TÉMA

Kateřina Kottová

Soud podmíněně propustil Kateřinu Kottovou z vězení

Obvodní soud pro Prahu 6 ve středu podmíněně propustil lékařku Kateřinu Kottovou z vězení, kde si odpykávala osmiletý trest za korupci. Informaci serveru Seznam Zprávy potvrdila mluvčí soudu Zuzana Barochová. Kottová byla spolu se svým manželem Petrem Kottem a bývalým středočeským hejtmanem Davidem Rathem odsouzena za zmanipulování zakázek ve Středočeském kraji, soud ji z ruzyňské věznice propustil po odpykání poloviny trestu. Rath opustil vězení loni v květnu, Kott se dostal na svobodu o čtyři měsíce později.
25. 1. 2024|

Soud podmíněně propustil Petra Kotta. „Budu čekat na ženu,“ řekl po odchodu z věznice

Městský soud v Brně rozhodl o podmíněném propuštění Petra Kotta z vězení s délkou zkušební doby sedm let. Rozhodnutí je pravomocné, podmíněné propuštění navrhoval i žalobce. Kott má za sebou polovinu osmiletého trestu za korupci, vězení opustil krátce před 14:00. Kotta, jeho manželku Kateřinu Kottovou a bývalého středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha soud potrestal za korupční kauzy kolem zmanipulovaných zakázek ve Středočeském kraji. Rath z věznice na podmínku vyšel letos v polovině května.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 19:21|

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. Sdělil to advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest.
18. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 12:48|

David Rath znovu nastoupil do vězení

Bývalý středočeský hejtman David Rath v pondělí nastoupil k výkonu trestu, který mu soud uložil v takzvané druhé větvi jeho korupční kauzy. Dostavil se do brněnské věznice, kterou zhruba před rokem opustil, potvrdila mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová. Ratha uznal soud v druhé části případu vinným loni v červnu, trest mu prodloužil o rok.
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 17:45|

Soud poslal Rathovi výzvu k nástupu do vězení

Krajský soud v Praze zaslal bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi výzvu k nástupu do vězení. Dostali ji i další odsouzení v korupční kauze. Rath byl v lednu podmínečně propuštěn z vězení, kde si odpykával sedmiletý trest za korupci. Později byl ale pravomocně uznán vinným ve druhé větvi korupční kauzy. Podle verdiktu přijímal úplatky a manipuloval s tendry ve Středočeském kraji.
30. 12. 2022Aktualizováno30. 12. 2022, 11:14|

Spor exhejtmana Ratha s bratrem o dědictví se znovu vrací k obvodnímu soudu

Obvodní soud pro Prahu 6 se bude znovu zabývat sporem bratrů Rathových. Městský soud v Praze totiž na základě odvolání zrušil rozsudek, podle kterého zdědil bývalý středočeský hejtman David Rath veškerý majetek svého otce Ratmíra. Informaci ČT potvrdil mluvčí Městského soudu v Praze Jakub Brejša. Bratr bývalého politika Michal Rath rozsudek napadl, protože odmítl, že by jeho otec byl při smyslech při psaní závěti, na základě které David Rath majetek získal.
30. 9. 2022|

Žalobce trvá na přísnějších trestech pro Ratha i Kottovy, soud rozhodne v červnu

Více než rok vězení nad rámec předchozího sedmiletého trestu chce pro bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha žalobce v druhé větvi jeho kauzy. Zpřísnění trestu požaduje i pro další obžalované – společnost Metrostav a manžele Kottovy. Vrchní soud v Praze se zabývá odvoláním v případu. Zatímco státní zástupce chce, aby byli obžalovaní potrestáni přísněji, obhajoba usiluje o jejich zproštění. Rozsudek vynese Vrchní soud v Praze 21. června.
5. 5. 2022Aktualizováno5. 5. 2022, 15:13|

Žalobce chce přísnější trest pro Ratha, jeho právníci zproštění obžaloby

Žalobce chce, aby odvolací senát zpřísnil trest, který prvoinstanční soud uložil bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi v takzvané druhé větvi jeho korupční kauzy. Bývalý politik odešel od Krajského soudu v Praze v lednu 2020 s osmiletým trestem vězení za přijímání úplatků a manipulace se zakázkami ve Středočeském kraji. Soud mu tím o rok prodloužil již dříve pravomocně uložený sedmiletý trest. Rathovi obhájci naopak požadují, aby byl někdejší hejtman viny zproštěn. K jeho odsouzení podle nich nejsou důkazy.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 17:44|

