TÉMA

Lindsey Graham

Drsné slyšení v Senátu. Zuckerberg se v sále omluvil rodinám, jejichž děti utrpěly újmu kvůli sociálním sítím

Šéfové pěti největších technologických firem podstoupili ve středu v americkém Senátu ostrý výslech. Měli jasně vysvětlit, co všechno dělají pro ochranu dětí před škodlivým obsahem na svých platformách. Zakladatel společnosti Meta Mark Zuckerberg byl donucen se omluvit rodičům, jejichž děti v důsledku užívání sociálních médií utrpěly újmu nebo zemřely. Cílem senátorů je změnit zákon, aby technologické firmy začaly být odpovědné za obsah vytvářený uživateli na jejich platformách.
1. 2. 2024|

Stanné právo na Ukrajině zakazuje konání voleb. Některé hlasy ze Západu je ale přesto chtějí

Ukrajina by podle standardních pravidel měla letos v říjnu pořádat parlamentní volby a v březnu 2024 hlasovat o hlavě státu. Protože ale v zemi platí stanné právo, není jasné, kdy se nakonec uskuteční. Někteří západní politici se nechali slyšet, že by země měla volby uskutečnit i ve válce, bojují za to zejména američtí republikáni. Prezident Volodymyr Zelenskyj to nevyloučil, požádal ale státy o peníze, které by zajištění hlasování stálo.
25. 9. 2023|

Nápor covidu v USA maří start školního roku. Během prvních dní jsou v karanténě tisíce dětí

Rychlé šíření koronaviru na jihu Spojených států narušuje začátek nového školního roku. Jen ve státě Mississippi během několika prvních dní od obnovení výuky nařídili karanténu více než dvacet tisíc školáků, v Texasu a Georgii některé školy dočasně zavřely, informovala BBC. Kromě toho pokračují tahanice kolem nařizování roušek na školách, které některé jižní státy zakázaly. Pozitivní test na koronavirus ve čtvrtek oznámili tři američtí senátoři, včetně zástupce Mississippi Rogera Wickera.
20. 8. 2021|

Trump se hněvá kvůli „blábolení“ svých právníků. Jeden ho loni žaloval, druhý hájil mafiány

Na půdě Senátu svědčit nehodlá, dění kolem impeachmentu ale Donald Trump sleduje z resortu na Floridě bedlivě. Rozzuřil ho výkon jeho obhájců. Advokát Bruce Castor dokonce svou řečí přiměl republikánského senátora hlasovat s demokraty. „Přišli jsme jen o jednoho,“ reagoval Castor, jehož firma se specializuje na pensylvánské civilní právo. David Schoen – druhý Trumpův právník – dříve zastupoval Ku Klux Klan, Rogera Stonea a „spoustu údajných mafiánů“.
12. 2. 2021|

Spory u republikánů. Hlasování o členkách Kongresu naznačí, jestli se strana rozloučí s Trumpem

Republikáni v americkém Kongresu čelí vzrůstajícímu tlaku kvůli Marjorie Taylor Greeneové. Čerstvě zvolená zákonodárkyně má blízko k politickému stylu exprezidenta Donalda Trumpa, šíří konspirační teorie a podporuje politicky motivované násilí vůči demokratům. V problémech je také zkušená republikánka Liz Cheneyová, která pro změnu podpořila žalobu proti Trumpovi.
3. 2. 2021|

Násilnosti v americkém Kapitolu mají pátou oběť. Z kanceláří zmizely počítače

Středeční násilnosti v americkém Kapitolu mají pátou oběť. Zraněním způsobeným během vpádu příznivců Donalda Trumpa podlehl policista ze sboru, který areál chrání. Po počátečních nejasnostech to potvrdil samotný sbor. Z několika kanceláří včetně té pro šéfku demokratické většiny Nancy Pelosiovou zmizely počítače. Kvůli vpádu už odstoupili tři vysoce postavení činitelé, kteří měli na starosti pořádek v areálu Kongresu.
8. 1. 2021Aktualizováno8. 1. 2021, 21:28|

„Volitelé promluvili.“ Bidenovo vítězství už uznal i lídr republikánských senátorů McConnell

Lídr republikánů v Senátu USA Mitch McConnell uznal Trumpovu porážku a poblahopřál Joeu Bidenovi. Jeho vítězství ve volbách uznali i další vlivní republikáni z několika amerických států. Vyjádřili se tak krátce poté, co Biden získal očekávaných 306 hlasů volitelů. Stávající prezident Donald Trump však stále odmítá připustit porážku, k čemuž ho už vyzval i nově zvolený prezident. Trump i nadále mluví o volebních podvodech, desítky žalob jeho právníků však už soudy definitivně zamítly.
15. 12. 2020Aktualizováno15. 12. 2020, 20:07|

Sbor volitelů vybral nového amerického prezidenta. Biden získal očekávaných 306 hlasů

Joe Biden při pondělním hlasování prezidentského sboru volitelů obdržel 270 hlasů potřebných na to, aby se v lednu ujal Bílého domu coby 46. prezident Spojených států. Přes klíčovou hranici jej přenesly hlasy 55 volitelů nejlidnatějšího amerického státu Kalifornie. Po ní jako poslední hlasovala Havaj. Biden podle očekávání získal celkových 306 hlasů, končící prezident Donald Trump jich obdržel 232.
14. 12. 2020Aktualizováno15. 12. 2020, 12:07|

Trumpův tým chce oficiálně zpochybnit Bidenovo vítězství. Kdy bude nejpozději rozhodnuto?

