TÉMA

Volební kampaň

Půl hodiny a 480 kilometrů od sebe. Biden i Trump navštívili hranici USA s Mexikem

Americký prezident Joe Biden a bývalý šéf Bílého domu Donald Trump ve čtvrtek na různých místech v Texasu navštívili americko-mexickou hranici. Imigrace do USA z Mexika je zásadním tématem kampaně před listopadovými prezidentskými volbami, v nichž se Biden a Trump s velkou pravděpodobností znovu utkají. Oba tak při návštěvě hranice, kdy je dělilo zhruba 480 kilometrů, zdůrazňovali, že jsou schopni problémy nelegální migrace řešit, a navzájem se obviňovali z nefunkčnosti imigračního systému.
1. 3. 2024|

Nejvyšší správní soud zrušil pokutu pro spolek Svoboda projevu za propagaci knihy o Babišovi

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil pokutu 27 tisíc korun, kterou dostal spolek Svoboda projevu za to, že před volbami v roce 2017 v sérii veřejných debat propagoval film Selský rozum a knihu Žlutý baron o předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Podle předchozího rozsudku se tak zapojil do kampaně bez registrace, ale Babiš tehdy ještě nebyl formálně kandidátem, a spolek se tedy podle nynějšího rozhodnutí soudu nemohl přestupku dopustit.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 20:28|

V Polsku začala kampaň před říjnovými volbami. Podle expertů bude nejvyhrocenější za poslední léta

V Polsku naplno odstartovala kampaň před říjnovými volbami. Jedním z hlavních témat bude odpor proti evropské migrační dohodě nebo podpora Ukrajiny. Zástupci vlády oživili také spor o důl Turów. Liberální opozice sází na změnu stylu vládnutí, krajní pravice láká na výrazně nižší daně.
24. 6. 2023|

Odvolací soud potvrdil francouzskému exprezidentovi Sarkozymu tříletý trest

Francouzský odvolací soud potvrdil tříletý trest pro bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho za korupci a obchod s vlivem. Ze tří let je jeden rok nepodmíněný, ten si má bývalý státník odpykat pod dohledem elektronického náramku. Sarkozy se proti verdiktu ještě hodlá odvolat ke kasačnímu soudu, informovala francouzská média.
17. 5. 2023|

Vyšetřování ruského vlivu na Trumpovu kampaň skončilo. Prokurátor vytkl FBI tunelové vidění

Tvrdou kritikou postupů amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) skončilo čtyřleté šetření údajného ruského vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016. FBI neměla pro prověření prezidentské kampaně Donalda Trumpa „skutečné důkazy“ a příliš se spoléhala na tipy, které jí poskytli Trumpovi političtí oponenti, uvedl americký prokurátor John Durham, který ovšem nevznesl žádná obvinění, informovala agentura AP.
15. 5. 2023|

Trump na volebním mítinku označil své vyšetřování za falešné

Donald Trump využil první mítink své prezidentské kampaně před volbami v roce 2024 k tvrdé kritice státních zástupců, kteří ho vyšetřují. Píše to agentura Reuters, podle níž přitom neváhal používat konspirační tvrzení, aby nabudil své příznivce před republikánskými primárkami v příštím roce.
26. 3. 2023|

Bude to nejtvrdší politická kampaň od sametové revoluce, míní expert na marketing

Kampaň uchazečů o Pražský hrad bude před druhým kolem prezidentských voleb mířená hlavně na negativní emoce, domnívá se odborník na politické kampaně Radim Pařík. S dalšími analytiky se shoduje na tom, že cílem hlavně pro kandidáta a expremiéra Andreje Babiše (ANO) bude odradit od hlasování zejména voliče neúspěšných kandidátů, kteří podpořili Petra Pavla. „Je to nejtvrdší politická kampaň, kterou jsme od roku 1989 v politice zažili,“ myslí si pak expert na politický marketing Jakub Horák. Očekává, že výsledek voleb ovlivní účast mladých lidí. O šancích jednotlivých kandidátů odborníci diskutovali v pořadu 90' ČT24.
16. 1. 2023|

Trestní oznámení v souvislosti s propagací Schillerové na sociálních sítích policie „uložila“

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) nezahájila úkony trestního řízení v souvislosti s propagací bývalé ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) na sociální síti Instagram. Věc takzvaně uložila, uvedl mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. Rozhodnutí nyní přezkoumá státní zástupce. NCOZ se začala financováním fotografií a dalších příspěvků na soukromých sociálních sítích Schillerové zabývat v dubnu. Jako první o tom informoval server Neovlivní.cz.
20. 5. 2022|

Stanjura dál řeší sociální sítě Schillerové. Obrátil se na dohledový úřad kvůli volební kampani

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) podal podnět k Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, aby prošetřil dodržení pravidel financování volební kampaně v souvislosti s činností spolupracovníků bývalé ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) a zveřejňováním příspěvků na sociálních sítích.
11. 3. 2022|

