TÉMA

Trojská lávka

Projektant a šéf oddělení mostů dostali odškodné za nezákonné stíhání v případu pádu Trojské lávky

Celkem 240 tisíc korun dostali Jiří Stráský a Antonín Semecký jako odškodné za nezákonné stíhání v případu pádu Trojské lávky, při kterém se v prosinci 2017 zranili čtyři chodci. Vyplývá to z anonymizovaných rozhodnutí ministerstva spravedlnosti, která má Česká televize k dispozici. Projektant stavby a šéf oddělení mostů Technické správy komunikací (TSK) žádali po státu necelé dva miliony, ministerstvo jim ale přiznalo jen část peněz. Muži čelili obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti, soud je před rokem pravomocně osvobodil.
6. 9. 2023|

Na kterém pražském mostě roste rozmarýnka? Nad Vltavou jich je dvacet, další stojí nad Berounkou a Rokytkou

Praha má další most. Přesněji je to lávka pro pěší a cyklisty, která dostala pojmenování podle ostrova Štvanice. Ten spojuje s Holešovicemi a Karlínem a nahrazuje dosavadní přívoz. Z historického pohledu je to jubilejní dvacátý most přes Vltavu, geograficky je to po proudu patnácté přemostění Vltavy v Praze. Ve skutečnosti je ale v Praze mostů mnohem více, často se na ně ale zapomíná, protože nevedou přes Vltavu.
28. 7. 2023|

Předvolební Praha: staví se metro D i Dvorecký most, tématem je bydlení a Metropolitní plán

Metropoli čekají po čtyřech letech komunální volby, které rozhodnou o novém primátorovi a pražské radě i o vedení jednotlivých městských částí. V uplynulém období město začalo stavět novou linku metra i nové přemostění Vltavy, problémem ale zůstává nedostupnost bydlení a nově se přidává i finanční zátěž v podobě vysokých cen energií. Co se za poslední čtyři roky ve městě podařilo a jaké výzvy čekají na nové vedení?
22. 9. 2022|

Odvolací soud potvrdil osvobozující rozsudky v případu zřícení Trojské lávky

Projektant Trojské lávky Jiří Stránský ani šéf oddělení mostů Technické správy komunikací Antonín Semecký nemohli za zřícení konstrukce. Pravomocně to potvrdil odvolací soud. Zamítl odvolání státního zástupce, který se domáhal toho, aby ve věci vznikl revizní znalecký posudek. Za nedbalostní obecné ohrožení jim hrozilo až osmileté vězení. Při zřícení konstrukce se v prosinci 2017 vážně zranili čtyři chodci.
20. 9. 2022Aktualizováno20. 9. 2022, 13:43|

Začíná stavba Dvoreckého mostu. Spojí Prahu 4 a 5

Pražský magistrát v úterý v Podolí slavnostně zahájil stavbu Dvoreckého mostu, který přes Vltavu propojí Prahu 4 a 5. Sloužit bude tramvajím, autobusům, cyklistům a pěším a budou po něm moci přejet záchranáři. Stavba potrvá 810 dní a vyjde na 1,075 miliardy korun. Sdělili to zástupci města a stavebníků. Podobu mostu vytvořili architekti z Tubes a Atelier 6. Postaví ho firmy Metrostav TBR, Strabag a Firesta Fisher.
13. 9. 2022|

Praha získala pravomocné povolení na stavbu Dvoreckého mostu. Vyjít má na zhruba miliardu

Hlavní město získalo pravomocné stavební povolení pro Dvorecký most přes Vltavu mezi Prahou 4 a 5. Stavět by se mělo začít ještě letos, řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě). Most by měl vyjít téměř na miliardu korun, jeho budování potrvá dva až tři roky. Most bude sloužit tramvajím, autobusům, cyklistům, pěším a přejezd bude povolen také záchranářům.
6. 5. 2022|

Případ zřícené pražské Trojské lávky nekončí. Žalobce se odvolal proti osvobozujícímu rozsudku

Státní zástupce podal odvolání v neprospěch obžalovaných v případu zřícené Trojské látky, které Obvodní soud pro Prahu 7 letos v březnu osvobodil. Obžalobě za nedbalostní obecné ohrožení čelí projektant lávky Jiří Stráský a šéf oddělení mostů Technické správy komunikací (TSK) Antonín Semecký.
29. 4. 2022|

Soud osvobodil oba muže stíhané kvůli pádu pražské Trojské lávky. Verdikt není pravomocný

