TÉMA

Tyrolsko

Koupaliště na Slovensku zdevastovala větrná smršť, rakouské Alpy zasáhla místy stoletá voda

Evropa čelí extrémnímu počasí. Na jihu Slovenska větrná smršť poničila oblíbené termální koupaliště Podhájska. Převrátila i karavan, ve kterém podle médií byla rodina z Česka se dvěma malými dětmi, jedno z nich skončilo s otřesem mozku v nemocnici. Podle meteorologů se ale tornádo nepotvrdilo – šlo o takzvaný downburst, který vzniká ze silného sestupného proudu bouře či bouřkového systému. Rakousko pak zasáhly ničivé bleskové povodně.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 14:46|

Vlk potrhal ovce v Rakousku a nakonec zahynul pod koly auta u Prostějova. Jeho životní pouť odhalila analýza DNA

Dvě ulovené laně v rakouských Alpách, ale i stržené kozy a ovce má na svědomí během své životní cesty vlk, jehož tělo bylo nalezeno v lednu na Prostějovsku. Odhalila to analýza DNA a její srovnání se stěry ulovené kořisti. Vlk urazil z Alp na Moravu minimálně šest set kilometrů. U Olšan ho pak pravděpodobně srazilo auto.
16. 2. 2022|

Počet obětí pátečních lavin v Rakousku stoupl na osm

Počet obětí pátečních lavin na západě Rakouska se zvýšil ze šesti na osm. Další dvě oběti záchranáři objevili už mrtvé z helikoptéry při noční pátrací akci. V Tyrolsku v nezabezpečené zóně lyžařského střediska Spiss zemřelo pět lidí, čtyři švédští turisté a rakouský průvodce. Ve Vorarlbersku v lyžařském resortu Albona pak pod sněhem zahynul třiačtyřicetiletý freerider.
4. 2. 2022Aktualizováno5. 2. 2022, 08:31|

Pandemie ve světě: V Rakousku pokračuje uzávěra pro neočkované, V USA zemřelo s covidem 800 tisíc lidí

V Rakousku skončila celostátní uzávěra, která v zemi kvůli kritické epidemické situaci platila od 22. listopadu. Pro ty, kteří se nenechali proti covidu-19 naočkovat, přísná omezení platí dál. Počet úmrtí souvisejících s koronavirem se v USA vyšplhal na 800 tisíc, informovala agentura Reuters na základě svých výpočtů. Izrael zvažuje podání čtvrté dávky vakcíny. Britský premiér Boris Johnson chce kvůli omikronu urychlit očkování posilující dávkou.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 22:24|

Pandemie ve světě: Německo bude očkovat AstraZenecou jen lidi starší 60 let, Izrael hlásí novou variantu viru

Německo bude od středy používat vakcínu AstraZeneca pouze pro očkování lidí starších 60 let. Země ruší stálé kontroly na hranicích s rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko, naopak stálá ostraha hranic s Českem je o dalších čtrnáct dní prodloužena. Itálie i Turecko zpřísňují opatření. Rakousko jedná s Ruskem o dodávce milionu dávek vakcíny Sputnik V. V USA po období příznivého vývoje znovu roste denní počet zachycených infekcí. V Izraeli ohlásili novou variantu koronaviru, není ale nebezpečná.
30. 3. 2021Aktualizováno30. 3. 2021, 21:00|

Německo odstraní Česko z listiny oblastí s výskytem koronavirových mutací

Německo vyřadí Českou republiku, Slovensko a rakouskou spolkovou zemi Tyrolsko ze seznamu oblastí s mutacemi koronaviru. V pátek to oznámil německý Institut Roberta Kocha s tím, že se tak stane v neděli. Obě země i region byly na listinu oblastí zařazeny v polovině února. Německo však i nadále považuje Česko za oblast s vysokou mírou infekce. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) řekl, že řidiči kamionů budou od stejného termínu moci vstupovat i z Německa do ČR bez testu.
26. 3. 2021Aktualizováno26. 3. 2021, 21:19|

Pandemie ve světě: Německo prodloužilo kontroly na hranicích, Slováci nesmějí cestovat

Německo o dva týdny prodloužilo stálé hraniční kontroly s Českem a rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko. Kontroly původně platily do středeční půlnoci. Slovenský kabinet zakázal obyvatelům země cesty do zahraničí na dovolenou, zpřísnil tím stávající zákaz vycházení. Nejhorší dny za celou dobu pandemie zažívá Brazílie, kde za posledních 24 hodin zemřelo téměř tři tisíce lidí s covidem-19. Země zažívá nejhoší zdravotnický kolaps ve své historii.
17. 3. 2021Aktualizováno17. 3. 2021, 19:20|

Pandemie ve světě: V USA zemřelo nejvíc lidí v historii. Rakušané plošně očkují okres kvůli mutaci

