TÉMA

Potravinová banka

Sbírka potravin vynesla 624 tun zboží pro potřebné. Je to dosud nejvíc

V sobotní podzimní sbírce potravin v Česku lidé v obchodech darovali 624 tun zboží, z toho 562 tun potravin a 62 tun základní drogerie a hygienických potřeb. Je to dosud nejvíc v této akci. Z vybraných potravin lze připravit až 1,124 milionu porcí jídla, sdělil zástupce Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Miroslav Dinga. Sbírka přitom pokračuje v e-shopech až do 21. listopadu, očekává se tak překročení 700 tun darovaného zboží.
12. 11. 2023Aktualizováno12. 11. 2023, 20:04|

Po celém Česku se konala potravinová sbírka. Zapojily se čtyři tisíce dobrovolníků

Lidé se během soboty v obchodech po celé republice mohli zapojit do podzimního kola sbírky potravin. Letos se jí zúčastnilo zhruba čtyři tisíce dobrovolníků. Češi na darování potravin slyší a do sbírek hojně darují, řekl novinářům předseda České federace potravinových bank Aleš Slavíček. V jarním kole sbírky se vybralo 495 tun potravin, podle Slavíčka se nyní vybere minimálně stejné množství. V pravidelných sbírkách se vybírají hlavně trvanlivé potraviny, které banky distribuují potřebným.
11. 11. 2023|

Poslední cukr i rýže. Potravinovým bankám docházejí zásoby

Potravinovým bankám napříč Českem chybějí zásoby pro potřebné. Mnohé z nich už nemají co svým klientům nabízet. Přitom celonárodní potravinová sbírka proběhne až za víc než čtrnáct dnů. Podle analytiků je jedním z klíčových důvodů narůstají počet rodin, které ze svých příjmů kvůli vysoké inflaci a cenám potravin nemohou vyjít.
27. 10. 2023|

Úleva pro malé včelaře zůstane, stejně jako daň z nemovitosti obcím. Koalice kývla na změny úsporného balíčku

Koalice se dohodla na dílčích změnách konsolidačního balíčku – zájmoví včelaři dál nebudou muset platit daň z příjmů. Osvobození, které se týká chovatelů s maximálně šedesáti včelstvy, mělo původně ze zákona zmizet. Jasno už je i o dani z nemovitosti. Dál ji mají inkasovat jen obce. Na podání dalších pozměňovacích návrhů poslancům zbývá dvacet dnů.
5. 8. 2023|

Potravinové banky otevírají nové výdejny, pomoc se dostává do míst, kde dosud chyběla

Potravinová pomoc je nově dostupnější. Napříč Českem od začátku července vzniká síť 150 výdejen, kam si pro potravinový balíček můžou přijít lidé v nepříznivé životní situaci. Výdejny jsou v místech, kde potravinové banky zatím nebyly. Kromě kamenných výdejen začaly balíčky s potravinovou pomocí rozvážet i pojízdné výdejny.
19. 7. 2023|

Potravinové banky v létě zavedou síť výdejen. Pomoc pro lidi v nouzi bude efektivnější

V rámci nového systému pomoci lidem v nouzi vznikne od července 150 výdejen potravinové pomoci. Výdejna, kam si lidé budou moct jídlo přijít vyzvednout, bude v každém krajském městě. Kromě toho odstartuje i rozvoz jídla do obcí, kde je potravinová pomoc nejvíc potřeba. Nové sklady a prostory mají potravinovým bankám kromě navýšení kapacit navíc umožnit vzdělávat veřejnost v tom, jak neplýtvat jídlem.
19. 5. 2023|

Stále více lidí potřebuje pomoc. Potravinové banky doufají, že sobotní sbírka zaplní sklady

Pomoc potravinových bank vyhledává stále více lidí. Meziročně stoupl zájem až o 30 procent, jak pro Českou televizi uvedla Česká federace potravinových bank. Kvůli zdražování energií a potravin využívají služby i lidé, kteří dříve sociální pomoc nepotřebovali. Potravinové banky jsou ale teď téměř prázdné. Jejich sklady by měla pomoct zaplnit jarní potravinová sbírka, která se koná v sobotu 22. dubna. Do sbírky se zapojilo rekordních 1540 obchodů po celém Česku.
22. 4. 2023Aktualizováno22. 4. 2023, 11:33|

Vyplácení dávek se zpožďuje, žadatelé nevědí proč. Úřad práce tak rozšiřuje služby své telefonické linky