Kolotoč právních bitev kolem prezidentských voleb v USA se pravděpodobně roztočí naplno. Tým úřadujícího prezidenta Donalda Trumpa totiž ohlásil, že během pondělí seznámí veřejnost s tím, kde bude sčítání hlasů žalovat a co chce konkrétně  změnit. Jak dlouho bude „souboj“ o Bílý dům pokračovat? Kdy nejpozději bude rozhodnuto?
9. 11. 2020Aktualizováno9. 11. 2020, 19:10|

Biden předstihl Trumpa v klíčové Pensylvánii. Pokud ji ovládne, může se stát prezidentem

Několik posledních procent hlasů stačí spočítat v rozhodujících státech letošní prezidentské volby v USA. Podle odhadu agentury AP a stanice Fox Trump dosud získal na svou stranu 214 a Biden 264 volitelů z 270 potřebných pro vítězství, podle CNN je poměr 213 ku 253. Biden už vede v Nevadě, Georgii i Pensylvánii a jeho náskok tam roste. V Severní Karolíně, kde vede Trump, má sčítání pauzu. V Arizoně, kterou AP a Fox považují za rozhodnutou pro Bidena, se náskok demokrata snižuje.
6. 11. 2020Aktualizováno7. 11. 2020, 11:43|

Většinu Sněmovny reprezentantů získají demokraté, odhadují média. O Senátu bude jasno až v lednu

Vedle prezidentských voleb se ve Spojených státech volili také členové Kongresu. Ve Sněmovně reprezentantů prozatím podle prognózy AP vedou demokraté v poměru 214 ku 195. Většinu tvoří 218 hlasů. Volební boj o Senát je vyrovnaný, republikáni a demokraté drží po 48 křeslech ve 100členné horní komoře. Čtyři souboje jsou zatím nerozhodnuté, úplně jasno bude asi až v lednu. V Georgii se totiž budou muset konat dvoje opakované volby, protože ani jeden z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu. Američané volí 435 reprezentantů a 35 senátorů.
4. 11. 2020Aktualizováno7. 11. 2020, 08:14|

Zemřela soudkyně Nejvyššího soudu USA Ginsburgová. Trump ji chce okamžitě nahradit

Ve věku 87 let v pátek zemřela soudkyně amerického Nejvyššího soudu Ruth Baderová Ginsburgová. Podlehla komplikacím spojeným s rakovinou slinivky břišní. Její úmrtí by podle agentury Reuters mohlo ještě více převážit poměr sil v devítimístném senátu Nejvyššího soudu na stranu konzervativců, kteří měli dosud převahu pěti ku čtyřem. Prezident Donald Trump uvedl, že ji musí republikáni okamžitě nahradit, byť jeho předchůdci Baracku Obamovi stejné rozhodnutí v posledním roce mandátu neumožnili.
19. 9. 2020Aktualizováno19. 9. 2020, 17:42|

V příštím sedmiletém rozpočtu Unie bude víc peněz pro krizí zasažené regiony, slíbila Leyenová

V příštím sedmiletém rozpočtu Evropské unie bude více peněz na kohezní politiku, jejichž část zamíří do regionů nejpostiženějších koronavirovou krizí. Řekla to předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Kancléřka Angela Merkelová respektuje rozhodnutí německého ústavního soudu k nákupům dluhopisů, kterými se ECB snaží podpořit ekonomiku a verdikt považuje za podnět k hlubší integraci eurozóny. Šéf Fedu varoval před dlouhodobějším útlumem ekonomiky USA. Akcie poté klesly. Průmyslová výroba v eurozóně i EU prudce klesla. V Česku automobilka TPCA prodloužila odstávku výroby do 25. května.
13. 5. 2020Aktualizováno13. 5. 2020, 22:30|

Republikáni se snaží mařit přípravy na Trumpův impeachment. Došlo i na slovní potyčky

Republikánští příznivci prezidenta Donalda Trumpa se vzbouřili proti neveřejným výslechům, které podniká trojice kongresových výborů v rámci příprav na možnou ústavní žalobu na hlavu státu. V uzavřených sálech padla slova, která podle demokratů potvrzují, že sesazení šéfa Bílého domu je na místě.
25. 10. 2019|

Turci v Sýrii obsazují vesnice. První muž NATO je vyzývá ke zdrženlivosti

Turecká armáda od středy útočí na syrské kurdské oddíly na severovýchodě Sýrie. Za tu dobu obsadila 11 vesnic, z nichž dvě Kurdové vybojovali zpět. Ankara hlásí své první oběti, zatímco na straně protivníka jsou jich už desítky či stovky. Více než desítku obětí má ofenziva podle dostupných informací také mezi civilisty. Evropská unie příští týden na summitu projedná možné zavedení sankcí proti Turecku. Jejich uvalení požaduje také několik desítek republikánů ze Sněmovny reprezentantů USA. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že Kurdové pohraničí urputně brání.
11. 10. 2019Aktualizováno11. 10. 2019, 22:10|

Nemluvte o invazi, nebo k vám pustíme miliony běženců, hrozí Erdogan Evropě

Jestliže Evropa označuje tureckou operaci v Sýrii za invazi, pak může Turecko poslat do Evropy syrské uprchlíky, kteří jsou na jeho území. V projevu před členy své Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) to řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, když hájil postup Ankary proti syrským Kurdům. Turecká armáda proti nim bojuje od středy na severu Sýrie. Před boji z oblasti uteklo podle exilové Syrské organizace pro lidská práva na 60 tisíc lidí. Turci přitom operaci odůvodňují tím, že do oblasti se naopak uprchlíci budou vracet.
10. 10. 2019Aktualizováno10. 10. 2019, 19:18|