TÉMA

Lékařství

Hosté Fokusu Václava Moravce se snažili zodpovědět otázku, kde jsou hranice medicíny

Úterní Fokus Václava Moravce na téma Hranice medicíny se tentokrát snažil najít odpovědi mimo jiné na otázky, jaká léčba má budoucnost či zda dokáží lékaři zázraky. O tématu, které se dotýká v podstatě každého, diskutovali s moderátorem Václavem Moravcem v prostorách Masarykovy univerzity například fyzioterapeut Pavel Kolář, klinický psycholog Miroslav Světlák či onkolog Jaroslav Štěrba.
20. 2. 2024|

Fakultní nemocnice Olomouc otevřela nové pracoviště kliniky nukleární medicíny

Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) otevřela novou přístavbu pracoviště kliniky nukleární medicíny s nejmodernějším přístrojovým vybavením pro diagnostiku a léčbu zejména onkologických onemocnění. Celkové výdaje dostavby pavilonu a jeho přístrojového vybavení jsou téměř 130 milionů korun. Víc než třetinu zaplatila nemocnice z dotace.
22. 11. 2023|

Nobelovu cenu za medicínu získali vědci za výzkum vedoucí k vývoji mRNA vakcín proti covidu

Katalin Karikóová a Drew Weissman jsou letošními laureáty Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství. Obdrželi ji za objevy týkající se modifikací nukleosidových bází, které umožnily vývoj účinných mRNA vakcín proti nemoci covid-19.
2. 10. 2023|

V Praze se otevřelo výukové pracoviště paliativní medicíny. Zájem o pomoc v závěru života roste

V Praze se v úterý otevřelo nové výukové pracoviště Kliniky paliativní medicíny. Výuka začne v říjnu a zájemci se mohou přihlásit i on-line. V posledních pěti letech roste zájem pacientů a jejich rodin o pomoc v závěru života.
12. 9. 2023|

Nejvyšší státní zástupce se zabývá případem firmy Chambon. Žalobce podal podnět k dovolání

Nejvyšší státní zastupitelství dostalo návrh na podání dovolání v případu transakcí kolem společnosti Chambon. České televizi to sdělilo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje. Odvolací soud v kauze letos pravomocně osvobodil všech pět obžalovaných, mezi nimi i podnikatele a lobbistu Romana Janouška. Rozhodnutí o případném dovolání by mělo padnout do začátku května. Pokud by NSZ dovolání podalo, případem by se zabýval Nejvyšší soud.
11. 4. 2023|

Zlínská nemocnice plánuje stavbu porodnice i nového pavilonu urgentní medicíny

V areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně (KNTB) by na přelomu let 2024 a 2025 měla začít stavba porodnice za zhruba 1,1 miliardy korun. O tři roky později by pak měl začít vznikat nový centrální pavilon urgentní medicíny, který by měl stát asi čtyři miliardy korun. Spolu s dalšími investicemi a rekonstrukcemi by se do rozvoje nemocnice mělo dát v nadcházejících letech asi šest miliard korun. Plán rozvoje nemocnice představilo vedení kraje a nemocnice, je také na programu pondělního krajského zastupitelstva.
27. 2. 2023Aktualizováno27. 2. 2023, 10:46|

Vědci ze zlínské univerzity zkoumají využití zbytků z kapra na želatinu

Vědci z Fakulty technologické zlínské Univerzity Tomáše Bati zkoumají možné využití zbytků vzniklých při zpracování kapra obecného. Vedlejší produkty, jako jsou hlavy, šupiny, kosti, ploutve či kůže, se nevyužívají, tvoří přitom až polovinu hmotnosti ryb. Želatina má široké uplatnění, zejména v potravinářství, farmacii či kosmetice, poptávka po ní roste.
29. 11. 2022|

Na počátku byla vlna solidarity, na konci zachráněné životy. Gama nůž v Česku slouží už třicet let

