TÉMA

Bristol

Kyjevan se pokusil ukrást Banksyho dílo z Hostomelu. Hrozí mu dvanáct let vězení

Až dvanáct let může strávit za mřížemi obyvatel Kyjeva, který je podezřelý, že na počátku prosince zorganizoval na předměstí Hostomel pokus o krádež jednoho z protiválečných děl britského umělce Banksyho. Z fasády domu vyřízl obrázek ženy v natáčkách a plynové masce a s hasicím přístrojem v rukou. O obvinění podezřelého a možném trestu v případě odsouzení informovala rozhlasová stanice Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda (RFE/RL) s odvoláním na generální prokuraturu.
3. 1. 2023|

V Praze nouzově přistálo letadlo kvůli podezření z výbušného zařízení na palubě

Na ruzyňské letiště bylo kvůli možnému výbušnému zařízení na palubě v noci odkloněno letadlo, které původně směřovalo z Krakova do Bristolu. Na dráhu dosedl stroj společnosti Easy Jet před jedenáctou večer. Na místě zasahovali policejní pyrotechnici. Po třech hodinách pak zástupci letiště oznámili, že v letadle žádný podezřelý předmět nenašli.
5. 12. 2022|

Houby možná umí komunikovat. Nová studie u nich našla obdobu lidské gramatiky

Houby si mezi sebou neustále vyměňují signály, což se ví už desítky let. V rámci nového výzkumu teď skupina vědců tyto signály matematicky analyzovala a tvrdí, že v nich našla vzorce, které se svou strukturou nápadně podobají lidské řeči.
11. 4. 2022|

V Salisbury se srazily dva vlaky, zraněno je přes deset lidí

Při srážce dvou osobních vlaků v anglickém městě Salisbury utrpělo asi dvanáct lidí zranění. Na svém webu o tom informovala BBC. Nehoda se stala v neděli večer poté, co jeden vlak narazil do jistého předmětu v tunelu. Druhý do něj naboural, neboť předchozí náraz vyřadil z provozu signalizační zařízení.
31. 10. 2021Aktualizováno1. 11. 2021, 07:16|

Nebeská fiesta nad Bristolem. Sešli se tam obdivovatelé balonového létání

V úterý bylo zahájeno mezinárodní setkání balonového létání v anglickém Bristolu. Pořadatelské město, kde se sraz koná každý druhý rok, připravilo pro diváky netradiční nabídku. Obyvatelé mohli navrhnout pořadatelům, z jakých míst by chtěli balóny pozorovat. Organizátoři následně vytvořili seznam, kde k přeletům pravděpodobně dojde. Jedná se převážně o místní parky, veřejná prostranství nebo velká parkoviště. Letos by se mělo na nebi objevit přes sedm set balonů nejrůznějších velikostí i tvarů. Diváci se na ně mohou těšit do 15. srpna.
5. 8. 2021|

Tisíce lidí se ve Velké Británii sešly k protestům proti zákonu o policii. V Londýně došlo k potyčce

K protestům proti policii a chystanému zákonu, který má posílit její pravomoci, se v sobotu po celé Británii shromáždily tisíce lidí. Na jedné z demonstrací v centru Londýna propukla potyčka s policií. Někteří demonstranti přišli vyjádřit nespokojenost také s rasovou a etnickou diskriminací či prosadit ochranu klimatu, upozornil list The Guardian.
3. 4. 2021|

Britská vláda chce chránit pomníky před „vrtochy rozvášněných davů“. Chystá na to zákon

Britská vláda chystá nový zákon, který by měl lépe chránit sochy a další pomníky v ulicích. Úprava legislativy je reakcí na loňské demonstrace proti rasismu, při kterých z ulic britských měst zmizelo několik kontroverzních pomníků. Podle návrhu zákona, který by měl platit pouze v Anglii, by musely při jakékoli změně či snaze o odstranění památníků vydat úřady stavební povolení.
17. 1. 2021|

Při výbuchu v čističce u anglického Bristolu zemřeli čtyři lidé

Při výbuchu v čističce odpadních vod nedaleko anglického Bristolu zemřeli čtyři lidé a jeden utrpěl zranění, uvedl reportér listu The Times. Mohutná exploze nastala ve čtvrtek před polednem místního času (brzy odpoledne SEČ) v areálu čističky odpadních vod v průmyslové zóně ve městě Avonmouth. Policie neštěstí nevyšetřuje jako případ související s terorismem.
3. 12. 2020Aktualizováno3. 12. 2020, 18:22|

Buffett prodal část akcií Applu a investoval do farmacie

Společnost Berkshire Hathaway patřící miliardáři Warrenu Buffettovi prodala ve třetím čtvrtletí 36,3 milionu akcií společnosti Apple a investovala miliardy dolarů do několika výrobců léků včetně firem Merck a Pfizer. Zvýšila také podíl v některých už vlastněných společnostech, jako je Bank of America, síť maloobchodů Kroger nebo automobilka General Motors a nakoupila akcie mobilního operátora T-Mobile US, uvedla firma v pondělí v údajích pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC).
17. 11. 2020|

Rackové se naučili létat do škol těsně před přestávkou. Pochopili, že tak dostanou nejvíc jídla

