TÉMA

Jakarta

Cesta domů po obřích pytlech s pískem. Vesnici na Jávě pohlcuje moře, část obyvatel přesto zůstává

Jáva je se 145 miliony obyvatel nejlidnatějším ostrovem na světě. Vědci tvrdí, že jeho nemalou část do několika let pohltí moře. Proto indonéská vláda už před rokem a půl rozhodla o kontroverzním plánu přemístit hlavní město do džungle na východě Bornea. Lidé žijící mimo Jakartu ve vesnicích podél pobřeží si ale stěžují, že na ně vláda zapomněla. Někteří se kvůli nedostatku financí nemohou přestěhovat a dál musí bojovat se stoupající hladinou moře.
4. 7. 2023|

Fiala míří na podnikatelskou misi do Asie. O české firmy je a bude zájem, míní Dlouhý

Premiér Petr Fiala v sobotu večer vyráží na oficiální cestu po Asii. V následujících dvou týdnech navštíví celkem šest zemí – Filipíny, Indonésii, Singapur, Vietnam, Kazachstán a Uzbekistán. Na cestě ho doprovodí delegace tuzemských podnikatelů včetně zástupců Hospodářské komory, Exportní garanční a pojišťovací společnosti i České exportní banky. Cílem cesty je podle předsedy vlády podpora obchodu s těmito zeměmi.
15. 4. 2023Aktualizováno15. 4. 2023, 21:00|

Indonésie staví v džungli novou metropoli. Má být ekologická, dle kritiků ohrožuje místní i vzácná zvířata

V džungli na východě Bornea pokračuje indonéská vláda ve výstavbě nového hlavního města, jehož vznik schválila loni v lednu. Indonéští představitelé slibují, že město Nusantara bude do roku 2045 uhlíkově neutrální, ekologičtí aktivisté a původní obyvatelé ale projekt kritizují. Podle nich ještě více zmenšuje přirozené životní prostředí ohrožených živočichů, jako jsou orangutani, a nutí k odchodu z oblasti domorodce, kteří na místní půdu spoléhali jako na zdroj obživy, píše agentura AP.
18. 3. 2023|

Za nemanželský sex až rok vězení, schválili Indonésané. Týká se to i turistů

Indonéský parlament schválil nový trestní zákoník, který mimo jiné zakazuje nemanželský sex a soužití nesezdaných párů. Nová norma, která se bude vztahovat na Indonésany i cizince, počítá s trestem až jednoho roku vězení za pohlavní styk mezi lidmi, kteří neuzavřeli manželství. Zákon musí ještě podepsat prezident, upozornily agentury AP a Reuters. Platnost zákazu i pro cizince kritizují mimo jiné firmy podnikající v cestovním ruchu.
6. 12. 2022|

Zemětřesení v Indonésii má již 268 obětí

Počet obětí pondělního zemětřesení na indonéském ostrově Jáva stoupl na 268 a 151 lidí se stále pohřešuje. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na indonéský úřad pro řešení katastrof. Dalších tisíc lidí utrpělo zranění. Konzulární odbor indonéského ministerstva zahraničí oficiálně potvrdil, že mezi zraněnými nejsou žádní cizinci, sdělila mluvčí české diplomacie Mariana Wernerová.
22. 11. 2022Aktualizováno22. 11. 2022, 14:00|

Indonésii zasáhlo zemětřesení, vyžádalo si nejméně 162 obětí

Nejméně 162 obětí si vyžádalo zemětřesení o síle 5,6 stupně, které postihlo indonéskou provincii Západní Jáva. Píše to Reuters s odvoláním na úřady. Stovky lidí jsou zraněny, přes 13 tisíc obyvatel přišlo o domovy. Záchranáři se stále snaží dostat do oblastí, které zablokovaly sesuvy půdy, dodal guvernér provincie Ridwan Kamil. Podle prozatímních informací indonéského ministerstva zahraničí nebyl mezi oběťmi žádný cizinec, sdělila ČTK mluvčí české diplomacie Mariana Wernerová.
21. 11. 2022Aktualizováno21. 11. 2022, 19:39|

Indonésie schválila přesun hlavního města na Borneo. Nástupce Jakarty vznikne v džungli

Indonéský parlament schválil zákon o přesunu hlavního města z přelidněné Jakarty na ostrov Borneo, informuje agentura Reuters s odvoláním na předsedkyni parlamentu Puan Maharaniovou. Již v pondělí vláda oznámila, že nová metropole ponese jméno Nusantara.
18. 1. 2022|

Pandemie ve světě: Čína vyočkovala miliardu dávek, Kuba se chystá schválit vlastní vakcínu