Soud rozhodl o propuštění Ratha z vězení. Na svobodu zatím nepůjde, verdikt není pravomocný

Městský soud v Brně se v úterý na veřejném zasedání zabýval žádostí o podmíněné propuštění někdejšího středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha a vyhověl jí. Rath má za sebou polovinu ze sedmiletého trestu za korupci. U soudu uvedl, že se poučil a že tři a půl roku vězení byla dostačující zkušenost. Státní zástupkyně Adriana Valcová navrhla žádost o podmíněné propuštění Ratha ze tří důvodů zamítnout, kromě jiného nezaplatil celý peněžitý trest. Proti usnesení soudu podala stížnost a rozhodnutí není pravomocné. Exhejtman proto na svobodu zatím nepůjde.
9. 11. 2021Aktualizováno9. 11. 2021, 15:22|

Rath v létě podal ústavní stížnost, soud o ní rozhodne spolu s podnětem Mladého

Bývalý středočeský hejtman za ČSSD David Rath podal v létě ústavní stížnost proti verdiktu v první větvi korupční kauzy. Ústavní soud ji bude řešit společně s podnětem dalšího aktéra téže kauzy, manažera Tomáše Mladého. Vyplývá to ze spojovacího usnesení v databázi soudu. Konečné rozhodnutí o stížnostech zatím nepadlo, uvedla mluvčí soudu Miroslava Číhalíková Sedláčková.
24. 9. 2021|

Brněnský krajský soud propustil z vězení exposlance Kotta z Rathovy korupční kauzy

Krajský soud v Brně podle serveru Česká justice podmínečně propustil z vězení bývalého poslance Petra Kotta, který si odpykával šestiletý trest za manipulace se zakázkami Středočeského kraje. Už v červnu se dostala na svobodu i jeho manželka, bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová, které soud také uložil šest let vězení. Ve věznici a před tím ve vazební věznici strávili manželé tři roky, tedy polovinu trestu.
31. 8. 2021|

Nejvyšší soud potvrdil verdikt v Rathově kauze, politik se chce odvolat do Štrasburku

Nejvyšší soud (NS) odmítl všechna dovolání aktérů první větve korupční kauzy kolem bývalého středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha. Neuspělo ani státní zastupitelství, které podávalo dovolání v neprospěch obžalovaných, ani odsouzený Rath, který nyní zvažuje, že se obrátí na soud ve Štrasburku.
17. 3. 2021|
Kauza Rath

Soud v druhé větvi Rathovy korupční kauzy prodloužil exhejtmanovi vězení o rok, Kottovým o dva

Středočeský krajský soud uznal v pátek bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha vinným ve všech bodech obžaloby ve druhé větvi jeho korupční kauzy. Uložil mu trest osm let vězení, o rok mu tak prodloužil stávající sedmiletý trest. Rath má také zaplatit 18 milionů korun a dostal i zákaz činnosti. Kateřině a Petrovi Kottovým trest zpřísnil o dva roky, uložil jim osm let vězení. Zaplatit mají po 20 milionech korun a soud je potrestal i zákazem činnosti ve statutárních orgánech firem. Trestné činnosti se podle předsedkyně trestního senátu Ivy Říhové dopustilo i dalších šest obžalovaných lidí a osm firem včetně společnosti Metrostav.
31. 1. 2020Aktualizováno31. 1. 2020, 14:05|
Kauza Rath

Druhá větev Rathova případu. Žalobce politikovi navrhuje nejméně 9,5 roku vězení

Žalobce navrhl někdejšímu středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi ve druhé větvi korupční kauzy souhrnný trest nejméně 9,5 roku vězení. Manželům Petru a Kateřině Kottovým navrhuje po 8,5 letech žaláře. Žádá také propadnutí majetku. Případ se týká manipulace veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic.
15. 1. 2020Aktualizováno15. 1. 2020, 16:01|

David Rath nastoupil do vězení v Teplicích

Bývalý ministr zdravotnictví a středočeský hejtman za ČSSD David Rath v pondělí večer nastoupil do věznice v Teplicích, aby si začal odpykávat sedmiletý trest za korupci při zadávání tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Do pondělí měl také zaplatit desetimilionovou sankci, to ale nestihl. V kauze bylo kromě Ratha obžalováno dalších deset lidí. Některé z nich uznal soud vinnými.
7. 10. 2019Aktualizováno7. 10. 2019, 23:04|