Rackové se ve Velké Británii naučili přizpůsobovat své chování školnímu rozvrhu. Těsně před přestávkami se snášejí na školní hřiště a dvorky, aby tam sezobali zbytky po dětech. Podobně si osvojili rozlišování víkendů, kdy zase míří na skládky. Právě o víkendech se tam totiž sváží čerstvý odpad.
15. 11. 2020|

Ministrem zdravotnictví bude Jan Blatný, prezident ho jmenuje ve čtvrtek

Prezident Miloš Zeman přijal na lánském zámku kandidáta na nového ministra zdravotnictví. Je jím dosavadní náměstek z brněnské fakultní nemocnice Jan Blatný. Podle prezidentova mluvčího jej Zeman ve čtvrtek jmenuje ministrem. Premiér by ho chtěl tentýž den uvést do úřadu.
27. 10. 2020Aktualizováno27. 10. 2020, 17:48|

Vědci přesněji popsali velikost megalodona. Jen jeho ploutev byla větší než člověk

Britský vědecký tým pomocí přesnějších metod vypočítal velikost obřího prehistorického žraloka, ze kterého se do dnešní doby dochovaly pouze zuby či obratle. Megalodon, který obýval oceány před 23 až třemi miliony let, podle studie zveřejněné v odborném časopise Scientific Reports měřil až 16 metrů a jeho hřbetní ploutev téměř dosahovala výšky dospělého člověka.
7. 9. 2020|

Výzkum spermií vyvedl vědu po tři sta letech z omylu

Mezinárodní vědecký tým nově popsal, jak se pohybují spermie. Díky špičkovému vybavení experti ukázali, že tento pohyb je úplně jiný, než se doposud předpokládalo.
3. 8. 2020|

Sochu Winstona Churchilla v Praze poškodil sprejer. Napsal, že byl rasista

Na podstavec sochy někdejšího britského premiéra Winstona Churchilla v Praze 3 někdo napsal, že byl rasista. Policisté věc vyšetřují pro podezření z trestného činu poškození cizí věci, řekl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Radnice už nechala nasprejovaný nápis odstranit. Pravděpodobně souvisel s nynějšími protesty proti policejnímu násilí a rasismu v USA, které rozpoutala smrt černocha George Floyda při zatýkání v americkém Minneapolisu.
11. 6. 2020|

Houston se rozloučil s Floydem. Protesty po jeho smrti vedou ke snížení rozpočtů policie

V Houstonu se uskutečnilo pietní rozloučení s Georgem Floydem, který zemřel po zatýkání v Minneapolis. Tvrdý zákrok bělošských policistů proti Afroameričanovi vyvolal celoamerické protesty. Policista, který Floydovi klečel na krku, už stanul před soudem a ten mu stanovil kauci ve výši 1,25 milionu dolarů. Bouře proti policejní brutalitě a rasismu trvají už dva týdny a zaznívá na nich požadavek na omezení policejních sil. Rada Minneapolisu už deklarovala záměr místní policejní sbor rozpustit a nahradit ho alternativním modelem komunitní bezpečnosti. Další města ohlásila škrty v policejních rozpočtech. Reformu policie chystají i demokraté v Kongresu.
8. 6. 2020Aktualizováno8. 6. 2020, 23:17|

„Bílý systém zanedbává lidi s jinou barvou pleti.“ Banksy reaguje na protesty v USA

Britský výtvarník Banksy dává svým nejnovějším dílem najevo odpor proti rasismu a policejní brutalitě. Zobrazuje černou postavu a vedle ní smuteční dekorace, včetně svíčky, jejíž plamínek zapaluje vlajku Spojených států. Jde o reakci na smrt George Floyda. Na jeho památku vyšly do ulic měst po celém světě tisíce lidí.
7. 6. 2020Aktualizováno7. 6. 2020, 18:08|

V Británii pokračují po bouři Dennis záplavy, nejméně jeden člověk zemřel

Velká Británie se druhý den potýká se záplavami a komplikacemi v dopravě po vydatných deštích, které v neděli přinesla bouře Dennis. Výstrahy kvůli velké vodě v pondělí ráno dál platily na více než třech stech místech v zemi, v pěti případech meteorologové označili situaci za životu nebezpečnou a hladiny některých řek dopoledne stále stoupaly. Velké dešťové srážky čeká také Francie, kde extrémní počasí odstřihlo od elektřiny desetitisíce odběratelů. V Německu nejméně devět lidí utrpělo zranění při dopravních nehodách spojených s extrémním počasím.
17. 2. 2020Aktualizováno17. 2. 2020, 16:45|
Doporučujeme

Některé bakterie by mohly zvyšovat riziko rakoviny tlustého střeva. Důležitá je správná strava

Lidé, kteří mají ve střevním mikrobiomu určitý typ bakterií, mohou mít až o patnáct procent vyšší riziko, že onemocní zhoubným nádorem tlustého střeva nebo konečníku. Naznačil to nový výzkum, jehož závěry vědci představili na konferenci britského Národního institutu pro výzkum rakoviny.
13. 11. 2019Aktualizováno16. 11. 2019, 15:25|
Doporučujeme

Tabák přispívá ke vzniku deprese a schizofrenie, ukázal výzkum

Kouření tabáku vede nejen k rakovině, ale také zvyšuje pravděpodobnost vzniku depresí a schizofrenie. Dokládá to výzkum vědců z univerzity v Bristolu.
7. 11. 2019Aktualizováno10. 11. 2019, 11:52|