TÉMA

Amazon.com

Šéf TikToku mě ujistil, že data nebudou opouštět Evropu, řekla Jourová. EU to bude prověřovat

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová prohlašuje, že velké technologické firmy se musí podřídit, pokud chtějí využívat evropský trh. „V Evropě se bude nadále podnikat podle evropských pravidel, která jsou přísná, leč spravedlivá,“ sdělila Jourová v Interview ČT24 k budoucnosti digitálních platforem na kontinentu. Komise prý připravuje i kodex pro umělou inteligenci (AI), který s sebou ale nese otázky, jaké nástroje dát do ruky prokuratuře.
21. 9. 2023|

V severní Evropě vznikne první farma na mořské řasy, která vyroste mezi vrtulemi

U nizozemského pobřeží vznikne první komerční farma, kde se budou pěstovat řasy mezi větrnými turbínami na moři.
17. 2. 2023|

Vláda přidá 570 milionů korun na filmové pobídky, příjem nových žádostí ale zůstává uzavřený

Vláda přidá Státnímu fondu kinematografie 570 milionů korun na filmové pobídky. Ty jsou od letošního ledna pozastavené, protože jejich osmisetmilionový rozpočet byl hned na začátku roku vyčerpaný. V Česku se totiž v posledních letech, vedle hollywoodských filmů, začaly ve větší míře natáčet i výpravné série streamovacích platforem. Zahraniční produkce za natáčení v Česku podle Asociace producentů v audiovizi loni utratily téměř devět miliard korun.
28. 7. 2022Aktualizováno28. 7. 2022, 20:14|

NASA má problém s Muskovým Starlinkem. Obává se dopadu na cesty do kosmu

Americká vesmírná agentura NASA vyjádřila obavy ohledně plánu společnosti SpaceX rozmístit na oběžnou dráhu přibližně 30 tisíc satelitů systému Starlink. Kromě NASA má s tímto projektem problém i celá řada významných soukromých společností.
11. 2. 2022|

Studie: Velké firmy často zveličují svůj boj proti klimatickým změnám

Mnoha předním světovým firmám se nedaří dosahovat svých cílů v boji proti klimatickým změnám. Podniky navíc běžně podávají přehnané či zkreslené informace o svém pokroku v této oblasti. Vyplývá to ze studie organizací New Climate Institute a Carbon Market Watch, která zkoumala 25 velkých korporací.
7. 2. 2022|

Hodnota majitele Facebooku klesla o 200 miliard dolarů, nejvíce v historii trhů

Akcie společnosti Meta Platforms, dříve Facebook, pod kterou patří i další komunikační sítě jako Instagram nebo Whatsapp, ve čtvrtek na burze oslabily o více než 20 procent. Hodnota podniku se tak snížila o více než 200 miliard dolarů, což dělá více než 4,3 bilionu korun. To je nejvíce v historii akciových trhů, uvedla agentura Bloomberg. Akcie oslabují v reakci na horší výsledky hospodaření, které firma zveřejnila ve středu.
3. 2. 2022|

Miliardář Bezos plánuje soukromou stanici na oběžné dráze. Měla by se jmenovat Orbitální útes

Vesmírný turismus se stal tématem nejen pro soukromé firmy. Novému fenoménu se totiž znovu otevírá i Mezinárodní vesmírná stanice. Životnost dosud jediné trvale obydlené základny na nízké oběžné dráze Země se ale krátí – nahradit by ji mohl soukromý projekt. Jeden takový nedávno představil zakladatel Amazonu Jeff Bezos.
2. 11. 2021|

Společnost Blue Origin miliardáře Bezose žaluje NASA. Chce stavět lunární modul

Firma Blue Origin Jeffa Bezose žaluje americkou vesmírnou agenturu NASA kvůli svému vyřazení z tendru na stavbu lunárního modulu a rozhodnutí agentury uzavřít smlouvu v hodnotě 2,9 miliardy dolarů (62,6 miliardy korun) výhradně s firmou Elona Muska SpaceX. Bezos, bývalý šéf společnosti Amazon, považuje smlouvu za nespravedlivou, informovala stanice BBC.
17. 8. 2021|

