TÉMA

Zdravotnické zařízení

Policie odložila prověřování několika úmrtí v soukromém zdravotnickém zařízení v Brně

Kriminalisté odložili prověřování série úmrtí v soukromém zdravotnickém zařízení v Brně jako nedůvodné. České televizi to řekl mluvčí dozorujícího státního zástupce Hynek Olma. Společnost, která v Brně provozuje dvě zařízení následné intenzivní péče, jakékoliv protiprávní jednání už dříve odmítla.
5. 4. 2024|

Policie prověřuje podezřelá úmrtí v soukromém zdravotnickém zařízení v Brně

Policie prověřuje sérii úmrtí v soukromém zdravotnickém zařízení v Brně. Případem se zabývá od loňska ve vztahu k neznámému pachateli, a to pro podezření z vraždy více lidí. Vyplývá to z usnesení v databázi Ústavního soudu. Společnost Chronicare Mund, která v Brně provozuje dvě zařízení následné intenzivní péče, podle jednatele Petra Foukala jakékoliv protiprávní jednání v souvislosti s péčí o pacienty zcela popírá.
21. 11. 2023|

Požadavky lékařů převyšují naše možnosti, řekl Válkův náměstek. Pokud se dohodneme, výzvu stáhneme, tvrdí Přáda

Požadavky lékařů na finanční ohodnocení podle náměstka ministra zdravotnictví Václava Pláteníka (KDU-ČSL) převyšují možnosti resortu. Řekl to v Otázkách Václava Moravce, a to dva dny před dalším jednáním ministra Vlastimila Válka (TOP 09) s odbory a zdravotníky v takzvané zdravotnické tripartitě. Viceprezident České lékařské komory (ČLK) Jan Přáda sdělil, že pokud se lékaři s resortem na jednání domluví, stáhne výzvu, na základě které by lékaři měli od prosince vypovědět přesčasy.
19. 11. 2023|

Egyptské letovisko u hranic s Izraelem zasáhl zřejmě dron. Čedok evakuuje stovky českých turistů

Cestovní kancelář Čedok během pátku evakuuje zhruba pět set českých turistů z egyptského letoviska Taba u Rudého moře. Uvedl to mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake a posléze informaci potvrdila i mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková. Mluvčí dopravce Smartwings v pátek pozdě večer uvedla, že je trojice letadel již na cestě do Česka. Zdravotnické zařízení v Tabě v noci zasáhl podle mluvčího egyptské armády patrně dron. Dřívější informace uváděly raketu. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež nemá v tuto chvíli informace o tom, že by klienty v Tabě měla ještě jiná tuzemská kancelář než Čedok. Druhou explozi vedle toho ohlásily úřady u města Nuweiba. Podle izraelského ministerstva zahraničí útočili jemenští šíitští povstalci Húsíové.
27. 10. 2023Aktualizováno27. 10. 2023, 19:03|

Masarykův onkologický ústav získal prestižní evropskou akreditaci

Masarykův onkologický ústav (MOÚ) v Brně získal nejvyšší akreditaci Organizace evropských onkologických ústavů (OECI). Splnit pro to musel 332 standardů péče a řízení nemocnice. Ze 117 členů OECI má tuto nejvyšší akreditaci pouze 31, ve střední a východní Evropě kromě MOÚ ještě Národní onkologický institut (NIO) v Budapešti, informoval ředitel brněnského ústavu Marek Svoboda.
16. 5. 2023|

Aby úhrady pokryly skutečné náklady. Zdravotnická zařízení chtějí víc peněz za následnou péči

Nemocnice, léčebny dlouhodobě nemocných i rehabilitační ústavy chtějí víc peněz za péči, kterou poskytují chronicky nemocným. Aktuálně o tom vyjednávají s pojišťovnami. Požadují, aby úhrady za takzvanou následnou péči odpovídaly skutečným výdajům. Aktuálně v průměru tratí na pacienta a den 300 korun.
19. 4. 2023|

Válek chce zavést regulační poplatky, pacienti podle něj zneužívají urgentní příjmy

Lidé podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) zneužívají urgentní příjmy nemocnic. Chce proto zavést regulační poplatky, řekl Mladé frontě DNES (MfD). Poplatek by mohli hradit například pacienti, kteří nejdou nejprve k praktickému lékaři, ale rovnou do zdravotnického zařízení. Konkrétní návrhy ministr očekává od Národní ekonomické rady vlády (NERV). Premiér Petr Fiala (ODS) ale jakékoliv nové regulační poplatky ve zdravotnictví odmítá.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 21:45|

