.
16. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 08:51|

Pobrexitová jednání se posunula v otázce hospodářské soutěže, spor o rybolov trvá, naznačil Barnier

Vyjednávání o budoucích vztazích mezi Evropskou unií a Velkou Británií se v posledních hodinách mírně pohnula směrem k dohodě, některé zásadní rozpory však stále nejsou vyřešeny. Diplomatům unijních zemí to řekl hlavní vyjednávač EU Michel Barnier. Unie se podle něj bude do poslední chvíle snažit o dohodu, pouze její uzavření do konce tohoto týdne však zaručí její platnost od začátku ledna. Politici zemí EU stále doufají, že Londýn v klíčových bodech ustoupí, neboť divoký rozchod podle nich více zasáhne Británii.
14. 12. 2020|

Posprejovaný de Gaulle a řada dalších soch. Rasové protesty se rozšířily i do Francie

Francií postupují protesty za rasovou rovnoprávnost. Například v Paříži v pondělí neznámí  pachatelé posprejovali červenou barvou dvě sochy spojované s francouzskou koloniální érou. U řady dalších po celé zemi pokračují demonstrace za jejich odstranění. Manifestace se do země rozšířily ze Spojených států po smrti Afroameričana George Floyda.
22. 6. 2020Aktualizováno22. 6. 2020, 20:05|

Renault by mohl zaniknout, zní z Francie. Nissan se kvůli pandemii chystá propouštět

Francouzský výrobce automobilů Renault by mohl zaniknout, pokud v brzké době nedostane pomoc, která mu umožní čelit dopadům koronaviru, uvedl francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Podle agentury Reuters také poznamenal, že automobilka se teď musí přizpůsobit novým podmínkám. A japonský výrobce automobilů Nissan Motor zvažuje, že v důsledku koronavirové krize zruší více než dvacet tisíc pracovních míst.
22. 5. 2020|

Macron je u moci už tři roky. Popularita mu ale klesá

Před třemi lety si Francie do svého čela zvolila nejmladšího prezidenta v historii. Tehdy teprve devětatřicetiletý Emmanuel Macron porazil ve druhém kole prezidentské volby nacionální političku Marine Le Penovou. Po uvedení do funkce se rychle pustil do slibovaných reforem, které se ale ne vždy setkaly s pozitivní odezvou. V současné pandemii je mezi Francouzi oblíbenější premiér Édouard Philippe.
7. 5. 2020|

Návštěvnost Francie ztrácí dech. Nakazil ji koronavirus

Do Francie přijíždí kvůli novému typu koronaviru o třicet až čtyřicet procent méně turistů, než se očekávalo. Propad návštěvnosti tak bude mít významný vliv na francouzskou ekonomiku, řekl zpravodajskému serveru CNBC francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Francie je jednou z nejnavštěvovanějších zemí světa a turismus se na jejím hrubém domácím produktu (HDP) podílí zhruba osmi procenty.
24. 2. 2020|

Francie se s USA dohodla na postupu k digitální dani

Francie se dohodla se Spojenými státy na postupu, jak vyřešit zdanění digitální ekonomiky. V Davosu to ve čtvrtek řekl francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Dohoda předpokládá, že se bude v rámci Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) jednat o zavedení daně s celosvětovou působností. Digitální daň ve Francii platí už od loňska, ve středu se ale Paříž a Washington dohodly na příměří.
23. 1. 2020|

Rady Fiat Chrysler a FCA schválily plán fúze, může vzniknout čtvrtý největší výrobce aut na světě

Správní rada automobilky Fiat Chrysler (FCA) a dozorčí rada francouzské PSA schválily plán fúze obou společností. Může tak vzniknout čtvrtý největší výrobce aut na světě podle objemu prodeje, hodnota nové firmy dosáhne zhruba 50 miliard USD (1,1 bilionu korun). Automobilky to ve čtvrtek uvedly ve společném sdělení, v němž poskytly bližší podrobnosti k plánu spojení, které se má uskutečnit prostřednictvím výměny akcií.
31. 10. 2019Aktualizováno31. 10. 2019, 14:29|

Rozpočty Itálie a Francie se mohou dostat do střetu s pravidly Unie. Komise žádá vysvětlení

Rozpočtové plány Itálie a Francie na příští rok by mohly být v rozporu s fiskálními pravidly Evropské unie. Uvedla to Evropská komise (EK) v dopisech, které zaslala ministrům financí těchto zemí. Zároveň požádala Řím i Paříž, aby situaci do středy objasnily.
22. 10. 2019|

Tři evropské státy chystají kroky proti digitální libře Facebooku. Bojí se o svou suverenitu

Francie, Německo a Itálie společně připravují opatření, která by v Evropě zamezila používání plánované digitální měny libra americké společnosti Facebook. Podle agentury AFP to v pátek oznámil francouzský ministr financí Bruno Le Maire.
18. 10. 2019|
Obchodní války

Francie i Evropská unie jsou připraveny odpovědět sankcemi na americká cla

Pokud Spojené státy v obchodním sporu kolem evropské společnosti Airbus odmítnou přijmout podanou ruku a zavedou cla, Francie a Evropská unie jsou připraveny odpovědět sankcemi. Řekl to francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Američané jsou oprávněni zavést na dovoz z Evropy cla podle verdiktu Světové obchodní organizace (WTO).
3. 10. 2019Aktualizováno3. 10. 2019, 15:05|

Macron a Trump shrnuli svou schůzku na závěr G7. Mluvili o digitální dani i Íránu

Na závěr summitu G7 se setkali prezidenti Francie Emmanuel Macron a Spojených států Donald Trump. Nejzevrubněji probírali napětí kolem íránského jaderného programu. Macron avizoval možnost setkání Trumpa s íránským protějškem Hasanem Rouháním. Státníci dospěli i k dohodě o digitální dani. Hovořili také o mezinárodním obchodě nebo požárech v Amazonii.
26. 8. 2019Aktualizováno26. 8. 2019, 21:49|