V USA se loni kvůli pandemii covidu-19 meziročně zvýšila úmrtnost o 15 procent. Zemřelo nejvíc lidí v historii záznamů, což souvisí i s rostoucí populací. Vyplývá to z chystané zprávy Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). V tyrolském okrese Schwaz začalo kvůli šíření jihoafrické varianty plošné očkování. V Bratislavě postavili očkovací centrum, Dánové a Norové přerušili vakcinaci látkou od AstraZeneca. Polsko i Maďarsko hlásí dosud nejvyšší přírůstky nakažených. Proticovidová vakcína americké firmy Novavax dosahuje proti původní verzi koronaviru 96procentní účinnosti, ukázala analýza dat z testu v Británii.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 23:39|

Německo podle médií prodlouží zákaz cestování z Česka do 17. března

Německá vláda chce prodloužit zákaz cestování z oblastí silně zasažených nakažlivějšími mutacemi koronaviru, včetně České republiky, do 17. března. Informoval o tom zpravodajský dům Funke Mediengruppe, který v Německu vydává některé významné regionální deníky. Nyní rozsáhlé omezení cestování z Česka a rakouského Tyrolska platí do 3. března.
27. 2. 2021|

V Česku byla potvrzena nakažlivější jihoafrická varianta koronaviru

V Česku byla v jednom případě potvrzena nakažlivější jihoafrická varianta koronaviru. Potvrdila to mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Informace o několika podezřeních na tuto variantu se objevila v minulých dnech. Některé případy souvisely se zájezdem na Zanzibar a týkají se lidí nejméně z Královéhradeckého a Jihomoravského kraje.
25. 2. 2021|

Pandemie ve světě: Německé kontroly hranic s Českem potrvají minimálně do 3. března, Slovensko má rekordně hospitalizací

Nemocnice na Slovensku zaznamenaly nový rekord v počtu pacientů v souvislosti s koronavirovou nákazou. Země překročila hranici čtyř tisíc hospitalizovaných. Německo bude minimálně do příští středy pokračovat ve stávajících kontrolách na hranicích s Českem a rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko. Podle evropské komisařky pro vnitřní věci Ylvy Johanssonové by Německo mělo dbát na to, aby hranice uzavíralo jen v té nejnutnější míře. Velká Británie rozvolňuje, díky tomu tam vzrostl zájem o turistické zájezdy. Ukrajina se dočkala první dodávky vakcín.
23. 2. 2021Aktualizováno23. 2. 2021, 20:29|

Hraniční kontroly jsou i v zájmu Česka, zřejmě je prodloužíme, řekl německý ministr vnitra Seehofer

Německý ministr vnitra Horst Seehofer věří, že kontroly na hranicích s Českem jsou i v zájmu Čechů a tuzemského zvládání pandemie covidu-19. Připustil, že přísný režim Berlín prodlouží i po třetím březnu. Bavorsko označilo za důležitých 2467 provozů, což jejich zaměstnancům z Česka a rakouské spolkové země Tyrolsko zaručuje možnost do nich denně dojíždět. Povolení budou muset pendleři předkládat při hraničních kontrolách od půlnoci na pátek.
18. 2. 2021Aktualizováno18. 2. 2021, 17:00|

Cestování do Německa zůstane omezeno do 3. března. Sasko rozšířilo výjimku pro pendlery

Německo prodloužilo nařízení, které dopravcům až na výjimky zakazuje přepravu cestujících z oblastí s koronavirovými mutacemi, do 3. března. Týká se to i Česka. Sasko naopak rozšiřuje výjimku z karantény pro české pendlery, týká se to například energetiků, vodohospodářů, informatiků, pracovníků technických služeb či výrobců zařízení pro zdravotnictví. Německá policie k úternímu ránu zkontrolovala na česko-saských hranicích přes 12 tisíc lidí, z nichž zhruba čtvrtinu do země nevpustila.
16. 2. 2021Aktualizováno16. 2. 2021, 20:36|

Na hranicích s Bavorskem a Saskem se kvůli přísnějším kontrolám tvořily kolony

Na českých hranicích s Bavorskem a Saskem se v pondělí kvůli nově zavedeným kontrolám tvořily několikakilometrové kolony především na dálničních přechodech. Němečtí policisté kontrolují každého, kdo do SRN míří, zda splňuje podmínky vstupu, má vyplněn elektronický příjezdový formulář a zda má negativní test na koronavirus. Německo od neděle považuje Českou republiku za oblast s výskytem nebezpečných koronavirových mutací a proto kontroly obnovilo.
15. 2. 2021Aktualizováno15. 2. 2021, 14:29|

Britská varianta je v Česku, další jsou blízko hranic. Šíří se snáze a odolávají protilátkám

Podle premiérova poradce Romana Prymuly se v některých regionech u většiny nových případů nákazy koronavirem potvrdila britská varianta. Ta je nakažlivější než původní verze covidu-19 a podle odborníků hrozí nákaza při jakémkoli kontaktu bez respirátoru.
15. 2. 2021|

Pandemie ve světě: Německo se pře s Komisí kvůli zavírání hranic, v Polsku zkušebně rozvolňují