Soud v kauze zřícení pražské Trojské lávky osvobodil projektanta Jiřího Stráského i šéfa oddělení mostů Technické správy komunikací (TSK) Antonína Semeckého. Úterní verdikt není pravomocný, státní zástupce pro oba muže žádal podmíněné tresty. Neštěstí se stalo v prosinci 2017, čtyři chodci při něm utrpěli vážná zranění. Lávka spojovala Troju s Císařským ostrovem, denně po ní procházely stovky lidí včetně rodin s dětmi mířících do zoo.
8. 3. 2022Aktualizováno8. 3. 2022, 16:51|

Trojská lávka byla špatně navržena, řekl před soudem znalec. Opírá se o něj obžaloba

Trojská lávka, která se zřítila v roce 2017, byla špatně vyprojektovaná, řekl před soudem znalec Jaroslav Marek. O jeho posudek se opírá obžaloba, která viní z podílu na zřícení konstrukce autora projektu Jiřího Stráského a také Antonína Semeckého, někdejšího vedoucího oddělení mostů na Technické správě komunikací. Ti závěry znalce odmítli.
24. 2. 2022|

Nová Trojská lávka již slouží chodcům a cyklistům. Kvůli vládním opatřením se otevřela bez stříhání pásky

Od pátečního odpoledne je možné dojít suchou nohou z pražské Troje na Císařský ostrov. Otevřela se Trojská lávka, která vznikla jako náhrada té, která se zřítila v prosinci 2017. Kvůli epidemickým opatřením proběhlo otevření bez jakékoli ceremonie. S otevřením nové lávky také po necelých třech letech končí provoz přívozu P8, který ji dočasně nahrazoval.
23. 10. 2020Aktualizováno23. 10. 2020, 18:00|

Na Trojskou lávku vjelo deset aut. Začaly zátěžové testy

Nová Trojská lávka v Praze již stojí, lidé na ni ale zatím nemohou – zato na ni vjela auta. Zatím začalo testování, které má zaručit, že ji nepotká osud její předchůdkyně, která se koncem roku 2017 zřítila. Spojnice Císařského ostrova a Troje by se měla otevřít veřejnosti letos v říjnu.
22. 9. 2020Aktualizováno22. 9. 2020, 20:18|

Dva znalci se u soudu zastali projektanta zřícené Trojské lávky

Dva znalci se u soudu zastali obžalovaného projektanta zřícené trojské lávky Jiřího Stráského. Jeden z nich uvedl, že korozi konstrukce způsobilo používání zakázané posypové soli. Druhý řekl, že projekt i výpočty byly v pořádku a že „hlavním hřebíčkem do rakve“ byla povodeň z roku 2002. Oba zkritizovali provedené opravy a podivili se nad tím, že k nim Stráský nebyl přizván.
16. 9. 2020|

Soud začal projednávat zřícení Trojské lávky. Praha chce od obžalovaných 8,2 milionu

Soud začal v úterý projednávat zřícení Trojské lávky, při kterém v roce 2017 utrpěli čtyři chodci těžkou újmu na zdraví. Obžalobě z nedbalostního obecného ohrožení čelí autor lávky Jiří Stráský a bývalý vedoucí oddělení mostů Technické správy komunikací (TSK) Antonín Semecký. Oba muži vinu odmítají.
15. 9. 2020|

Kvůli pádu Trojské lávky byli obžalováni dva lidé. Její autor a exšéf ze správy komunikací

Státní zástupce obžaloval ve středu dva lidi kvůli pádu Trojské lávky v Praze. Čelí obžalobě z přečinu obecného ohrožení z nedbalosti. Uvedl to mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Podle dřívějších informací jsou v případu stíháni autor lávky Jiří Stráský a bývalý vedoucí oddělení mostů Technické správy komunikací (TSK) Antonín Semecký. Muži se svým stíháním nesouhlasí, proti jeho zahájení loni v březnu neúspěšně podali stížnost.
20. 2. 2020|

Pošlete projektanta Trojské lávky před soud, navrhli policisté žalobci. Spis má tisíce stran

Projektantovi Trojské lávky Jiřímu Stráskému a také Antonínu Semeckému, který dříve měl na starost správu pražských mostů, hrozí soud. Upozornil na to deník Právo, podle kterého policie dokončila vyšetřování předloňského pádu lávky a navrhla státnímu zástupci, aby oba obžaloval. Za obecné ohrožení z nedbalosti by mužům hrozilo až osm let vězení, kdyby je soud uznal vinnými z neštěstí, při kterém utrpěli zranění čtyři lidé.
18. 12. 2019Aktualizováno18. 12. 2019, 09:41|

