TÉMA

Hannover

Doporučujeme

NASA poprvé pozorovala planetu, která dostala „kosmickou škytavku“

Mladá planeta obíhající kolem drobné červené trpasličí hvězdy AU Microscopii se rychle a nepředvídatelně mění, její podoba je odlišná při každém dalším oběhu. Je totiž své mateřské hvězdě tak blízko, že se na ni z hvězdy ženou přívaly energie, které odpařují její vodíkovou atmosféru. Takové chování pozorovala americká kosmická agentura NASA vůbec poprvé a změny atmosféry planety přirovnala k dětské škytavce.
1. 8. 2023Aktualizováno5. 8. 2023, 19:45|

Velká stávka paralyzuje německá letiště, ovlivní statisíce cestujících

Páteční stávky výrazně omezuje provoz na sedmi německých letištích – v Mnichově, Frankfurtu nad Mohanem, Hamburku, Stuttgartu, Dortmundu, Hannoveru a Brémách. Odborová organizace Verdi akci svolala po neúspěšném jednání o zvýšení mezd.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 12:18|

Zemské volby v Dolním Sasku vyhrála sociální demokracie, chce vládnout se Zelenými

Volby v německém Dolním Sasku jasně vyhrála sociální demokracie (SPD) tamního premiéra Stephana Weila, která po sečtení takřka všech okrsků v neděli pozdě večer získala 33,3 procenta hlasů. Volební úspěch slaví také Zelení, se kterými chce Weil sestavit vládu, a protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD). K poraženým naopak patří konzervativní Křesťanskodemokratická unie (CDU), která míří do opozice, a liberální svobodní demokraté (FDP), kteří se do zemského sněmu podle všeho těsně nedostanou.
9. 10. 2022Aktualizováno9. 10. 2022, 23:23|

Nejméně tři lidé zemřeli v Německu při nehodách způsobených silnou bouří

Nejméně tři mrtvé si od pátku vyžádala v Německu silná bouře, která předtím způsobila značné škody i oběti v Británii, Irsku, Nizozemsku a Belgii. V Severním Porýní-Vestfálsku zemřel 56letý řidič automobilu, který na silnici narazil do spadlého stromu, a 17letý řidič, který sjel z cesty, když se pokoušel vyhnout větvi. V Dolním Sasku přišel o život 68letý muž, který se při bouři zřítil ze střechy, již se snažil opravit. V celé Evropě je obětí nejméně 12.
19. 2. 2022Aktualizováno19. 2. 2022, 16:20|

Pražská zoo chce jako první v zemi chovat tasmánské vombaty. Sameček Cooper už se zabydluje

V expozici Darwinův kráter v pražské zoologické zahradě budou nově k vidění vombati obecní. Zoo v Troji se chce soustředit na chov tasmánského poddruhu. Zatím do Prahy přicestoval ze zoologické zahrady v Hannoveru roční sameček Cooper, přibýt by měla i samice přímo z Tasmánie. Její příjezd zkomplikovala a zpozdila pandemická situace.
10. 12. 2021Aktualizováno10. 12. 2021, 18:51|

Německá CDU si nového předsedu vybere v lednu, poprvé ve vnitrostranickém referendu

Německá konzervativní Křesťanskodemokratická unie (CDU) dosluhující kancléřky Angely Merkelové chce vybrat nového předsedu do konce ledna, kdy v Hannoveru uspořádá stranický sjezd. Předsedou CDU je nyní Armin Laschet, který jako kancléřský kandidát vedl konzervativní unii CDU/CSU do zářijových parlamentních voleb. Unie skončila těsně druhá za sociální demokracií (SPD), výsledek 24,1 procenta pro ni byl nejhorší od vzniku spolkové republiky. V současnosti by CDU/CSU volila jen asi pětina voličů.
2. 11. 2021Aktualizováno2. 11. 2021, 22:02|

Bílé rychlovlaky ICE vozí cestující Německem 30 let. Po kolejích se pohybuje už čtvrtá generace

Byl 2. červen 1991 a na železnici v Evropě začal platit nový jízdní řád. Na první pohled nic výjimečného – to se děje každý rok. Ale v Hamburku a také v Hannoveru, Frankfurtu, Mannheimu, Stuttgartu a Mnichově se něco výjimečného dělo. Tehdy jeli první cestující rychlovlakem ICE. Díky kombinaci modernizovaných a zcela nových tratí, po kterých mohl vlak jet přinejmenším dvousetkilometrovou rychlostí, se výrazně zkrátilo spojení severu, západu a jihu Německa. Nový vlak přinesl i další novinky jako světelné informační panely nebo automatické posuvné dveře v interiéru. ICE bylo zkrátka zjevení – a to i na tehdejší (západo)německé poměry.
2. 6. 2021|

Sluneční králové zůstanou v Praze do konce září, Národní muzeum prodlouží výstavu