Německo odmítlo kritickou reakci Evropské komise na uzavření hranic s Českem a Rakouskem. Brusel upozornil, že Berlín postupuje v rozporu s nedávnou dohodou unijních států o pravidlech pro cestování, a vyzval Německo, aby alespoň stanovilo výjimky pro pendlery. Německý ministr vnitra Horst Seehofer odmítl „laciné rady“, Komisi naopak obvinil z chyb při obstarávání vakcín. V Polsku se v rámci rozvolňování otevřely lyžařské areály a s omezením také divadla a kina.
13. 2. 2021Aktualizováno13. 2. 2021, 21:42|

Pandemie ve světě: Maďarsko očkuje ruskou vakcínou, v Británii se situace lepší

Belgie a Francie chystají testy učitelů i školáků ze vzorků slin. Rakousko uzavře jednu ze svých spolkových zemí – Tyrolsko. Polsko naopak rozvolňuje.  Špatná je situace v Portugalsku, které žádá o mezinárodní pomoc. Maďarsko začalo jako první členská země Evropské unie očkovat proti koronaviru ruskou vakcínou Sputnik V.
12. 2. 2021Aktualizováno12. 2. 2021, 21:12|

České dráhy přeruší spojení s Německem. Sasko bude přijímat jen některé pendlery

Německo s účinností od neděle považuje Českou republiku za oblast s vysokým výskytem mutací koronaviru. Od neděle se zároveň obnoví na pomezí s Českem stálé hraniční kontroly a ještě více se zpřísní podmínky pro cesty do Německa. Do Saska tak mohou dojíždět jen pendleři pracující ve zdravotnictví, pečovatelství a v zemědělství, a to za podmínky každodenního testování. Bavorsko prozatím dojíždění českým pendlerům nezakazuje. České dráhy přestanou od neděle jezdit do Německa.
12. 2. 2021Aktualizováno12. 2. 2021, 18:44|

Pandemie ve světě: V Rakousku lze vyrazit ke kadeřníkovi s testem, Němci připravují návrat dětí do škol

Po šesti týdnech plošné uzávěry se v Rakousku otevřely obchody, kadeřnictví či kosmetické salony. Ve Vídni a v Dolních Rakousech se vrátili do lavic někteří žáci, školáci v dalších spolkových zemích budou své vrstevníky následovat za týden. S brzkým návratem do škol mohou počítat také někteří školáci v Německu. Zda se tak stane už 15. února, zatím není jisté.
8. 2. 2021Aktualizováno8. 2. 2021, 20:49|

Kvůli novým variantám covidu bude nutné přeočkovat, předpokládají vědci

Nakažlivější britská mutace bude v Česku dominantní v řádu dní či týdnů, řekl v pondělí na tiskové konferenci iniciativy vědců Sníh imunolog Zdeněk Hel. Podle předběžných dat se v mnoha regionech vyskytuje v desítkách procent nákaz covidem. Očekává, že přesná čísla zástupci vlády představí na pondělní tiskové konferenci po jednání.
8. 2. 2021|

Brněnská filharmonie natáčí symfonii rakouského skladatele Larchera. Hudebníci zahrají na papír, hrnec i kontrabas klarinet

Brněnská filharmonie ve světové premiéře nahrává symfonii rakouského skladatele Thomase Larchera A Line Above the Sky (Čára nad oblohou). Název díla odkazuje k jedné z nejtěžších lezeckých tras na světě v Dolomitech. Vznikla na objednávku prestižních orchestrů ze šesti evropských zemí a měla mít premiéru loni v květnu v Amsterodamu. Kvůli koronakrizi se ale nekonala.
4. 2. 2021|

Tyrolsko by se kvůli covidu-19 mohlo odstřihnout od světa. Navrhuje to poradkyně rakouské vlády

Rakouská spolková země Tyrolsko by se měla na měsíc zcela izolovat od zbytku světa. Vyzvala k tomu viroložka a poradkyně rakouské vlády Dorothee von Laerová, která působí na univerzitě v Innsbrucku. V Tyrolsku se šíří takzvaná jihoafrická mutace koronaviru. Podle listu Die Presse už rakouské ministerstvo zdravotnictví skutečně prověřuje možnosti, jak by bylo možné omezit pohyb.
3. 2. 2021|

Rakousko vyhodnotilo jarní rozšíření koronaviru v Tyrolsku. Lyžařské areály měly zavřít o den dříve

Rakouská komise odborníků představila zprávu o rozšíření koronaviru v Tyrolsku letos na jaře. Konstatovala, že tamní úřady se sice dopustily chyb, ale nelze hovořit o všeobecném selhání. Ohnisky byla lyžařská střediska, ta se měla podle komise zavřít o den dřív. Panel expertů také zkritizoval špatnou komunikaci úřadů s veřejností.
12. 10. 2020|
Počasí

Na hřebenech Alp sněží, na Zugspitze napadlo přes 20 centimetrů sněhu

Výrazné ochlazení se nevyhnulo ani Alpám. V nejvyšších polohách německých, rakouských a italských Alp napadlo do rána i kolem 30 centimetrů sněhu.
4. 8. 2020Aktualizováno4. 8. 2020, 19:09|