Opozice neprosadila debatu o snížení červnové valorizace penzí

Opoziční hnutí ANO a SPD neprosadily debatu o vládním návrhu na snížení červnové valorizace penzí, který bude sněmovna projednávat na mimořádném zasedání od příštího úterý. Poslanci podpořili elektornizaci veřejných dražeb a prvním čtením prošel i návrh na zavedení řidičského oprávnění na zkoušku a úpravu bodového systému. Předsedové poslaneckých klubů se dohodli na přerušení schůze do středy 22. února.
21. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 19:57|

PŘEHLEDNĚ: Vše, co potřebujete vědět k hlasování v prezidentských volbách

V pátek 13. a v sobotu 14. ledna budou lidé potřetí v historii Česka v přímé volbě rozhodovat o hlavě státu. Hlasovat mohou ze zahraničí i zdravotnických zařízení. Na rozdíl od podzimních komunálních a senátních voleb bude možné odevzdat hlas i z covidové karantény či izolace. Web ČT24 přináší všechny potřebné informace k úspěšnému hlasování.
6. 1. 2023Aktualizováno6. 1. 2023, 20:04|

Riziko útoků na kritickou infrastrukturu roste. Nejhůře jsou zabezpečeny nemocnice, tvrdí asociace

Zdravotnictví a vodárenství jsou v Česku nejzranitelnějšími částmi kritické infrastruktury, jejichž narušení znamená ohrožení bezpečnosti státu. Upozorňuje na to Asociace kritické infrastruktury (AKI ČR). Podle ní navíc narůstá nebezpečí útoků. Česko od svého vzniku dosud nečelilo tolika závažným hrozbám, jako jsou důsledky pandemie covidu-19 nebo války na Ukrajině nebo problémy v zásobování palivy a energiemi.
25. 6. 2022|

Respirátory ve zdravotnických zařízeních končí. Poslanci schválili zrušení pandemické pohotovosti

Sněmovna schválila zrušení stavu pandemické pohotovosti, který mimo jiné umožňoval vydávat protikoronavirová opatření bez nutnosti vyhlášení nouzového stavu. Rozhodnutí dolní komory konkrétně znamená, že od čtvrtka končí povinnost nosit roušky ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Usnesení bylo přijato jednomyslně, tedy hlasy všech 159 přítomných poslanců.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 19:21|

Rusko vyměnilo velení invaze. Nový generál má zlepšit koordinaci

Velení operací ruských invazních sil na Ukrajině přebírá generál Alexandr Dvornikov, jenž nabral zkušenosti v bojích v Sýrii, píše BBC. Zlepšit má koordinaci mezi jednotkami. Ukrajinci našli další masový hrob v Buče a oznámili, že od počátku invaze bylo poškozeno na tři sta zdravotnických zařízení. Ruské armádě se podařilo obsadit přístavní komplex na jihozápadě Mariupolu. Okupanti se dále soustředí na Donbas, ale také na Mykolajiv.
9. 4. 2022Aktualizováno9. 4. 2022, 20:14|

Část zdravotnických zařízení přes léto omezuje provoz, některá oddělení zavírají

Letní měsíce nemocnice pravidelně využívají k nutným opravám a dohánění restů z průběhu roku. Letos mají ale situaci komplikovanější. Zdravotníci si po nasazení během pandemie potřebují odpočinout a vybrat odkládané dovolené. Některá zdravotnická zařízení proto přes léto omezují provoz nebo svá oddělení úplně zavírají.
20. 7. 2021|

Národní knihovna se vzpamatovala z kyberútoku, v pondělí chce otevřít

Národní knihovna předpokládá, že v pondělí otevře své služby veřejnosti v režimu, který měla před kybernetickým útokem. Knihovnu postihl v noci z pondělí na úterý a od té doby byla pro čtenáře uzavřená.
22. 5. 2021|

Hackeři napadli zdravotnické zařízení ministerstva vnitra s citlivými údaji policistů

Zdravotnické zařízení ministerstva vnitra, které má citlivé informace o příslušnících bezpečnostních složek, napadli hackeři. Informovaly o tom servery Respekt.cz a Aktuálně.cz s tím, že útok je součástí operace, která po celém světě napadla stovky tisíc subjektů využívajících servery Microsoft. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se útok nezdařil.
17. 3. 2021|