Lidé žádající pomoc od státu, například příspěvek na bydlení, si mohou počkat i několik měsíců. Vyplácení dávek se totiž v některých případech zpožďuje. Po delší době se tak žadatelé na úřady obracejí znovu a zjišťují stav své žádosti. I proto Úřad práce rozšířil služby svého call centra. Od středy volající budou moci zjistit třeba to, jak daleko je zpracování jejich žádosti o konkrétní dávku. Mohou také zkontrolovat, zda při podání neudělali chybu, která vyřízení protahuje.
31. 1. 2023|

Mnozí senioři šetří, kde se dá. Někteří jsou závislí na pomoci státu či potravinových bank

Zdražování už pociťuje podle průzkumů z posledního měsíce naprostá většina Čechů. Zvláště silně dopadá na lidi v penzi. Hledají proto další a další cesty, jak ušetřit ve svých domácnostech. A v některých případech se obracejí na pomoc ke státu.
7. 11. 2022|

Německo hlásí historicky největší počet klientů potravinových bank

Od začátku roku v Německu vzrostl počet klientů potravinových bank zhruba o polovinu. Jejich pomoc v zemi využívají asi dva miliony lidí, což je nejvíce v historii. Důvodem je hlavně růst životních nákladů. Nejvíce klientů přibylo mezi válečnými uprchlíky z Ukrajiny, nezaměstnanými a seniory.
17. 7. 2022|

V Česku dostalo vízum téměř 218 tisíc uprchlíků z Ukrajiny

Česko udělilo lidem zasaženým ruskou invazí na Ukrajinu doposud téměř 218 tisíc víz. V úterý jich přibylo zhruba 5100. Ministerstvo vnitra o tom informovalo na Twitteru. Uprchlíci před válkou dostávají od úterý víza za účelem dočasné ochrany, která nahradila dosud vydávaná speciální dlouhodobá víza. Mohou tak pobývat na území České republiky až rok. Počet uprchlíků ve vlacích do Česka klesá, stále však jde podle Českých drah o tisíce lidí denně. Ambulance pro uprchlíky z Ukrajiny zřídila už většina fakultních nemocnic.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 17:30|

Stát málo kontroloval dotace pro potravinové banky, tvrdí NKÚ. Podle ministerstva byl nákup kol a briket v pořádku

Ministerstvo zemědělství chybovalo podle Nejvyššího kontrolního úřadu při rozdělování dotací na podporu potravinových bank. Nemělo podle kontroly jasně stanovené cíle, nevyhodnocovalo dopady rozdělených dotací a hradilo i výdaje, které neměly být proplaceny. Resort výtky odmítl s tím, že cíle byly dostatečně definované a jejich plnění kontrolováno.
6. 12. 2021|

Potravinové banky loni shromáždily o polovinu víc jídla, přesto to nestačilo

Potravinové banky loni shromáždily celkem 7007 tun potravin, což bylo proti předloňským 4700 tunám zhruba o polovinu více. Přestože byl nárůst velký, kvůli vysoké poptávce na podzim to nestačilo, oznámila Česká federace potravinových bank.
8. 4. 2021|

Lidí potřebujících pomoc přibývá. Potravinová banka v Hustopečích se téměř vyprázdnila

Zásoby potravin ve skladu potravinové pomoci v Hustopečích na Břeclavsku už jsou téměř vyčerpané. Lidé jsou přitom velmi štědří, což potvrdil i zájem z poslední potravinové sbírky, která proběhla na podzim. Lidí, kteří potřebují pomoc, je však stále více, potraviny je tak nyní nutné dovážet z centrálního skladu v Brně.
24. 3. 2021|

„Přemýšlím, že bych to ukončila.“ Na dohodáře se zapomnělo, někteří nemají co jíst ani kde bydlet

Lidé pracující na dohodu o provedení práce nebo o pracovní činnosti se s pandemickými uzávěrami některých oborů ocitli zcela mimo pozornost politiků i většiny společnosti. Sociálním systémem mnozí zcela propadli, úřady jim nepřiznaly nárok takřka na nic. Bez práce teď nemají kde bydlet ani co jíst a čekají ve frontách před potravinovými bankami. Ty jsou nyní více než o polovinu delší, než byly ještě v polovině minulého roku. O lidech čekajících na jídlo z potravinových bank natáčela pro 168 hodin Kateřina Stibalová.
1. 3. 2021|

