TÉMA

Dárky

Vánoce nebudou tak štědré jako loni, ukazuje průzkum. V kurzu jsou dárky z druhé ruky
Vánoce českých domácností budou letos skromnější než loni. Lidé za dárky, výzdobu a jídlo plánují podle průzkumu České bankovní asociace utratit zhruba dvanáct tisíc korun, o 1500 méně něž minulý rok. Zároveň také stoupá obliba dárků z druhé ruky – například knih či elektroniky.
3. 12. 2023|
KVÍZ: Víte, kde nosí na Vánoce dárky špalek? Vyzkoušejte své znalosti svátků za hranicemi
Děti po celém světě s nadšením očekávají vánoční svátky – podle mnohých nejkouzelnější období v roce. I když jde původně o záležitost především duchovní, oslavující skromnost a Boží lásku, jsou pro mnohé děti nedílnou součástí oslav dárky. Bytostí, které si každoročně musí dát tu práci a dárky roznést, je po světě mnoho. Některé jsou si podobné téměř k nerozeznání a některé jsou od naší kultury velmi odlišné. Špatnou zprávou pro všechny děti na světě ale může být, že žádná z nich netoleruje zlobení. Vyzkoušejte své znalosti ve vánočním kvízu a zjitěte, jaká stvoření roznášejí dárky v různých koutech světa.
24. 12. 2022|
Vánoční výzdoba si našla cestu i do Turecka, je tam ale spíše symbolem komerce než křesťanství
Advent není věcí jen zemí s převážně křesťanskou tradicí. Postava, která roznáší dárky, vánoční stromeček a ozdoby si našly cestu i do států, kde jsou křesťané nepočetnou menšinou. Jedním z nich je i Turecko.
23. 12. 2022|
Do neděle lze přispět do sbírky dárků pro chudé děti
Ještě o víkendu je možné přispět do největší vánoční sbírky dárků v Česku. Akce s názvem Krabice od bot podpoří děti a rodiny ohrožené chudobou. Lidé mohou dárky donést na některé z více než 150 míst po celé republice. Sbírku pořádá Diakonie Českobratrské církve evangelické a chtěla by nashromáždit až 50 tisíc dárků. Do naplnění tohoto cíle jich ale chybí ještě několik tisíc.
3. 12. 2022|
Hrací automaty i v supermarketu. Finové mají k hazardu nezvykle vřelý vztah, našli jej ve válce
I když je kamenných kasin ve Finsku jen hrst, příležitostí k drobnému gamblingu je tolik, že je téměř všudypřítomná. Loterii si lze vsadit na více než šesti tisících místech po celé zemi, herní automaty lze najít i na nečekaných místech. Finové si příznivý vztah ke gamblingu vypěstovali během druhé světové války, kdy bylo vyplňování tiketů skrze státní firmu vnímáno jako finanční pomoc vlasti. I v případě prohry totiž peníze směřovaly tam, kde je bylo třeba. Státní firma, která má ve Finsku monopol na hazard, ale od té doby vyrostla v mohutnou instituci, které se nevyhýbají kontroverze a korupční skandály. A čím více peněz do ní proudí, tím palčivější se stává další problém – hráči se závislostí.
20. 7. 2022|
Obchody před Štědrým dnem hlásí nával zákazníků, může jít o nejsilnější prodejní den roku
Potravinářské řetězce i on-line supermarkety sledují enormní zájem zákazníků. Někteří obchodníci předpokládají, že bude 23. prosinec nejsilnějším prodejním dnem roku. Nejčastěji lidé kupují čerstvé potraviny jako maso, uzeniny, sýry, ovoce a zeleninu či pečivo. Lidé do košíků vkládají ale také cukroví nebo alkohol. Kromě potravin je stále vysoká poptávka po vánočních dárcích, například v podobě kosmetických balíčků, které někteří prodejci nabízejí nyní za snížené ceny.