Miliardář Branson se i se svou lodí úspěšně vrátil ze zkušebního letu, dosáhl prý hranice vesmíru

Vesmírná loď společnosti Virgin Galactic se zakladatelem firmy Richardem Bransonem na palubě úspěšně absolvovala svůj první zkušební let s kompletní šestičlennou posádkou. Během letu se loď VSS Unity dostala za hranici vesmíru, uvedla firma, která chce od příštího roku dopravovat vesmíru turisty. Angličan Branson se do vesmíru podíval týden před svými 71. narozeninami.
11. 7. 2021Aktualizováno11. 7. 2021, 20:45|

V Česku začíná natáčení filmu The Gray Man za půl miliardy. Uzavře centrum Prahy

V Česku se od neděle točí hollywoodský akční thriller The Gray Man s rozpočtem dvě stě milionů dolarů (4,2 miliardy korun). Jde o jeden z největších filmů, které kdy v tuzemsku vznikaly. Měsíční natáčení obsadí hlavně centrum Prahy, kde se chystají rozsáhlé zábory ulic. Ve snímku z produkce Netflixu hrají Ryan Gosling a Chris Evans, filmaři by podle informací ČT24 měli v Česku utratit půl miliardy korun.
25. 6. 2021|

Muskova satelitní síť Starlink pokryje celý svět už na podzim

Satelitní síť americké společnosti Starlink bude mít zhruba v září celosvětové pokrytí. Společnost pak ale ještě bude muset získat povolení regulačních úřadů, aby mohla poskytovat internet v jednotlivých zemích.
22. 6. 2021|

Výpadek části internetu ochromil velké mediální weby. Nepřístupný byl Bloomberg, New York Times či CNN

Část internetu krátce zasáhl výpadek, který se týkal mimo jiné internetových stránek některých velkých médií. Na vině byly technické potíže v americké společnosti Fastly, která je poskytovatelem cloudových služeb. Ukázalo se tak, jak zásadní význam má hrstka podobných firem, které zajišťují provoz části internetové infrastruktury, uvedla agentura AP.
8. 6. 2021|

Digitální daň se zřejmě nestihne, naznačila Schillerová. Mohla přitom přinést až 3,5 miliardy korun

Nejistý osud má jedna z vládních priorit. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) řekla České televizi, že do konce volebního období zřejmě nestihne prosadit digitální daň – tedy pětiprocentní odvod velkých internetových koncernů z reklamy. S výnosem více než miliardy korun přitom počítal už letošní státní rozpočet. Příští rok mohl stát díky digitální dani získat až 3,5 miliardy.
1. 5. 2021|

Postavme obří kolonie kolem trpasličí planety Ceres, navrhuje finský vědec

Většina kosmických agentur by ráda vykročila z okolí Země a přenesla lidskou přítomnost do vzdálenějšího vesmíru. Nejčastěji se mluví o Měsíci nebo Marsu, ale nyní přišel finský vědec s nápadem, jak kolonizovat trpasličí planetu Ceres. Navrhuje vybudovat u ní obří kosmickou stanici složenou z tisícovek válcovitých lodí.
23. 1. 2021|

USA se rozhodly zvýšit cla na některé výrobky z unijních zemí. Evropa chce hledat řešení s novým prezidentem

Spojené státy se koncem roku rozhodly zvýšit cla na dovoz vybraných produktů z Evropské unie. Americké stanovisko je dalším krokem v dlouholetém sporu mezi Washingtonem a Bruselem kolem podpory výrobců civilních letadel. Evropská komise řekla, že tento krok narušil rozhovory o řešení sporu. Doufá přitom, že se jí podaří najít řešení s nově nastupujícím americkým prezidentem Joem Bidenem.
12. 1. 2021|

Musk se stal nejbohatším člověkem na světě. Se svými 188 miliardami dolarů předstihl Bezose

Šéf a spoluzakladatel americké společnosti Tesla Elon Musk se ve čtvrtek stal nejbohatším člověkem světa. Jeho majetek podle agentury Bloomberg přesahuje 188 miliard dolarů (přes čtyři biliony korun). Musk, který stojí i za úspěchem firmy SpaceX, v prvenství předstihl zakladatele internetového obchodu Amazon Jeffa Bezose. Ten se titulem nejbohatšího člověka světa podle žebříčku agentury Bloomberg pyšnil od října 2017.
7. 1. 2021|