Potravinové banky vyhlíží sobotní sbírku, v některých kvůli covidu nezbylo skoro nic

V sobotu proběhne v celém Česku další potravinová sbírka. Ta jarní kvůli pandemii koronaviru nebyla, a proto teď v potravinových bankách chybí asi pět set tun trvanlivých potravin. V některých bankách jsou nyní jenom poslední lahve s nápoji. Nedostatek potravin je problémem hlavně pro charitativní organizace nebo matky samoživitelky.
20. 11. 2020Aktualizováno20. 11. 2020, 15:21|

Potravinové banky se začínají vyprazdňovat. Žádostí o jídlo přitom přibývá

Potravinové banky v krajích se začínají vyprazdňovat. Chybí zásoby, mimo jiné protože jarní sbírka se letos nekonala. Například banka pro Brno a Jihomoravský kraj má ve skladech polovinu toho, co obvykle v této době mívá. Požadavků přitom přibývá. Od začátku roku do září už banka rozdělila téměř tři sta tun jídla mezi dvaadevadesát organizací.
28. 10. 2020|

Jídla je v potravinových bankách méně, zájem o pomoc ale roste

Potravinovým bankám často chybí základní a trvanlivé potraviny, o potravinovou pomoc je přitom v posledních týdnech stále větší zájem, ČT to sdělila ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová. Podle ní sice obchodní řetězce s dodávkami pomáhají, zásoby ale nestačí poptávce a pomalu docházejí. Láchová se obává i zrušení podzimní potravinové sbírky kvůli koronaviru. To by mohlo nechat desetitisíce lidí bez pomoci.
3. 10. 2020|

V Hustopečích mají Food Box na potraviny pro potřebné. Stará se o něj místní pastor

V Hustopečích na Břeclavsku mohou lidé dávat trvanlivé potraviny pro potřebné do Food Boxu umístěného v samoobsluze. O schránku a její obsah se stará místní pastor. Po Brně jde teprve o druhý potravinový kontejner na jižní Moravě. Autoři projektu z brněnské potravinové banky chtějí schránky postupně instalovat i v dalších místech kraje.
20. 7. 2019|

Havířov bude mít od začátku srpna sdílenou lednici. Průměrný Čech totiž vyhodí 80 kilo jídla ročně

Na začátku srpna tohoto roku začne v havířovském komunitním centru Lučina fungovat takzvaná sdílená lednice. Do ní budou moci lidé odkládat potraviny, které by jinak vyhodili, a tím pomohou například bezdomovcům. Spolek Save Food má v plánu umístit v regionu celkem tři sdílené lednice, kromě Havířova třeba i v Orlové.
9. 7. 2019Aktualizováno14. 7. 2019, 11:56|

Potravinovým bankám dá stát 63 milionů, pořád to ale nestačí. Chybí kvalitní sklady

Potravinová sbírka, ve které lidé mohou darovat jídlo nebo drogerii, bude letos poprvé i na jaře, a to 18. května. Novinkou bude i možnost dárcovství přes internet. Provoz bank platí hlavně ministerstvo zemědělství, letos na ně dá 63 milionů korun, o polovinu víc než vloni. Přesto to náklady plně nepokryje, další zdroje tak resort musí hledat.
22. 4. 2019|

Potravinová banka zve do kuchyně. Ukazuje lidem v nouzi, jak se vyhnout polotovarům

Potravinová banka začala vařit a otevřela první kuchyni. Podle charitativních organizací se lidé v nouzi stravují nezdravě a neví, jak s darovaným jídlem naložit. V Praze jim to v úterý předvedli profesionální kuchaři. Kurzy pro samoživitelky, seniory i nezaměstnané budou zdarma každý měsíc.
26. 2. 2019|

Jídla darovaného potravinovým bankám loni přibylo dvojnásobně. Pomohla změna zákona

Přes čtyři tisíce tun jídla a zboží z drogerie získaly loni potravinové banky – více než polovinou přispěly obchodní řetězce. Těm zákon od loňska nově nařídil nabídnout charitě jídlo a výrobky, které chtějí vyřadit z prodeje. Oproti předchozímu roku jde o téměř trojnásobný nárůst v darovaném zboží. Celkově loni potravinové banky vybraly dvojnásobek zboží. Vyplývá to z dat, která České televizi poskytla Česká federace potravinových bank.
16. 1. 2019|