TÉMA

Seattle

Společnost Amazon čelí žalobě od americké Federální obchodní komise, viní ji z poškozování spotřebitelů

Americká Federální obchodní komise (FTC) v úterý podala dlouho očekávanou antimonopolní žalobu na americký internetový obchod Amazon. Tvrdí v ní, že firma zneužívá svou dominantní pozici na trhu k vlastnímu prospěchu a nutí spotřebitele platit za zboží vyšší ceny, informovala agentura Reuters. FTC rovněž požádala soud o zvážení, zda by neměl firmu Amazon přinutit k prodeji některých aktivit, aby tak zastavil negativní dopady na spotřebitele. Akcie Amazonu ztrácejí k úterku přes čtyři procenta.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 21:24|

Dvě třetiny pacientů s dlouhým covidem jsou ženy. Příčinou může být jiná imunitní reakce

Ženy tvoří téměř dvě třetiny pacientů, kteří trpí dlouhotrvajícími zdravotními komplikacemi v návaznosti na onemocnění covidem-19. Informoval o tom server Independent s odvoláním na studii, která se uskutečnila v několika zemích. Podle vědců by odlišná imunitní reakce na nemoc mohla být způsobena rozdíly mezi pohlavími.
14. 10. 2022|

Pearl Jam ruší po Vídni i koncert v Praze. Frontman kapely má problémy s hlasivkami

Americká kapela Pearl Jam zrušila své páteční vystoupení v Praze v O2 areně. Frontman Eddie Vedder má nemocné hlasivky po víkendovém vystoupení ve Francii na festivalu Lollapalooza, kde se nadýchal prachu a kouře z nedalekých lesních požárů. Návštěvníci dostanou peníze za zakoupené vstupenky zpět v místě nákupu, uvedla kapela na svém instagramovém profilu.
21. 7. 2022|

Samice chobotnic po nakladení vajíček ztrácí vůli k životu. Stávají se retardovanými, popsala studie

Hlavonožci mají mezi zvířaty díky své inteligenci výsadní postavení. Samičky některých chobotnic mají ale po rozmožení sebedestruktivní sklony, po nakladení vajíček přestávají přijímat potravu a záhy uhynou. Důvodem jejich sebevražedného chování by mohl být nedostatek cholesterolu, zjistil tým amerických vědců, který to popsal v časopise Current Biology.
30. 5. 2022|

Zcela ochrnutý muž dostal do mozku implantát. Dokáže teď díky tomu komunikovat

Komunikovat se svým okolím jen pomocí myšlenky byla zatím jen superschopnost ze sci-fi filmů. Vědci z univerzity v německém Tübingenu ji teď ale vyzkoušeli v praxi. Kompletně ochrnutému muži implantovali do mozku čip, který v něm dokáže číst elektrické vzruchy. Pomocí nich pak dokázal pacient svému okolí odpovídat na uzavřené otázky „ano/ne“ a později dokázal mluvit i v celých větách.
2. 4. 2022|

Covid zastavil tisíce letů. Nakažení piloti a letušky musí do karantény

Covid dál tvrdě narušuje sváteční leteckou dopravu. Jen za pondělí aerolinie po celém světě zrušily přes dva tisíce spojů. Za prodloužený vánoční víkend jich bylo osm tisíc. Komplikace hlásí především Spojené státy. Mnoho palubních posádek je nemocných nebo v karanténě. Situaci místy zhoršuje také zimní počasí.
27. 12. 2021|

Guvernérem Virginie je republikán Youngkin. Demokraty patrně čekají potíže, píše CNN

Guvernérské volby v americkém státu Virginia vyhrál republikán Glenn Youngkin, demokraté ovšem ve velmi těsném klání obhájili post guvernéra ve státu New Jersey. Oba státy se v loňských prezidentských volbách klonily přesvědčivě k demokratům. Podle agentury AP výsledek ve Virginii prohloubil obavy v řadách Demokratické strany, kterou poškozuje klesající podpora prezidenta Joea Bidena. Tyto volby byly prvním testem voličských nálad po Bidenovu lednovém nástupu do Bílého domu.
3. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 06:04|

Začal největší turnaj ve videohrách. V DOTA 2 se bojuje o 880 milionů korun a poprvé má šanci Čech

Ve čtvrtek 7. října odstartoval turnaj The International, bude pokračovat až do neděle 17. října. Je to desátý ročník bojů ve hře DOTA 2, který se proslavil zejména tím, o kolik peněz se hráči utkají. Letos je to rekordních 40 milionů dolarů, v přepočtu 880 milionů korun, vítěz si odnese 364 milionů. Šampionát se tentokrát nese ve znamení proticovidových opatření.
9. 10. 2021|