Lékaři v Číně podali už přes miliardu dávek vakcín proti covidu-19. Vlastní preparát bude mít Kuba, účinnost látky je podle tamních vědců 62 procent a její schválení se čeká v příštích dnech. Strmý nárůst nových případů zaznamenává Indonésie, úřady to přičítají šíření varianty delta, experti ale viní i byrokracii a únavu veřejnosti z restrikcí.
20. 6. 2021|

Indonésie pátrá po ponorce s 53 lidmi. Zmizela u Bali, na místě je ropná skvrna

Indonéské vojenské námořnictvo pátrá po ponorce s 53 lidmi na palubě, která se ztratila ve vodách severně od ostrova Bali. Jakarta požádala o pomoc Austrálii a Singapur. Informovala o tom agentura Reuters.
21. 4. 2021|

Indonéské námořnictvo vylovilo černou skříňku zříceného letadla

Potápěči indonéského námořnictva vylovili z Jávského moře černou skříňku Boeingu 737-500, který v sobotu havaroval krátce po startu z letiště v Jakartě. Informovala o tom s odvoláním na mluvčího námořnictva agentura Reuters.
12. 1. 2021|

Potápěči našli v Jávském moři trup havarovaného letadla, těla i černé skříňky

Indonéští potápěči našli v Jávském moři části trupu letadla, které se v sobotu krátce po startu z Jakarty ztratilo z radarů a na jehož palubě bylo 62 lidí. Objeveny byly také části lidských těl, oblečení a trosky, napsala agentura AP. Později byly lokalizovány i takzvané černé skříňky.
10. 1. 2021Aktualizováno10. 1. 2021, 21:56|

Agentura, která pátrá po ztraceném letadlu indonéských aerolinek, možná nalezla jeho trosky

Indonéské aerolinky Sriwijaya Air v sobotu odpoledne místního času ztratily kontakt s letadlem Boeing 737-500 letícím z Jakarty. Na palubě spoje mířícího do města Pontianak v západní části ostrova Borneo bylo podle místních médií přes šedesát lidí. Úřady věc vyšetřují. Do oblasti předpokládaného pádu letounu mezi ostrovy Laki a Lancang u pobřeží ostrova Jáva vyslaly záchranná plavidla. Indonéská agentura, která po pohřešovaném letadlu pátrá, už zřejmě nalezla jeho trosky. Tamní ministerstvo dopravy zatím ale informaci stoprocentně nepotvrdilo, uvedl pro ČT zpravodaj Českého rozhlasu ve východní Asii David Jakš.
9. 1. 2021Aktualizováno9. 1. 2021, 19:27|

Indonésie propustila z vězení radikálního duchovního Bashira, který je spojovaný s útoky na Bali

Indonéský radikální duchovní Abu Bakar Bashir, jenž je považován za strůjce teroristických útoků na ostrově Bali z roku 2002, je opět na svobodě. Z vězení vyšel poté, co si odpykal většinu z patnáctiletého trestu, který mu soud vyměřil za financování výcviku teroristů. Austrálie, která při atentátech na Bali přišla o desítky svých občanů, osvobození Bashira kritizovala.
8. 1. 2021|

Letošní ramadán bude jiný. Muslimské země zavedly přísná opatření

Světová zdravotnická organizace požádala muslimské státy, aby během postního měsíce ramadánu omezily oslavy. To, jak budou slavit ramadán různé země Blízkého východu, záleží na tom, jak v každém státě v posledních týdnech probíhá pandemie. V celé oblasti ale platí, že vlády výrazně omezily či rovnou zakázaly bohoslužby a vycházení na ulici v pozdních hodinách, uvedl zpravodaj České televize pro Blízký východ David Borek.
23. 4. 2020Aktualizováno23. 4. 2020, 18:24|

Popel a prach nad Indonésií. Sopka Anak Krakatoa znovu vybuchla

V Indonésii se v pátek k životu probudila sopka Anak Krakatoa, jejíž erupce v roce 2018 vyvolala ničivou vlnu tsunami. Informoval o tom v sobotu místní úřad pro zvládání přírodních katastrof BNPB. Oblak popela vulkán vychrlil do výšky pěti set metrů.
11. 4. 2020|

Čína chystá zákaz igelitových tašek a plastů na jedno použití

Čína, která je jedním z největších uživatelů plastů na světě, představila plán na omezení prodeje a užívání plastových výrobků na jedno použití. Zákaz igelitových tašek vejde ve velkých čínských městech v platnost koncem letošního roku, od roku 2022 se omezení rozšíří i na ty zbývající. Výjimkou budou tržiště s čerstvými produkty, kde budou moci prodavači balit zboží do igelitových tašek až do roku 2025, napsal zpravodajský server BBC News s odvoláním na čínské úřady.
20. 1. 2020|