SpaceX a Microsoft spojují síly. Na oběžné dráze vybudují cloudovou síť

Microsoft uzavře partnerství s firmou SpaceX. Chce díky němu se svými cloudovými službami expandovat do vesmíru. Americká softwarová společnost o tom informovala na svém blogu.
21. 10. 2020|

Hodnota Applu jako první americké firmy přesáhla dva biliony dolarů

Apple se stal první americkou firmou, jejíž tržní hodnota přesáhla dva biliony dolarů (44 bilionů korun). Hranici jednoho bilionu překonal výrobce iPhonů teprve před dvěma roky. Letos si jeho akcie připsaly už téměř 60 procent a investoři věří, že firmě se v pokoronavirovém světě bude dařit ještě lépe, napsala agentura Reuters.
20. 8. 2020|

Některé z vás je třeba rozbít a všechny regulovat, slyšeli v Kongresu šéfové technologických gigantů

Ostrým útokům ze strany zákonodárců čelili ve středu přes pět hodin šéfové společností Amazon, Apple, Google a Facebook při slyšení v právním podvýboru Sněmovny reprezentantů pro antimonopolní záležitosti. Ti je přirovnávali ke lhářům, tyranům nebo zrádcům ve snaze dokázat, že je nejvyšší čas zakročit proti jejich technologickým impériím. Šéfové firem odmítli, že by se dopouštěli čehokoliv ilegálního.
30. 7. 2020|

Americký soud dočasně zablokoval vydání kritické knihy Trumpovy neteře

Soudce v New Yorku v úterý dočasně zablokoval vydání kriticky naladěné knihy o prezidentovi Donaldu Trumpovi z pera jeho neteře Mary Trumpové. Soud tak vyhověl stížnosti Trumpova mladšího bratra Roberta, podle nějž Mary sepsáním knihy porušila smlouvu o mlčenlivosti, kterou podepsala při dědickém řízení o pozůstalosti po prezidentově otci Fredu Trumpovi, napsal server televize CNN.
1. 7. 2020|

Nejbohatší na světě je potřetí za sebou Bezos. České prvenství zůstává Kellnerovi, uvedl časopis Forbes

Nejbohatším člověkem světa je už třetím rokem za sebou šéf internetového obchodu Amazon Jeff Bezos. Hodnota jeho majetku činí zhruba 113 miliard dolarů (2,8 bilionu korun). Vyplývá to z nejnovějšího žebříčku časopisu Forbes. Nejbohatším Čechem je Petr Kellner s majetkem za 14,9 miliardy dolarů (373 miliard korun).
7. 4. 2020|

Kvůli koronaviru pracuje stále více lidí z domova. Chovejte se, jako byste byli v práci, radí BBC

Společnosti po celém světě rozjely kvůli pandemii koronaviru povinnou práci z domova. Zpravodajský server BBC nabízí několik rad, jak se mají pracovníci při „home office“ chovat, aby si udrželi produktivitu.
17. 3. 2020|

Digitální daň by se mohla oproti vládnímu návrhu snížit, rozpočtový výbor ji znovu projedná v březnu

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) chce jednat o snížení sazby digitální daně. Podle ní by mohla být pětiprocentní, vládní návrh přitom počítá se sedmi procenty. „Uvidíme, jak se k tomu postaví vláda a náš koaliční partner, a podle toho budu postupovat dál,“ uvedla.
5. 2. 2020|

Vláda USA formulovala postoj k digitální dani jasně, říká ambasáda. Země, které ji zavedou, by mohly čelit protiopatření

Vláda Spojených států podle mluvčího ambasády v Praze Eda Findlayho jasně formulovala svou pozici na téma digitální daně. Findlay v aktuálním vyjádření pro ČTK odkázal na prosincový komentář velvyslance Stephena Kinga v Lidových novinách, ve kterém diplomat zmínil, že důsledkem zavedení digitální daně v Česku by mohla být nějaká forma přiměřeného protiopatření vlády USA.
24. 1. 2020|