TÉMA

Silicon Valley

UBS žádá o vládní podporu, má-li převzít Credit Suisse, píše Bloomberg

Švýcarská banka UBS žádá švýcarskou vládu o podporu v případě koupě upadajícího konkurenta Credit Suisse, informovala agentura Bloomberg. Obě největší švýcarské banky o víkendu o možnosti odděleně jednají, UBS má podle listu Financial Times (FT) zájem o částečné nebo úplné převzetí. Ke spojení banky vyzvali švýcarští regulátoři. UBS a Credit Suisse zatím odmítly situaci komentovat.
18. 3. 2023Aktualizováno18. 3. 2023, 15:54|

Americký Senát schválil investora Bijana Sabeta jako velvyslance v Česku

Americký Senát schválil nominaci investora Bijana Sabeta na post velvyslance USA v Česku. Za své priority v Praze Sabet dříve označil lidskoprávní politiku nebo rozvoj bezpečnostní spolupráce.
14. 12. 2022|

Šéf Wirecard stanul před soudem. Firma zesměšnila úřady a podvedla banky i akcionáře

V Německu začíná soud se šéfem zkrachovalé finanční společnosti Wirecard Markusem Braunem. Proces začíná více než dva roky poté, co firma zabývající se digitálními platbami, která byla německou nadějí na technologického šampiona, jenž by konkuroval Silicon Valley, zkrachovala.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 22:35|

Soud poslal Elizabeth Holmesovou na 11 let do vězení za podvody a spiknutí

Soud udělil Elizabeth Holmesové, zakladatelce farmaceutické společnosti Theranos, trest odnětí svobody na 11 let a tři měsíce za podvod vůči investorům, zákazníkům i pacientům. Firma Theranos slibovala revoluci v medicíně, konkrétně technologii výrazně zjednodušující krevní testy, která se později ukázala jako vadná.
19. 11. 2022|

Prezident Biden nominoval na post amerického velvyslance v Česku Bijana Sabeta

Novým velvyslancem Spojených států v České republice by se mohl stát investor Bijan Sabet.  Prezident USA Joe Biden oznámil záměr ho nominovat. Rozhodující slovo bude nyní mít americký Senát.
3. 8. 2022Aktualizováno3. 8. 2022, 23:08|

Software zdarma začal Avast nabízet kvůli tlaku konkurence

Jedna z největších antivirových firem se spojí s americkým NortonLifeLock. Český Avast vznikl na konci 20. století. Hrubý provozní zisk společnosti loni vzrostl na 495,5 milionu dolarů, tedy asi 10,75 miliardy korun. V minulosti čelila kritice, že předává údaje o aktivitách konkrétních uživatelů na internetu. Antivirový gigant reagoval uzavřením inkriminované divize. Na firmu jsou navázány také nadace. Tu nejnovější vede rodina generálního ředitele Ondřeje Vlčka.
11. 8. 2021|

Google vyhrál spor nad Oraclem o software pro operační systém Android

Americký nejvyšší soud v pondělí rozhodl ve prospěch společnosti Alphabet, kterou zažalovala firma Oracle kvůli části svého zdrojového kódu použité v operačním systému Android. Ten se používá ve většině smartphonů a jeho tvůrcem je Google, který spadá pod Alphabet. Oracle podle agentury Bloomberg požadoval odškodné devět miliard dolarů (přes 198 miliard korun), nedostane ale nic. Google podle soudu autorské právo neporušil. Rozhodnutí v kauze, která se táhla deset let, se podle agentur odrazí na pravidlech odvětví vývoje softwaru.
5. 4. 2021|

Firmou roku se stal výrobce mobiliářů mmcité1 a Živnostníkem roku kolář Krystyník

Vítězem soutěže Vodafone Firma roku 2019 je bílovecká společnost mmcité1, která se věnuje navrhování a výrobě městského mobiliáře. Mezi živnostníky se v soutěži Moneta Živnostník roku 2019 prosadil kolář Augustin Krystyník. Výsledky 14. ročníku soutěže, jejímž posláním je podpora malého a středního podnikání v Česku, byly vyhlášeny ve čtvrtek v Praze.
12. 12. 2019|

Práce ve start-upu už není něco šíleného, jde o atraktivní zaměstnavatele, říká odborník na začínající firmy

Start-upy – ročně jich po světě vznikají desítky tisíc, v Česku to jsou stovky. A přestože až devadesát procent z nich nakonec neuspěje, investoři o ně mají velký zájem. A to až takový, že si poslední dobou stěžují na nedostatek zajímavých projektů, do kterých by mohli dát peníze, říká odborník na start-upy Filip Mikschik. Ten už deset let žije ve světě závratně rostoucích firem a sleduje jejich posun od tak trochu hipsterských začátků až po velmi úspěšné společnosti, které jsou ceněné doma i v zahraničí.
13. 4. 2019|

Čína předstihne Spojené státy ve výzkumu umělých inteligencí, varuje think-tank

Čína předběhne Spojené státy americké ve výzkumu umělých inteligencí. Hlavní příčinou je intenzivní podpora akademického výzkumu v Číně, která se zaměřuje právě na klíčové technologie. Tvrdí to analýza Allenova institutu pro umělou inteligenci. Přelomovým by se měl stát rok 2020.
18. 3. 2019|

Dánsko plánuje rozšířit Kodaň o devět obřích umělých ostrovů

Dánsko chce u Kodaně vytvořit devět umělých ostrovů a nabídnout je průmyslovým společnostem. Uvažované rozměry jsou gigantické: ostrovy se mají rozkládat na ploše 3,1 milionu metrů čtverečních, délka jejich pobřeží má v úhrnu činit 17 kilometrů a místo tam bude pro 380 firem.
8. 1. 2019|