Rath si stěžuje, že výzva k nástupu do vězení dorazila příliš rychle. Standardní postup, namítá soud

Za nestandardní a nepřiměřeně rychlé považuje David Rath doručení výzvy k nástupu do vězení. Tu mu policisté předali v úterý. Podle Krajského soudu v Praze jde ale o standardní postup. Bývalý středočeský hejtman musí do ruzyňské věznice nastoupit do pondělního večera, odpyká si tam sedmiletý trest za korupci.
3. 10. 2019|

Rath chce v pondělí nastoupit do vězení. Stráví v něm sedm let

Bývalý středočeský hejtman David Rath dostal výzvu k nástupu do vězení, uvedl iROZHLAS. Televize Nova poté uvedla, že nastoupí v pondělí. Někdejší hejtman a ministr zdravotnictví za ČSSD byl zadržen před sedmi lety, v květnu 2012. Pražský vrchní soud ho letos v červnu pravomocně poslal na sedm let do vězení. Zároveň mu uložil desetimilionový peněžitý trest a sedmiletý zákaz působit v samosprávě.
2. 10. 2019|

Soud definitivně rozhodl, že je David Rath vinen. Za zmanipulované zakázky dostal 7 let vězení

Odvolací soud potvrdil vinu bývalého hejtmana Davida Ratha v první větvi jeho korupční kauzy. Za zmanipulované zakázky Středočeského kraje půjde Rath do vězení na sedm let, soud tak snížil původní trest 8,5 roku. Zároveň dostal desetimilionový peněžitý trest a sedmiletý zákaz působit v samosprávě. Nižší trest dostali i bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott, kteří se na manipulaci výběrových řízení podíleli. Nově stráví za mřížemi šest let. Pravomocné rozhodnutí padlo po sedmi letech od Rathova zadržení.
26. 6. 2019Aktualizováno26. 6. 2019, 18:27|

Propadnutí majetku i zákaz činnosti navrhl žalobce pro Ratha. Soud rozhodne příští týden

V kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, který spolu s dalšími lidmi čelí obžalobě z korupce, rozhodne odvolací pražský vrchní soud ve středu 26. června. Soud v úterý dovyslechl některé svědky, poté zazněly závěrečné návrhy státního zástupce a obhájců. Žalobce navrhl Rathovi trest propadnutí celého majetku, stejný trest chce i pro obžalované manžele Petra a Kateřinu Kottovy. S osmi a půl, respektive sedmi a půl lety odnětí svobody, které Rathovi a Kottovým loni v létě uložil Krajský soud v Praze, státní zástupce souhlasí.
18. 6. 2019Aktualizováno18. 6. 2019, 20:17|

Ať přijde o vše, žádá žalobkyně odvolací soud v kauze Rath

Státní zástupkyně chce, aby David Rath přišel o veškerý majetek. Řekla to u Vrchního soudu v Praze, který se zabývá odvoláním proti osmiapůlročnímu trestu pro Ratha a rozsudkům nad dalšími jedenácti lidmi obžalovanými z korupce. Bývalý středočeský hejtman již před začátkem řízení zopakoval, že ho považuje za zpolitizované.
10. 6. 2019Aktualizováno10. 6. 2019, 16:22|

Rath u soudu celý den pokračoval ve své výpovědi, chce nechat vyslechnout i Zemana

Celý třetí den soudního jednání v druhé části korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha zabrala výpověď někdejšího politika. Rath se zatím před Krajským soudem v Praze spontánně vyjadřoval k jednotlivým bodům obžaloby, na otázky soudu, státního zástupce či advokátů se nedostalo. Vypovídat tak bude bývalý politik i v pátek.
17. 1. 2019|
Kauza Rath

Rath mluvil před soudem čtyři hodiny a bude pokračovat. Kritizoval žalobce i soudy

Bývalý středočeský hejtman David Rath vypovídal u soudu, který rozhoduje o jeho vině v korupční kauze spojené se zakázkami pro středočeské nemocnice a záchrannou službu. Lékař, který se loni na podzim neúspěšně pokusil o návrat do politiky, hovořil čtyři hodiny a chce ještě pokračovat v příštích dnech. V úvodu své řeči kritizoval státní zastupitelství i soudy, poté zpochybnil obžalobu, která podle něj špatně interpretovala odposlechy.
16. 1. 2019Aktualizováno16. 1. 2019, 17:56|