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos předá žezlo nástupci, bude jím Andy Jassy

Novým šéfem americké internetové společnosti Amazon se v pondělí stane Andy Jassy. Třiapadesátiletý manažer je teprve druhým šéfem podniku, ve vedení střídá zakladatele společnosti Jeffa Bezose. Ten se rozhodl funkci opustit a zůstat jen výkonným předsedou správní rady. Výměna na nejvyšším postu přichází v den, kdy firma slaví 27 let od svého založení.
5. 7. 2021|

V Kanadě udeřily vysoké teploty. Spalující vedro má na svědomí stovky úmrtí

Kanadská policie zaznamenala v okolí Vancouveru přes stovku náhlých úmrtí, která podle ní souvisejí s bezprecedentní vlnou veder v zemi. Vysoké teploty panují především na jihozápadě země, tamní meteorologická služba v úterý navíc naměřila nový teplotní rekord. V obci Lytton totiž teplota dosáhla až 49,5 stupně Celsia. Před zdravotními komplikacemi kvůli horku varovalo také kanadské ministerstvo životního prostředí.
30. 6. 2021Aktualizováno30. 6. 2021, 19:45|

Americká společnost se štěpí podle míry naočkovanosti, vakcinace stínuje i politické preference

Aktuální data amerických epidemiologů ze západoamerického státu Washington ukazují, že se ohniska nákazy covidem-19 stále zřetelněji koncentrují na místa s nízkou proočkovaností. Pandemie navíc stínuje i společenský štěp; zatímco příznivci demokratů v drtivé většině očkování podporují, asi polovina republikánů s ním má problém.
17. 6. 2021|

Podíl Prokopa na činnosti Berdychova gangu projedná znovu soud

Proces s Jaromírem Prokopem, kterého soudy už dříve označily za duchovního vůdce takzvaného Berdychova gangu, se bude opakovat. Kriminalisté ho po letech, kdy se skrýval, přivezli koncem května z USA. V úterý u Krajského soudu v Praze prohlásil, že chce nové řízení i s výslechy svých spoluobžalovaných, později odsouzených. On sám dostal v nepřítomnosti původně trest třináct a půl roku vězení.
8. 6. 2021Aktualizováno8. 6. 2021, 20:20|

Vědci našli díky analýze DNA z trusu po třech letech opuštěnému slůněti rodinu

V září 2017 našli záchranáři na západě Afriky opuštěné dehydrované slůně, kterému byly pouhé tři měsíce. O samičku se postarali, pojmenovali ji Nania a pomohli s jejím návratem do přírody v Burkina Fasu. Teď se vědcům na základě srovnání DNA slůněte a vzorků trusu sebraných v oblasti podařilo najít její matku a celé stádo, informoval web RTBF.
26. 5. 2021|

Úřady vyzvedly vrak vrtulníku, v němž zahynul Kellner. Prozkoumají možné vady

Americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB) vyzvedl na Aljašce trosky vrtulníku, v němž zahynulo pět lidí včetně miliardáře Petra Kellnera. Vyšetřovatelé budou zkoumat důkazy týkající se nehody.
3. 4. 2021|

Fáze Měsíce významně ovlivňují délku spánku, popsala studie

Mýty a legendy přisuzují Měsíci obrovskou moc: vládne náladám, spánku, mění lidi ve zvířata nebo má vliv na imunitu, či dokonce množství sebevražd. Většina těchto vlivů je vědecky neprokázaná, proto se teď američtí psychologové na jeden z nich podívali detailně: zkusili zjistit, jak je to s dopadem měsíčních fází na kvalitu spánku.
30. 1. 2021|

V Oregonu sužovaném požáry se pohřešují desítky lidí. Úřady očekávají množství obětí

Desítky lidí se pohřešují v důsledku požárů v americkém státě Oregon. Podle sobotní zprávy agentury AP o tom informovala guvernérka státu Kate Brownová, která vyzvala obyvatele, aby navzdory zprávám o rabování nevstupovali do hořících oblastí. Vědci situaci na západě USA považují za důsledek klimatických změn.
12. 9. 2020|

Roušky a omezené stýkání mohou předejít statisícům úmrtí, tvrdí americký institut