23. 12. 2021|dk
30 let zpět: Předvánoční nákupy v Praze
Před Vánocemi spousta lidí shání dary pro své blízké na poslední chvíli. Nejinak tomu bylo i o poslední adventní neděli v roce 1991. Reportáž ukazuje tehdejší nabídku zboží i zájem lidí na různých místech Prahy: v obchodním domě, na pěší zóně v centru i na okraji metropole.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
22. 12. 2021|Archiv ČT
Vánoční nákupy vrcholí. Doručení až domů ale už kurýři nestíhají
Předvánoční nákupy vrcholí. Kurýrní služby varují, že se již téměř zavřelo okno, kdy je ještě možné doručit objednávky tak, aby se dostaly pod stromeček. I když letos neomezují předvánoční nákupy žádná větší pandemická omezení s výjimkou zákazu vánočních trhů, nakupuje on-line a zboží si nechává doručit mnohem více lidí, než bývalo běžné.
21. 12. 2021|
Odborníci varují před vánočními půjčkami. Kvůli zdražování mohou letos způsobit větší problém
Kvůli stále vyšším cenám, ale také blížícím se Vánocům lidé v tomto období sahají po krátkodobých půjčkách. Právě před takzvanými mikropůjčkami ale odborníci varují. Předtím, než se o ni lidé rozhodnou požádat, by se měli ujistit, jestli přece jen nenajdou způsob, jak v domácnosti peníze ušetřit.
5. 11. 2021|muh
Doba vynesla na výsluní dárkové poukazy. Lidé potěšili sebe a pomohli oblíbeným podnikům
Pandemie koronaviru ovlivnila letos i předvánoční nákupy. Víc než loni lidé pořizovali hlavně poukazy na služby, zážitky nebo do oblíbených podniků. Prodejci se tomu přizpůsobili.
23. 12. 2020|
Nejpopulárnějším dárkem jsou knihy, ukazuje průzkum. Letos táhnou ty interaktivní nebo „scrapbooky“
Tři čtvrtiny Čechů plánují darovat k Vánocům svým blízkým knihu. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury STEM/MARK, který má ČT k dispozici. Podle prodejců letos před svátky roste zájem o novinky v podobě interaktivních knih nebo takzvaných scrapbooků.
4. 12. 2019|Adéla Sílešová
Obchody už se zahřívají na Vánoce, lidé začínají nakupovat. Prosinec bývá stomiliardový
Obchody už začínají lákat zákazníky na předvánoční nákupy. Za necelé čtyři týdny přijde první adventní neděle. Podle odhadu ekonomů letos každý Čech utratí za vánoční dárky v průměru přes šest tisíc korun. Podobnou částku pak i za související věci jako potraviny nebo alkohol. Na nápor zákazníků už se připravují i sklady, obchody a e-shopy. Prosinec bývá pro obchodníky ráj – začíná advent, lidé slaví Mikuláše, Vánoce a Silvestra.
4. 11. 2019|
Podomní „šmejdi“ si našli nové cesty a i přes zákon prodávají dál
Už pět let platí zákon, který má chránit před podvodnými praktikami prodejců – takzvaných „šmejdů“. Jenže ti ho obcházejí. Předváděcí akce jsou sice na ústupu, mění se ale v podomní prodej, kde podvodníci nabízejí třeba změnu dodavatele energií. Spotřebitelská poradna zase řeší měsíčně desítky stížností na vymáhání splaceného nebo neexistujícího dluhu.
3. 3. 2019|mkk
Češi začali po svátcích vracet nevhodné dárky. S filmovým DVD nebo lahví alkoholu však narazí
Špatná velikost, nevhodná barva, dva stejné kusy – to jsou nejčastější důvody, kvůli kterým Češi vracejí nebo vyměňují vánoční dárky. Shodují se na tom internetoví prodejci. Lidé se na ně začali obracet hned po svátcích. Mezi dárky, které se do e-shopů vracejí nejčastěji, patří mobilní telefony, spotřebiče, ale i chytré hodinky a oblečení.
2. 1. 2019|Kristýna Šopfová