Před třiceti lety lékaři v pražské Nemocnici Na Homolce poprvé použili gama nůž. Přístroj dokáže léčit některé nádory mozku a jiná onemocnění hlavy zářením, a pacient tak nemusí podstoupit operaci. Lékaři ho využili už u čtyřiadvaceti tisíců lidí.
26. 10. 2022|

30 let zpět: Důvěra a dostupnost homeopatik

Homeopatie je dnes už běžně využívanou metodou alternativní medicíny, avšak některými stále odsuzovanou. Jak si vedla tato léčebná metoda u odborníků a u laické veřejnosti před třiceti lety? Definici a zkušenosti s homeopatiky osvětlil zakladatel a prezident lékařské Homeopatické společnosti a České homeopatické komory Miloš Rýc.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
25. 10. 2022|

Nobelovu cenu za medicínu dostal Svante Pääbo. Popsal křížení pravěkých předků lidí

Letošním laureátem Nobelovy ceny za fyziologii a medicínu se stal švédský biolog Svante Pääbo. Odborná komise ocenila jeho zásluhy za objevy v evoluční genetice.
3. 10. 2022|

30 let zpět: Problematické užívání antikoncepce

Československo před 30 lety trápilo špatné užívání hormonální antikoncepce, situace byla druhá nejhorší v Evropě. Hlavními problémy byla nedostatečná informovanost a předsudky, které měly jak ženy, tak samotní lékaři. Další nevyřešenou otázkou byla cena a případné bezplatné poskytování pilulek.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
30. 7. 2022|

Senioři zaplňují po covidové pauze univerzity třetího věku. Zajímá je medicína či historie

Do lavic univerzit třetího věku se po dvou letech protiepidemických restrikcí vracejí senioři. Některé školy se těší dokonce ještě většímu zájmu než před vypuknutím pandemie covidu-19. České televizi to potvrdilo několik univerzit, které kurzy a studijní programy celoživotního vzdělávání nabízejí. Seniory nejčastěji lákají témata spojená s historií a medicínou či jazykové kurzy. Pro nadcházející akademický rok je na některých univerzitách stále možné podat přihlášku.
20. 6. 2022Aktualizováno20. 6. 2022, 21:04|

30 let zpět: První soukromá gynekologická ordinace

Před třiceti lety došlo k otevření první soukromé kliniky v Československu. V Praze na Chodově vznikly dvě gynekologické ordinace, které nabízely vedle moderního vybavení především individuální přístup, a to nejen díky prodloužené ordinační době.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
31. 5. 2022|

Zájem o paliativní péči v Česku narůstá. Její význam je obrovský, ukázal pětiletý zkušební program

Speciálním týmům v nemocnicích se daří lépe zvládat bolest vážně nemocných i řešit těžké otázky v závěru života. Ukázal to pětiletý zkušební program ministerstva zdravotnictví. Do systému zavádí nový program paliativní péče. Týmů, které takovou péči zajišťují, je v Česku asi třicet. Postupně by jich mělo díky většímu zájmu přibývat. Nutné ale bude zaškolit další personál.
1. 5. 2022|

Brněnská nemocnice chystá spánkové centrum. Má poskytovat komplexní péči

Fakultní nemocnice Brno chce postavit komplexní centrum spánkové medicíny. Nové zařízení by mělo poskytovat péči pacientům se všemi typy poruch spánku a rozšířit možnosti diagnostiky. V Jihomoravském kraji je zatím celkem osm lůžek, podle odborníků je ale poptávka třikrát větší.
4. 2. 2022Aktualizováno4. 2. 2022, 15:31|

Vědci u žáby uměle spustili regeneraci. Druhu, který ji přirozeně neumí, dorostla celá noha

Žábě bez přirozené schopnosti regenerace narostla po podání léků zpátky amputovaná končetina. Podle vědců poznatky získané na drápatce vodní znamenají významný posun v oboru regenerativní medicíny.
30. 1. 2022|

Co dalo Česko světové medicíně: Příběhy lidí a léků, které zachránily miliony životů