Vědci našli nejstarší hráz, která chránila lidstvo před změnou klimatu

Proti vzestupu hladin oceánů bojovali již lidé v neolitu –  tedy v mladší době kamenné. Vyplývá to ze zjištění týmu izraelských a australských vědců, kteří na izraelském pobřeží Středozemního moře objevili 7000 let staré pozůstatky kamenné hráze, která měla ochránit město před stoupající vodou. Informoval o tom deník The Jerusalem Post s odkazem na studii zveřejněnou v odborném časopise Plos One. Podle výzkumníků jde o nejstarší dosud známou protipovodňovou hráz v lidských dějinách.
28. 12. 2019|

Boeing věří, že letouny 737 MAX budou od ledna zase sloužit ve vzduchu

Americký výrobce letecké techniky Boeing předpokládá, že komerční provoz jeho letadel 737 MAX bude obnoven v lednu. Firma to oznámila v pondělí. Dodala, že již v prosinci by mohla obnovit dodávky těchto letadel zákazníkům.
11. 11. 2019|

Za pád Boeingu 737 MAX v Indonésii může výrobce, piloti a údržba, oznámili vyšetřovatelé

Loňskou nehodu letounu Boeing 737 MAX v Indonésii způsobily technické problémy stabilizačního systému, špatný výcvik pilotů a nedostatečná údržba stroje. Uvedli to indonéští vyšetřovatelé ve zprávě, která byla v pátek zveřejněna. Stroj indonéské letecké společnosti Lion Air se 189 lidmi na palubě se loni v říjnu zřítil do Jávského moře.
25. 10. 2019|

Indonésie přestěhuje hlavní město, Jakarta se potápí

Indonéský prezident Joko Widodo oznámil stěhování hlavního města z přelidněné a znečištěné Jakarty na indonéskou stranu ostrova Borneo. Debata o vybudování nové metropole se v zemi vede už několik desetiletí, aktuální návrh podle hlavy státu vychází z detailních studií.
27. 8. 2019|

Část Jakarty se rychle potápí. Metropoli má zachránit obří zeď za bilion korun

Indonésie plánuje vytvořit v zálivu obří zeď, která uchrání potápějící se část Jakarty. Odborníci spočítali, že zhruba za třicet let by jedna třetina města mohla být pod hladinou moře. Někteří obyvatelé se ale bojí, že projekt za 42 miliard dolarů (963 miliard korun) je místo záchrany uvede do existenčních problémů.
28. 7. 2019|

Experti našli novou chybu v systému, která může posílat Boeingy 737 MAX k zemi, uvádí CNN

Letadla Boeing 737 MAX mají další problém. Podle dvou zdrojů CNN obeznámených se situací odhalili američtí experti vadu softwaru, která stroj automaticky navádí k zemi. Neuvedli ale, jestli jde o stejnou chybu, která byla příčinou pádu letounu v Etiopii. Kvůli novým zjištěním se očekává, že se letouny do provozu nevrátí dřív než na konci léta. Americký úřad pro letectví (FAA) už nařídil výrobci, aby chybu opravil.
27. 6. 2019Aktualizováno27. 6. 2019, 14:10|

K největším indonéským volbám přišlo téměř 200 milionů lidí. Prezident Widado zatím vítězí

Téměř dvě stě milionů voličů vybíralo ve středu nového indonéského prezidenta a parlament. Je to vůbec poprvé, kdy třetí největší demokracie na světě spojila dvě význačná hlasování v jeden den. O post prezidenta usiluje současná hlava státu Joko Widodo a jeho někdejší protikandidát z minulých voleb Prabowo Subianto. Po sečetení většiny vzorků takzvaných „rychlých součtů“ hlasů vede Widodo. V parlamentních volbách, které se konaly zároveň, je zatím s více než polovinou získaných hlasů v čele vládní koalice, jež podporuje prezidenta Widoda.
17. 4. 2019Aktualizováno17. 4. 2019, 15:04|

Boeing 737 MAX nesmí do vzduchu, rozhodla po nehodě Čína. Řekovi zachránily život dvě minuty zpoždění

Čínské úřady v návaznosti na leteckou havárii v Etiopii vyzvaly k dočasnému zákazu provozu všech strojů typu Boeing 737 MAX. Aerolinky Ethiopian Airlines prozatím zakázaly start těchto strojů. Boeing 737 MAX se zřítil za rok už podruhé. Nedělní tragédii nepřežil nikdo ze 157 lidí na palubě. Podle AP byli v letadle i lidé, kteří mířili na klimatickou konferenci OSN. Jeden řecký pasažér osudný let o dvě minuty nestihl, což mu zachránilo život.
11. 3. 2019Aktualizováno11. 3. 2019, 09:04|