Stavba nové Trojské lávky začne ve čtvrtek. Bude stát téměř 130 milionů

Nová Trojská lávka se začne stavět 7. listopadu. České televizi to potvrdila asistentka pražského náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha sobě) Julie Kochová. Lávku pro Prahu postaví za 128,3 milionu korun firma SMP CZ.
1. 11. 2019Aktualizováno1. 11. 2019, 14:29|

Nová lávka v pražské Troji přijde na 130 milionů. Stavět se začne v říjnu

Výstavba nové trojské lávky začne v polovině října, potvrdil v pátek mluvčí magistrátu Vít Hofman. Před týdnem podepsalo hlavní město smlouvu se společností SMP, která ji postaví. Bude stát 130 milionů korun a otevřena by měla být do konce roku 2020.
20. 9. 2019|

Praha má platné stavební povolení na novou Trojskou lávku. Začít stavět chce v červenci

Hlavní město získalo platné stavební povolení na novou Trojskou lávku, stavět ji chce začít v červenci. Hotovo by mělo být v létě 2020. Lávka spojí přes řeku ulici Pod Havránkou v Troji s Císařským ostrovem. Určena bude opět pro chodce a cyklisty, ale po lávce budou moci projet i vozy záchranářů. Levý břeh Vltavy s Trojou by měly časem propojit ještě další dvě lávky.
16. 5. 2019|

Všichni čtyři zranění po pádu Trojské lávky už dostali odškodnění, jde o statisíce korun

Další dva lidé dostali odškodnění po pádu Trojské lávky, České televizi to potvrdila pražská radní Hana Kordová Marvanová. Při předloňském incidentu byli zraněni celkem čtyři lidé, předchozí dvojice získala peníze už letos v lednu. Podle zjištění ČT se částka pohybuje v řádu statisíců korun.
16. 4. 2019|

Za pád Trojské lávky policie obvinila autora stavby a exšéfa správy mostů

Policie kvůli předloňskému pádu pražské Trojské lávky obvinila dva muže z obecného ohrožení z nedbalosti. České televizi to potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Za to jim hrozí až osm let vězení nebo peněžitý trest. Podle serveru Seznam Zprávy jde o autora lávky a bývalého vedoucího oddělení mostů Technické správy komunikací.
20. 3. 2019Aktualizováno20. 3. 2019, 15:37|

Pojišťovna vyplatí odškodnění prvním dvěma lidem zraněným při pádu Trojské lávky

První dva lidé zranění při pádu Trojské lávky v Praze v roce 2017 dostanou odškodnění. Peníze by měli obdržet do konce týdne, uvedl mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa. Přesnou výši vyplácené částky nezveřejnil. Další dva zranění dostanou peníze později, až od nich bude mít pojišťovna všechny podklady.
29. 1. 2019|

Zranění po pádu Trojské lávky dostanou odškodnění. Nemusejí čekat na konec vyšetřování

Lidé zranění při pádu Trojské lávky se do konce letošního ledna dočkají odškodnění. Pražští zastupitelé schválili s pojišťovnou Kooperativa dohodu o spolupráci, jejímž cílem je poskytnout zraněným peníze dříve, než skončí policejní vyšetřování a bude znám viník. Dohodu musí ještě podepsat zástupci obou stran. Lávka se zřítila 2. prosince 2017 a zraněni byli čtyři lidé, z toho dva vážně. Město každému z nich už loni dalo 50 tisíc korun.
24. 1. 2019|

Praha vyjednává s pojišťovnou, aby lidé za pád Trojské lávky dostali odškodnění dřív

Lidé postižení pádem Trojské lávky by se měli dočkat slibovaného odškodnění dříve. Hlavní město uzavře s Kooperativa pojišťovnou dohodu o spolupráci na odškodnění, jejímž cílem je poskytnout zraněným peníze dříve, než skončí policejní vyšetřování a bude znám viník. Dohodu města s pojišťovnou musí ještě schválit zastupitelé.
14. 1. 2019|

Pražský magistrát zažádal o stavební povolení na Trojskou lávku. Chce co nejdříve novou

Praha už požádala o stavební povolení na konstrukci provizorní lávky mezi Císařským ostrovem a Trojou. Oproti původnímu plánu to město udělalo už na konci minulého roku. České televizi to potvrdil mluvčí pražského magistrátu Tadeáš Provazník. Se stavbou by chtělo město začít v dubnu. Pokud tedy rozhodnutí o vydání povolení padne později, posune se i stavba dočasné lávky.
8. 1. 2019|