Do konce letošního roku lze v celosvětovém měřítku zabránit 770 tisiců úmrtí na covid-19. To ale jen v případě, že se budou dodržovat prověřená ochranná opatření, jako je nošení roušek a udržování sociálního odstupu. V globální projekci vývoje pandemie koronaviru to uvedl Institut pro měření a vyhodnocování zdraví (IMHE) při Washingtonské univerzitě v americkém Seattlu.
5. 9. 2020|

Policie zabila podporovatele Antify, který v Portlandu údajně zastřelil krajně pravicového aktivistu

Policisté v americkém státě Washington ve čtvrtek večer zastřelili zastánce levicového decentralizovaného hnutí Antifa, který čelil podezření, že při protestech v oregonském Portlandu zastřelil stoupence krajně pravicové skupiny Patriot Prayer a podporovatele Donalda Trumpa. S odvoláním na zdroje obeznámené s vyšetřováním o tom napsal americký list The New York Times (NYT).
4. 9. 2020|

Ve Wisconsinu pokračovaly protesty kvůli policejní střelbě do zad černocha

Ve wisconsinském městě Kenosha pokračovaly druhou noc po sobě nepokoje vyvolané nedělní policejní střelbou do zad černocha Jacoba Blakea. Podle rodiny je nyní muž od pasu dolů ochrnutý a lékaři zatím nevědí, zda to bude trvalý stav. Lidé vyšli navzdory zákazu vycházení a policie použila proti stovkám účastníků slzný plyn. Demonstranti házeli na policisty střežící budovu soudu zápalné lahve. Guvernér Wisconsinu Tony Evers kvůli tomu vyhlásil stav nouze a ohlásil, že zdvojnásobí počet nasazených příslušníků Národní gardy na 250.
25. 8. 2020Aktualizováno25. 8. 2020, 16:10|

Odstranit zaschlé zbytky žvýkaček stojí města nemalé peníze, Islanďan to dělá zadarmo

Odstranit zaschlé zbytky žvýkaček z veřejného prostoru, zejména z chodníků, představuje nekonečný boj, který města po světě stojí odhadem 25 miliard dolarů ročně. Jeden Islanďan se ale rozhodl ve volném čase pomoci rodnému Reykjavíku zadarmo.
2. 8. 2020|

Firma Moderna zahájila velký test vakcíny proti covidu-19

Americká biotechnologická společnost Moderna v pondělí oznámila zahájení posledního stadia testů vakcíny proti covidu-19. Studie zvaná COVE se provádí na 30 tisících dobrovolníků.
27. 7. 2020|

Seattle zažil největší americký protest za poslední týdny, při střelbě v Austinu zemřel člověk

Dav čítající zhruba dva tisíce lidí v sobotu prošel americkým městem Seattle ve státě Washington. Protest proti rasismu a zejména proti přítomnosti federálních agentů označila agentura Reuters za největší demonstraci hnutí Black Lives Matter za poslední týdny. Menší protesty se konaly také v texaském Austinu, v Louisvillu v Kentucky či v kalifornském Oaklandu. V Austinu se při protestu střílelo a jedna osoba přišla o život.
26. 7. 2020Aktualizováno26. 7. 2020, 13:48|

Policie v Seattlu ruší autonomní zónu demonstrantů

Policie v americkém Seattlu zahájila operaci s cílem ukončit existenci „autonomní zóny“, která v části místní čtvrti Capitol Hill vznikla v souvislosti s demonstracemi po zabití George Floyda. Bezpečnostní složky se odtud na začátku června po střetech s protestujícími stáhly. Nyní se tam vrátily a demonstranty postupně vytlačují, informovala agentura AP. Nejméně tři desítky lidí při tom skončily ve vazbě.
1. 7. 2020|

Houston se rozloučil s Floydem. Protesty po jeho smrti vedou ke snížení rozpočtů policie

V Houstonu se uskutečnilo pietní rozloučení s Georgem Floydem, který zemřel po zatýkání v Minneapolis. Tvrdý zákrok bělošských policistů proti Afroameričanovi vyvolal celoamerické protesty. Policista, který Floydovi klečel na krku, už stanul před soudem a ten mu stanovil kauci ve výši 1,25 milionu dolarů. Bouře proti policejní brutalitě a rasismu trvají už dva týdny a zaznívá na nich požadavek na omezení policejních sil. Rada Minneapolisu už deklarovala záměr místní policejní sbor rozpustit a nahradit ho alternativním modelem komunitní bezpečnosti. Další města ohlásila škrty v policejních rozpočtech. Reformu policie chystají i demokraté v Kongresu.
8. 6. 2020Aktualizováno8. 6. 2020, 23:17|