Národní muzeum prodlouží do konce září egyptologickou výstavu Sluneční králové, která měla skončit 6. června. Sdělila to mluvčí muzea Šárka Bukvajová. Na výstavu, o niž je velký zájem, je možné přijít jen se vstupenkou z on-line rezervačního systému na konkrétní den a čas. On-line prodej vstupenek na první měsíc, tedy do 6. července, začal v pondělí v 11:00 hodin. Další termíny bude muzeum přidávat v závislosti na aktuálně platných protiepidemických opatřeních.
31. 5. 2021|

Radikální imám a údajný šéf německé odnože IS dostal dlouholetý trest vězení

Radikální imám abú Valá, který je považován za šéfa německé odnože teroristické organizace Islámský stát (IS), by měl jít na 10,5 roku do vězení. Rozhodl o tom soud v dolnosaském Celle, který 37letého Iráčana potrestal za členství v teroristické síti a za podporu terorismu.
24. 2. 2021|

Německo a Británie zápasí se sněhem. Francouzský jihozápad trápí povodně

Sníh a náledí nadále působí velké problémy ve Francii a Německu. Zatímco německá železniční přeprava se potýká s výpadky a na tamních dálnicích se tvoří mnohahodinové zácpy, jihozápad Francie bojuje s povodněmi. Ty vznikly kvůli přívalovým dešťům. Bretaň zase v úterý očekává až 15 centimetrů sněhu, nejvíce v tomto tisíciletí. Z bezpečnostních důvodů tam nevyjedou školní autobusy, píše list Le Monde. S neobvykle chladným počasím se potýká i Británie.
9. 2. 2021|

Psi umí vyčenichat nakažené koronavirem, prokázal německý výzkum

Cíleně vycvičení psi spolehlivě zvládnou vyčenichat lidi nakažené koronavirem, vyplývá z výsledků studie veterinární univerzity v německém Hannoveru. Metoda by podle autorů mohla být použita při kontrole míst či akcí s velkou koncentrací lidí.
27. 7. 2020|

V Německu přistálo letadlo se 47 nezletilými uprchlíky z Řecka

V německém Hannoveru v sobotu dopoledne přistálo letadlo se 47 nezletilými uprchlíky z táborů na řeckých ostrovech. Zčásti jde o sirotky nebo nezletilé, které na útěku nedoprovázejí dospělí příbuzní. Nejprve si musí odbýt dva týdny v karanténě v Dolním Sasku. Na některé děti už v Německu čekají rodiny. Původně se k převzetí 1600 mladých běženců z přeplněných táborů v Řecku zavázalo deset unijních států. Většina ale kvůli covidové krizi od akce ustoupila. Česká vláda převzetí odmítá.
18. 4. 2020Aktualizováno18. 4. 2020, 19:23|

Kvůli bouři Sabine zastavují v Německu veškerou dálkovou železniční dopravu

Kvůli příchodu bouře Sabine se Německé dráhy (DB) rozhodly v zemi zastavit veškerou dálkovou dopravu. Vlaky zůstávají z bezpečnostních důvodů stát na nejbližším nádraží na své trase. Meteorologové vyhlásili v zemi druhý nejvyšší stupeň výstrahy, na jihozápadě Německa platí dokonce nejvyšší stupeň. Stovky spojů už zrušily i aerolinky. Ve Velké Británii byla kvůli orkánu omezena doprava, na některých místech Anglie způsobila bouře doprovázená prudkými lijáky záplavy. Pařížské úřady vyzvaly lidi, aby nevycházeli ven. Varování před extrémně silným větrem platí také v Česku.
9. 2. 2020Aktualizováno9. 2. 2020, 23:33|
Skandál Volkswagenu

Hlavní díl investic Volkswagenu půjde v příštích letech do výroby elektromobilů

Německý koncern Volkswagen v letech 2020 až 2024 vloží do elektromobility a digitalizace 60 miliard eur (přes 1,5 bilionu korun). Automobilka v pátek uvedla, že o investičním plánu na příštích pět let rozhodla její dozorčí rada. Volkswagen vlastní i českého výrobce Škoda Auto.
15. 11. 2019|

Brno má opět tři pravidelné letecké linky. K Londýnu a Milánu přibyl Berlín

Společnost Ryanair zahájila novou pravidelnou linku z Brna do Berlína. Z brněnského letiště je v současné době možné cestovat ještě do Londýna a Milána. Jihomoravský kraj také jedná s dalšími leteckými společnostmi o obnovení linky do Mnichova.
2. 4. 2019|

Provoz letiště v Hannoveru zastavil na několik hodin incident. Řidič vjel pod vlivem drog na letištní plochu

Auto s polskou poznávací značkou odpoledne prorazilo zátaras na letišti v německém Hannoveru a vjelo na letištní plochu. Policie řidiče vzala do vazby a vyslýchá ho. Podle ní byl pod vlivem drog. Policisté se nedomnívají, že by měl čin teroristický motiv. Provoz na letišti byl zastaven zhruba do 20:00. Už od 19:00 letiště opět odbavovalo cestující.
29. 12. 2018Aktualizováno29. 12. 2018, 20:59|