Část tuzemských nemocnic začíná omezovat neakutní péči. Ta urgentní ale funguje dál

Koronavirus začíná zasahovat do chodu některých nemocnic. Deset z více než dvou desítek velkých zdravotnických zařízení, které Česká televize oslovila, nějakým způsobem omezuje neakutní plánovanou péči. Vytíženým nemocnicím by tak za nouzového stavu mohli znovu pomoci medici. Těm ale i kvůli tomu, že do zdravotnických zařízení byli povoláni už na jaře, chybí praxe. Doufají tak, že si ji místo nástupu do zdravotnických zařízení budou moci na podzim doplnit.
6. 10. 2020Aktualizováno6. 10. 2020, 22:55|

Senát schválil on-line finanční úřad i ústavní právo na obranu se zbraní

Právo na obranu se zbraní by se mohlo rozšířit. Senát schválil návrh na ústavní zakotvení práva bránit sebe i jiné. Horní komora také řešila daňové úlevy podnikatelům kvůli pandemii koronaviru. Vládní předlohu chtějí senátoři doplnit o návrh, aby obce dostaly 1200 korun na obyvatele jako kompenzaci za snížení daňových příjmů. Senátoři také schválili novelu daňového řádu, která umožní vznik portálu MOJE daně. Zpátky do sněmovny poputuje kvůli lékárnám norma o kompenzacích.
11. 6. 2020Aktualizováno11. 6. 2020, 20:16|

Je evidentní, že karanténa byla masivně porušována, říká Hamáček

Podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) přesunulo ministerstvo zdravotnictví z dodávky určené krajům 200 tisíc kusů ochranných pomůcek do svého resortu. Na opatření proti koronaviru se ptal ministra redaktor ČT Jiří Hynek.
21. 3. 2020|

Pozor na paniku a sníženou schopnost sebekontroly. Hasiči se připravují na zásahy, jako byl ten ve Vejprtech

Zdravotní omezení pacientů, málo personálu, který by mohl pomoci s evakuací a snížená schopnost sebekontroly klientů domovů s handicapem. S takovými komplikacemi se setkávají hasiči při zásahu ve zdravotnických zařízeních. A poradit si s nimi museli i při nedělním požáru domova pro osoby se zdravotním postižením ve Vejprtech, při němž zemřelo osm mužů.
19. 1. 2020|

Novým ředitelem nemocnice ve Znojmě bude Martin Pavlík. Její dosavadní práci chválí

Ředitelem Nemocnice Znojmo se od 1. listopadu stane bývalý šéf Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Martin Pavlík. Ve funkci vystřídá Miroslava Kavku. Krajská rada letos v létě vyhlásila výběrová řízení na pozice celkem osmi šéfů zdravotnických zařízení, kteří jsou ve funkci déle než šest let.
30. 9. 2019|

Orlová už o nemocnici nemá zájem. S krajem chce jednat o lepších spojích do zařízení v Karviné a Havířově

Orlová ustoupila od záměru převést tamní nemocnici pod správu města. O převod zdravotnického zařízení usilovala kvůli chystanému přesunu akutní lůžkové péče do nemocnic v Karviné-Ráji a Havířově. Jednání s Moravskoslezským krajem však budou pokračovat, Orlová chce vyjednat lepší dopravní dostupnost obou nemocnic.
10. 5. 2019|

Zlínští vědci můžou zbavit nemocnice bakterií

Vědci z Centra polymerních systémů zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve spolupráci se slovinskými kolegy vyvinuli vysoce efektivní zdroj UV záření, který dokáže například ve zdravotnickém zařízení zlikvidovat nežádoucí mikroorganismy a další škodliviny během několika vteřin.
17. 1. 2019|

Spor o polikliniku v Lanškrouně. Radnice chce přestavbu, lékaři novou budovu

Poliklinika v Lanškrouně je v dezolátním stavu. O tom, že je s ní potřeba něco dělat, nikdo nepochybuje. Radnice proto navrhuje radikální přestavbu, která by se konala za plného provozu ordinací. Toho se ovšem lékaři obávají a požadují jiné řešení – novou a větší polikliniku o pár metrů dál. Podle radnice se ale měli ozvat dřív. Jen projekt a přípravné práce totiž vyšly na víc než čtyři miliony korun.
10. 1. 2019|