KSČM představila volební program. Soustředí se zejména na sociální témata

Komunisté v sobotu u Brněnské přehrady zahájili celostátní „ostrou“ část kampaně před podzimními sněmovními volbami. První místopředseda strany Petr Šimůnek uvedl, že jen KSČM má ucelený program pro sociální oblast. Právě na sociální témata klade volební program důraz. Zmiňuje ale také například vyšší zdanění velkých nadnárodních firem nebo prosazování vystoupení Česka z NATO.
28. 8. 2021|

Hnutí Přísaha zahájilo finální část kampaně, celostátním lídrem je Šlachta

Politické hnutí Přísaha zahájilo finální část volební kampaně. Představili se lídři krajských kandidátek, kromě předsedy hnutí Roberta Šlachty jsou mezi nimi bývalý prezidentský kandidát Jiří Hynek nebo bývalí Šlachtovi kolegové od policie Jiří Komárek, Václav Vévoda, Zdeňka Víchová a také Tomáš Sochr s Jaroslavem Pelcem, kteří jsou zároveň ve vedení Přísahy.
25. 8. 2021|

SPD představila svůj program, celostátním lídrem je Okamura

Předseda SPD Tomio Okamura a místopředseda Radim Fiala představili lídry krajských kandidátek svého hnutí a základní teze jeho programu. Zaštítili ho heslem „Naše vlast, naše rodiny, náš bezpečný domov“. SPD také představila svoji stranickou hymnu, kterou zazpíval Petr Kolář.
15. 7. 2021|

Úřad pro dohled nad stranami vstoupil do kampaně rozpolcený. Předseda může vše a nelze ho zastavit, varoval člen vedení

Předvolební kampaň formálně trvá téměř již měsíc a pokračovat bude ještě dalších osm měsíců. Pro Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí to bude znamenat, že bude mít mnohem více práce s kontrolami výdajů na kampaň, než měl po minulých volbách. Úřadem však nyní zmítají spory kvůli organizačnímu řádu. Podle člena jeho vedení Jana Outlého soustředí všechny pravomoce do rukou předsedy, toho by v budoucnu mohl potenciální politicky angažovaný ředitel zneužít. Jan Outlý byl hostem Interview ČT24.
6. 2. 2021|

Olomoucký kraj dostal pokutu, podle úřadu před volbami propagoval bývalého hejtmana Oklešťka

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí udělil loni na podzim po krajských volbách Olomouckému kraji pokutu 30 tisíc korun za nepovolenou propagaci bývalého hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO). Proti verdiktu podal kraj rozpor a s pokutou nesouhlasí ani Okleštěk, informuje o tom Mladá fronta DNES.
15. 1. 2021|

Hlasy ze zahraničí si v říjnu rozdělí kandidáti z Ústeckého kraje

Hlasy, které v letošních říjnových volbách odevzdají voliči žijící v zahraničí, půjdou kandidátům do Ústeckého kraje. Určil to los Státní volební komise. V posledních volbách se hlasy ze zahraničí započítávaly do výsledků ve Středočeském kraji.
7. 1. 2021|

30 let zpět: Tři dny do voleb

Pár hodin do konce volební kampaně a tři dny do začátku voleb. Pomohly lidem volební debaty a jaký názor měli na kampaň? Podívejte se na anketní reportáž.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
5. 6. 2020|

30 let zpět: Zahájení volební kampaně

V květnu 1990, čtyřicet dní před prvními svobodnými volbami po pádu komunismu, zahájily tuzemské politické strany volební kampaň – a spolu s ní začaly různé formy nekalé soutěže, včetně strhávání plakátů.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
29. 4. 2020|

Důvody vyšetřování Trumpovy volební kampaně byly právně v pořádku, tvrdí inspekce

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) nevedl proti volební kampani nynějšího republikánského prezidenta Donalda Trumpa politicky motivované vyšetřování. Několika chyb se ale dopustil. K závěru dospěl v nově zveřejněné zprávě generální inspektor ministerstva spravedlnosti USA Michael Horowitz. Šéf resortu William Barr ale s výsledkem inspektorovy práce podle agentury Reuters nesouhlasí a tvrdí, že FBI vyšetřování zahájila jen na základě nejslabších podezření.
9. 12. 2019|

Trumpův exprávník Cohen platil za ovlivnění volebních průzkumů, píše Wall Street Journal

Bývalý právník Donalda Trumpa Michael Cohen financoval v roce 2015 pokusy ovlivnit průzkumy veřejného mínění ve prospěch budoucího prezidenta. Napsal to ve čtvrtek list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na soudní dokumenty v Cohenově kauze. Právník byl loni v létě obviněn z porušení zákona o financování volební kampaně a z bankovních a daňových podvodů, v prosinci byl odsouzen ke třem letům vězení.
17. 1. 2019|