Lidé, kteří se narodili v zemích Koruny české, patřili a patří mezi ty nejvýznamnější lékaře světa. Díky jejich výzkumu a objevům se medicína úplně změnila a zachraňuje teď životy mnohem účinněji.
26. 12. 2021|

30 let zpět: Založení České lékařské komory

Po více než čtyřiceti letech totality se čeští lékaři opět mohli začít profesně sdružovat; na ustavujícím sjezdu v říjnu 1991 v Seči u Chrudimi založili Českou lékařskou komoru. Do jejího vedení sjezd zvolil Miloše Štejfu. S odstupem tří dekád je na reportáži zajímavé i to, že v ní vystupuje i dosud aktivní člen občanské demokracie Bohuslav Svoboda.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
19. 10. 2021|

Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství dostali vědci za objev receptorů, které vnímají teplo a hmat

Letošní Nobelovu cenu za medicínu, která se oficiálně jmenuje cena za fyziologii a lékařství, obdrželi v pondělí 4. října společně David Julius a Ardem Patapoutian za objev receptorů zodpovědných za vnímání teploty a hmatu.
4. 10. 2021|

Péči paliativních týmů budou v některých nemocnicích hradit pojišťovny

Nové speciální týmy v nemocnicích zlepšují kvalitu života pacientům s nevyléčitelnou nemocí. Pomáhají jejich rodinám i lékařům z různých oborů, vyplynulo z dat projektu paliativní péče, který ministerstvo zdravotnictví dva roky testovalo. Od příštího roku budou službu hradit pojišťovny.
18. 9. 2021|
Doporučujeme

Aboridžinci používají 50 tisíc let paměťovou techniku lepší než Holmesův „palác mysli“

Vědci srovnávnali klasické mnemotechnické nástroje používané už od dob antického Řecka určenou k posílení paměťové kapacity s podobnou technikou, kterou používají australští domorodci. Výzkum ukázal, že taktika Aboridžinců je ještě efektivnější než „palác mysli“ zpopularizovaný seriálem Sherlock.
19. 5. 2021|

Chudoba dává dětem knockout. Kvůli penězům v Thajsku boxují i ti nejmenší

Tradiční bojové umění thajský box je ve své rodné zemi dloudobě populární, v současnosti se ale mezi zápasníky dostávají i devítileté děti. Hlavním důvodem není radost z pohybu, ale finanční motivace, kterou v zápasech vidí jejich rodiče; mladí zápasníci dostanou za vstup do ringu dobře zaplaceno, což může pro rodinu znamenat cestu z chudoby. Na odvrácenou tvář tohoto kontaktního sportu však stále častěji upozorňuji lékaři. Děti si z boje neodnášejí jen peníze, ale zpravidla i doživotní zdravotní následky, které se v dospělosti projeví jako neurologické a psychologické poruchy.
22. 4. 2021|

Bohdan Pomahač vrací lidem tváře i původní životy. Špičkový chirurg slaví padesát let

Lékař českého původu Bohdan Pomahač patří ke špičce transplantační chirurgie, do dějin medicíny se zapsal před deseti lety, když jako první ve Spojených státech transplantoval obličej. Tento náročný zákrok od té doby Pomahač už desetkrát zopakoval, naposledy loni koncem léta. Ostravský rodák, který přišel na svět přesně před padesáti lety 8. března 1971, jako lékař vyrostl v USA, kam odešel brzy po promoci na olomoucké lékařské fakultě. Bezmála čtvrt století působí v Bostonu.
8. 3. 2021|

30 let zpět: Vakuové fixační prostředky pro záchranáře

Nový typ vakuových fixačních prostředků zlínské firmy začal usnadňovat práci záchranářům a zdravotníkům v sanitních vozech. Dlahy a matrace z lehkých materiálů, které umožňují pohodlné a rychlé znehybnění při zlomeninách, vyzkoušela s kladnou odezvou také horská služba v rakouském Kitzbühelu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
26. 2. 2021|